icon

Mít druhé dítě ve 42 letech?

vavegillan
28. kvě 2025

Zdravím, mám dvouměsíční miminko z IVF (darované vajíčko), rodila jsem ve 41 letech. Máme ještě jedno zamrazené embryo a já už od narození syna přemýšlím, zda zkusit ještě to jedno embryo.. mohli bychom nejdříve po půl roce od porodu, takže od ted už za 4 mesice, rodila bych ve 42 letech.. muj muz neni proti, zázemí máme dobré, v tom by problém nebyl.. je mi jasný, ze se musim rozhodnout sama, ale treba mi tady dá někdo nějaký pohled, ktery mi jeste nenapadlo zvážit ..

Strana
z3
konidana
28. kvě 2025
@ivetikkk

Tady se pořád řeší,jestli rodit po 40 a zda zvládne výchovu malého dítěte.To věřím,že zvládne.Ale to, že to dítě vyroste a bude třeba chtít studovat VŠ a bude potřeba mu studium dotovat,tak to bych v 70 řešit nechtěla

@ivetikkk no ja to nechci resit ani v padesati. Proste kdyz bude chtit na VS, tak si to bude muset z vetsi casti platit sama. Uz ted v 17 si na svuj financne narocny konicek musi vydelavat uplne samostatne z brigad. Sama si urcila priority a holt maka jak barevna, aby na to mela. My ji to neuplatime. Tak to proste je. A rozhodne jsem nikdy nespekulovala ze na deti nemame dost penez a zajisteni a netrapi mne to ani ted. Penize jsou hodne dulezity, uplne bez nich to nejde, ale casto to jde s malem, protoze proste jsou dulezitejsi veci, nez byt v baliku(dobre zajisteny/dobre vydelavajici) a bez starosti.

j.a.n.i
28. kvě 2025
@lutu11

@vavegillan kdybys nemela takhle pozde uz jedno dite, tak ti reknu, ze si se zblaznila. Ale protoze jiz jedno mimino mas, sla bych co nejdriv do druhyho. ALE - deti budou chtit na kolo, na lyze, budou potrebovat pomoct s ucenim. Bude to narocne i s tim jednim. kdyz pujdes do skolky prvne s druhym budes mit 45-46 let. Kdyz odvedes prvacka budes mit 48. Kdyz pujde na stredni skolu, bude ti 57. Jak za mne mazec se s ditetem v 56 letech ucit na cermat ☹️. Vsude budes spis babicka. Dobre to zvaz...

@lutu11 A jaky je rozdil, jestli se bude ucit s jedním nebo se dvěma?

felis
28. kvě 2025

Je mi 39 a budu mít druhé dítě s odstupem skoro 18 let. Do třetího bych nešla ani za zlatý prase, protože by to znamenalo, otěhotnět nějak v průběhu 1 roku az 3 let. Tento rozestup mezi dětmi by me rozsekal. Nicméně jsem rada, ze moje dcery se budou mít navzájem, i když budou rozdílné generace.
Pokud se ale na to cítíš zdravotně, nemate finančně problém a toužíš po dvou detech, tak proč ne 🤷🏼‍♀️ tohle tady za Tebe nikdo nerozhodne.

suzanna123
28. kvě 2025
@konidana

@ivetikkk no ja to nechci resit ani v padesati. Proste kdyz bude chtit na VS, tak si to bude muset z vetsi casti platit sama. Uz ted v 17 si na svuj financne narocny konicek musi vydelavat uplne samostatne z brigad. Sama si urcila priority a holt maka jak barevna, aby na to mela. My ji to neuplatime. Tak to proste je. A rozhodne jsem nikdy nespekulovala ze na deti nemame dost penez a zajisteni a netrapi mne to ani ted. Penize jsou hodne dulezity, uplne bez nich to nejde, ale casto to jde s malem, protoze proste jsou dulezitejsi veci, nez byt v baliku(dobre zajisteny/dobre vydelavajici) a bez starosti.

