icon

PCO a IUI, nezabral Clostilbegyt

utrikocku
23. říj 2017

Zdravím, chtěla jsem se poradit, jsem tu nová a některá témata mám projetá, ale stejně bych chtěla nějaké názory na můj konkrétní příběh.

Mám velmi rozvinutý syndrom PCO - ultrazvuk, hormonální profil, bolesti na vaječnících, žádná menstruace bez stimulace, žádná ovulace, hustší ochlupení, přibírání na váze teď 164 cm a 75 kg, zhoršená pleť. Je mi 26 let.
Syndrom mi byl diagnostikován teprve před 5 měsíci, do té doby jsem byla na antikoncepci. Příznaky tím byly překryté a ztlumené a pochybnosti o tom, zda jsem v pořádku byly. Nebudu zabíhat do podrobností a o tom, co jsem si prožila se svým gynekologem, to je na jiné téma.

Byla jsem odkázaná do CARu, protože je ve hře ještě endometrioza nepotvrzená a předchozí komplikované záněty. Partner 33 let špatný spermiogram, jen 12% dobře se pohybujících, ostatní hodnoty na hranici, ale v normě. Oba nekouříme, nepijeme, neděláme přehnaně nějaký sport jako cyklistiku apod.

PCO mi začali léčit metforminem 3 krát denně a ke konci měsíce Duphaston, abych to dostala. Cyklus se díky tomu srovnal (28 dní). Brala jsem ještě různé vitamíny na podporu těhotenství. Partner teprve začíná brát, i když nevím, na kolik to může zvýšit kvalitu spermií reálně.. Primář v Pronatalu říkal, že se to ovlivnit nedá.

Minulý měsíc jsem stimulovala Clostilbegytem na IUI, po dobrání cca 2 dny jsem měla hrozně nafouklé břicho a vypadalo to na špatnou reakci na Clostil. Tak jsem se bála hyperstimuláku a že jsem zareagovala hodně. Překvapení bylo, že vaječníky nezareagovali vůbec.

Doktorka mi navrhla IUI, ale s jinou stimulací, píchat si hormony z pera (tuším Gonal) příští měsíc a pokusit se o IUI. Nepříjemně mě překvapilo, že na to pojišťovna nepřispívá, když se nejedná o IVF. A také jsem si myslela, že tuto stimulaci bych podstupovala až při IVF.

Je to normální postup? Stimuloval někdo třeba gonalem s PCO už na IUI? Strašně mě překvapilo, že Clostil nezabral, všude v diskuzích je, jak zabral a vůbec něco udělal. Opravdu jsem nečekala, že NIC. Budu ráda, když uslyším, že v tom nejsem sama.

A také by mě zajímalo, jestli někdo měl úspěšné IUI s rozvinutým PCO a slabým spermiogramem?

Doufala jsem, že IVF je až vzdálená možnost. Doktorka říkala, že většinou má smysl zkusit 2 krát a jít do IVF. Strašně se bojím, že po třech pokusech pokud by se nepovedli už nebudu mít další možnosti. Na další IVF bychom neměli peníze, šetřili bychom i dva roky.

Jak to máte vy?

Přirozeně teď neotěhotním, nemám ovulace ani s tím Clostylem. Stalo se někomu, že bez nějakého zásahu zvenčí začaly vaječníky samy ovulovat při těžkém PCO? Zatím bez antikoncepce se mi spíš prohlubují všechny příznaky.

Díky za reakce. Prosím pouze ty, kterých se PCO přímo týká..nejlépe, kdo měl těžší formu nebo podobné mému příběhu. Děkuji.

Strana
z7
utrikocku
autor
26. říj 2017

@zetta01 Díky moc za názor. Možná se zkusím hlavně srovnat psychicky, pohyb, jídlo a hlavně trpělivost. A až pujdu ted do car tak se jich na to vyloženě zeptám, co si o tom myslím v mém případě.

zetta01
26. říj 2017

@utrikocku určitě 🙂 jako říkal mi to pořád každý a já jsem jim nevěřila, ale opravdu je to tak. Ty nervy a stresy dělají moc a věř mi, že já už o tom opravdu vím své. A jelikož jsem si toho ted, už opravdu zažila z čeho jsme se stresovala, tak to ted tak nějak hážu za hlavu. Říkám si co se má stát se stane a vše má svůj čas a vždy to přijde v tu chvíli kdy má. Jako jo jsou chvále kdy je člověk nervozní a nejde to se tomu vyvarovat, jako ten zítřek, ale prostě je to osud no a nějak to dopadne. Nervní budu ale snažím se to nějak moc tím nezabírat.

