icon

My snažilky s hodně špatným spermiogramem

lejla29
1. zář 2014

Ahoj, jsem tu nová a nenašla jsem podobnou diskuzi, do které by psali své zkušenosti holky s partnery, kteří mají spermiogram v řádu pár milionů či ani to ne. Můj přítel má diagnózu kryptospermie /tak malý počet spermií, že jsou vidět jen po centrifugaci vzorku/. Nevíme, zda to bude stačit na ICSI. Každopádně naše CAR dělá MESA/TESE a pokavaď se spermie najdou, tak je mrazí a pak teprve po rozmražení dělají oplodnění, při čemž rozmražení nemusí spermie vydržet...Tak nevím, pro co se rozhodnout, zda MESA/TESE a nebo čerstvý vzorek. Má s tím někdo zkušenosti? Podařilo se někomu otěhotnět s touto diagnózou?

Strana
z3
sarriku
24. zář 2014

@lenkasaf to je mi moc líto☹, ale aspoň už definitivně víte na čem jste.
Dárcovství spermatu taky skýtá spousty rizik, už jenom to morální, kdy víš, že dítě vzniklo z člověka, který se jen vycáká do kelímku a shrábne prachy. A do budoucna, jestli manžel překousne, že živí krkavčí dítě, určitě tím, že vina je na jeho straně, musí hrozně trpět. A aby při nějaké hádce to nebylo použité proti němu, že je v tomhle neschopný a nebo on to nepoužil proti tomu dítěti, když bude mít pubertu atd. Nechci být pesimistická, spíš realistka, stát se může všechno a je potřeba zvážit i ty míň příjemné eventuality. Nepřemýšleli jste třeba ještě nad pěstounskou péčí?🙂

@lejla29 sedavé zaměstnání je na spermie opravdu mor,☹ ale vím, že existují speciální židle s vyříznutým klínem v sedáku, aby měli varlata dost prostoru a pěkně odvětrávaly.

lejla29
autor
24. zář 2014

@lenkasaf Ahoj, my jsme byli rozhodlí, že když to jinak nepůjde, tak že půjde taky do dárce. Hodně holčin tu na Modrém koníkovi psalo, že se rozhodli pro dárce, mají krásné miminko a že to bylo to nejlepší rozhodnutí, které mohli udělat. Otec je ten, který dítě vychovává a né ten, kdo dá sperma. Je to velké rozhodnutí hlavně pro chlapa, protože ten můj z toho měl dylema, zda to dítě bude mít rád. Ale já vím od ostatních párů, že ten strach je úplně zbytečný a že to miminko rád mít bude. Každý chlap si buduje cit k dítěti časem a i s vlastím biologickým dítětem to pár měcíců trvá, než si ten chlap uvědomí, že je tátou. Vůbec se tím netrap a snaž se přítele povzbudit. Já jsem říkala tomu svýmu: Hele ty sis zamiloval moje dvě kočky a psa a to jsi před tím o zvířatech nechtěl ani slyšet a teď je miluješ nadevše a co by pak teprve bylo s dítětem. Milovat ho budeš taky, neboj. Navíc můj přítel říkal, že to je jeho vina, že mě miluje a ví, že dítě chci a proto se rozhodl pro dárce. Joj a dárci mají v carech hodně velká kritérya: minimální vzdělání je maturita, vzhled nesmí být mimo normu, musí mít v pořádku genetické i imulogické testy a jsou pravidelně kontrolovaní proti všem pohlavním nemocem. Navíc si vybereš dárce se stejnou barvou očí a vlasů. Je určitě lepší mít dítě aspoň z poloviny biologicky svoje, než přemýšlet o jiných variantách jako adopce či darované embryo. Takhle dítě porodíš a nikdo nebude vědět nic.

ewicka
24. zář 2014

Ahoj holky, tak se k vám taky přidám. Manžel sice nemá špatný spermiogram, ale kvůli genetické chorobě a nemožnosti udělat PGD, máme jako jedinou možnost dárcovské sperma. Manžel to sám navrhnul, a jsem za to ráda. A jak psala @lejla29 - na dárce jsou vysoké požadavky. Vyhovující jsou jen 3% z celkového počtu dárců, to taky o něčem svědčí. Bojím se toho, ale jdeme do toho. A už se i těším.

lenkasaf
25. zář 2014

@evulina77 Tak to nevím, nad tím jsme nepřemýšleli. Ale partner by do toho asi nešel, nechce ať to někdo ví.☹

lenkasaf
25. zář 2014

@lejla29 Děkuji za povzbuzení. U nás je to spíše naopak. Partner je rozhodnutý pro dárce, říkal mi, že nechce být vůči mě sobecký, ví, že dítě chci. Problém je asi spíše u mně, chtěla jsem dítě s ním a bojím se, že si k němu nevybuduje ten vztah nebo že mi to bude časem vyčítat. On tvrdí, že ne, že je s tím smířený a alespoň jedno dítě chce.

