Mít druhé dítě ve 42 letech?
Zdravím, mám dvouměsíční miminko z IVF (darované vajíčko), rodila jsem ve 41 letech. Máme ještě jedno zamrazené embryo a já už od narození syna přemýšlím, zda zkusit ještě to jedno embryo.. mohli bychom nejdříve po půl roce od porodu, takže od ted už za 4 mesice, rodila bych ve 42 letech.. muj muz neni proti, zázemí máme dobré, v tom by problém nebyl.. je mi jasný, ze se musim rozhodnout sama, ale treba mi tady dá někdo nějaký pohled, ktery mi jeste nenapadlo zvážit ..
Když pominu fakt, že už i 1.dítě je na mě pozdě, do druhého bych už vůbec nešla. Ve tvém případě, zda jste zajištění, nežijete od výplaty k výplatě tak jdi do toho. Nicméně by mi nejvíc vadilo to, že kdyby se zadařilo hnedka tak obě děti bych měla na plenách a věkový rozdíl malinkatej. V podstatě budeš mít doma dvě mimina.
@vavegillan Na tvém místě bych do toho šla, jsem sice mladší, ale mam děti blízko sebe a docela dlouho byli na plenkách oba, že by to byla nějaká hrůza se říct nedá, zase mají k sobě blízko, maji podobné zájmy. Teď mají čerstvě 3 a za pár měsíců 5 a je to super. Budete sice starší rodiče, ale syn k sobě bude mít parťáka na celý život, nebude vyrůstat "jen ve světě dospělých".
@vavegillan Já bych do toho šla.
Jo a další věc je, že spousta rodičů, co mají 1 dítě v pozdějším věku, má sklony k “helikoptérování”, takže to je taky důvod zkusit i to druhé.
@vavegillan Na tvém místě bych do toho šla, jsem sice mladší, ale mam děti blízko sebe a docela dlouho byli na plenkách oba, že by to byla nějaká hrůza se říct nedá, zase mají k sobě blízko, maji podobné zájmy. Teď mají čerstvě 3 a za pár měsíců 5 a je to super. Budete sice starší rodiče, ale syn k sobě bude mít parťáka na celý život, nebude vyrůstat "jen ve světě dospělých".
@shirilka nikde není napsaný, že budou parťáci. Moje děti to tak nikdy neměly. A když vzpomenu jaký to bylo po narození uřvanýho mimina a do toho se starat o druhý mimino, o pár měsíců starší, mám osypky až na zadku.
@vavegillan toť nestraším, jen zvaž i tuto variantu. Já měla děti o 10let dřív než ty a druhá byla sakra náročná. Já padala na hubu a to jsem byla v té době na tom fyzicky i zdravotně velice dobře.
Pokud se zdravotně cítíš dobře (já jsem třeba první rok po porodu vůbec nedokázala zvažovat, že bych to absolvovala znova), tak myslím, že nic nebrání tomu to zkusit. Všechny argumenty proti dítěti ve vyšším věku jsou bezpředmětné, protože jedno maličké dítě máte. ☺️ ty první 2-3 roky jsou mazec, ale pak je to za mě spíš už výhoda mít dva než jedno… jsem mladší a nemám často vůbec sílu s nimi držet krok a jsem ráda, že si své divoké a běhací hry hrajou děti spolu a já se můžu jen dívat 😁
@vavegillan jedno dite je celkem pohoda, mit a kocirovat dve deti je nesrovnatelne narocnejsi. Jednomu se prizpusobis, u dvou to vzdy "odnese" i jedno dite z tech dvou. Nikdy nevyhovis obema, to proste nejde. Jestli se na to citis, psychicky i fyzicky, tak bych druhe dite neodkladala. Nic neni vic. Ale je to masakr😅. A pak bych si jeste predem srovnala v hlave, co kdyby 2.dite nebylo uplne zdrave. Jestli potrat, nebo se starat cely zivot... (ja bych volila tu 1.moznost, u obou deti jsme si to s muzem predem tak rekli, ale obe deti byly a jsou naprosto zdrave)
