PCO a IUI, nezabral Clostilbegyt
Zdravím, chtěla jsem se poradit, jsem tu nová a některá témata mám projetá, ale stejně bych chtěla nějaké názory na můj konkrétní příběh.
Mám velmi rozvinutý syndrom PCO - ultrazvuk, hormonální profil, bolesti na vaječnících, žádná menstruace bez stimulace, žádná ovulace, hustší ochlupení, přibírání na váze teď 164 cm a 75 kg, zhoršená pleť. Je mi 26 let.
Syndrom mi byl diagnostikován teprve před 5 měsíci, do té doby jsem byla na antikoncepci. Příznaky tím byly překryté a ztlumené a pochybnosti o tom, zda jsem v pořádku byly. Nebudu zabíhat do podrobností a o tom, co jsem si prožila se svým gynekologem, to je na jiné téma.
Byla jsem odkázaná do CARu, protože je ve hře ještě endometrioza nepotvrzená a předchozí komplikované záněty. Partner 33 let špatný spermiogram, jen 12% dobře se pohybujících, ostatní hodnoty na hranici, ale v normě. Oba nekouříme, nepijeme, neděláme přehnaně nějaký sport jako cyklistiku apod.
PCO mi začali léčit metforminem 3 krát denně a ke konci měsíce Duphaston, abych to dostala. Cyklus se díky tomu srovnal (28 dní). Brala jsem ještě různé vitamíny na podporu těhotenství. Partner teprve začíná brát, i když nevím, na kolik to může zvýšit kvalitu spermií reálně.. Primář v Pronatalu říkal, že se to ovlivnit nedá.
Minulý měsíc jsem stimulovala Clostilbegytem na IUI, po dobrání cca 2 dny jsem měla hrozně nafouklé břicho a vypadalo to na špatnou reakci na Clostil. Tak jsem se bála hyperstimuláku a že jsem zareagovala hodně. Překvapení bylo, že vaječníky nezareagovali vůbec.
Doktorka mi navrhla IUI, ale s jinou stimulací, píchat si hormony z pera (tuším Gonal) příští měsíc a pokusit se o IUI. Nepříjemně mě překvapilo, že na to pojišťovna nepřispívá, když se nejedná o IVF. A také jsem si myslela, že tuto stimulaci bych podstupovala až při IVF.
Je to normální postup? Stimuloval někdo třeba gonalem s PCO už na IUI? Strašně mě překvapilo, že Clostil nezabral, všude v diskuzích je, jak zabral a vůbec něco udělal. Opravdu jsem nečekala, že NIC. Budu ráda, když uslyším, že v tom nejsem sama.
A také by mě zajímalo, jestli někdo měl úspěšné IUI s rozvinutým PCO a slabým spermiogramem?
Doufala jsem, že IVF je až vzdálená možnost. Doktorka říkala, že většinou má smysl zkusit 2 krát a jít do IVF. Strašně se bojím, že po třech pokusech pokud by se nepovedli už nebudu mít další možnosti. Na další IVF bychom neměli peníze, šetřili bychom i dva roky.
Jak to máte vy?
Přirozeně teď neotěhotním, nemám ovulace ani s tím Clostylem. Stalo se někomu, že bez nějakého zásahu zvenčí začaly vaječníky samy ovulovat při těžkém PCO? Zatím bez antikoncepce se mi spíš prohlubují všechny příznaky.
Díky za reakce. Prosím pouze ty, kterých se PCO přímo týká..nejlépe, kdo měl těžší formu nebo podobné mému příběhu. Děkuji.
Jinak u toho polypu jsem mela silny tlak v podbrisku. Ale ne az takove problemy jako mas ty. Rozhodne je lepsi tu hysteroskopii absolvovat pred IVF protoze i ta endometrioza muze zapricinit jeji neuspech.
Klasicke pco muze zpusobit spis cysty a tim muze byt tlak podbrisku a bolesti ale myslim ze ne az takove obtize co mas.