zetta01
26. říj 2017

@danaet tak to mě to právě všechno dopadlo dobře i test na ten podvěsek mozkový. Jak říkám nic nezjistili, tak nevím no ☹

jarmarca
26. říj 2017

@utrikocku ja mela pred skoro 3 lety mimodelozni, ktery samo odeslo a od te doby se nedari, zkousela jsem vsechny mozny byliny,mojzisovku,na clostil jsem taky nereagovala,fakt mi pomohla az ta laparka...a jak pises,splneny sen,konecne si ve 33 pripadam jak zenska kdyz ovuluju😉 taky jsem teda najela trochu na dietu,ne primo nizkosacharidovou,ale vynechavam uplne mouku a cukr...nehrotim to,ale je to znat🙂 nerada bych,aby mi ty vajecniky prestaly fungovat🙏 kazdopadne na laparce jsem byla v breznu a tehotna zatim nejsem,takze ted zacnu resit spermiogram,imuno bych chtela,horm profil...akorat na tu psychiku je to des,jak se dostanu do caru,tak budu v hajzlu jeste vic nez uz jsem😲😉
Byt Tebou, tak zkusim pred ivf co nejvic, tzn i tu laparku,nic to neni...mne ty hormony v injekcich a prasky a cely ivf prijde sileny,to bych sla snad radsi do darovanych vajicek,fakt z toho mam hruzu🙈

utrikocku
autor
26. říj 2017

@jarmarca Budu držet palce. O těch nervech a psychice, vím, co mluvíš. Je to takový kolotoč sledování, kontrol, vyšetřeních a podle mě s malou jistotou stejně. Chci se pokusit psychicky srovnat a více se zaměřit na něco jiného, Ale není to vůbec jednoduché. Myslím si, že jakmile jednou žena opravdu zatouží po dítěti, že je konec 🙂) Nic už mi nedává takový smysl a zájem jako mít miminko, I když mám novou práci, která mě baví a jsem dost vytížená i jinými věcmi, tak stejně to tam je. Tenhle měsíc je pro mě úplně na nic, trochu se mi nabourali představy, jak to bude dál.. a tento týden snad každý večer brečím. Pocitově se cítím i špatně jako žena, připadám si jako prázdná čokoládová figurka...

danaet
26. říj 2017

Holky tak jsem se na nekolika zahranicnich webech docetla ze pro nas holky pcos jsou dulezite 2 vitaminy. D a vapnik. D zajisti produkci folikulu a vapnik jejich rust a zrani vajicka. Je tam i psano ze ty ktere nereaguji na clomid (to same co clostilbegyt) tak maji nedostatek vitaminu D. Cetla jsem to ze zahranicnich studii a ne z diskuzi. Jinak to D pry pomaha snizit i tu inzulinovou rezistenci. Zkoumali skupiny co uzivaji i metformin a take jim ty dva vitaminy pomohly.
Snad nevadi ze to sem cpu, ale prislo mi to zajimave.
Samozrejme ze tam pisou i ze paleo strava je vhodna jakoze nutna. Teda myslim ze to paleo bude ta nizkosacharidova nebo neco hodne podobneho.

utrikocku
autor
26. říj 2017

Skvělé, že to sem dáváš. Klidně hoď i odkazy na nějaké aktuální výzkumy. Protože popravdě každá jsme jiná a nechci usuzovat jen z výzkumů a na českých webech se opakují podle mě ty stejné informace.

danaet
26. říj 2017

@jarmarca na imuno jsem byla v Praze Podoli. Kdyz ti to vypise CAR tak je to zdarma. Objednani muze trvat, my jsme meli stesti ze jim nekdo vypadl a tak jsme cekali jen tyden. Zene se bere krev a muz odevzda sperma. Sepisou s vami jakysi vas chorobopis pri konzultaci a pak cekate na vysledky cca mesic.

