Na kolik léků mám nárok při prvním pokusu IVF?

prdecek
2. bře 2011

ahojky, chci se zeptat: včera jsem dostala 30 ampulí Menopuru (cena10 ampulí 700Kč doplatek). Mám potom nárok na další za stejnou cenu nebo už budu muset platit tu plnou (nějákých 6000,- za 10 ampulí)?
Díky za odpovědi

len
2. bře 2011

Máš nárok na tolik, kolik vyčerpáš, ale maximálně 2250 IU za jednu stimulaci (to odpovídá celkem 30 ampulím Menopuru á 75 IU), nejen při prvním pokusu, ale při všech třech (čtyřech, je-li jeden bez transferu) hrazených. Ve valné většině případů tahle dávka stačí, ale pokud ne, bohužel už se pak doplácí za plnou cenu.

Často to nedávají ani všecko najednou, při třetím IVF jsem například vyfasovala jen půlku s tím, že když bude třeba, dostanu i ten zbytek. Třeba to nebylo, takže jsem dostala jen to, co jsem ve skutečnosti spotřebovala. Při prvním a druhém IVF jsem měla Puregon v peru, kupovala jsem pokaždé dvě pera á 900 IU (ve skutečnosti tam bylo 1000). Pojišťovna prostě oficiálně proplatí jen to, co je opravdu třeba, a zároveň mají spočítané, že ta dávka 2250 IU je dostačující pro naprostou většinu pacientek.