@konidana já takhle fungovala jako dítě - na brigády jsem chodila od 14, po gymplu odjela do Anglie, po návratu se sama živila na VŠ. A můžu říct, že to je to poslední, co mě z mého dětství tíží - naopak.

mia_von_prag
28. kvě 2025

Teď nebo už nikdy.
Embryo už máš, buď to vyjde nebo ne.

lutu11
28. kvě 2025
@j.a.n.i

@lutu11 A jaky je rozdil, jestli se bude ucit s jedním nebo se dvěma?

@j.a.n.i misto 1 to budou 2 roky ve stresu. A v 56 nemusi byt zdravotne ok. Osobne nefandim porodum po 40 tce. Ale v tomto pripade, pokud 2he, tak co nejdriv. Ale zvazit...

jajulin
28. kvě 2025
@vavegillan

Ano, je to tak, ze máme jen jedno embryo, pokud to nevyjde, do dalšího už nepůjdeme.
Moje první těhotenství fyziologické, probíhalo naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv obtíží, porod v termínu, spontánní, vaginální. Malý je zdravý a je to hodné miminko, kdyby nebyl, zřejmě bych o tom ani neuvažovala.
Fyzicky jsem na tom dobře, jsme hodně sportovně založení, lyže, kolo, běhám, canicross se psem, fyzicky si na to věřím..
spíš přemýšlím, jaká se výhoda mít dve deti, jednomu se muzu věnovat na 100 %, dvěma na 50 % každému, jednomu muzu dopřát 100 % i materiálně, dva se musí dělit.. chápu, ze je to parťák do života, ale taky být nemusí.. proč maji lidi více dětí ?? 🤔 😌

@vavegillan čím jsem starší, tím míň jsem striktní ohledně jakýchkoli rad - kdy mít první dítě, v kterém ročním období je ideální rodit, kolik mít dětí, jaké věkové rozestupy atd. Každá žijeme jen svůj život, máme jiné priority, jiné životní podmínky. Pokud mám mluvit za sebe, tak jsem šťastná, že nám vyšlo vše, co jsme si naplánovali - 4 děti, menší věkové rozestupy, poslední porod max. v 35 letech. Kdybych měla něco změnit, tak bych s dětmi začala klidně i dřív a dala ještě menší rozestupy. Ale když to někdo má úplně jinak než já a je v tom spokojený, proč ne? Neexistuje univerzální návod na život. Nedá se dopředu spekulovat, co a jak moc bude náročné. Někdo má z představy malého věkového rozestupu osypky, já si to nemůžu vynachválit. Teď už mám všechny děti školou povinné a je to svým způsobem náročné stále. Občas vzpomínám, jaký byl doma klid, když byly všechny děti malé. Jak rostou, roste i jejich hlučnost 😀 .
A proč mají lidi víc dětí? Odpovím pouze za mě - protože jsme je chtěli, dávno před tím, než jsme měli první. Velká rodina = více povinností, více starostí, více únavy, potřeba více financí, ale na druhou stranu i více radosti, více hrdosti, více zkušeností do života, více zážitků. Miluju všechny důležité životní milníky našich dětí (pasování na školáka, nástup do školy, besídky, vystoupení, výběr školy) a jsem ráda, že to můžu zažívat 4x. Přijde mi ten život mnohem bohatší a pestřejší. Kdybychom měli jedináčka, tak nějak automaticky bychom chtěli, aby mu to šlo ve škole, byl šikovný, kamarádský, hrál na nějaký hudební nástroj, dělal nějaký sport - prostě dost požadavků na jedno dítě. Takhle to máme všechno pěkně rozprostřeno mezi čtyři - jedno dítě je intelektuální introvert, druhé dokonalý diplomat, třetí kamarád všech na světě, čtvrté všechno jiné, jen ne kopie svých sourozenců. A já jsem šťastná, že můžu chodit jak na koncerty, tak na hasičcké soutěže, dozvědět se něco o žebříčku šachistů, číst společně knížky, jít s dospívající dcerou nakupovat atd. atd. A kromě toho v průměru každý druhý měsíc slavíme doma něčí narozeniny 🙂 . Děti nejsou nějaká homogenní jednolitá skupina. Každý z nich je originál, ke každému je potřeba přistupovat originálně, s ohledem na jeho povahu a potřeby. A to nás rodiče učí být stále lepšími rodiči, lepšími lidmi. Děti se mezi sebou učí, že vyjít s druhým nemusí být vždy snadné. A že domluvit se ve skupině čtyř je o dost náročnější než se domluvit s jedním. Možná jsem divná, ale nepovažuji za ideální stav pro dítě, když má 100 % pozornosti (pouze od) rodičů, finanancí a úplně všeho.
Jestli tě láká myšlenka dvou dětí, jděte do toho. A neptej se ostatních, protože oni nežijí tvůj život, můžou mluvit jen o své vlastní zkušenosti. Hodně štěstí 🙂 .

