icon

Jak zvládnout IUI/IVF včetně nezdarů a nezbláznit se?

gorgonaiv
18. kvě 2015

Ahojte holky🙂
Tak jsem se taky mezi Vás konečně přidala.. Okukuji podobná fóra už delší dobu, až jsem se rozhoupala něco napsat..
Přítel mi radí, abych si pokecala s někým, kdo je na tom podobně jako já.. Asi už mi z toho trochu hrabe.. 😒
Takže po nedostavení MS na podzim 2013 jsme si uvědomili, jak moc bychom chtěli miminko a od té doby se tak jakože snažíme.. Po několika pokusech o léčbu u mojí mudr nás před pár měsící poslala do CARu do PCE, kde jsem se asi po třech měsících léčby dostala na nějaký optimální stav a 4.5. byla poprvé na IUI.
V sobotu jsem si udělala test a byl negativní, tak jsem to obrečela, ale tak nějak jsem to čekala...
Dokonce jsem dostala i MS, ale strašně slabou a prostě pořád se nic neděje.. Pořád nejsem schopná s jistotou říct jestli jsem nebo nejsem těhotná a strašně mě to vyčerpává.. Navíc v práci to je poslední dobou na nic, vždycky jsem si nějak s holkama prohodila směnu a docela to i fungovalo, ale teď bude jedna kolegyně končit a mám strach, že mě to ovlivní.. Že si prostě nebudu moci vzít volno, jak budu potřebovat a že se vše o 100% ztíží..
Zajímá mě, jak jste na tom byly Vy? Jak jste reagovaly na IUI, kdy jste si dělaly testy? Jak to brali v práci?
Prostě cokoliv, asi si potřebuji pokecat.
Tak doufám, že se snad některá přidáte, prosím...

Strana
z6
merope
30. črc 2015

Ahoj holky, tak přihodím taky něco k tématu:

magdalenas: docela mě zaráží, že až po 3 IUI řešíš zdravotní stav, mě hned "ve dveřích" dali žádanky k hromadě doktorů a nezapomněli se při každé návštěvě optat, jak to s nimi vypadá - takže mám sice za sebou 6 neúspěšných IUI, ale vím, že ve zdravotním stavu by to být nemělo, protože snad fakt nezbylo nic, co by se ještě dalo vyšetřovat

blauen: průchodnost vejcovodů pod narkózou? Proboha proč? Nebo tam je nějaký problém, že k tomu musí být narkóza? Mě to dělali normálně bez (jestli to je to vyšetření, co vstříknou kontrastní látku a kontrolují, že jsou vejcovody průchodné) a ačkoli se u mě blbě trefuje do děložního hrdla (i u toho IUI to šlo špatně), tak to rozhodně nebylo horší než běžný zákrok u zubaře.

A jinak poté, co jsem ze všeho zpočátku šíleně vyšilovala, jsem byla párkrát u psycholožky, pak jsem se dostala "na řadu" v CAR a neměla čas ani na tu psycholožku, jak jsem běhala po všech těch vyšetřeních, ale viděla jsem tím pádem, že se "aspoň něco" děje. A teď to zkouším prostě neřešit, nepřemýšlet o tom, zda to dopadne či nedopadne - mám pocit, že chlap je nervóznější než já. Ale mám výhodu, mám teď přes léto výrazně volněji, takže se nemusím nervovat s prací a spíše řeším věci typu: "Proboha, co všechno se musí uklidit a přebrat papíry a věci, aby se sem to dítě vůbec vešlo." 🙂 Takový úklid taky pomáhá - člověk se zabaví a hlavně má pocit, že dělá "něco pro to" a přitom vidí, kolik toho je a že to nemusí být hnedka, že stačí až za měsíc 🙂. Ale s prací se určitě hodí mít něco, co člověka baví - s dítětem i bez.

madalenas
31. črc 2015

@merope Já svůj zdravotní stav bohužel řeším již od doby puberty... Každý vždy řekl, že se mi celkový zdravotní stav upraví těhotenstvím, protože mám rozházené hormony. Tudíž jsem rezignovala a řešila jen akutní stavy. Připadám si už jak hypochondr a o žádné vyšetření nežádám. Snažím se sama sebe přesvědčit, že je vše ok. Teď si dávám pauzičku a holt příště budu muset nastoupit s ostřejšími lokty. Jinak jak píšeš o tom úklidu, tak máš pravdu, že to je super terapie! Já se teď stěhuju a s každým vyhozeným pytlem se cítím lehčeji :D Tak užívej léto a podporuj partnera, mě přijde že to obecně snášej hůř - ačkoliv toho běhání po doktorech mají minimálně :D

merope
31. črc 2015

madalenas: Jo, chlapi a doktoři a hlavně ta byrokracie v CAR (kdy jak jsem pochopila, tak půlkou se kryjou a druhou půlku mají ze zákona). Dneska ráno před OPU jsem ho chtěla zabít. Ale super terapie - když ho vidím vedle sebe, tak ani nezvládnu být nervózní, protože oba nervózní, to by dopadlo už fakt špatně a on už asi jinej nebude. Sestřička se teda chytala za hlavu a já už pak taky. Tak teď ho naštěstí zase pár dní nebude potřeba a s CARem budu komunikovat jen já.