To bych koukala kdyby mi někdo s tím pomohl před 3 lety jsem z toho propadla depresím. Gynekolog mě z toho léčil/neléčil a nedokázal mi říct kde se berou ty bolesti spis mě podezíral jestli neděláme nějaké podivné praktiky. Pak pojal podezření na endometriózu a dával mi na speciální antikoncepci. Až po roce se to zlepšilo ale už to nebylo jako dřív. V květnu než jsem vysadila, abychom mohli mít miminko, tak jsem si vydupala žádanku k p. Drahoňovského, který je odborník na endometriózu. Nechtěl mě k němu dát, aby to nevypadalo jako jeho selhání. Pan doktor Drahoňovský měl velké pochopení. Nabídl mi udělat laparku a rovnou zkontrolovat vejcovody a vaječníky nebo počkat s operací a pokusit se co nejdřív otěhotnět. Chtěla jsem zkusit otěhotnět bez operace, protože jsem ještě mladá a zrovna v tu chvíli to bylo lepší. Řekl mi že mám přijít kdyby se to zhoršovalo což bez antikoncepce může. A mám pocit že se to děje. Nevím teda jestli by mi pomohla případně na tu endometriózu ta hysterskopie, protože věřím, že by mi ji nabídnul. Mluvil přímo o laparce a když už bych byla v narkóze, nechala bych si udělat i driling vaječníků. Vidím to po Vánocích. Teď zkusim 1-2 IUI a pak bych viděla co dál. Spise to vidím před IVF
@utrikocku hysteroskopie neni na neleceni jen na urceni diagnozy. Ale hodne se da resit i tou stravou. I tou nizkosacharidovou nebo paleo plus by mela pomahat i skorice. 1-2 lzicky denne. Bud ve forme caje ze zalijes 1 lzicku skorice horkou vodou a nebo sypat do jidla. Ale mrkni i na web Kateriny Buresove Projim se k miminku. Sama resila IVF kvuli tezkemu stupni endometriozy a po utrapach pomoci IVF otehotnela ale s tim ze ji rekli ze dalsi dite mit nebude. Tak se zacala zajimat o stravu a podobne a nakonec nejen ze prirozene otehotnela ale pomohla si i od endometriozy. Nejake rady ma na webu zdarma i takovy jednoduchy navod. Takovy komplexnejsi postup je v ebooku uz ale za nejakych 499,-. Ale je to urcite narocne na dodrzovani. Neni to snadne, ale treba by ti to pomohlo.
Pri hysteroskopii zavedou sondu do delohy a prozkoumaji jaky je stav zevnitr. Uvidi tak co by na klasickem ultrazvuku videt neslo.
Aha, děkuji. Vygooglim, neslysela jsem o ní.
Tak včera přestaly bolet prsa a dnes 1dc,začínám tedy zkoušet gynex 😉
Alespoň ms není tak bolestivá jako před laparkou, to jsem nevěděla jestli omdlít nebo jít zvracet
@uzivatelkapetra tak aspon to mas vyresene a nemusis zitra na gyndu. Takove fajne bolestive ms mam vzdy po utrogestanu. Ale jen prvni dva dny a pak se to srovna. Gynex uz jsem taky zkousela. Jedna ms mi po nem prisla a pak uz zase nic. Ale na kazdeho to urcite pusobi jinak. Nekomu to treba zafunguje dobre.
Holky ja mam taky nekdy strasne bolestivou ms...nekdy v pohode, ze o ni ani nevim a je teda delsi, no a nekdy to je fakt takova bolest,az je mi z toho na omdleni a je mi strasne zle,ani prasky nezabiraji,ale trva treba jen 3 dny... a endometriozu nemam,tak nevim z ceho to je,uvnitr vsechno ok...
Jinak tu laparku fakt doporucuju,nic to neni a pred ivf bych do toho sla urcite!