@vavegillan ač sice chápu vaší situaci, tak uvažovat v tomhle věku o druhém když jsi ještě ani nezažila první je celkem masakr. Dvě děti jsou masakr. Dvě malé děti brzy po sobě je masakr masakrů a v tomhle věku obzvlášť… zvážila bych své psychické a fyzické síly. Ale to jde těžko když zatím sama nevíš co tě čeká. Asi bych do toho šla, ale jen kdybych měla možnost pomocné ruky
41 nebo 42 není až tak rozdíl. Pokud jsi zdravá, šla bych do toho 🙂 Ale počítejte s tím, že zo bude náročné, hlavně na energii. Ještě prcka nemám, ale jsem teď ve 36ti těhotná. Co si budeme.. té energie už je míň než před pár lety. Ale každý člověk je jiný. Pokud se cítíte dobře, šla bych do to! 😊 Někdo má ve 42 letech víc energie než třicítka ;)
@vavegillan jedno dite je celkem pohoda, mit a kocirovat dve deti je nesrovnatelne narocnejsi. Jednomu se prizpusobis, u dvou to vzdy "odnese" i jedno dite z tech dvou. Nikdy nevyhovis obema, to proste nejde. Jestli se na to citis, psychicky i fyzicky, tak bych druhe dite neodkladala. Nic neni vic. Ale je to masakr😅. A pak bych si jeste predem srovnala v hlave, co kdyby 2.dite nebylo uplne zdrave. Jestli potrat, nebo se starat cely zivot... (ja bych volila tu 1.moznost, u obou deti jsme si to s muzem predem tak rekli, ale obe deti byly a jsou naprosto zdrave)
@konidana velice dobrý point. Já bych si nezdravé dítě určitě nenechala ( v době těhotenství).
Šla bych do toho. 42 neni dneska zadny vek a podle me je i dulezite mit zazemi a finance, coz uz mas. Ja mela prvni ve 25 a druhe 37. Rozdil to je, ale opravdu vse ma sve pro a proti. Ale to ty neresis.
Šla bych do toho. 42 neni dneska zadny vek a podle me je i dulezite mit zazemi a finance, coz uz mas. Ja mela prvni ve 25 a druhe 37. Rozdil to je, ale opravdu vse ma sve pro a proti. Ale to ty neresis.
@console tak ono to ale není o té 42… když porodí, bude jí třeba 43,44… a teď si vezmi že máš tříleté a čtyřleté dítě ve 46… to už fakt není pro každého. Sama jsem starší matka, druhé jsem měla ve 35 a tohle bych nedala, fakt teď s hodně aktivním tříleťákem vidím že ne a je to s ním fakt záhul. Neumím si tohle představit zažívat o pár let později. Miminka jsou často fajn, hodně spí, nikam neutíkají, pozornost můžeš věnovat jen jim. Tady se sotva překročilo šestinedělí a už se přemýšlí o dalším… byť chápu situaci, nejdřív bych si s dítětem asi něco zažila ať vím do čeho se hrnu a zda na to fakt mám
@console tak ono to ale není o té 42… když porodí, bude jí třeba 43,44… a teď si vezmi že máš tříleté a čtyřleté dítě ve 46… to už fakt není pro každého. Sama jsem starší matka, druhé jsem měla ve 35 a tohle bych nedala, fakt teď s hodně aktivním tříleťákem vidím že ne a je to s ním fakt záhul. Neumím si tohle představit zažívat o pár let později. Miminka jsou často fajn, hodně spí, nikam neutíkají, pozornost můžeš věnovat jen jim. Tady se sotva překročilo šestinedělí a už se přemýšlí o dalším… byť chápu situaci, nejdřív bych si s dítětem asi něco zažila ať vím do čeho se hrnu a zda na to fakt mám
@journals tak nevim, v mem internetu pise, ze by rodila ve 42.😅Jinak kazdy je jiny, ja mam taky obe deti hyperaktivni a nespave, je mi skoro 43, podnikam, mam barak, pubertacku, maleho syna…nekdo to zvlada ve 45 a nekdo je rozkydlej celou materskou u tv a je mu 19…tezko zobecnovat.
