Opakované neúspěšné IVF, co mám dál dělat?

ojejej
6. led 2015

Ahojky, jsem bezradná, zoufalá a nevím, jak dál... nemůžu otěhotnět přirozeně, tak jsme se rozhodli pro IVF, chodíme do Zlína. Podstoupila jsem již 2 stimulace. U prvního bylo zavedeno 1 embryo, to nevyšlo.. víc embryí nebylo. U druhé stimulace jsem měla 21 vajíček, vzniklo 8 embryí. Prvně jsme zavedli jedno, pak dvě, pak opět dvě, vždy neúspěšně, zbývají 3 embrya. Máte někdo zkušenosti se zavedením 3 embryí? Když tak čtu a slyším, tak se alespoň embryo uchytí a třeba pak žena potratí, ale mě je divné, že se ani neuchytí. Změnila jsem práci, ať jsem víc v klidu, zůstala jsem i měsíc doma marodit po zavedení embrya, jindy jsem po zavedení chodila do práce.. nevím, co dál, co mám dělat? Kdyby se neuchytily ani ty poslední embrya, doporučujete jít třeba na jinou kliniku? Máte tipy kam jít? Stalo se třeba někomu, že jste vyčerpali všechny pokusy dotované pojišťovnou a neotěhotněly jste?

78marcela
10. led 2015

@ojejej určitě se to stává. Je dost holek které jdou na více IVF, znám několik holek z diskuzi, co jich mají za sebou osm devět.
Já bych určitě popřemýšlela, pročetla diskuze, webové stránky jiných center, jejich statistiky úspěšnosti a pak si asi vybrala jiné centrum. A udělali ti všechny možný vyšetření? Genetika, imunologie, trombofilni mutace, hysteroskopie? Já po prvních čtyřech transferech taky nic. Pak mi udělali hysteroskopii, začala jsem pít ještě takové vitamíny, a na pátý pokus jsem otěhotněla. Sice se přestalo vyvíjet v 9.týdnu, musela jsem na revizi, ale šestý pokus opět úspěšný.. Snad teď dokonce.
Chce to prostě nevzdávat. Říká se, že se dřív nebo později dočká každá. I když je to někdy safra těžký.

ojejej
autor
11. led 2015

Díky, jo jo, těžké to je, jen kdo si to neprožije neví.. Kolem sebe mám pouze holky, kterým to vyšlo hned přirozeně, takže se jim ani vyzpovídat nemůžu.. ale nevadí, zaregistrovala jsem se teď tady a je vidět, že jsem udělala dobře 🙂. Psala mě tady jedna paní, které to taky vyšlo po moc pokusech a doporučila mě právě ta různá vyšetření. Nemáme právě imunobiologické vyšetření, tam už jsem volala a jsem domluvená, jen je to 450km daleko ☹. Doktor nás poslal pouze na genetiku, ale na imonologii, hysteroskopii ani na trombofilní mutace jsme nebyli, ani nevím kde to je a kam jít.. zkusím se zeptat gynekologa, snad poradí.

nov777
11. led 2015

Me osobne delali trombofilni mutace v caru, ale jako samoplatkyni to delaji treba v prenatalu v brne, takze ta moznost tu je. Chapu te, ono to proste ovlivni vsechno. Penize, praci, plany do budoucna, ani vztahy toho nejsou usetreny. Imuno mi taky nedelali ani u druheho pokusu, ale zase automaticky nasadili prednison. Genetiku delali manzelovi, me ne.

78marcela
11. led 2015

@ojejej no mě to všechno dělali v mém car, chodím do Reprofitu do Brna. Není na tom nic složitého, vzít krev, a oni si ji pošlou. A to mi dělali nějaký rozšířený imuno profil. Na kterou kliniku chodíš že ti nic neřeknou? A jak budeš odpovídat, dej pod mým příspěvkem možnost odpověz, aby mě to upozornilo.

eviks
12. led 2015

@ojejej Ahojky, jak rika 78marcela, pokud jsi mela pekna embrya uz tolikrat, tak bude problem nekde jinde. Dělali ti testy na štítnou žlázu a protilátky proti štítné žláze? To prý hodně často zlobí, společně s tou přílišnou imunitou. Budeš potřebovat nějaké doporučení, ale objednat se na to imuno můžeš asi kamkoliv, kde se specializují na reprodukční imunologii. Já teď čekám na výsledky po prvním nezdařeném IVF, už sem nechtěla riskovat další pokusy bez takto základního vyšetření. Je škoda, že na to člověka neupozorní.