Jo a na tu bolestivou ms je pry dobry olej z pupalky dvoulete...delaji ho v kapslich🙂
@danaet k tomu dr půjdu, chci zkusit aby mi vzal znova krev na hormonální profil jestli se něco nezměnilo a donést jim tam výsledky laparky, navíc mi došel metformin🙂
@uzivatelkapetra tak to jo. Ja zkusim zitra zavolat dr. jestli uz ma vysledky na tu imzulinovou rezistenci jestli mi nasadi metformin nebo ne.
Ahoj, jak to vypadá @danaet s tím metforminem?
Já jsem si včera koupila ještě kapky gynex a beru od kamarádky Fertility blend, ale moc dobrý složení podle mě nemá. A také jsem si objednala tobolky Inositolu a za nějaký čas se mrknu k nám do bylinkárny na nějakou bylinnou tinkturu. Nechci si to moc překombinovat, ale chci si dát nějakou pořádnou kúru, abych byla v novém roce pro IVF lépe připravená. Také mám docela odhodlání držet "dietu", Váha se za pár ní lehce pohnula směrem dolů. Ráda bych snížila na 70 Kg, nebo se tomu přiblížila, teď mám 74kg. Dnes a zítra jdu cvičit a ve čtvrtek na jogu, ale to bude spíš relax. Akorát jsem začala brát duphaston a mám po něm zase závratě, únavu... a dnes ráno jsem si musela dát po probuzení malý krajíček chleba se šunkou, bylo mi zle..do práce bych bez tohoto "uzemnění" asi neodjela 🙂 Doufám, že se mi hlavně nálada udrží. Teď jsem taková hezky pozitivní. Ale při tom duphastonu mám vždycky výkyvy nálady, takový desetidenní PMS 😀 Ale jako fakt, cítím se hnusná, tlustá, jsem depresivní a tak 😀
Ahojte, já byla teda včera v car domluvit se co dál, nabrali znovu hormonální profil ať vidíme případné změny, tento měsíc bez ničeho jen budeme sledovat co se děje, ale opět mě doktor lámal na ivf. Pravdou je, že bych to vůbec zatím neřešila, jenže já si tak přála letňátko🙂
Zkouším gynex, kontryhel jsem raději vynechala a beru ještě fertipronu a z léků jen ten metformin
@uzivatelkapetra já bych si také hrozně přála letńátko fakt 🙂) nejlépe srpňátko, já i manžel jsme v srpnu.. Jinak bereš hodně podobně jako já. Já to mám za 10 dní dostat a pak zkusím tu stimulaci gonalem a snad první IUI. Jsem hodně v očekávání, jak teď budu reagovat. Moc bych si přála adekvátní reakci vaječníků, hlavně nějakou 🙂
@utrikocku Ahoj, no cítím se tak nějak normálně. Občas mě tedy zabolí v podbřišku a píchá docela nepříjemně, že musím změnit polohu. Akorát je blbé, že po mé poslední zkušenosti kdy jsem začala 7 den špinit a 10 den se MS spustila se trochu bojím, ale jak to přejde tak ej to dobré. Včerejškem jsem ukončila ležení a jelikož děláme tu novou kuchyn tak to do ní začínám pěkně organizovat a člověk na to hned nemyslí. Jinak já jsem na neschopence je to v práci ted takové blbé, že jsem se nechtěla vracet a třeba pak zase odejít. počkám do krve a ta rozhodne.