@journals tak nevim, v mem internetu pise, ze by rodila ve 42.😅Jinak kazdy je jiny, ja mam taky obe deti hyperaktivni a nespave, je mi skoro 43, podnikam, mam barak, pubertacku, maleho syna…nekdo to zvlada ve 45 a nekdo je rozkydlej celou materskou u tv a je mu 19…tezko zobecnovat.
@console v mém internetu se nikde nepíše že to vyjde na první dobrou, že… ne že bych to nikomu nepřála, ale… a ne, nemusí to být o tom jestli sedíš u televize, ale biologie, geny a osobnost dítěte/dětí jsou věci které neovlivníš 🤷🏻♀️ právě, že to nejde zobecnit. Já si v tomto věku dvě malé tryskomyši představit neumím a to žádná pecka fakt nejsem
Jedna věc je mít jedno malé dítě a dvě skoro dvojčata. I to dělá hodně. Ty máš dva jedináčky 🤷🏻♀️
@vavegillan ja sama za sebe musim rict, ze dite po 40 bych uz nechtela
Je mi 35,mame 3 mesicni holcicku a 4 leteho chlapecka, druhe ditko jsme chteli do 35 let, coz se nam povedlo🙏Stara si nepřijdu, finance by jsme to taky zvládli, sice uz by to bylo náročnější ale zvládli, ale co se tyka porodu a celkove,, reprodukčního systemu,, tak to uz bych se bála, čím vyšší vek rodicky, tim vetsi riziko pro matku i dite, spis z tohodle pohledu bych do toho nesla a tto jsem zdrava, obed deti pocaty na první dobrou jak se rika, ale tohle je strašně individuální a fakt zalezi na te zene jak to ona citi
41 nebo 42 není až tak rozdíl. Pokud jsi zdravá, šla bych do toho 🙂 Ale počítejte s tím, že zo bude náročné, hlavně na energii. Ještě prcka nemám, ale jsem teď ve 36ti těhotná. Co si budeme.. té energie už je míň než před pár lety. Ale každý člověk je jiný. Pokud se cítíte dobře, šla bych do to! 😊 Někdo má ve 42 letech víc energie než třicítka ;)
@journals já mám aktuálně ve 46 letech čtyřleté a pětileté 😉, plus k tomu ještě starší děti, ty dvě poslední nejsou samy. A ano, záhul to sice je, ale to zvládání je dost individuální. Mám kolem sebe ženy, co jsou o deset let mladší a zvládnou sotva polovinu, co já, a ženy, co jsou starší a stále aktivní. V tomhle směru nelze posuzovat podle sebe. Autorka dotazu musí sama nejlépe vědět, jak zvládala první těhotenství, teď první týdny mateřství, a zda je tedy schopná a ochotná jít do ještě většího záhulu. Zase na druhou stranu ten největší záhul je prakticky jen ten první rok, pak už je to jen lepší. Samozřejmě píšu o situaci, kdy jsou děti zdravé.
@suzanna123 to je pravda… ne, nemám jen jedno dítě, jedno je pohodička, první rok je fajn, za mě je nejhorší období 1,5-3 roky
Ano, je to tak, ze máme jen jedno embryo, pokud to nevyjde, do dalšího už nepůjdeme.
Moje první těhotenství fyziologické, probíhalo naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv obtíží, porod v termínu, spontánní, vaginální. Malý je zdravý a je to hodné miminko, kdyby nebyl, zřejmě bych o tom ani neuvažovala.
