PCO a IUI, nezabral Clostilbegyt
Zdravím, chtěla jsem se poradit, jsem tu nová a některá témata mám projetá, ale stejně bych chtěla nějaké názory na můj konkrétní příběh.
Mám velmi rozvinutý syndrom PCO - ultrazvuk, hormonální profil, bolesti na vaječnících, žádná menstruace bez stimulace, žádná ovulace, hustší ochlupení, přibírání na váze teď 164 cm a 75 kg, zhoršená pleť. Je mi 26 let.
Syndrom mi byl diagnostikován teprve před 5 měsíci, do té doby jsem byla na antikoncepci. Příznaky tím byly překryté a ztlumené a pochybnosti o tom, zda jsem v pořádku byly. Nebudu zabíhat do podrobností a o tom, co jsem si prožila se svým gynekologem, to je na jiné téma.
Byla jsem odkázaná do CARu, protože je ve hře ještě endometrioza nepotvrzená a předchozí komplikované záněty. Partner 33 let špatný spermiogram, jen 12% dobře se pohybujících, ostatní hodnoty na hranici, ale v normě. Oba nekouříme, nepijeme, neděláme přehnaně nějaký sport jako cyklistiku apod.
PCO mi začali léčit metforminem 3 krát denně a ke konci měsíce Duphaston, abych to dostala. Cyklus se díky tomu srovnal (28 dní). Brala jsem ještě různé vitamíny na podporu těhotenství. Partner teprve začíná brát, i když nevím, na kolik to může zvýšit kvalitu spermií reálně.. Primář v Pronatalu říkal, že se to ovlivnit nedá.
Minulý měsíc jsem stimulovala Clostilbegytem na IUI, po dobrání cca 2 dny jsem měla hrozně nafouklé břicho a vypadalo to na špatnou reakci na Clostil. Tak jsem se bála hyperstimuláku a že jsem zareagovala hodně. Překvapení bylo, že vaječníky nezareagovali vůbec.
Doktorka mi navrhla IUI, ale s jinou stimulací, píchat si hormony z pera (tuším Gonal) příští měsíc a pokusit se o IUI. Nepříjemně mě překvapilo, že na to pojišťovna nepřispívá, když se nejedná o IVF. A také jsem si myslela, že tuto stimulaci bych podstupovala až při IVF.
Je to normální postup? Stimuloval někdo třeba gonalem s PCO už na IUI? Strašně mě překvapilo, že Clostil nezabral, všude v diskuzích je, jak zabral a vůbec něco udělal. Opravdu jsem nečekala, že NIC. Budu ráda, když uslyším, že v tom nejsem sama.
A také by mě zajímalo, jestli někdo měl úspěšné IUI s rozvinutým PCO a slabým spermiogramem?
Doufala jsem, že IVF je až vzdálená možnost. Doktorka říkala, že většinou má smysl zkusit 2 krát a jít do IVF. Strašně se bojím, že po třech pokusech pokud by se nepovedli už nebudu mít další možnosti. Na další IVF bychom neměli peníze, šetřili bychom i dva roky.
Jak to máte vy?
Přirozeně teď neotěhotním, nemám ovulace ani s tím Clostylem. Stalo se někomu, že bez nějakého zásahu zvenčí začaly vaječníky samy ovulovat při těžkém PCO? Zatím bez antikoncepce se mi spíš prohlubují všechny příznaky.
Díky za reakce. Prosím pouze ty, kterých se PCO přímo týká..nejlépe, kdo měl těžší formu nebo podobné mému příběhu. Děkuji.
@zetta01 teda to jsou koňské dávky!! To si neumím představit. Jak Ti po nich je?
Já uvidím co se dnes dozvím, chci si připravit otázky. Mám dnes mluvit s doktorem Mardesicem, který je kapacita. Snad nebudu zklamaná. A uvažuji o neschopence v práci, probudila jsem se a je mi pořád blbě, žádná úleva. Nevím jestli by bylo dobré být každý den v práci od rána do večera takhle oslabená a ještě si pichat. Jak mám ty špatné jaterní testy tak si raději neberu ani žádný prášek.