Jinak doporučuji super "uklízecí" video "Nedokážu nic vyhodit". Jen u mě je to pak o tom, že občas omylem vyhodím něco, co potřebuji případně pak něco potřebného nemůžu najít (běžně klíče 🙂 ).

jajkax
31. črc 2015

Ahoj ,muzu se vas zkušenějších zeptat .zatim jsem byla na třech neúspěšných IUI ,pristi týden jdu na čtvrtou a kdyz nic tak bychom podle doktora zkusili IVF ,k tomu bude potřeba nějaká příprava nebo se rovnou začnou stimulovat vajecniky a pristi měsíc se to zrovna zkusi ?nebo je treba příprava 2-3 měsíce? .Vím,jsem netrpeliva 😒Zatím jsem od doktora žádné info ,jak to probíhá atd nedostala .U mě zatim žádný problém zjištěn nebyl a manžel ma spermiogram vysoce nadprůměrný .Máme uz přirozeně 6 letou dceru a tři roky se snažíme a nic .

madalenas
31. črc 2015

@merope :D teď si mě pobavila :D No jo.. jsou to naši hrdinové! Ještěže jednou budeme rodit my a ne oni :D Do mě furt přítel hučel, že se doktorů nedokážu na nic zeptat a že musím být drsná atd. a když jsem ho poprvé vzala do CAR, tak tam seděl na křesle jako uzlíček nervů a jediné na co se zeptal "A jak dlouho to IUI trvá? My pak s přítelkyní jedem pro dlaždice a musíme je položit". :D

Jo s klíčema je věčnej boj. Naposledy jsem je hledala pět dní a člověk si stejně nakonec musí prostě vzpomenout :D Vždycky nadávám, že se nedají prozvonit jako mobil :D

lenna_1
1. srp 2015

@gorgonaiv znám takto milé zaměstnavatele a někdy je opravdu lepší odejít a mít klid...co se týká našeho IUI nemá smysl zkoušet inseminaci, když je špatná morfologie spermií, IVF by nás na 20 tisíc vyjít nemělo, já nepotřebuji žádné velké stimulace a jediné, co si chceme připlatit je posunutí spermie přímo do vajíčka

Přeji ti hodně štěstí při dalším pokusu. Jednou to vyjde všem. Dočkáme se.

merope
4. srp 2015

Jajkax: Já řekla doktorce při prvním UTZ před poslední IUI, že pokud to nevyjde, chci jít hned do IVF a že bych se potřebovala zeptat co a jak a ona to se mnou probrala. Zpětně by bylo lepší to hlásit sestrám hned při objednání, protože tohle samozřejmě trvalo dýl a pak zdržuju holky po mně.

No, ta se mnou vše probrala, takže v pátek jsem měla negativní test a hned v pondělí naběhla pro léky.

A pokud to je: "Pak bychom podle doktora zkusili IVF." - no, je to tvoje tělo, tak pokud doktor doporučuje IVF, hned se taky ptej na vše kolem. Já dostala už při registraci složku papírů, tak jsem si ji poctivě přečetla se zvýrazňovačem a prostě se ptala na otázky. Část termínů jsem dohonila tady na koníkovi, protože při prvním čtení vloni na podzim jsem absolutně nechápala, o čem ty texty mluví, teď už jim rozumím. Na vše se klidně ptej a chtěj odpovědi. Když ti odpovědi nedají, změň CAR, protože nechceš chodit do CAR, kde ti neodpovídají na tvé otázky 🙂.

lenna_1
4. srp 2015

Holky, tak dnešní verdikt 25 tisíc doplatek na první IVF. A ještě zkusíme jednu inseminaci než nám to pojišťovna schválí. Jinak jsem dostala celou složku papírů a tam je vše podrobně vysvětleno.

lenna_1
4. srp 2015

@jajkax dnes mi řekli, že stimulace je od třetího dne krvácení a týden si pichaš injekce, asi 14 dní trvá schválení od pojišťovny, proto to většinou trvá cca. 2 cykly než o tomu dojde, v repro centru kam chodím probíhá odběr vajíček v celkové anestezii a musí být predoperacni vyšetření a to také chvilku trvá...nám IVF doporučili po 2 pokusech inseminace

merope
5. srp 2015

Aha, tak to pak jo - já než se rozhoupala, tak jsem samoplátce, takže mi nic pojišťovna neschvaluje. Ale 25 tisíc doplatek i s pojišťovnou je masakr, mě to celé stálo asi 36 tisíc (ale nakonec jsme nešli do PGD, k němuž bychom museli přihodit 7000 na speciální laboratorní věc při oplodnění a nebude mrazáček, protože prostě nezbyde ☹ ).

