PCO a IUI, nezabral Clostilbegyt
Zdravím, chtěla jsem se poradit, jsem tu nová a některá témata mám projetá, ale stejně bych chtěla nějaké názory na můj konkrétní příběh.
Mám velmi rozvinutý syndrom PCO - ultrazvuk, hormonální profil, bolesti na vaječnících, žádná menstruace bez stimulace, žádná ovulace, hustší ochlupení, přibírání na váze teď 164 cm a 75 kg, zhoršená pleť. Je mi 26 let.
Syndrom mi byl diagnostikován teprve před 5 měsíci, do té doby jsem byla na antikoncepci. Příznaky tím byly překryté a ztlumené a pochybnosti o tom, zda jsem v pořádku byly. Nebudu zabíhat do podrobností a o tom, co jsem si prožila se svým gynekologem, to je na jiné téma.
Byla jsem odkázaná do CARu, protože je ve hře ještě endometrioza nepotvrzená a předchozí komplikované záněty. Partner 33 let špatný spermiogram, jen 12% dobře se pohybujících, ostatní hodnoty na hranici, ale v normě. Oba nekouříme, nepijeme, neděláme přehnaně nějaký sport jako cyklistiku apod.
PCO mi začali léčit metforminem 3 krát denně a ke konci měsíce Duphaston, abych to dostala. Cyklus se díky tomu srovnal (28 dní). Brala jsem ještě různé vitamíny na podporu těhotenství. Partner teprve začíná brát, i když nevím, na kolik to může zvýšit kvalitu spermií reálně.. Primář v Pronatalu říkal, že se to ovlivnit nedá.
Minulý měsíc jsem stimulovala Clostilbegytem na IUI, po dobrání cca 2 dny jsem měla hrozně nafouklé břicho a vypadalo to na špatnou reakci na Clostil. Tak jsem se bála hyperstimuláku a že jsem zareagovala hodně. Překvapení bylo, že vaječníky nezareagovali vůbec.
Doktorka mi navrhla IUI, ale s jinou stimulací, píchat si hormony z pera (tuším Gonal) příští měsíc a pokusit se o IUI. Nepříjemně mě překvapilo, že na to pojišťovna nepřispívá, když se nejedná o IVF. A také jsem si myslela, že tuto stimulaci bych podstupovala až při IVF.
Je to normální postup? Stimuloval někdo třeba gonalem s PCO už na IUI? Strašně mě překvapilo, že Clostil nezabral, všude v diskuzích je, jak zabral a vůbec něco udělal. Opravdu jsem nečekala, že NIC. Budu ráda, když uslyším, že v tom nejsem sama.
A také by mě zajímalo, jestli někdo měl úspěšné IUI s rozvinutým PCO a slabým spermiogramem?
Doufala jsem, že IVF je až vzdálená možnost. Doktorka říkala, že většinou má smysl zkusit 2 krát a jít do IVF. Strašně se bojím, že po třech pokusech pokud by se nepovedli už nebudu mít další možnosti. Na další IVF bychom neměli peníze, šetřili bychom i dva roky.
Jak to máte vy?
Přirozeně teď neotěhotním, nemám ovulace ani s tím Clostylem. Stalo se někomu, že bez nějakého zásahu zvenčí začaly vaječníky samy ovulovat při těžkém PCO? Zatím bez antikoncepce se mi spíš prohlubují všechny příznaky.
Díky za reakce. Prosím pouze ty, kterých se PCO přímo týká..nejlépe, kdo měl těžší formu nebo podobné mému příběhu. Děkuji.