jajulin
28. kvě 2025
@vavegillan

Ano, je to tak, ze máme jen jedno embryo, pokud to nevyjde, do dalšího už nepůjdeme.
Moje první těhotenství fyziologické, probíhalo naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv obtíží, porod v termínu, spontánní, vaginální. Malý je zdravý a je to hodné miminko, kdyby nebyl, zřejmě bych o tom ani neuvažovala.
Fyzicky jsem na tom dobře, jsme hodně sportovně založení, lyže, kolo, běhám, canicross se psem, fyzicky si na to věřím..
spíš přemýšlím, jaká se výhoda mít dve deti, jednomu se muzu věnovat na 100 %, dvěma na 50 % každému, jednomu muzu dopřát 100 % i materiálně, dva se musí dělit.. chápu, ze je to parťák do života, ale taky být nemusí.. proč maji lidi více dětí ?? 🤔 😌

@vavegillan oprava: klidně se ostatních ptej, od toho jsou diskuze 🙂 . Ale vem si z toho jen to, s čím souzníš.

trdelnik234
28. kvě 2025
@jajulin

@vavegillan čím jsem starší, tím míň jsem striktní ohledně jakýchkoli rad - kdy mít první dítě, v kterém ročním období je ideální rodit, kolik mít dětí, jaké věkové rozestupy atd. Každá žijeme jen svůj život, máme jiné priority, jiné životní podmínky. Pokud mám mluvit za sebe, tak jsem šťastná, že nám vyšlo vše, co jsme si naplánovali - 4 děti, menší věkové rozestupy, poslední porod max. v 35 letech. Kdybych měla něco změnit, tak bych s dětmi začala klidně i dřív a dala ještě menší rozestupy. Ale když to někdo má úplně jinak než já a je v tom spokojený, proč ne? Neexistuje univerzální návod na život. Nedá se dopředu spekulovat, co a jak moc bude náročné. Někdo má z představy malého věkového rozestupu osypky, já si to nemůžu vynachválit. Teď už mám všechny děti školou povinné a je to svým způsobem náročné stále. Občas vzpomínám, jaký byl doma klid, když byly všechny děti malé. Jak rostou, roste i jejich hlučnost 😀 .
A proč mají lidi víc dětí? Odpovím pouze za mě - protože jsme je chtěli, dávno před tím, než jsme měli první. Velká rodina = více povinností, více starostí, více únavy, potřeba více financí, ale na druhou stranu i více radosti, více hrdosti, více zkušeností do života, více zážitků. Miluju všechny důležité životní milníky našich dětí (pasování na školáka, nástup do školy, besídky, vystoupení, výběr školy) a jsem ráda, že to můžu zažívat 4x. Přijde mi ten život mnohem bohatší a pestřejší. Kdybychom měli jedináčka, tak nějak automaticky bychom chtěli, aby mu to šlo ve škole, byl šikovný, kamarádský, hrál na nějaký hudební nástroj, dělal nějaký sport - prostě dost požadavků na jedno dítě. Takhle to máme všechno pěkně rozprostřeno mezi čtyři - jedno dítě je intelektuální introvert, druhé dokonalý diplomat, třetí kamarád všech na světě, čtvrté všechno jiné, jen ne kopie svých sourozenců. A já jsem šťastná, že můžu chodit jak na koncerty, tak na hasičcké soutěže, dozvědět se něco o žebříčku šachistů, číst společně knížky, jít s dospívající dcerou nakupovat atd. atd. A kromě toho v průměru každý druhý měsíc slavíme doma něčí narozeniny 🙂 . Děti nejsou nějaká homogenní jednolitá skupina. Každý z nich je originál, ke každému je potřeba přistupovat originálně, s ohledem na jeho povahu a potřeby. A to nás rodiče učí být stále lepšími rodiči, lepšími lidmi. Děti se mezi sebou učí, že vyjít s druhým nemusí být vždy snadné. A že domluvit se ve skupině čtyř je o dost náročnější než se domluvit s jedním. Možná jsem divná, ale nepovažuji za ideální stav pro dítě, když má 100 % pozornosti (pouze od) rodičů, finanancí a úplně všeho.
Jestli tě láká myšlenka dvou dětí, jděte do toho. A neptej se ostatních, protože oni nežijí tvůj život, můžou mluvit jen o své vlastní zkušenosti. Hodně štěstí 🙂 .