@zetta01 to je super, že nemáš nějaké komplikace. Take bych měla chtěla mít pocit, že je embryo v bříšku. Je to velká šance. Kdy se dělá test na krev? Udělej si kuchyň krásnou, když je čas tak mě baví si věci preorganizovavat a zařizovat. Az budu já po transferu doma už vím na co se vrhnu - roztridim a zasanonuji dokumentaci 🙂
@utrikocku to ano, jsem ráda, že nám to s kuchyní tak pěkně vyšlo 🙂 a na ten nepořádek se už nemůžu dívat celá jídelna zaskládaná a teď chodím z místa na místo pač nevím co kde dát 🙂 jinak na krev jdu př. pátek, tak snad to vydržím až do té doby a nezačnu zase špinit. Posledně se to spustilo 7 den po ET to ted vychází na pátek, ale tak nemusí to být stejné a pořád by byla naděje, že aspoň 1 se udrží, když jsou 2. Tak snad to bude OK
ano rovnou mě obj.na krev jdu hned na 8 a o půl 10 na kontrolu pak. JJ to neboj, já se nijak nesluduji akorát to břicho mě trochu rozhodí,a le jen na chviličku 🙂
Tak holky hlásím se ze včerejší kontroly, byly to opravdu šílený nervy ☹ a nakonec těhotenství potvrzeno 🙂 bohužel radost netrvala dlouho, jelikož mám na tu dobu nízké HCG to mám jen 56 a prý, už bývá kolem 100, takže opět nervy do další kontroly ☹ dr. říkal že se to občas stane, že po Ketu je ten rozjezd pomalejší, ale tak jistě to taky neví ☹ jsou prý jen 2 možnosti bud poroste a nebo začnu krvácet ☹ achjo
@zetta01 neboj se nic, určitě tam bude,kam by to šlo 🙂
@zetta01 ahoj, to jsou komplikace.. Jako by to už nemohlo být jednoduché 🙂 Nemáme to zadarmo ☹ Chci věřit, že Ti to dobře dopadne, znám několik případů, kdy i nízké hcg se pak rozjelo a bylo to dobré. Kdy je kontrola? Nevím, co bych Ti doporučila.. mě teď pomáhá čtení, vzít si pěknou knížku o životě ostatních 🙂)
No právě že může odcházet ☹ ostatní holky 14 dní po transferu měly už 200, 400,600 některé i 1000 HCG, takže 56,1 je opravdu hodně málo ☹ třeba bylo vyšší, ale už pomalu klesá. Je to hrozný pocit, když dr. řekl že jsem těhotná byla jsem strašně šťastná, když pak ale začal počítat v kalendáři a že ta hodnota by měla být vyšší, že už bývá kolem 100, tak mě radost opravdu přešla. Tak nějak se smiřuji s nejhorším
@utrikocku Děkuji moc 🙂 jdu př. ČT na kontrolu. Já mám od 13 vycházky, tak manžel řekl, že si uděláme výlet a pojedeme do Olomouce jsou tam Svatomartinské trhy, tak jsem docela i ráda, kor dneska je venku tak pěkně. Přesně kdyby to nevyšlo, člověka to zamrzí a řekne si, tak snad to vyjde příště. Ale když ti řeknou jste těhotná a pak ten zbytek, tak to člověka sebere ☹
@zetta01 také si radši nic neslibuji. Zároveň je dobré nepredvidat a nemyslet na konce.
Já mám jít zítra do car, mají mi dát Gonal na stimulaci před IUI. Čekala jsem na to. A mám nějakou virózu, bolí mě v krku od zadní rýmy a celé tělo. Myslíš že mi ji dají i tak? Take mě trápí že mám špatný krevní obraz játra a zvýšené červené destičky a kys. Močovou. Podle mě to klidně může být z těch léků co mi dávají, tak doufám že to nebude nic velkého a nebude to vadit s tou stimulaci... Ale oproti tobě to jsou menší starosti.. byli jste na huse? 🙂

@utrikocku muze udelat jen hysteroskopii. Ja ji mela v narkoze. Je to jen sonda do delohy a muze se pri ni zjistit rovnou i pruchodnost vejcovodu. Hysteroskopie nic neni jen lepsi vysetreni primo zevnitr. A pruchodnost u toho se zjisti vstriknutim nejake tekutiny. Tak se zkus na to zeptat. Narkoza je par minutek.