zajímavý článek
https://cs.medlicker.com/1112-zvyseni-plodnosti
Také moc držím palce s KET 🙂
@danaet
@utrikocku holky moc Vám děkuji, za chvilku vyrážíme chceme ještě stihnout nákupy a musím na policii zaplatiti pokutu, kterou jsem dostala min. týden při kontrole na klinice 🙂 Jinak pak Vám dám hned vědět, jsem od 5 hore, mám už upečenou bábovku, uvařený oběd 🙂 přijde mi, že jsem v klidu, ale bude to asi jen klam, pač se mi od rána blbě dýchá ☹ mám vysoký tlak a do toho ještě astma. Tak ještě jednou moc děkuji 🙂
Ahoj holky, nevím, kde se to ve mně vzalo, ale od včerejška cítím velký přísun energie a odhodlání zatočit s tím, aby můj život ovládl smutek a všechno se točilo kolem dosažení miminka včetně diet a dalších omezeních. Myslím si, že je fakt důležité se taky umět opečovat a dopřát si toho na co máme chuť a aktivit, které nám dělají radost a ne že bychom měli, protože to může být pro plodnost dobré. Chci si ten život užít i náš vztah s partnerem a nesmutnit a neomezovat se v tomto čekání na miminko, protože i kdyby nepřišlo, tak chci, aby ze mě ještě něco zbylo 🙂 Už tato myšlenka mi dovoluje se cítit lépe, svobodněji a celkově více v pohodě. Mám pocit, že tomu opravdu ted věřím, žádné namlouvání si. Ale vím, že mě určitě přepadne i smutek, to je jasné a přirozené. Ale ráda bych si ponechala trochu bojovného ducha 🙂 U nás kousek od baráku otevřeli 2 hodiny relaxční jogy, žádná zběsilost a moc se na to těším, že si najdu čas pro sebe. Také si chci více číst a procházet se déle se psem, když bude chuť. Pro PCO chci dělat to, že budu zdravěji jíst a hlídat si tuky v běžných dnech, ale když mě to kulišácky přepadne, tak si i ochutnám kousek z dortu od přítele v posteli 🙂 Myslím si, že mi víc pomůže se cítit neomezovaná a svobodná. Možná to nepomůže nakonec k miminku, ale k mojí psychické pohodě ano. Někdy si říkám, že když člověk tomu dítěti všechno obětuje, co nakonec na to dítě přenáší, když se mu narodí...
@utrikocku no super mam z tebe radost je to presne, jak pises clovek se kvulj honbe za miminkem nesmi odrovnat sam. Ja jsem si poridila i dalsiho pejska my tedy mame odreagovani spousta. Bydlime na vesnici kde jsme komplet.zrekonstruovali do ek. Mame 2 velke psy, 1 maleho, slepice, kaceny, kocky a chovnou stanici s ovcema
@utrikocku Delej to co myslis ze je pro tebe spravne 🙂. Jsi mlada, s pcos bojujes teprve chvilku. A treba to, co pises, je pro tebe zrovna ten spravny pristup a dopomuze to k celkove pohode a nakonec treba i k tomu miminku. A i kdyby ne, tak aspon budes uzivat zivota 🙂. Ja si ted treba davam oraz od CAR. Jen jeste na kontrolu za tyden a pak chci mit od nich klid. Dva roky neustaleho jezdeni k nim pomalu skoro kazdy tyden uz je dost. Zadna dovca ani, veskery volny cas organizovany podle kontrol v CAR. Chci mit od nich pauzu a uzit si svatky 🙂. Ted to vezmu do rukou sama, ale tim jinym zivotnim stylem a uvidi se.
Jo a jinak tedy holky hlasim, ze uz to mam za sebou. Z 6 embryi rozmrazene byly hned prvni 2 obe nadherne kvality pri zavadeni, uz zacinaly opoustest obal coz je pry dobre znameni. Ale zjistili mi z krve, ze mam nizky progestron i presto, ze beru 9 tablet utrogestanu
@zetta01 aby te tim spis nepredavkovali. Ale asi vi co delaji a maji s tim zkusenosti. Asi to mozne je, ja mela tech 6 pri vkladu 1 embrya. Plus teda jsem mela jeste 3 tabletky estrofemu. Tak snad se ti ta hladina hezky srovna abys nemusela mit aspon ty injekce. Musis se citit unavena. Mela jsem mensi davky a pripadala jsem si jako zombie.