@jajulin
Ty si napisala uplne skvele...
Tak nejako to citim..
Krasne sa to cita.

j.a.n.i
29. kvě 2025
@lutu11

@j.a.n.i misto 1 to budou 2 roky ve stresu. A v 56 nemusi byt zdravotne ok. Osobne nefandim porodum po 40 tce. Ale v tomto pripade, pokud 2he, tak co nejdriv. Ale zvazit...

@lutu11 Nebo jeden, pokid by zreba jedno melo odklad nebo druhe bylo předčasně zaskolene... Nebo to budou i s jednim 3 roky stresu, pokud bude zkoušet 8, 6 i 4 lety gympl.

tereza0111
29. kvě 2025

z toho co pises mi trochu prijde, ze nejvic te do toho zene ne az tak potreba mit 2 deti, ale to, ze mate preci jeste to jedno embryo a mas pocit, ze bys ho mela vyuzit.

Asi bych tu otazku spis nez na vek stavela na to, jestli chces mit 2 deti. Jak si rodicovstvi predstavujes, co pro tebe znamenaji 2 deti vs jedinacek. Kdybyste to druhe embryo nemeli, resila bys to? Nebo bys byla uplne spokojena s jednim ditetem? Zachovala bych se podle odpovedi na tuhle otazku
Kdyz mas prvni v 41 tak uz je docela jedno, ze u druheho budes o necele 2 roky starsi, to uz situaci asi zas tak moc nemeni.

camillaq
29. kvě 2025

Já bych do toho šla, znám ženy které rodily po 40, teď je dětem dvacet a úplně v pohodě. Myslím, že pro každé dítě je super mít sourozence.

eviicka
29. kvě 2025

Jako "starší matka" dvou malých dětí bych do toho šla. Důvodů proč ano tu padlo dost. Jediné (samozřejmě kromě zdraví a sil) co bych zvážila je finanční polštář. Pokud vše zvládnete tak, abyste se nemuseli honit ještě finančně, tak do toho jděte. U starších rodičů je fajn, když jsou generační síly rodině trochu vyrovnané😀.

lokesa
29. kvě 2025

@vavegillan Vzhledem k tomu, že máte zmrazené embryo z darovaného vajíčka (tedy tvuj věk nehraje roli z hlediska pravděpodobnosti postižení miminka), tak bych se do sourozence nehnala tak na honem. Mít druhé dítě v krátkém odstupu může být masakr bez ohledu na věk. Sama si to nedokážu tak brzy představit a to jsem druhé měla jako novorozence úplně za odměnu (děti jsou od sebe 27 měsíců). Proč nechce počkat třeba na 43? Nevidím tak velký rozdíl v tom, s čím se tělo vyrovná ve 42 a 43, argument bych chápala, pokud by vzrůstala šance na postižení. Myslím, že jsi se rozhodla byt starší maminkou s prvním dítětem, takže tahle otazka, která se tu řeší, je bezpředmětná, ale hodně bych se zamyslela nad načasováním. Než přijde první vlna separační úzkosti, budeš uz těhotná, s dvouměsíčním prckem ještě nevíš, jakou osobnost máš doma. Nebo tak velký rozdíl v úspěšnosti ivf?