jarmarca
26. říj 2017

@utrikocku Presne vim, o cem mluvis😔 Ty tri roky nemyslim na nic jinyho, i kdyz mam taky spoustu aktivit, na dovolene hodne jezdime, porad neco delam a fakt se skoro nezastavim, tak stejne podvedome presne vim, ze ovulace bude/je/byla, kdy asi to mam dostat,ze me boli prsa...nechapu jak nekdo muze rict,at na to nemyslim....to bych nesmela mit mozek🙂 k tomu vsechny kamaradky tehotny a s detma, dotazy kdy teda uz budu tehotna ja, nervozni mama, ze uz je mi prece 34:/ a do toho vseho pocit, ze nic nema smysl, ze tu jsem zbytecna... no vsak urcite vis;( ale docela jsem se uklidnila, kdyz mi ten cyklus naskocil, uz to nevidim tak uplne beznadejne, i kdyz v hlave se mi to mele porad a hodne;( ale bude lip, neboj, vsechno ma asi svuj smysl i cas, akorat prijmout to a vydrzet je strasne tezky;( ;)

danaet
26. říj 2017

@jarmarca To máš pravdu. Rada Nemysli na to a ono to přijde, to říkají jen ti, kteří děti mají a nebo je zatím nechtějí. Je to teda přímo na pěst. Nemyslí na to jen ty ženy, které těhotenství neplánují a ví, že k němu nedojde. Jsem měla rozhovor s kolegyní v práci, která mne natvrdo upozornila, že mám nejvyšší čas mít dítě, tak jsem jí řekla, že mám zdravotní problémy a proto to nejde. Dostala jsem tu skvělou radu, že až na to nebudu myslet, tak to přijde. Tak jsem jí řekla Ti říkám, že nám to nejde kvůli zdravotním problémům, s tím myšlení nemá co dělat. Ale stejně si mlela dál. Já už jsem ve fázi, kdy na dotazy ohledně dětí rovnou říkám, že s tím mám problém. Protože většině to je trapné ptát se dál a mám klid namísto věčného rýpání Tak kdy už... Nejlepší ale byla moje matka, která mi řekla, že můžu být rád, že se se mnou manžel kvůli tomu nerozvedl že mi nejde otěhotnět.

uzivatelkapetra
26. říj 2017

Vidím, že vlezlí jsou všichni všude stejně. My jsme se letos vzali, ale i před svatbou všechny strašně zajímalo kdy...po svatbě se to ještě stupňuje. Já jednoduše nejčastěji říkám co ti po tom.
Pracuju ve velké firmě, takže spousta kolegů a 3x spousta otázek 😕
Akorát moji mamku trochu chápu, jsem jediná dcera a už mi bude 30 a vím jak touží po vnoučeti(brácha je naprosto nerodinný)...ale taky by nemusela pořád otravovat🙂

jarmarca
26. říj 2017

@uzivatelkapetra
@danaet
Jako ty dotazy vsech okolo me dost deptaji, se spoustou holek uz se nebavim, nemam o cem, samy nepovidaji o nicem jinym nez o detech a nezapomenou to prolozit vetama typu No to ty jeste neznas nevis nemas, ty jeste deti nemas... jak kdyby byly o neco lepsi, ze dokazaly otehotnet a porodit dite a ja jsem divna ze ho jeste nemam...to je pak slzavy udoli doma;( S mamou se o tom vubec nebavim, ta otehotnela 3x ani nevi jak, takze to taky nechape... jen par opravdovych kamaradu se uz nepta, nastesti;)
Za to imuno dik, zatim mam jen doporuceni na spermio od svyho dr, akorat do jinyho caru, nez chci jit, ale doufam, ze to nevadi... kdyz mne strasne dlouho trva, nez se k necemu rozhoupu, strasne nikam nechci chodit, tak to porad odkladam ze az po dalsi a dalsi ms, ktera treba neprijde...no jestli bych spis nemela jit k psychiatrovi..😉

jarmarca
26. říj 2017

Jo a beru teda nosifol, po tom jsem tenkrat otehotnela hned prvni mesic...na pco pry dobry a taky mi desne chutna;)

