IVF, KET a možné vývojové vady dítěte? Podělte se

anzet
16. pro 2015

Ahoj maminky. Někde jsem se dočetla, že dítě počaté ze zkumavky mívá častěji nějakou vrozenou vývojovou vadu. Vážnou i méně závažnou.
Máte osobní zkušenosti nebo se vám narodilo naprosto zdravé dítě? Víte o někom z okolí?

papalinka
16. pro 2015

To je nesmysl. Po IVF se rodí stejně zdravé/postižené děti jako při početí přirozenou cestou. Ano může tam být vliv toho, že rodiče, kteří jdou na IVF jsou starší nebo mají různé nemoci a tedy můžou mít více genetických "problémů", ale to je dáno tím věkem ne tím, že jdou na IVF. Osobně znám pět dětí počatých z IVF, jakoukoliv vadu nemá žádné.

marketaryzi
16. pro 2015

Případný vyšší počet postižených dětí určitě souvisí s věkem žen, které umělé oplodnění podstupují. Např. Riziko doslova syndromu po 40 roku je vyšší než 1:50. V okolí mám víc než 10 dětí z ivf (včetně naší dcerky) a všechny jsou OK. Za to znám postižené děti, které byly počaty přirozeně...

anina32
16. pro 2015

S takovou hloupostí jsem se nikde nesetkala a že mám hodně nastudováno 😕 Po IVF máme zdravého, nyní už tříletého syna a znám i víc takových případů, vývojovou vadu nebo postižení nemá nikdo z těchto dětí. Problémy někdy vznikají kvůli vysokému věku, nebo zdravotnímu stavu rodičů, ale jsou to případy, kdy by problém nastal i v případě přirozeného otěhotnění. A zrovna tak se může dítě s vývojovou vadou narodit i rodičům, kteří jsou naprosto zdraví a počali přirozenou cestou.

lenusaak
16. pro 2015

podle mě pěkná kravina. Také mám dost nastudováno ohledně IVF 🙂 a vzhledem k tomu, že se u žensky a chlapa děla takových vyšetření i včetně genetiky, tím naopak bych řekla, že se kde co podchyti brzo 🙂 narozdil od přirozenho početí , bez žádného vyšetřeni atd. Samozřejmě veliky vliv na vše má opravdu věk 🙂

no_title
16. pro 2015

Ahoj,
vím o ženě, která chtěla moc děti, ale přirozeně to nešlo, tak šli na IVF a narodil se jim autista. Po pár letech šli na další, chtěli zdravé dítě a narodil se jim další autista. Nejsem doktor, jen říkám skutečnost. Podle mě byli oba v tom páru v pořádku, ale byl problém v jejich genech, občas se stane, že to nejde dohromady, asi proto příroda nedovolila, aby měli děti, jinak si to neumím vysvětlit. Autismus je dost vzácná věc.