lenkasaf
25. zář 2014

@sarriku Děkuji za názor, to je to, co mě napadá taky pořád. O pěstounství nebo adopci jsme přemýšleli, ale určitě do toho nepůjdeme, je to papírování a boj s úřady a na to nejsou síly ☹

lenkasaf
25. zář 2014

@ewicka Ahoj, tak vidím, že zrovna řešíme to samé. A už máte termín IUI ? Partner je s tím taky smířený, ale z toho mám obavy. Asi nad tím moc přemýšlím.

lenkasaf
25. zář 2014

@maikkynna Děkuji. Partner to překousne. 🙂 chce do toho jít.

lejla29
autor
25. zář 2014

@lenkasaf Nesmíš nad tím moc přemýšlet, je to úplně zbytečný, své city nemůžeš znát dopředu. A příroda to tak zajistila, že až se ti dítě narodí, tak ho budeš bezmezně milovat a budeš si říkat, že jsi byla hloupá, že jsi vůbec kdy takto uvažovala. Naopak, když se rozhodneš žít svůj život bez dítěte, tak toho jednou budeš litovat a pak už to nebude možné změnit. Nebudeme plodné do 50-ti let. Já vím, že bych toho jednou litovala. Dítě vám do života přinese tolik radosti. A jak říkám, až tu bude, tak se všechno změní. Věř mi. Pročti si fóra tady na Koníkovi. Všichni jsou rádi, za to že se rozhodli pro dárce a nenejdeš nikoho kdo by toho litoval. Naopak kdybys to dítě neměla, tak by jsi to taky jednou v hádce mohla vyčíst svému příteli. Každá mince má dvě strany a je zbytečné uvažovat, co kdyby.

ewicka
25. zář 2014

@lenkasaf jdeme rovnou do IVF, už mám nafasované léky a injekce a hned jak přijde MS, tak začnu podle plánu stimulovat. Kamarádka má také darované spermie a za měsíc rodí. Prý ze začátku měla strach, jak manžel bude reagovat, ale jak jí postupně rostlo břicho, tak ho furt hladil a začal se moc těšit. Budou mít chlapečka a bude ho vychovávat on, vštípí mu svoje hodnoty, on ho naučí jezdit na kole. Můj táta vychovával moji sestru z prvního manželství moji mamky. A má ji rád stejně jako mě, nikdy jsem si nevšimla, že by mezi námi dělal rozdíly. Stejně jak pro mě, tak i pro ni, by udělal všechno. A tady to bude ještě intenzivnější, protože miminko bude mít už úplně od začátku.

lenkasaf
25. zář 2014

@ewicka Tak já si taky myslím, že by to dítě přijal v pohodě, spíše to asi řeším já nějak více. ☹ Uvidíme, necháme tomu pár týdnů, ještě jdeme v říjnu na genetiku, tak uvidíme, co nám ještě řeknou tam. Třeba je ještě nějaké malá naděje.. 🙂 Držím ti palce, ať vše dobře dopadne. 🙂

lenkasaf
25. zář 2014

@lejla29 Asi máš pravdu, moc nad tím přemýšlím a asi mě to jednou bude mrzet, že nemáme žádné dítě, nevím. Necháme tomu pár týdnů a pak se rozhodneme. 🙂

katerina37
22. lis 2014

Ahoj holky, manželovi na zlepšení spermiogramu hodně pomohla čínská medicína, z původních 0% spermií rychle vpřed měl po měsíci 9 % rychle vpřed a po dalším měsíci už 20 % rychle vpřed. Taky mu zmizela porucha zkapalnění spermatu. Bral 4 tablety ráno, bylinky se jmenují Tajemství zlaté skříňky a jsou přímo na mužskou neplodnost. Na stránkách patentní medicíny si je můžete objednat nebo se dají sehnat ve zdravé výživě. Jo a jestě jsem mu k tomu koupila vitamíny Fertilmen. Jinak pro lepší spermio absolutně nic nedělal, kouří a zdravá strava neví co je. Takže to muselo být tím
Tak at se daří 🙂

vizinul1
8. črc 2015

Ahoj holky chtela bych se zeptat. Muj mux ma 100% spatnou morfologii a zbytek ma v poradlu pey to je proste vnem tak nevime co delat nic nam nenapsali zadne hormony. Ze pry ma hormonu az prebytek akorad ta morfologie je zla uz si nevime rady cim to muze mit nevedi tak nevim je tu prosim nejaka moznost? Jakou metodu by ste doporucili ☹

misula29
8. črc 2015

@vizinul1 manžel má taky špatnou morfologii, jaký máte hodnoty? Já jsem mu zatím nakoupila vitamíny ,mrkla jsem na přípravek florandon nebo jak se to jmenuje, mají tam uvedený ,že by to mělo mít vliv i na morfologii a objednala zvlášť .Vyjde to mnooohem levněji než tyhle předražený komplety 😉

vizinul1
8. črc 2015

Misula29 Ahojj ja si prave uz nepamatuji ty hodnoty jen vim ze ma tu morgologii100% spatnou a jeste si pamatuji ze rikali ze ma docela vse v pohode ze ty malickosti nebyl problem ale jen ta morfologie ze ma hormony v norme ze nema duvod mu predepisovat prasky ach jo je to tezky bpjim se pristi mesic do ty prahy ze nam reknou ze uz mam neni jak pomoci ale ona nam volala predtim ze sme nato v hodny tak fakt nevim bojim se ze to nezkousnu proste to nejde