zetta01
26. říj 2017

Tak teď nevím jestli to jsem na pěst i já, která doporučuje právě ten klid, snažit se hodit do pohody a uklidnit se. Nejsme ta z těch co by doma měla děti, nebo je nechtěla, celé 2 roky nedělám nic jiného než lítám po doktorech a zatím bez výsledku ☹ mám 30 let 2 roky po svatbě a otázky všech kdy budeme my mít děti a rýpání do mého muže, že by se měl více snažit jsou dost nepříjemné (nikdo krom rodičů a babičky o tom neví). Opravdu jsem se stresovala celé 2 roky a jediný výsledek co byl zvýšený kortizol. Jde vidět, že hlava dělá hodně, jelikož v práci před vánoci máme vždy takové fofry, že není čas myslet na něco jiného a přišel leden testy a kortizol byl OK. Pak to na mě zase všechno padlo a díky tomu se mi zvedl prolaktin, který poškozuje vajíčka a opět je to díky nervům. Strašně jsem se stresovala nad tím co mě čeká a do toho práce, strašně jsem řešila, jak to udělat, že z práce odejít nemůžu pač tam mám velkou zodpovědnost. Ale nakonec jsem dala na moudrou radu, začala přemýšlet nad sebou, nad tím co dobrého můžu udělat proto, abych k tomu vytouženému miminku aspoň nějak dopomohla. Zařadila jsem nějaký ten pohyb, jím denně ovoce a spousty zeleniny, vynechala jsem bílé pečivo, špatné tuky a cukry. Práci jsem absolutně přestala řešit, obtovala jsem se pro ni víc než dost a ted jsem důležitá já. Trochu jsem se uklidnila a i zvýšený prolaktin klesl do normy a i já se cítím lépe. Neříkám, že to nemám v hlavě, prostě úplně vypnout to nejde, ale aspoň trochu zmírnit. Ale největší chyba je číst si různé články na internetu, každý je individuální a co pomůže 1 nemusí pomoct tomu 2, ale proč to nezkusit. Sama mám zítra podstoupit KET a mám obavy, aby se embrya vůbec podařila rozmrazit, ale snažím se odreagovat a moc na to nemyslet. Ikdyž vím, že zítra ve 12 to bude šílený.

zetta01
26. říj 2017

Taky jsem měla fáze, kdy byly večery, které jsem probečela, seděla sama v noci v obýváku a přemýšlela nad tím proč tu vůbec jsem ☹ přišla jsem si kolikrát, že jsem jako žena prostě selhala. Dokonce jsem i svému muži řekla, že by se semnou měl raději rozvést a najít si někoho kdo mu bude moci dát děti a bude šťastný. Je úžasný a řekl, že by to nikdy neudělal, že vše dobře dopadne a pokud děti mít nemáme, tak to zvládneme i bez nich. Já ve všem vidím jen to nejhorší, ale můj je zase hrozný optimista a to je opravdu potřeba 🙂

danaet
26. říj 2017

Ja zas takovy stresar nejsem. Doted to nevyslo ale pokazde jedu dal. Cil je jasny a jak rekl doktor v CAR, je treba obrnit se trpelivosti. A za ty roky taky zkousim vsemozne rady. Za to clovek nic neda. Aspon se zjisti ze treba neco nefunguje nebo neco funguje na zlepseni aspon male i kdyz to neni ten typ uspechu co bychom si tady vsechny praly. Proste to beru takovou eliminacni metodou. Zaroven si ale myslim ze se ma zkouset to co nebude cloveku primo proti srsti, aby do toho nesel s odporem. To pak je spis ke skode nez k uzitku. Kazdopadne je otazka jestli nedoporucujes klid a hozeni se do pohody druhym i proto abys uklidnila zaroven i samu sebe. Ale takove doporuceni od tebe ma jiste i jiny podton nez od radilek ktere deti maji nebo je nechteji.

danaet
26. říj 2017

A rozmrazeni se neboj. Taky jsem mela Ket a jen jedno zamrazene embryo a navic tou kryokonzervaci a rozmrazeni bylo v pohode. At ti KET dobre dopadne 🙂