enoli
29. kvě 2025
@ivetikkk

Tady se pořád řeší,jestli rodit po 40 a zda zvládne výchovu malého dítěte.To věřím,že zvládne.Ale to, že to dítě vyroste a bude třeba chtít studovat VŠ a bude potřeba mu studium dotovat,tak to bych v 70 řešit nechtěla

@ivetikkk tak ve 30 už má snad každý dostudováno. A pokud ne, tak doufám, ze už se aspoň živí sama svoje studia si i dotuje.

suzanna123
29. kvě 2025
@lokesa

@vavegillan Vzhledem k tomu, že máte zmrazené embryo z darovaného vajíčka (tedy tvuj věk nehraje roli z hlediska pravděpodobnosti postižení miminka), tak bych se do sourozence nehnala tak na honem. Mít druhé dítě v krátkém odstupu může být masakr bez ohledu na věk. Sama si to nedokážu tak brzy představit a to jsem druhé měla jako novorozence úplně za odměnu (děti jsou od sebe 27 měsíců). Proč nechce počkat třeba na 43? Nevidím tak velký rozdíl v tom, s čím se tělo vyrovná ve 42 a 43, argument bych chápala, pokud by vzrůstala šance na postižení. Myslím, že jsi se rozhodla byt starší maminkou s prvním dítětem, takže tahle otazka, která se tu řeší, je bezpředmětná, ale hodně bych se zamyslela nad načasováním. Než přijde první vlna separační úzkosti, budeš uz těhotná, s dvouměsíčním prckem ještě nevíš, jakou osobnost máš doma. Nebo tak velký rozdíl v úspěšnosti ivf?

@lokesa čím je žena starší, tím víc klesá pravděpodobnost, že se embryo udrží. Navíc já bych se v tomhle věku už cítila honěna časem a možnost si to víc časově rozložit bych brala jako luxus, který si nemůžu dovolit

kosi_cek
29. kvě 2025

Já rodila po čtyřicítce páté a o dva roky později ještě šesté, to je naše bonusové, protože dobrovolně bych do dalšího těhotenství takhle brzy po předchozím už nešla, zvlášť takhle na "stará kolena", kdy už navíc přesně vím, co to obnáší, ale pravda, v tomhle nehraje věk matky roli, nepřijde mi to náročnější samo o sobě než kdysy a u vás je to jiná situace, takže bych to určitě zkusila, protože bych neměla klid, nicméně teď je ještě moc brzy o tom vyloženě uvažovat, je příliš brzy po porodu a jestli mohu soudit podle sebe, tak jsem z toho všeho vždy byla tak "poprděná", že bych klidně chtěla být hned znovu těhotná, jak je to krásný 😀, rozum (a kojení) tomu naštěstí ale dokázal dávat stopku, protože skutečnost by byla masakr, to načasování bych určitě pak ještě více zvážila, promyslela, přeci jen je to jiná situace, když se navíc nejedná o přirozené početí, přijde mi, že je tam víc času nejednat zbrkle, ale zajímalo by mě, co kojení? To je ze hry? Já třeba otěhotněla přirozeně právě během kojení, ale jestli náhodou není kojení překážkou, pokud je to třeba zařídit takhle přes dr. nebo když už je vše vlastně připraveno, tak může žena normálně pokračovat v kojení?