gorgonaiv
autor
6. srp 2015

@hanickas1
Ahojda, díky za podporu, zatím jsem na utrogestanu a čekáme...
I když si tedy oba moc šancí nedáváme..
Nevím no.. Ráda bych byla nadšená a říkala si teď to klapne, teď to určitě klapne.. Ale nejde mi to..
Beru to jak je.. Čekám, budu zase zklamaná, když to nevyjde, ale zase jsem ráda, že vyběhnu z toho kolečka, protože si dáváme už pauzu.. Jen doberu ten Utruš a s lékama končím..
Řekla jsem si, že si musím udělat pořádek v sobě, zdraví, práce, psychika a až pak se můžu zaobírat něčím dalším..
Asi jsem to moc hrotila.. :-/
Zato u mě v práci to je teď masakrální.. Není dne, abych se s někým nezhádala..
Nevím, jestli to vyvolávám, nebo mají ostatní tak nutkavou potřebu mi to dát sežrat..
Nakonec lidi se kterýma jsem se štěkala kvůli práci se ukázali jako poměrně rozumní a přátelští, oproti těm se kterýma jsem se bavila nejvíc.. Od těch jsem zchytala jen kudlu do zad..
Vtipný, smutný, takový tragikomický.. Asi se v lidech moc nevyznám..
Pořád si říkám, už jen 60 dní, 59,.. 58,.. 57.. 😀
Asi si udělám pracovněadventní kalendář 😀 😀

gorgonaiv
autor
6. srp 2015

@lenna_1
Tak vidíš, je to mazec.. Ty peníze..
Njn..
Další důvod, proč jsem to odpískala.. Prostě mám pocit, že kdybych šla teď na IVF, stejně by to nevyšlo jen bychom vyhodili peníze( a jako, že zrovna když bych byla nezaměstnaná budeme mít jen na jeden pokus..)
Tak hlavně ty hormony, bych asi nedala..
Ale je dobře, že jsi odhodlaná si jít za svým.. A třeba ještě klapne poslední IUI.. 😉

korticka
10. lis 2015

Holky koupím Metformin...nezbyl někomu? čeká mě v Novém roce IVF...strašně ráda bych ho předtím chtěla vyzkoušet...

gorgonaiv
autor
10. lis 2015

Ahoj já metformin mám, ale je to lék na předpis, který se užívá na cukrovku, to že působí i na plodnost je vlastně jeho vedlejší účinek a hlavně není jediný, měla jsem po něm dost silné křeče v žaludku a celkově mi bylo zle..
Takže si ho koupit na netu a čekat, co to udělá výslovně NEDOPORUČUJU!
Mám jich i víc druhů (různé množství mg v tabletě) protože jsme zkoušeli, po čem mi nebude tak zle..
Navíc se používá s CLostylbegytem a Utrogestanem, alespoň já to tak měla..
Pokud jdeš na IVf, tak už s tím asi zkušenost máš, ale nevím, jestli tohle je vhodný přístup. Jinak by ti ho mohl asi předepsat i obvodní lékař, jak už jsem psala, je na cukrovku.. Žádný specializovaný lék pro který musíš do CARu..

korticka
10. lis 2015

@gorgonaiv no jo ale co mám říct...že mám pco a at mi ho napíšou...to by se doktorka asi pěkně kroutila 🙂
Clostilbegyt už brát ted nemůžu, měla jsem s ním už asi 6 cyklů jenom tento rok...a folikuly nic moc...spíš nic
Ještě to chci zítra zkusit u své endokrinoložky...ale ta beztak taky nebude o pco nic vedet... 😔

sasanka033
10. lis 2015

@korticka to jako ze si chces sama naordinovat leky na predpis???

korticka
10. lis 2015

@sasanka033 no asi jsem už tak zoufalá... 😢 čtu že to holkám prostě zabralo

sasanka033
10. lis 2015

@korticka hele bejby, to riskujes akorat to, ze si rozeseres telo a budes se davat dohromady a IVF se kvuli tomu odsune. jako premejslej nad tim, ze telo a zdravi mas jen jedno a uz samotny IVF je napor jako prase, fyzicky i psychicky. leky nejsou na predpis jen tak pro srandu. a kazdymu zabira neco jinyho - to, ze se zoufala chytas stebla, ze to nekomu jinymu vyslo, muze pro tebe znamenat treba selhani jater. navic - IVF je beh na dlouhou trat, takze se nauc bejt trpeliva a ne ze si ted zacnes cpat do tela neco, co si sama naordinujes, protoze mas pocit, ze ti ujel vlak a honem rychle musis neco udelat! a ver mi, zrovna ja vim, o cem mluvim, mam za sebou 4 IVF.