@utrikocku tak kupodivu to zvládám dobře,občas divně od žaludku a bolest hlavy, ale tak to prý díky tomu prolutexu, do toho ještě užívám vasopirin,prednison a 3x denně extrimax (15 prášků denně mazec). Já bych být tebou na neschopenku šla, ono je důležité být i v klidu a nenervovat se a pokud by jsi měla být v práci od rána až do večera, ještě k tomu nemocná, fakt bych na nic nečekala. Já jsem doma, už 6 týdnů tedy 7 + ještě ten příští
@zetta01 to je teda naloz. Obdivuji, že to tak skvele zvládáš.
Já právě teď budu stimulovat gonnalem před IUI a ne IVF. IVF by mě čekalo až v novém roce. Proto jsem nechtěla teď být v práci nemocná, abych těch absenci neměla moc ☹ a taky se mi nechce přicházet o penize, kvůli Vánocům a šetření na IVF. Ale je mi fakt blbě no, stále to zvažuji. Hlavně že jsem se nechala letos očkovat proti chřipce 😀
@zetta01 ahoj tak jsem dostala stimulaci i přes nemoc. Hovořila jsem tam s panem doktorem Mardesicem, který je v oboru kapacita. Říkal že bude těžké s mým PCO stimulovat abychom to neprehnali a nebyl hyperstimulak. Bude ta má ovulace oříšek. Zatím mám do pátku 50 jednotek gonallu a pak se uvidí. Také říkal že pcos je diagnóza na celý život a nesrovnalo by se to jen tak (alespoň vzhledem k mým výsledkům). Ptala jsem se ho i na dietu a doplňky na podporu ovulace. Tak byl skeptický, ani dieta tomu prý výrazně nepomůže. Ale inositol je na to prý dobrý také.
@utrikocku tak super, jsem ti říkala, že to stimulaci bránit nebude. No já jsem to o těch PCO slyšela právě taky, že nějaké diety a pod.pomůžou opravdu jen velmi málo komu. Já ani nevím v jakém stádiu to mám já. Ale přesně tak u mě byli opatrní díky tomu se stimulací, jela jsem sice krátký protokol, ale nakonec místo 2 týdnu jsem stimulovala o týden víc, pač to šlo pomalu a nakonec 15 vajíček a z toho 13 zralých- Bohužel hyperstim.se dostavil naštěstí né v plné síle, ale i tak jsem si užila své. Tak držím palečky, aby to u tebe bylo vše fajn a vše pěkně rozstlo 🙂
@utrikocku No teď čekám, až dostanu MS. Docela se toho bojím, pač mě dr. upozornil, ať se připravím, že to bude silnější a intenzivnější všechno sliznici jsem měla hodně zvětšenou díky připravujícímu těhotenství, už posledně to bylo hrozné. No a pak si budu volat do caru, můžu jít znovu ještě na 1 pokus, tak nad tím přemýšlím. Četla jsem na netu a tam hodně psali, že i pokud těhotenství nevyjde, takž už jen to, že se to vůbec uchytlo je dobré znamení pro příště a četla jsem, že prý čím více pokusů zkusíš tím více roste šance, takže do toho asi půjdu, když už jsem doma, tak dlouho a kor ted před vánocema. V práci bývá šílený humbuk a mezi svátky taky musíme chodit, ikdyž jen dopoledne, ale tak mohla bych po dlouhé době mít klidné vánoce, A navíc si říkám, ted nebudu mít čas nad ničím přemýšlet, pač za chvilku začnu péct cukroví. Peču sobě, našim, babičce a tetě, takže práce spousta.
@utrikocku jinak já myslím, že ta dávka těch 50 je vcelku málo. Já jsem měla 100 a reakce, taky pomalá, tak to zvedli od příště na 125 a už to bylo lepší, sice jsem místo 2 týdnů stimulovala 3, ale tak dopadlo to dobře. Na kolik ti to zvedli? A jak zvládáš injekce? Není to taková hrůza že?