ojejej
autor
12. led 2015

@nov777 jo jo, je to tak, postihne to úplně všechno ☹. Na co je přesně ten Prednison? Já ho brala vždycky.

ojejej
autor
12. led 2015

@78marcela chodím do Zlína, dělali nám jen genetiku a prý nás už nemají kam poslat, že máme všechno v pořádku. A oni jsou prý vyhlášení, jak jsou dobří, je to tam samý cizinec.. Já už v tom trošku plavu, které vyšetření si nechat udělat a navíc se mě nechce k doktorovi a dělat tam chystrou, byla bych radši, kdyby nám to doktor doporučil sám..

ojejej
autor
12. led 2015

@eviks no vyšetření na štítnou žlázu mě taky nedělali, jak to tak vidím, mám pouze jedno vyšetření a dalších minimálně 5 ne ☹.A když jsi byla na tom prvním IVF, tak před tím tě poslali na nějaké vyšetření? A když bylo neúspěšné, sám lékař ti nabídl různá vyšetření? A ty jsi ho podstoupila a teď čekáš na výsledky čeho?

ojejej
autor
12. led 2015

Holky mám dotaz.. máme ještě 3 zamražené embrya.. myslíte si, že je dobré si je nechat zavést a v případě neúspěchu podstoupit různá vyšetření s případnou léčbou a jít na druhé (vlastně už třetí) IVF až po léčbě? Nebo myslíte, že má smysl jít na různá vyšetření, přejít léčbou a poté si nechat zavést embrya, které vznikly před vyšetřením? Můžou být embrya vzniklá před vyšetřením již "špatná"?

zuzanamaja
12. led 2015

@ojejej Já se uměle snažila 3 roky... přizpůsobila jsem tomu všechno a nic. Došlo to až tak daleko, že si manžel našel milenku, já nic netušíc si udělala pěkný týden na zahradě u bazénku s vínkem a knížkou a ejhle, najednou jsem byla těhotná ale sama... takže radím vykašlat se na to, uvolnit se a věnovat se něčemu jinému. Vím, že to není lehký, mě to trvalo tři roky, než mě to snažení se úplně zlomilo a došla jsem k tomuto rozhodnutí. Rozloučila jsem se s doktory, ukápla jim dokonce slza a ani ne za měsíc jsem přišla s pozitivním testem na první ultrazvuk. Dokonce jsem si vyzvedla i papíry k adopci a začala se zajímat o termíny seminářů. Do 14 dní nebylo co řešit🙂 Tak držím pěsti a tfuj tfuj. A ještě perlička;) Do roka jsem porodila i druhý zázrak a teď nevím co dřív🙂))) Jsou o 13 měsíců. Doporučuji si počíst na mém profilu;)

78marcela
12. led 2015

@ojejej já bych šla na vyšetření a pak zavést. Pokud máš dělanou genetiku a je ok, tak by i embrya měla byt ok a budeš mít problém v imuno. Nebo někde jinde. Mám takové tušení že ve Zlíně jsou dvě centra, nejsou? Jedno dobré a jedno myslím ne. Tak to mám nějak v hlavě ale nevím to určitě. Do kterého chodíš přesně, kdo to vede?

nov777
12. led 2015

@ojejej Tusim, ze ma potlacit imunitni reakci organismu po transferu. Moc tomu ale nerozumim. Urcite bych jeste pred dalsim trasferem resila ty trombofilni mutace a stitnou zlazu. Ta stitka se pozna z krve. Pred transferem se totiz pak pichaji injekce na redeni krve (pri tech mutacich), na stitnou zlazu se berou leky. Ja jsem brala jeste dalsi lek na upraveni hladiny prolaktinu, takze urcite pred transferem.

eviks
12. led 2015

@ojejej no tak stitka je uplny zaklad to si nutne vyzadej.mne udelali v zakladu stitku horm profil prolaktin testosteron amh a pruchodnost.po nevydarenem nenavrhli nic ale jdu si po tom sama.je skoda ztratit nekolik let pokusama kdyz se vetsina veci da relativne spolehlive vyresit.

karolinkak
14. led 2015

@ojejej Ahoj, taky máme před sebou třetí IVF a přemýšlíme, co udělat jinak, líp, navíc. Teď hlavně zvažujeme změnu centra, zatím chodíme do Zlína jako vy. U vás se tedy vůbec neví, v čem může být problém? Nabídli vám PGS embryí?