To asi ne, ja jsem prvne mela taky jen 6. To az ted. Rano 4 zavest odpo 1 polknout a vecer zase 4 zavest. Rikal ze na polykani mi jich vic davat nebude ze by se mi po nich mohla tocit hlava a byt zle a ze vic na zavadeni by se uz asi dostatecne nevstrebalo. Ze injekce budou nejlepsi reseni
Ja uzivam estrimax to je to same co estrofen, ale to az ted u Ket pred tim jsem nuc nemela ty jim 2 denne plus prednison a vasopirin ajeste 1x denne nejaky sprey na ruku. Mam ted 14 tablet denne plus ted ty injekce jako unavene se docela citim
@zetta01 taky jsem mela celkem 14 tablet. Ale ted uz mam nastesti vse vysazene a beru jen euthyrox na stitnou zlazu a dopegyt na tlak. Plus vitaminy. Ale jasna vec, radsi 14 tablet a injekce a embrya u sebe 🙂. Ja mela den pred vkladem vsechny utrogestany polykat a humus. Vzdy 2 hodky po utrogestanu jsem se citila jako kdybych to prepiskla s alkoholem. Hruza.
Holky vidím, že to máte dost psycho! Takové kvanta prášků, to by se kdejaký důchodce vedle vás cítil jako mladík 🙂
@uzivatelkapetra 😀 presne to same rikam taky. Snad k iui a IVF nebudes muset dojit. Jinak te privitame do particky Treninku na duchod 😀
@danaet 2x iui už mám za sebou, teď jsem už přes měsíc po laparce a ms pořád nikde, prsa už bolí téměř dva týdny, tak jdu v pondělí k dr. ať se podívá kde to vázne
@uzivatelkapetra vlastne jo, promin. Tak treba uz se zadarilo 🙂 Pondeli uz mas za chvili a budes vedet na cem jsi.
Holky ta nizkosacharidovka nebude zas tak tezka. Dnes jsem se dostala na 60g sacharidu za den. Snidane recky bily jogurt milko, ovesne vlocky a jablko. Na svacu syr. Na obed vajecinka (nechtelo se mi varit)s cibulkou a prirodnim kozim syrem a zeleninka. Na svacu zase jogurt se slunecnicovymi a dynovymi seminky a skorici. A na vecu makrela se zeleninkou.
@danaet že by se zadařilo si nemyslím, necítím se nijak.
Jinak s tou dietou to nemusí být až tak těžké, jako spíš nákladné. Nehledě na to, že můj manžel je jak "hajzlový pavouk"😅 a jemu bych musela vařit jednu porci něčeho jiného 🙂
@uzivatelkapetra muj manzel je nastesti nenarocny 😀. Pres tyden si sem tam zajde na obed v praci a jinak ji co ja. Stejne to jsou same masove jidla nebo lusteninove a nebo zeleninove. Jediny rozdil je ze mu k tomu uvarim prilohu, kterou ja jist nebudu (brambor, ryze nebo testoviny).
chtěla jsem se zeptat, jestli Vás také od PCO často bolí v podbříšku na vaječnících nebo při sexu? Mám podezření na endometriozu také, ale spíš si myslím, že to ani nemusí být
@utrikocku já taky bez problému, ale já jsem celkem necita, jen tak něco mě nebolí 🙂
aha trochu jsem pak doufala že by to ani endometrioza nebyla, že by to mohlo být k pco... Té bolesti při sexu by si všiml i necita, prostě velká bolest znemožňující mít sex, jako kdybyste byly uvnitř oteklé, opuchlé i přes vzrušení a velké zvhlčení. A samozřejmě velké bolesti před MS a první den až dva. Ale teď mě právě po vysazení HA často bolí i v podbříšku, prostě cítím dost své vaječníky (i před jakoukoliv stimulací. A také mi nepříjemné vyšetření vnitřním ultrazvukem, když se pohybují v děložním hrdle a jakoby naklání ultrazvuk k jednomu nebo k druhému vaječníku.
Byla jsem u pana doktora Drahoňovského, který je profík na endometriozu a ten mi odhalil jako první PCO, myslí si, že je to endrometrioza...ale laparoskopii jsme oddálili až třeba kdyby pokusy IVF nebyly účinné. Na ultrazvuku nic neviděl, což není neobvyklé. Objevily se mi bolesti až když jsem před 4 lety přestala brát HA na půl roku.

@zetta01 tak mas tip na zitrejsi menu 🙂