@zetta01 ahoj injekce zvládám suprově, je mi lépe i než třeba po clostilu. Teď mi to zvedli na 62.5 ale myslím že zase nic ☹ vůbec se nic v mém podbřišku neděje... Jdu tam zítra očekávám navýšení a další týden stimulace... Jsou to hrozné prachy, pojišťovna zatím nic... Jsem smířená s tím, že tento cyklus bude zkušební, že si mě jako by vyzkouší. Horší by bylo kdybych stimulovala na IVF neúspěšně.. prý mi musí dávat tak malé dávky postupně, protože mám silne PCO a klidně mohu silně reagovat na 50 nebo klidně i na 125 vůbec... Bohužel je blbé že i když vychytají mou hodnotu, že to prý příště může být zase jinak ☹ ještě jak jde o IUI tak mě nemohou nastimulovat moc jako pri IVF ale ideálně ty 3 folikuly
@utrikocku To znám moc dobře, taky budvůbec nic a nebo moc. No já jsem z toho všeho taky pěkně na prášky. Nakonec jdeme dál, tak jsem čekala s hrůzou na MS, dr. říkal at se připravím, že to bude silné. No v pátek sem začala špinit, v So šílená bolest ráno a krvácení, tak jsem si řekla je to tady, vzala prášek a že znova. Jenže odpo už to bylo slabší, ale tak říkala jsem si je to rozjezd, v nedelí vstala automaticky vzala prášek a ono skoro jako nekrvácím přes den špinění slabé a od večera do ted nic ☹ takže čekám a budu volat na kliniku, Je mi z toho nanic jako ☹
@zetta01 myslíš že Ti budou muset udělat revizi? ☹ to je naprd. Slyšela jsem o nějakém prášku, který ti mohou dát, pokud nechceš revizi..Fakt tolik starosti, ta cesta je vážně více než trnitá.. Když člověk v sebere více pozitivního odhodlání tak je zase po chvilce rozebrán, aby se zase mohl dávat dohromady.. je hlavně dobře, že jsi doma. Obdivuji a nechápu zároveň, jak některé ženy chodí do práce. Podle mě je rozumné, že jsi zůstala doma a užiješ si Vánoce.
Já jsem si také musela vzít tento týden neschopenku, pořád mi není dobře.. chřipka a pry jsem prodělala mononukleózu, proto ty špatné jaterní testy. Minulý týden jsem si vzala volno 3 dny a 1 den byla v práci a zase se mi to vrátilo. Ale měla jsem nervy zůstávat na neschopence... Pořád myslím na to, že budu potom potřebovat hodně volna nebo nemocenskou při IVF. Tento měsíc jsem jen kvůli IUI byla 4 krát v Pronatalu a ještě mě X návštěv čeká. Naštěstí mi to vyšlo na svátek a neděli, kdy nejsem v práci a zbytek teď když marodím. V práci to říkat nechci. Je ale fakt těžké se 6 krát do měsíce uvolňovat. Co teprve po IVF... Nevím co bych v práci říkala, kdyby se to třeba nepovedlo a já byla měsíc doma. Jak to budeš případně zdůvodňovat kdyby se ptali, co Ti je apod...?