paraple98
14. led 2015

U nás pomohla až ta imunologie po 2 IVF, měla jsem nějaké zvýšené hodnoty, tak jsem brala cca půl roku před stimulací prednison a i když nemám žádnou závažnou trombofilní mutaci, paní dr. z imunologie mi poradila, ať si píchám injekce na ředění krve od transferu až do cca 3 měsíce ...že je to sice vědecky zatím nevysvětlené, ale u mnoha jejích pacientek v podobné situaci, kdy vše bylo jinak ok, jen se embryo prostě nechytilo, tak že to pomohlo k těhu. A u nás fakt že jo, takže ze 3. pokusu máme princeznu 😀

ojejej
autor
14. led 2015

@zuzanamaja ty vado, šikula jsi teda! Vím, že rozumnější by bylo se na všechno vykašlat, ale to prostě nejde.. kdybych to nechala běžet, tak mě za chvíli bude 40 a kdybych se pak rozhodla ještě využít pokusu o umělé oplodnění, tak už by mě pojišťovna neproplatila nic ☹.

ojejej
autor
14. led 2015

@78marcela Já nevím, jestli jsou ve Zlíně 2 centra, chodíme na Kliniku reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně, sanatorium Tomášov. Teď jsem o nich přečetla diskuzi a opravdu všichni pějí jen chvlálu.

ojejej
autor
14. led 2015

@nov777 prosím Tě a kdo mě pošle na vyšetření na štítnou žlázu? Pošle mě tam i obvodní doktorka? A když tam přijdu, co jí mám říct, proč to chci? To funguje tak, když mám třeba sníženou funkci štítné žlázy, tak mě dají léky na zvýšení a naopak? A když to pak bude ok, byla by i větší šance, že by se embryo chytlo?

ojejej
autor
14. led 2015

@karolinkak ahojky, tak to jsme na tom úplně stejně. My bychom taky měli před třetím IVF, ale zbývá nám ještě pak čtvrté, protože jsme dali poprvé a podruhé zavést jen jedno embryo. Vy máte taky ještě jeden, nebo 2 pokusy? Teď jsem četla dlouhou diskuzi o IVF ve Zlíně a samá chvála.. já jsem s nima taky spokojená, jako že jsou příjemní, je to tam krásné, ale jinak ☹. Nechápu, proč nás poslali jen na genetiku a nikde jinde, když je tolik různých vyšetření??? Vás poslali i někam jinam? Máte za sebou jaká vyšetření? Co to je PSG embryí? O tom taky nic nevím ☹. Z jakého důvodu chceš změnit kliniku? Asi bych do toho taky šla, jen nevím kam. Olomouc?? Brno?? Volili jsme Zlín k vůli vzdálenosti, ale v podstatě si říkám, že vzdálenost důležitá není, chceme jet i na imunobiologické vyšetření až do Plzně, prý to tam dělají dopodrobna jediní v ČR.. jen mě hrozí, kdybysme tam měli jet víckrát.

ojejej
autor
14. led 2015

@paraple98 Tak to gratuluju, že se vám to povedlo. Co to je přesně, že nemáš žádnou trombofilní mutaci? Na genetice by mě to nezjistili?

nov777
14. led 2015

@ojejej Melo by to byt soucasti hormonalniho profilu. Takze bych sla ke gyndarce a rekla, ze chci hormonalni profil na stitku, prolaktin atd. Nemel by to byt problem. V caru mi to delali automaticky jako prvni vysetreni. Zjistili, ze to neni idealni a brala jsem leky prex druhym super uspesnym pokusem. Jinak z brna mam pozitivni zkusenost z Unicy.

ojejej
autor
14. led 2015

Ještě mám dotaz.. 20 let jsem měla menzes naprosto pravidelně, stejné intenzity, nikdy žádný problém, žádné bolesti.. první dítě přirozenou cestou naprosto bez problémů, druhé dítě ne a ne chtít přijít. Vím, je to změnou partnera, manžel má nepohyblivé spermie, já jsem naprosto v pořádku. Ale když jsem měli tolik jedničkových embryí, stejně se nechtějí udržet, to je zas problém ve mě.. takže 2x stimulace, více jak 20 vajíček, mraky léků, při KET to samé, mraky léků.. dopadla jsem tak, že po každém neúspěšném zavedení embryí mám po dvaceti letech rozhozený menzes, dokonce přišel o týden později, jindy zas o 3 dny dřív. A řeknu vám, strašně mě to štve! Má některá z vás takové zkušenosti? Mám normálně strach do sebe rvát zase x moc léků, co mě to udělalo s organismem ☹. Dokonce teď prvně v životě jsem při ovulaci krvácela, si říkám, ať si nezhuntuju tělo.. vám nějak neuškodilo to přemrštěné množství léků?

