icon

Máte strach z rakoviny v souvislosti s opakovaným IVF?

nevzdamto
31. led 2015

Zuzana Dříhzalová
Anna K.
atd..

pistalinda35
31. led 2015

Ne..

kacca11
1. únor 2015

Pokud se mě to jednou bude týkat, budu mít strach. Nerada bych absolvovala X pokusů, pořád dokola léčba a stimulace. Chápu, že kdo dítě chce, tak na něj jde, ale co chápu už méně je to, že jde na IVF i s druhým a třetím dítětem. Do toho bych já nešla zcela určitě.

soleilll
1. únor 2015

Napadlo mě to, ale ne čistě kvůli opakovaným IVF, ale celkově v rámci své anamnézy. Každopádně v souvislosti s léky podávanými při IVF se spíš bojím rakoviny reprodukčních orgánů, než prsu. Nicméně radši to risknu a budu mít děti...
(Některé studie tvrdí, že i dlouhodobé užívání antikoncepce prý taky může způsobit zhoubný proces. Takže kde to nečíhá?)

kvakuska
1. únor 2015

Ad Zuzana Dřízhalová - četla jsem kdysi v rozhovoru s ní, že se o vlastní dítě nikdy ani nepokoušeli, protože poprve prodělala rakovinu už v 17 letech, znovu potom o 12 let později ... tak pochybuji, že byla na IVF, žádný soudný lékař by jí s touhle diagnózou nejen nenechal píchat hormony, ale vůbec by jí těhotenství nedoporučil ... čili její rakovina rozhodně nebyla z IVF 😖

Ad Anna K. - v jednom z prvních rozhovorů o své nemoci sama přiznala, že ač jí na rakovinu prsu zemřela maminka a v roce 2009 i sestra, ona sama nikdy nebyla na mamografu a nenechala se ani jinak vyšetřit ... neměla čas ... umělkyně ... prostě zanedbala prevenci, i když rizika znala ... takže bez ohledu na to, jestli IVF podstoupila nebo ne, myslím že tady je to jasné zanedbání z její strany ... nepřeju jí to, ale když nad tím tak uvažuju, neměla čas na sebe, měla by čas na dítě? 🙄

Sama jsem podstoupila mnoho IVF, nakonec se nám za minutu 12 podařila dcerka a už kvůli ní rozhodně nezanedbávám prevenci, protože tady chci být pro ni co nejdýl 😠

sisinka74
1. únor 2015

tak zdravi prospesne to asi nebude. Ale co dneska je? Vsechny leky, atb, peniciliny maji vedlejsi ucinky. Antikoncepce taky. Ja to ivf riskla. Dlouhy zivot bez deti by me stejne psychicky znicil.

gebymaruska
8. srp 2015

Tak podle nových zahraničních studií riziko rakoviny prsu se výrazně zvyšuje už po absolvování 3. IVF. Otázkou jee proč se o tom stálé u nás nemluví a nepočítá případně s nějakou prevencí. Protože kolik je lidí, co absolvují i více pokusů než je "hrazeno" z pojištění. My tento měsíc podstupujeme 3. IVF - ať už to dopadne jakkoliv, tak další rozhodně nechci podstupovat nejdřív než za několik let. Prostě nechci do svého těla cpát tolik věcí, tělo mi to totiž jednou vrátí a nemusí to být zrovna jen ca prsu. Ono se celkově o rizicích léčby neplodnosti nemluví nikde, dle CAR asi neexistují. Hlavně když nevyschne zdroj financí, že? Rozhodně co si myslím je důležité a podle toho se řídím já - nepodstupuji další IVF hned po třech měsících. Jasně někdo už má prostě tak tak čas aby vyčerpal, alespoň nějaké pokusy přes pojišťovnu. Rozestup mezi IVF si dávám vždy tak alespoň půl roku. Mám to vyzkoušené, mému tělu trvá přesně půl roku, než se po IVF vzpamatuje. Samozřejmě nejsem zastánce ani toho, že dítěti po několikátém úspěšném IVF pořídíme sourozence, ale upřímně je to věc každého. Jinak já mám v plánu po třetím IVF si platit ze svého kontrolní UZV prsou jednou za čas - jako prevenci, protože ty hormony jsou fakt masakr.