vavegillan
autor
29. kvě 2025

Moc všem děkuji za názory, z drtivé většiny byste do toho šly.. je pravda, že kdybychom neměli to zmrazené embryo, tak o druhém dítěti ani neuvažuju (ale čistě jen proto, že po téměř 10 letech IVF už prostě dál pokračovat nechci a jsem šťastná za jedno zdravé dítě).. finanční stránku věci vůbec neřeším, jsme schopný na případné vysoké škole uživit všechny naše případné děti, jako jim finančně pomáhat celý život i v našem důchodu (mj. pronajímáme 3 nemovitosti a další 3 užíváme)..
nejsme žádný kariéristi, co nechali děti na pozdní věk a ted se to snaží dohnat, já jsem po oboustranném odstranění vejcovodů s téměř žádnou zásobou vajíček už od 30 let (možná dříve, ale od 30 to vím)..
Je pravda, že kdybychom to nezkusili, tak by mi to asi vrtalo v hlavě dlouho (ne-li navždy).. ještě jednou díky všem, co se podělili o svůj názor

veruuu_kubesovic
29. kvě 2025

@vavegillan
pro mě teda byl "strop" pro třetí miminko - 38let, což se úplně "nepovedlo" (letos mi bude 39), takže máme 2 děti, po 40tce už bych rodit teda nechtěla, vzhledem k vývojovým vadám, tak i mé životní filozofii, že nechci jen pozdejsim veku řešit - kojení, plíny, nočník 🤔 ale taky žít 🤷‍♀️
A vůbec nejde o pohodlnost, já sama jsem se narodila jako "náhoda", mamce tehdy bylo 29let a cely život jsem to pociťovala a vlastne didnes si nesu to, jak bych to nechtela...

dejvitka
29. kvě 2025

@vavegillan ja mam 2 deti 1,5 roku od sebe, jsem starsi matka, i kdyz jsem je tesne stihla oba do 40. Prvni rok, rok a pul s obema mam trochu v mlze, protoze to byl neskutecnej ficak, ale vsichni 4 jsme to doma prezili a kdybych se mela rozhodovat se vsim co ted vim, ze to obnasi, sla bych do toho bez vahani znova. Cim jsou starsi, je to jednodussi, maji se radi a pro me je asi lepsi pocit i to, ze kdyz uz budou zit s nama starikama, tak aspon oni budou mladi partaci a budou na to dva. Obecne me jen mrzi, ze jsem si treba nemohla kazdeho uzit par let solo, ze se vse muselo dit s ohledem na to, ze jsou dva a pozornost se musi delit, ale zase kdyz vidim ten jejich spolecnej detskej svet, jak sdili zazitky, hrajou si...atd. tak vim, ze v tom je zas jejich obri benefit, ktery by jako jedinacci nemeli. Ja bych to zkusila.

20190418
5. čer 2025
@ivetikkk

@ivetikkk no, tak pokud dítě na VŠ má, tak může v pohodě vystudovat i bez finanční podpory rodičů. Bylo tomu tak před dvaceri lety, kdy jsem studovala já a i nyní, kdy u nás plno juniorů pracuje při vysokoškolském studiu. Tohle je za mě argument mimo...

whocares
5. čer 2025

Já bych to zkusila. Pokud máte i první dítě z IVF, asi je to poslední šance na druhé dítě. A sama dobře víš, jaká je šance, že to klapne dvakrát napoprvé - pokud se zadaří, prostě to tak mělo být. Navíc tím odpadá i jakýsi etický aspekt, že jste na začátku moc chtěli víc embryí a teď to jedno necháte zlikvidovat, případně mu budete platit ještě x let pobyt v boxu... a pak ho stejně nevyužijete. Sama mám dítě z IVF a tohle pro mě bylo velké téma.