@utrikocku no tak já doufám, že ne. O revizi před tím nikdo nic neříkal, to by se vše zase akorát posunulo. Tak jsme si říkala, že prostě ještě 1x to zkusíme, odhodlaná a ted tohle to. Ted čekám na půl 8 a budu volat na kliniku. Vždy jsem byla cca 2 týdny těhotná a pak hned HCG začalo klesat z 56 na 19,tak nechápu. Obvykle revizi dělají, až už je vidět váček na UTZ. No jak to tak vidím, tak to mě nakonec ještě do vánoc uschopní s takovou a to jsem se tak těšila na 1 klidné vánoce chjo ☹
já mám neschopenku přímo z Caru, už ted mi to chtěl že jestli to ukončíme, na to jsem mu řekla, že bych chtěla zůstat na neschopence, když už na ni su,kvůli práci. Pač přijít za 3 týdny, že jdu zase na neschopenku, tak by mě vyhodili. Tak prý jestli to ukončí a začne novou a nebo že to naváže, akorát říkal, že tam musí něco napsat, tak napsal bolesti břicha. Jako fakt je mi ted úplně zle a mám strach tam volat co mi řeknou. Pro jistotu jsem se, už nachystala kdybych tam měla přjet at můžu hned vyrazit
@zetta01 je mi to jasné, že jít na chvíli do práce a pak zase na neschopenku je p*ůser ☹ já jsem poprosila praktického jestli by mi on mohl potvrzovat propustky, že nechci mít neschopenku s razítkem Car, že to nechci v práci říkat, aby mě nevyhodili. A on to plně chápal a byl ochotný, tak když Ti ji neprodlouží, šla bych tam. A jinak si tu menstruaci nedostala ne? Že by ti pichli vyvolavacku a zůstala bys doma do dalšího pokusu. Máš ještě KET nebo naplno další IVF?
@utrikocku no myslela jsem, ž jsem si dostala aspoň v SO to tak vypadalo, bolesti, krvácení,ale pak to ustalo a jelikož jsem myslela, že už došla, tak jsem začala od dne brát esrimax. Mám jít na ket. Mám srach, abych nemusela na revizi děsně s toho bojím. Zatím jsem se do Caru nedovolala jdu to zkusit znova
@utrikocku ano, prý že tělo je doblblé, tak že ted necháme měsíc pauzu, že mám začít od 16 dne užívat utrogestan bez něj nemám MS jinak a za měsíc dojít pak, ale kdybych začala třeba prý za týden krvácet, tak mu mám radši zavlat. Pak jsem se zeptala na neschopenku a on že aha, tak že to nemůže být až za měsíc, že mám dojít př. ÚT a domluvíme se co a jak. Ale já už jsem z těch nervů tak v háji a ze všeho, že mi začal poslední dobou tak lítat tlak a i to, že jsem o to přišla mohlo být tím, že jsem ho měla vysoký, moc jsem se neměřila, říkala jsem si, ž když su doma, jinak se s ním léčím. Takže jsem dnes šla k dr,nemohla jsem ani dýchat a chtěla mi dát neschopenku, tak jsem jí řekla že ji mám, ale že mi ji už asi ukončí př.týden, tak mi řekla že pokud mi ji budou chtít ukončit, at to nedělají že si mě převede pod sebe a musíme pořešit ten tlak, at se to dá tedy do pořádku než půjdu na další KET, že u těchto zákroků je fakt potřeba být v klidu
@zetta01 to je strašné ten tlak a ty nervy z toho. Za své zdraví Ti to nestojí! Dobře jsi to s tou praktickou vymyslela. Odpočívej, hodně spi, prochazkuj, cti si, vymyslej dárečky vánoční dekorace, ať si hlavně psychicky odpocines. Já chodím jednou za 14 dní na psychoterapii a moc mi to pomáhá 🙂
@utrikocku je samotnou mě to štve, už to bylo vše ok ☹ asi mě pošle i na ten holter, pač jsem to měla v papírech od kardiologa, jako doporučení po půl roce a tam jsme byla v dubnu, takže to tak vychází. A jestli díky těm stresom mě vyletěl i posledně a proto jsem o to přišla kdo ví, ale sám dr. to potvrdil, že to díky tomu mohlo být. Mě jen štve že nekrvácím a nepročištuji se ☹ a kor když dr. řekne tak až za měsíc. Krvácím slabě, tak chci zkusit červené víno večer, to prý pomáhá
@zetta01 ahoj, jak Ti je? Jaké to mělo pokračování? A jak jsi na tom psychicky?