Fyzicky jsem na tom dobře, jsme hodně sportovně založení, lyže, kolo, běhám, canicross se psem, fyzicky si na to věřím..
spíš přemýšlím, jaká se výhoda mít dve deti, jednomu se muzu věnovat na 100 %, dvěma na 50 % každému, jednomu muzu dopřát 100 % i materiálně, dva se musí dělit.. chápu, ze je to parťák do života, ale taky být nemusí.. proč maji lidi více dětí ?? 🤔 😌
Tady se pořád řeší,jestli rodit po 40 a zda zvládne výchovu malého dítěte.To věřím,že zvládne.Ale to, že to dítě vyroste a bude třeba chtít studovat VŠ a bude potřeba mu studium dotovat,tak to bych v 70 řešit nechtěla
Tady se pořád řeší,jestli rodit po 40 a zda zvládne výchovu malého dítěte.To věřím,že zvládne.Ale to, že to dítě vyroste a bude třeba chtít studovat VŠ a bude potřeba mu studium dotovat,tak to bych v 70 řešit nechtěla
@ivetikkk tak to by se jednak v 70 už by měly obě děti nejspíš dostudováno, za druhé je dost velká pravděpodobnost, že lidi, co mají dítě později, se stihli za tu dobu zaopatřit a zajistit si určitou pozici. Nehledě na to, že udržení dítěte na škole nebo celkově zaopatření jeho potřeb může být problém i u mladších lidí. Koukni se, kolik je tady nejen samoživitelek, které jsou, co se peněz týče, rády, že jsou rády.
@ivetikkk tak to by se jednak v 70 už by měly obě děti nejspíš dostudováno, za druhé je dost velká pravděpodobnost, že lidi, co mají dítě později, se stihli za tu dobu zaopatřit a zajistit si určitou pozici. Nehledě na to, že udržení dítěte na škole nebo celkově zaopatření jeho potřeb může být problém i u mladších lidí. Koukni se, kolik je tady nejen samoživitelek, které jsou, co se peněz týče, rády, že jsou rády.
@suzanna123 nesouhlasim. Mam spoustu kamaradu, co misto deti si radeji uzivali zivota, cestovani, konicky. Najednou 40.let a dite. V najmu, bez penez.
@suzanna123 pravděpodobnost toho,že budu okolo 50 schopná pracovat je větší než v 65.Vidím to u svých rodičů.Oba,ač neměly náročnou práci,tak šly do predčasnýho důchodu,protože už to prostě nezvládaly. Oba mají výborný zdravotní stav,sportujou,ale být v práci 8 hodin v kuse už nešlo
@suzanna123 pravděpodobnost toho,že budu okolo 50 schopná pracovat je větší než v 65.Vidím to u svých rodičů.Oba,ač neměly náročnou práci,tak šly do predčasnýho důchodu,protože už to prostě nezvládaly. Oba mají výborný zdravotní stav,sportujou,ale být v práci 8 hodin v kuse už nešlo
@kakba
@ivetikkk já píšu, že je to velká pravděpodobnost, ne pravidlo. A znova - je spousta lidí, co žijí celý život v nájmu a od výplaty k výplatě - a mají děti. Pokud by se měli všichni ohlížet na to, jestli budou schopni udržet dítě na VŠ, tak je ta porodnost ještě mnohem nižší než teď.
Nicméně souhlasím, že pro mě by to bylo taky něco, co bych brala v potaz.
Já bych tedy studium na VŠ v potaz nebrala, ač tedy přiznávám, že mě rodiče na VŠ živily, ale spoustu mých spolužáků pracovala a nemyslím si, že by měli starý rodiče. Přijde mi trošku předčasný řešit jestli budu mít na to dát dítě na VŠ, je milion možností co de může stát (dítě bude blbý, nebo vůbec nebude v módě na VŠ chodit, nebo vyhraju ve sportce...)