utrikocku
autor
26. říj 2017

U mě to rodiče nevědí, ví to brácha, manželův nejlepší kamarád s přítelkyní a asi 5 kamarádek. Všechny mé kamarádky a známé byly v minulém roce těhotné a teď mají miminka v rozmezí 0-1 rok a ještě jedna otěhotněla nyní. 2 známé se taky snaží. Překvapilo mě, jak jsem byla otevřená a nakonec jsem to řekla (na mě) dost lidem. Ale teď se dostávám do fáze, kdy už o tom nechci moc mluvit s lidmi, co to nezažili. Je také pro mě těžké slyšet prázdné slova útěchy typu "ono to přijde, nesmíš na to myslet, nebo bude to dřív ani se nestačíš divit" (to mi přišlo hodně ironické v našem kontextu 🙂
Vím, že to myslí všichni dobře, ale někdy chtějí uklidnit hlavně sami sebe. Vím, že mi chtějí dát podporu a třeba nevědí, jak na to. Takže se na ně nezlobím, ale některé poznámky jsou mi dost líto. I jsem se naštvala a řekla si, že budu jaká jsem. Žádné potlačování, když jsem smutná, tak budu smutná a nebudu se nutit do pozitivních myšlenek, prostě si to takovým způsobem asi odžívám a smiřuji se s tím. Nejsem ta nátura, která to dokáže dát stranou nebo přebít něčím jiným. Tak se snažím akceptovat, jaká jsem. Poslední dny mi ten smutek přijde i na mě moc, nechci se trápit, tak přemýšlím, jak si pomoci, jak se rozptýlit. Vím, že některé jiné kamarádky mají zase své mechanismy - některá oddaluje vyšetření, druhá si zase dělá pozitiva, proč to nevyšlo apod.
Jinak jsme také pod palbou, kdy to bude. Rodiče z obou stran se velmi intenzivně ptají a to mají teď čerstvě narozená vnoučata.. a tak vůbec všichni se ptají... Brácha manžela to vědět nemůže, ženskou neplodnou by si nevzal ( to říká, manželku si také nejdříve "ozkoušel", má takové kecy typu inseminátor, nejradši by se nabídnul sám a manžela by jen ztrapňoval, že to neumí. Už to sem tam zaznívá.

zetta01
26. říj 2017

@danaet díky moc snad ano. Můžu ti upřímně říct, že to že radím klid a pohodu opravdu není důvodně, abych se tím uklidnila sama. Vzhledem k tomu čím vším jsem si opravdu prošla a kolikrát si připadala na úplným dnu, tak jsem ted fakt v pohodě a snažím se to brát, jak to je. I já sama se cítím daleko lépe, dokonce mám i vnitřně občas i pocit, že to všechno bude mít dobrý konec, neříkám, že hned, ale bude. Navíc si říkám, když to nevyjde teď, tak se aspoň vrátím do práce, začali jsme konečně dělat novou kuchyň a objednali v celém domě nové dveře, tak penízky se budou hodit, bylo to mezi posledníma věcma co nám chyběly po rekonstrukci domu. Já když jsem byla po IVF tak jsem byla akt jak blázen, furt se sledovala, v noci nespala, furt jen hledala na netu různé info a úspěšnost a po té co vyšel pozitivní test jsme testovala, jak magor. Ted nikde nehledím, nic nečtu a píšu si tu jen s Váma.

danaet
26. říj 2017

@utrikocku Jezis, tak svagr asi ma uplne jine zivotni priority. Nechtela bych byt jeho zena, on musi byt opora pro zivot jak neco. Hele ber to tak ze jsi na tom jeste dobre. Porad lepsi mit problem otehotnet nez mit za muze cloveka svagroveho razeni 😀 Jinak ja uz nesnasim i rady typu Priste to vyjde. Jako vim ze to ti lidi nemysli spatne, ale nakonec se s tim oni popasovat sami nemusi ze.

danaet
26. říj 2017

@zetta01 to mas pravdu. Mas dobry pristup. Jo to sledovani se po IVF nema zadny vyznam. Telo je tak narvane hormony ze priznaky by byly za kazdych okolnosti. Ja u ET netestovala a po KET jsem testovala lehce pred krvi u doktora. Ale spis jako abych se psychicky pripravila na ten telefonat. Aby to nebyla zas takova garda kdyz reknou ze je to negativni. Coz bylo. Ted ani testovat nemusim protoze stimulka byla uspechana a stihlo jakz takz dozrat 1 vajicko a to se po oplozeni prestalo vyvijet. Doktor do telefonu rikal ze muzu na dalsi IVF hned ze nemusim ani cekat na schvaleni pojistovny. Ale do toho nejdu. Zase neni nutne zbytecne neco uspechat. Po opu mi bylo pekne zle takze necham vajecniky zklidnit. Zrelaxuju. Zkusim tu nizkosacharidovku a vitaminy a pockam na leden na 3 IVF. Treba to do te doby klapne i prirozene a pokud ne, budou klidne svatky a IVF v lednu na pohodu.