korticka
10. lis 2015

@sasanka033 díky...zajdu zítra na tu endošku a poradím se s doktorkou 😵

anina32
10. lis 2015

@gorgonaiv
@korticka Holkyyyy, jak je to s tím metforminem, jaký má vliv na otěhotnění???? Mám za sebou dvě IVF a tři KET, metformin jsem neužívala ani při jednom, píchala jsem gonal, cetrotide a polykala prednison. První se povedlo, máme tříletého chlapečka, v těhu se u mě objevila těhotenská cukrovka a zůstala mi i po porodu. Beru kvůli ní Glukophage 750mg (metformin) jednu tabletku po večeři. Před každým pokusem KET i druhým IVF mi diabetolog tyhle prášky vysadil, že prý to není vhodné při tom brát, a vracela jsem se k nim vždycky když se potvrdilo že nejsem těhu. Chcete mi říct že kdybych ty prášky nevysadila tak by to třeba mohlo vyjít?!? Jinak tyhle prášky mají vliv na zažívání, beru je už přes dva roky tak jsem si zvykla, ale ty začátky byly krušný. Řekněme že od té doby co je beru nevím co je zácpa a řeším spíš opačný problém...

anina32
10. lis 2015

Tak už jsem něco vygooglila, vypadá to že tím že jsem ty léky vždycky vysadila tak jsem to celý úplně zazdila 😢 A asi jsem našla i vysvětlení, proč bylo druhé IVF v porovnáním s prvním takový propadák. Při tom druhém jsme měli jen jedno embrio, na zamražení nezbylo nic 😔 Tím že na ty prášky bylo už moje tělo zvyklý a já je vysadila, tak rapidně klesla moje šance otěhotnět, to není fér, do prčic to už se nedávěřit ani díktorovi 😠

Metformin je jak uvedeno výše poměrně často využíván v rámci umělého oplodnění zejména pro léčbu
tzv. syndromu polycystických vaječníků. Jeho efekt tkví údajně v tom, že se celkově zvyšuje šance na úspěšné oplodnění, snižuje se riziko potratu, zvyšuje počet vajíček získaných pomocí IVF. Pozitivní změny byly zaznamenány řádově v měsících od započetí léčby, do 6 měsíců má většina (až 90%) žen pravidelný menstruační cyklus. V případě léčby IVF doporučují někteří autoři pokračovat v užívání metforminu i v průběhu těhotenství pro snížení rizika potratu.

merope
11. lis 2015

@anina32 Tohle je spíše na debatu s farmakologem - jaké jsou tam přesně účinky a kombinace. On bude asi rozdíl stimulovat vaječníky pomocí metforminu a brát metformin v kombinaci s jinými léky.

@korticka Co tím chceš vlastně zkoušet? Zda ti po tom léku nebude blbě a nehrozí, že bys ho pak musela vysadit? Nebo kolik ti poroste folikulů? To vlastníš doma ultrazvuk, aby ses mohla podívat, jak folikuly reagují na tvou "léčbu"? Je-li to lék běžně užívaný, tak více folikulů z něj asi stejně nebude (jinak by měly problém všechny holky, co ho berou a snaží se přirozeně). Při IVF se stimuluje na více folikulů, takže to má být jen podpůrný lék a v tu chvíli stejně nevyzkoušíš, jak na sebe jednotlivé léky působí. Navíc pokud ho začneš brát teď (jak dlouho? Kolik?) tak ve výsledku si na něj do IVF tělo akorát tak zvykne a hrozí, že tě pošlou do háje a odsunou IVF i kvůli tomu, že pak nejsou schopní pořádně nadávkovat léky, když už sis jeden z nich začala samovolně brát před tím.

Jinak těch léků pro růst folikulů je hromada - pokud nedůvěřuješ CAR, že ti to dělají dobře, tak změň CAR kompletně nebo v rámci CAR změň doktorku. Jestli si dobře pamatuji, tak poplatek za IVF se platí až před odběrem oocytů - tzn. kdyby tělo reagovalo fakt blbě na léky, prostě je vysadíš a zkusíš to úplně jinak později. Ale zkoušet v listopadu, jak v novém roce může dopadnout reakce na léky, pokud jich navíc budeš mít i víc než nyní? Jaký to má smysl.

korticka
11. lis 2015

@merope dnes jsem byla na endokrinologii a doktorka mi metformin schvalila a predepsala...na 3 mesice...nema na ivf vliv a pokud se nezadari tak mi rekla zkusit az ivf

Strana
z6