@vavegillan kdybys nemela takhle pozde uz jedno dite, tak ti reknu, ze si se zblaznila. Ale protoze jiz jedno mimino mas, sla bych co nejdriv do druhyho. ALE - deti budou chtit na kolo, na lyze, budou potrebovat pomoct s ucenim. Bude to narocne i s tim jednim. kdyz pujdes do skolky prvne s druhym budes mit 45-46 let. Kdyz odvedes prvacka budes mit 48. Kdyz pujde na stredni skolu, bude ti 57. Jak za mne mazec se s ditetem v 56 letech ucit na cermat ☹️. Vsude budes spis babicka. Dobre to zvaz...
@vavegillan pokud vy sami cítíte, že chcete, tak já bych do toho šla. Myslím, že hlavní důvod proč mít další dítě je, že člověk prostě chce. Víc bych za tím nehledala.
Pokud bych nežila od výplatě, tak bych zajištění na Vš neřešila, já teda nemám nenáročnou práci ani omylem, ale stejně si neumím představit, že bych v 67 nepracovala (pokud samozřejmě nebudu nemocná), navíc si člověk úplně nemůže být jistý, že dítě bude chtít studovat. I když já bych popravdě po zkušenosti s mou dcerou šla do dalšího spíš později i za cenu porodu v 43 nebo 44, rozdíl už to není a nejnáročnejší období pro byl rok a půl až dva.
KDYŽ TO NEZKUSÍTE...nebudete si v budoucnu vyčítat ,že vaše dítě nemá partáka do života...už tak bude mít dítě starší rodiče na akce,sport a podobně...
KDYŽ TO ZKUSÍTE ...a nevyjde to...tak jste pro to aby nebyl jedináček udělala vše...
Ano, je to tak, ze máme jen jedno embryo, pokud to nevyjde, do dalšího už nepůjdeme.
Moje první těhotenství fyziologické, probíhalo naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv obtíží, porod v termínu, spontánní, vaginální. Malý je zdravý a je to hodné miminko, kdyby nebyl, zřejmě bych o tom ani neuvažovala.
Fyzicky jsem na tom dobře, jsme hodně sportovně založení, lyže, kolo, běhám, canicross se psem, fyzicky si na to věřím..
spíš přemýšlím, jaká se výhoda mít dve deti, jednomu se muzu věnovat na 100 %, dvěma na 50 % každému, jednomu muzu dopřát 100 % i materiálně, dva se musí dělit.. chápu, ze je to parťák do života, ale taky být nemusí.. proč maji lidi více dětí ?? 🤔 😌
@vavegillan u mne to bylo dano tim, ze jsem jedinacek. Bylo to fajn, ale uz od detstvi jsem vedela a nikdy nezmenila to, ze chci 2 deti. Jinak jsem o tom vubec nepremyslela. Kdyz bylo starsi rok (s jednim kojencem a batoletem to byla pohoda i kdyz pres den spala jen velmi malo a v noci take spis min) zacli jsme se snazit o druhe, aby byly cca 2 roky od sebe. S dvema batolatama jsem to doma uz moc nedavala, hlavne psychicky. Ale to jsme vyresili, ze jsem sla do prace a na rodicak manzel. Jsem opravdz moc a moc rada, ze mam deti dve, i kdyz to pro mne bylo hodne narocny. Sourozenec je opravdu nejvic, dite se odmalicka uci jednat s lidma, delat kompromisy, vyhravat i prohravat, ustupovat, prosadit se.... peosze plno pro zivot potrebnych dovednosti, ktere jedinacek ziskava o dost hur.

Jestlli máš teď malé mimino, tak v tom moc rozdíl nevidím, prostě se musíš tak jako tak adaptovat na věci, do kterých se už většinou lidem v tomhle věku nechce. Další argument proti, s kterým se setkávám je, že budete staří rodiče - což budete tak jako tak, akorát pro dvě děti místo jednoho. Pokud to chceš, šla bych do toho. Já měla děti s věkovým rozdílem necelé 2 roky a docela brzo začaly hezky fungovat spolu.