zetta01
26. říj 2017

@danaet to máš naprostou pravdu, mě se při IVF uchytlo proto ten pozitivní test, ale neudrželo se. Strašně jsem na to za sebe byla nejdřív naštvaná, že jsem si ho dělala, tak bych měla za to, že to nevyšlo, ale i dr. sámmi to pak řekl,pač jsem měla HCG vyšší, že je vidět, že se uchytlo, ale neudrželo. Jestli teď vyjde ten KET, tak to kašlu testovat se nebudu, tak jako při IUI to jsem také vydržela do krve. Je strašně blbé, že ikdyž ti nevyjde IVF a vlastně k němu ani nedojde, tak to pojišťovna bere jako pokus. Já pokud to ted nevyjde a i pokud zbydou ještě mražáčci, tak se na to ted, už vykašlu, v práci je před vánocema frmol a znova bych to zkusila, až po novém roku, jak říkáš, at si tělo odpočine. Mě po opu bylo taky dost zle, rozjel se mi mírný hyperstmul. v den ET hrozilo, že embryo ani nezavedou zamrazí a až se vaječníky uklidnit, tak se udělá transfer naštěstí jsem je zvětšené měla, ale né moc.

danaet
26. říj 2017

@zetta01 ju a z jednoho ebookuo plodnosti mam vycteno ze na nidaci je dobre nejist studene a syrove potraviny. Ze varene a teple potraviny napomahaji nidaci a i pokud by jsis chtela dat zeleninovy salat tak je vhodnejsi dusena zelenina. A i teple polevky jsou fajn. Proste pokud mozno co nejmene studenych potravin a napoju. Co jsem od jedne holciny zjistila tak se toto doporucuje prave i v tradicni cinske medicine. Ja to u KET nezkousela protoze jsem o tom jeste nevedela.

danaet
26. říj 2017

@zetta01 taky u sebe tipuju najezd na OHSS. Jeden den jsem chodila jen v predklonu od bolesti a bolesti jsem mela i vleze i vsede. Nebylo mi dobre a kazdou chvilku jsem odpadavala ke spanku. Ted jako spodek stale citim ale muzu se normalne hybat. Myslim ze by to ted ani stejne nedopadlo protoze jsem se i nachladila a to by nebylo dobre. Ne ze bych byla fatalistka ale asi to melo tak byt 😀.

zetta01
26. říj 2017

@danaet tohle přesně říká i má mamka, když se něco stane, tak že to tak prostě mělo být 🙂 no vidíš to s tou potravou to slyším prvně. Já jsem slyšela, že po transferu doporučují jist syrový ananas zase. Ale je fakt, že já denně zkonzumuji opravdu hodně syrové a studené zeleniny a ovoce, jogurty atd.. teplou mám je kaši ráno a oběd, jinak vše čerstvé a studené :-/

danaet
26. říj 2017

@zetta01 jo ten ananas tam je taky v ebooku plus spenat a brukvovita zelenina. Je treba doplnit bromelain (ananas), lutein (spenat, kapusta, zeli cuketa atp) a vitamin B6. Ja prave taky jim vic studenych potravin. Salat tedy rozhodne 😀 Nekdy se stane ze i obed mam studeny. Ale asi na tom neco bude. Priste to zkusim. Uskodit to jiste nemuze kdyz uz nic jineho.

zetta01
26. říj 2017

@danaet Přesně jak říkáš, za pokus nic nedáš a pokazit se tím určitě nic nedá. A nevíš jak dlouho se to tak má jíst? Dívala jsem se na ten vitamín B6 a že tam spadá droždí a vzpomínám si, jak říkala mamka, že na udržení těhu je nejlepší kvasnicová polívka, že když nás s bráchou čekala, tak ji baštila ve velkém a proto jsme se drželi, jako klíšťata a brácha měl přes 3 kila a já skoro 3 kila 🙂 jo jinak já jsem tedy z dvojčat 🙂

danaet
26. říj 2017

@zetta01 je tam psane jen ze to je strava vhodna v lutealni fazi a pro uspesnou niidaci. No vidis asi na tom preci jen neco bude. Babicka zase delala drozdovou pomazanku. Myslim ze oprazila cibulku pak tam dala kvasnice a az se rozpustily tak tam dala vajicka plus sul a pepr a udelala takovou jakoby vajecinu. Zni to hrozne ale mi to treba chutnalo.I drozdove knedlicky v polevce. Mame v rodine taky dvojcata,mou segru a meho brachu 😀

zetta01
26. říj 2017

@danaet Ano drožďovku znám a miluji ji 🙂 je strašně dobrá a o polívce ani nemluvím, mě ty knedlíčky chutnaly i syrové než se hodily do polévky 🙂

Strana
z7