kolibrik123
5. čer 2025

@vavegillan kdybych mohla, tak vám smeknu! Já měla první ve 35 a ač jsem chtěla mít děti blízko u sebe a chtěla jsem jich víc, tak do druhých narozenin syna jsem si nedokázala představit ani o tom uvažovat. Jestli o tom teď dokážete vůbec přemýšlet, jděte do toho!!! Věk je jenom číslo a později mladší nebudete! Moc moc moc vám držím palce!😍

lennus
5. čer 2025

@vavegillan První jsem měla ve 30, byl to nespavec, předčasně narozený, náročné to bylo. Druhé ve 35, pohodové spavé dítě. Třetí mě lákalo do 40, nakonec jsem si to uzavřela z mnoha důvodů a jsem ráda. Asi je fajn mít více dětí, ale bude mi teď 42 a energie ubývá. Jsem aktivní, zvládám toho dost, ale téma perimenopauzy přichází a přijde mi vlastně přirozené, že tělo pomalu končí s reprodukcí a má to své důvody, i když se to děje v dnešní době běžně. Naopak fandím mladým rodičům. Záleží, jak se cítíš, vy oba, je fajn mít i podporu rodiny. Já bych na potrat nešla a vím, že bych to zvládla, ale pro tělo je to opravdu náročné. Ale chápu tvoji touhu, sama jsem nechtěla jedináčka a ta cesta byla trnitá - čtyři těhotenství, tři porody a máme dvě děti. Přeju šťastné rozhodnutí. Litovat asi nebudeš.

odula
5. čer 2025
@kakba

Když pominu fakt, že už i 1.dítě je na mě pozdě, do druhého bych už vůbec nešla. Ve tvém případě, zda jste zajištění, nežijete od výplaty k výplatě tak jdi do toho. Nicméně by mi nejvíc vadilo to, že kdyby se zadařilo hnedka tak obě děti bych měla na plenách a věkový rozdíl malinkatej. V podstatě budeš mít doma dvě mimina.

@kakba ja mam prvni dve od sebe 15 měsíců. Kdyz byly malinký, tak trochu mazec ale nic hroznýho. Od pul roku mladsiho jsou to partaci a jsou partaci do teď (15 a 14) . Vekovej rozdil deti bych vubec neřešila, zvlast pokud je zazemi v pohode.

@vavegillan mam znamou, mela treti ve 41, rikala ze by sla klidne si ctvrtyho. Tisic lidi, tisic nazoru. jde o to jak se na to citis ty.

rozitta
6. čer 2025
@vavegillan

Moc všem děkuji za názory, z drtivé většiny byste do toho šly.. je pravda, že kdybychom neměli to zmrazené embryo, tak o druhém dítěti ani neuvažuju (ale čistě jen proto, že po téměř 10 letech IVF už prostě dál pokračovat nechci a jsem šťastná za jedno zdravé dítě).. finanční stránku věci vůbec neřeším, jsme schopný na případné vysoké škole uživit všechny naše případné děti, jako jim finančně pomáhat celý život i v našem důchodu (mj. pronajímáme 3 nemovitosti a další 3 užíváme)..
nejsme žádný kariéristi, co nechali děti na pozdní věk a ted se to snaží dohnat, já jsem po oboustranném odstranění vejcovodů s téměř žádnou zásobou vajíček už od 30 let (možná dříve, ale od 30 to vím)..
Je pravda, že kdybychom to nezkusili, tak by mi to asi vrtalo v hlavě dlouho (ne-li navždy).. ještě jednou díky všem, co se podělili o svůj názor

@vavegillan určitě, jděte do toho ♥️ dvě děti budou zápřah ale je to taky kopec srandy.

klaari
6. čer 2025

@vavegillan mozna prave kvuli tomu ze budete starsi rodice tak bych zajistila sourozence at ma jeden druheho. Ale musis vedet ze te tehotenstvi a porod nevyridil zdravotne. Telo nebude mit cas se vzpamatovat. Mela jsem deti pod 40 a i tak jsem na tom po druhem diteti byla zdravotne hure.

wendie
6. čer 2025
@jajulin

@jajulin skvěle napsané. Mam tři a hodne se v tvém příspěvku nacházím… dekuji za nej

pampelina18
6. čer 2025

@vavegillan no, v 60 ho povedená k maturitě babičko

drep
6. čer 2025
@pampelina18

@vavegillan no, v 60 ho povedená k maturitě babičko

@pampelina18 nemělas bejt někde na dovolený? Byla stejně imaginární jako všechno v tvým životě? Fakt jsi nechyběla

Strana
z3