ojejej
autor
14. led 2015

@nov777 díky moc, zajdu si tam co nejdřív

nov777
14. led 2015

@ojejej To vis, ze se tim nicime. Ale musis se rozhodnout, jestli to stoji za to. Me to za to urcite stalo. Ale ja do toho sla jako bezdetna. Kdo vi, jak bych na to koukala jako matka touzici po druhem diteti?

78marcela
14. led 2015

@ojejej ano, tak tahle klinika je dobrá a vyhlášena. Akorát teda nevím proc ti nic neudělají za vyšetření. Oni jsou jakýmsi spolupracujícím centrem toho mého centra a mě všechno dělali přímo na místě.
Byt tebou, tak si tady nastuduji co všechno je možné pro to udělat, jaké vyšetření, precti si něco o imuno vyšetření, genetika, štítna žláza, ty mutace, hysteroskopie a pak se na to všechno zeptej. Přijde mi divné že by v kvalitním centru nenabízeli dnes už v podstatě takové standardní vyšetření. Nikam jinam bych nevolala, nikde se jinde neobjednávala a ať mi to oni zajistí. Nebo aspoň doporučí.

karolinkak
15. led 2015

@ojejej Taky jsme si nechali zavést po jednom embryu, u prvního IVF nás teda tlačili do dvou, protože jsme měli jenom dvě dvojkové kvality, a u druhého nám nic jiného nezbylo, protože nám vydrželo jenom jedno embryjko. Byli jsme strašně zklamaní, reagovala jsem docela dobře, vždy kolem 15 vajíček, ale polovina byla nezralá, a s naším katastrofálním spermiogramem nám toho moc nezbylo. Jsi si jistá, že vám žádné další vyšetření nedělali? Nám hned u první návštěvy vzali oboum krev - na imunologii, genetiku, trombofilní mutace, infekce, pohl. nemoci, to vím jistě. Pak jsem jela 2.DC na hormonální profil, tam by měli zjišťovat i tu štítku. U obou IVF jsem týden po zavedení začala krvácet. U druhého zjištěno biochemické těhotenství, pravděpodobně jsem to tak měla i u prvního. Teď jsme se rozhodli před třetím IVF zkusit konzultaci v jiném centru a ještě podrobnější imunologii. Byli jsme v Heliosu v Brně a v Praze na imunologii, do Plzně jsme taky přemýšleli, ale ta dálka... Teď čekáme na výsledky z imunologie. Ve Zlíně nám nabídli u dalšího IVF PGS embryí, to je genetický screening, dr. si myslí, že z 95% bude problém ve spermiích, budou vyšetřovat chromozomy na 5denním embryjku. To samé nám doporučili v Heliosu. Ke komu ve Zlíně chodíš? My jsme tam moc spokojení, ale zároveň si říkám, jestli by nepomohla jiná stimulace - v Heliosu dávají Menopur, já měla vždy Gonal a Cetrotide, a taky je Helios tím PGS vyhlášený, tak teď váháme a vůbec nevíme, jak se rozhodnout.

ojejej
autor
18. led 2015

@karolinkak Ahojky, zítra se tam objednám a poptám se, jaká vyšetření máme vlastně za sebou. Co jsem našla doma, byli jsme opravdu pouze na genetice, ve zprávě jsem měla, že budou dělat vyšetření na infekce, jinak opravdu nic. Tak se tam objednám a osobně se na to poptám. Mám vypsané, co bychom měli všechno mít a prostě si zahraju na blbou.. A navíc PSG embryí nám taky nenabídli, chodíme ke Kovalčíkovi. A vy?

karolinkak
21. led 2015

@ojejej My chodíme ke Křenkovi. Na Kovalčíka jsem taky slyšela samou chválu. Zkus se zeptat, co by u dalšího IVF udělali jinak - třeba navíc to PGS, co by doporučili, změnili atd. Kdy byste chtěli jít na další IVF? O změně centra neuvažuješ?

ojejej
autor
21. led 2015

@karolinkak poslala jsem ti zprávu, přišla ti prosím tě?

karolinkak
22. led 2015

@ojejej Přišla 🙂 Už tam máš odpověď 😉