misula29
8. črc 2015

@vizinul1 manžel má jinak vše taky v cajku ,jen ta morfologie :-/ Nám řekl doktor rovnou IVF.Do toho jít nechci , takže jsem objednala jen vitamíny a buď se časem nějakou náhodou zadaří a proběhne to do zdárného konce nebo nic. My už dvě děti máme ,tak to neberu nijak tragicky. Chápu,že seš z toho na nervy,pokud ještě prcka nemáte,ale neboj uvidíš co kontrolní spermio a když nic tak vám k mimču pomůžou doktoři 🙂

vizinul1
8. črc 2015

Misula29 ahoj no to bud rada ze uz mas nejake deticky ja totiz nemam a moc bych si jedno aspon prala. Fertylup muj muz ma hormony v norme a docela ten zbytek dobry pry jen ta morgologie100% spatna a nevime cim to ma pry je to vnem no ale bojim se ze mi pristi mesic reknou v praze ze se stim uz neda nic delat uz ale oni mi volali a rekli ze to zvladnou zw je nato icsi v hodnej tak fakt nevim. Jo a nadla jsem ty leky ale ty lrky jse jmenuji Fertylup a jeto pry i na tu morfologii chci si to koupit a koupim si to vis jemi jedno kolik stohi hlavne at pomuzou a jinak dekuji zrs napsala jsi moc hodna a at seti take dari

misula29
8. črc 2015

@vizinul1 hodně štěstí přeji 😉

vizinul1
10. črc 2015

Ahoj chtela sem se zeptat jeste. Poradite my jestli se stimto da neco delat? Prosim.
Objem (ml) 4,5
Celkovy pocet (10x6) 0,18
Koncenttace(10x6)/ml) 0,04
WHO A+B (%) progresivni 25
Morfologicky abnormalni (%) 100
Pocet kulatych bunek 0
Dekuji

misula29
10. črc 2015

@vizinul1 a jaký byl celkový závěr co se týká té morfologie? Norma je 4 a kolik měl tvůj? Tam se pak ještě rozepisuje poškození hlaviček, krku a bičíku. A celkovej závěr spermiogramiu zněl jak? Teratospermie nebo tak nějak?

misula29
10. črc 2015

když jsem to porovnala s naším tak teda celkově ten váš spermiogram není dobrý, malý počet,málo pohyblivých a ještě špatná morfologie... 😒 Každopádně doktoři vám nabídnou řešení a mimčo bude 😉

vizinul1
10. črc 2015

Misila29 Opravdu nevim ty hlavicky krku a byciku otom tam nic nepisou opravdu proto sem stoho uplne vedle. Vim taky se priznam vubec tomu nerozumim opravdu tam nic takoveho neni ted to ctu a o te morfologiii tam pisou jen ze nedoporucujou intrauterinnii inseminaci IUI. Toje vse co pisou jen o te morfologie. Ze pry doporuciju jen icsi ufff!! Toje hruza kdyz tem vecem vuuubec nerozumim a o te norme pisou ze nesplnuje normu toje bse otom cos chtela vedet opravdu

misula29
10. črc 2015

@vizinul1 uf to je teda dost strohý 😒 my máme tu morfologii taky hodně špatnou a ,když jsem se ptala ohledně IUI tak řekl,že je to o ničem v tomto případě a taky řekl IVF. Nemůžeš ty výsledky zkusit vyfotit a hodit to sem?

vizinul1
10. črc 2015

Misila29. Juj ty si hodna pise semi hezky stebou at seti ve vsem dari 😝

littlecharm
10. črc 2015

Asi úplně moc nepomůžu, ale snad dodám naději zoufalým. U nás vyšel spermiogram taky mizerně (po podstoupené chemo), ve spermabance podělali, co mohli ("špatně" zamrazili vzorek před operací a před chemo, který byl zcela v pořádku, takže se stal nepoužitelným)... Dle lékaře - je mi líto, šance na přirozené početí cca do 5%, může to trvat léta, lepší by bylo využít zamrazené sperma (asi jako které?!). Stal se však zázrak, ochranu jsme neřešili a 4 roky po najednou čekáme nečekaně přírustek. Já věřím, že zázraky se dějí 😀 Držím palce, ať vám to vyjde, ať už přirozeně nebo "s pomocí" 😀 (jo a lékař byl paf po té zprávě a ještě ho napadlo zpochybnit otcovství, fakt vtipálek na ránu)

vizinul1
10. črc 2015

Snad to pujde rozpoznat

vizinul1
10. črc 2015

Misula29 promin ale uz dvakrat sem klikla na pridat fotku a odeslat a nic tam neni nejdeto a pritom to delam dobre 😢

misula29
10. črc 2015

@littlecharm tak to moc gratuluju ! 🙂

vizinul1
10. črc 2015

littlecharm Ja take gratuluji

Strana
z3