Já dnes už poněkolikáté zvýšení gonalu teď mám 100. Nereaguji a pojišťovna nám zavrhla přispět. Zatím nás to stojí 10 tis bez výsledku. Možná stimulaci zastaví. Bojí se, abych najednou "nebouchla". IUI asi nebude má cesta, doporučuji IVF
@utrikocku ahoj já bohžel žádné další pokračování nemám. Už ani nešpiním v ÚT jedu na kliniku tak uvidím co mi tam řekne. Jinak se snažím být v klidu, už i kvůli tomu tlaku, ale moc to nejde, hrozně se mi dýchá, mám pocit, jak kdybych se měla zadusit. Ale tak to prý není od tlaku a se srdcem jsem byla v dubnu na vyšetření a výsledky byly dobré, takže to vypadá spíš, že je to od nervů. Je fakt že když se mi špatně dýchalo a dala jsem si sklenku vína (samo že ted co neberu žádné léky) tak to bylo lepší a říká se, že alkohol má uklidnující účinky. Je to na houby jak tělo nereaguje, tak jak by jsme chtěly ☹ taky mám strach, že jak začnu od př. Neděle jíst utroš že to pak ani po jeh vysazení nedostanu, když ty hormony mám tak rozhaštařený
@zetta01 ahoj, ten pocit na udušení je příznak toho že se ozývá psychicka. Mám s tím profesní zkušenost. Můžeš se dát hlavně do pořádku v první řadě než rozjedes další pokusy o otěhotnění. Ten tlak věřím že se přidá sám až se zregenerujes. Bude to chtít asi čas...
U mě stimulace 100 jednotek a žádná reakce, dva dny a zastaví mi to.
Jedna doktorka mi říkala, že by šla si ivf že je větší šance. Také je IUI drahé teď nás stala stimulace 10 tis. Pojišťovna nic nehradí...
Ale dnes zase jiná doktorka o ivf nemluvila, že příště začneme stimulovat na IUI většími dávkami od začátku.
Já tomu moc nevěřím. Jak by ses rozhodla ty?
@utrikocku já vím, snažím se být v klidu a to jsem to všechno kolem vánoc, tak nějak vypustila z hlavy, pomalu se připravuji na vánoce, takže práce dost, ale stejně to dýchání mě štve. Snad se vše zase srovná. Jinak já jsem na tom byla nějak podobně, když jsem byla po neúspěšné IUI, tak jsem si šla pro výsledky k jiné dr.než chodím a ta řekla, hlavu vzhůru, jste na začátku možností je spousta. Tak začnete stimulovat injekčně a pak se rozhodnete zda-li jít znova na IUI, nebo už IVF. když jsem šla pak ke svému dr., tak doporučil také injekční stimulaci a rovnou m řekl, že by doporučil IVF. A je to fakt, přeci jen, už do těla tlačíš hodně hormonů, tak doporučil jít v tomhle případě hned do IVF, že je větší šance už zde. Kor když tak špatně reaguješ i na ten gonal, tak já bych šla rovnou do IVF. Vidíš kolik tě stojí jen to IUI a to ani nedojde na samotný pokus.

@utrikocku to že jsi nachlazená myslím, že vadit nebude. Vím, že nemoc vadí při odběru vajíček kvůli narkoze, to musíš být zdravá. Jako ono ty hormony co si budeme povídat jsou fakt svinstvo, ale tak pokud jsi před užíváním neměla žádné problémy, tak si myslím, že to mohly ovlivnit dost ty prášky. Mě po nich začaly dost padat zase vlasy :-/ Já vím, že tu třeba ještě nějaká naděje je, byď maličkatá, ale přeci jen se k tomu snažím neupínat to by se jeden zbláznil. Ted čekám jestli to dostanu či ne, ale myslím si, že přes tu dávku hormonů co jím to nedostanu dřív dokud ty prášky nevysadím. Mám denně 9 tablet utrogestanu a + injekce Prolutexu což je stejné jak utrogestan. Sice mi v car řekli, že to nedrží MS, že to je na udržení případného plodu, ale když jsem ho jedla 10 dní vždy o vysazení jsem MS na druhý den dostala a nebo někdy už i dřív, tak uvidíme