Přeléčení Prednisonem, jít na IUI nebo risknout přirozeně?

kejsina27
18. led 2018

Ahoj holky,chci se zeptat na radu zkušenějších: po všech vyšetřeních u mě zjistili mírnou alergii na sperma, (v Podolí), můj MUDr. mi naordinoval Prednison a hned mi nabídnul IUI. Tak teď váhám, jít do toho hned (nabídnul mi hned příští týden) nebo to risknout a počkat, jestli se nezadaří přirozeně? Na jednu stranu bych to chtěla hned vyzkoušet, ale zase si říkám, jestli to není lepší aspoň jeden cyklus zkusit přirozeně, teď, když už jsme 1,5 roku čekali a absolvovali všechna možná vyšetření. Jinak test průchodnosti vejcovodů mám ok, manžel spermio u MUDr. vynikající, Praha trochu horší rychlost a několik spermií špatný tvar, jinak celkem norma. Poradíte? Děkuji ;)

kafr
19. led 2018

Ahoj, já měla imunologickou reakci na sperma hodně špatnou a přeléčení trvalo půl roku, prednison mi ordinovali v Podoli, po prvních 3 měsících kontrola u nich. Každopádně po celou dobu léčby je nutna sexuální abstinence (kondom). To ti neřekli? V Podoli nedali žádné doporučení?
To je pak hloupost se snažit ať už přirozeně, nebo přes IUI. Akorát bys tu imunitu dráždila. Zkuste pár měsíců vydržet a pak klidně přirozeně...

paniba
19. led 2018

@kafr ahoj, můžu se zeptat, zda se vám po léčbě zadařilo přirozeně nebo s asistencí a za jak dlouho asi. Ja jsem před dvěma týdny začala na doporučení uzivat prednison. Mam potvrzenou alergii na sperma a trofoblast. A za tři měsíce jedeme na kontrolu, do té doby samozřejmě ochrana.

kafr
19. led 2018

@paniba u nás to bylo trochu komplikovanější... Samozřejmě jsem měla za sebou laparoskopii- celkový stav ok, manžel ok. Všichni mi pořád tvrdili, že je to jen otázka času...
Po přeléčení, asi jako u vás (3m, kontrola, další 3m na ustálení, pak stále s prednisonem styk jen v době ovulace) jenže v době, kdy jsme se konečně mohli začít zase snažit, se mi objevila cysta. 4dny po preventivce, kde nic nebylo, jsme jeli do Prenatalu domluvit IUI, nechtěli už jsme další zdržení, takže tím přesné načasování. Jenže tam byla cysta na levém vajecniku- podezření na endometriózu. Cysta mi pak dost dramaticky praskla (vezla mě rychlá), endometriomy ale nepraskají... Nikdo nevěděl co to bylo. Další cyklus opět cysta, opět praskla, další cyklus znova- urychleně nasazena antikoncepce, cysta se měla vstřebat, nezmizela (ale aspoň nepraskla) a další cyklus se k ní přidala další. Obvodní Gyn. byl v tomhle k ničemu, vše už jsem řešila jen přes Pronatal. Po 2 měsících antikoncepce umělý přechod a následně IVF. Jediná šance jak by se můj stav mohl normalizovat bylo okamžitě otěhotnět. Cysty zmizely (doufám, že obvoďák koukal pořádně) až v prvním trimestru...

swetlusska
19. led 2018

Já bych se do ničeho nehnala. Tyto testy nám taky vyšli Ok, doporučení lékaře jsem hodila do koše, změnila doktorku..., a ke všemu za pár měsíců se podařilo přirozeně. Přijde mi, že dneska do všeho lidi moc ženou, všechno hrrr a honem a kdo neotěhotní do roka, jako by byl neplodnej.....Zbytečně to lidi stresuje!

kejsina27
autor
19. led 2018

@kafr samozejmě, že řekli, že kondom. ale jen v době mimo ovu. jinak bez. Podolí doporučilo 3 měs. prednison 5mg. Můj Dr. hned IUI, tak se mi to zdá trošku moc narychlo a hlavně zbytečně platit, když to můžem zkusit sami přirozeně. tam ta alergie je jen malá, ale přesto se tělo bránilo, a proto to doteď nešlo...

kejsina27
autor
19. led 2018

@swetlusska tak u nás to není hned, snažíme se už rok a půl. Absolvovali jsme všechna možná vyšetření a až pak nám to MUDr. doporučil. mimochodem jsem s ním moc spokojená, udělal nám veškerá možná vyšetření. Myslím, že je to fakt tou alergií na sperma, navíc Dr. říkal, že ten Prednison účinkuje "hned". tak asi ví, co dělá, když mi IUI chtěl udělat ani ne týden po začátku užívání.

swetlusska
19. led 2018

@kejsina27 tak jo, možný to je. Já jen mám s doktory spíš negativní zkušenosti a s Prednisonem teda taky...

kejsina27
autor
19. led 2018

@swetlusska taky jsem četla hrůzu vedlejších účinků, ale zas co holky psaly, tak těch 5 mg prý není zas až tak velká dávka...někdo prý bere denně i 60 mg. kolik jsi brala, jak dlouho a vyplatilo se? otěhotněla jsi ? byly negativní účinky?

kejsina27
autor
19. led 2018

@paniba a ochrana i v době ovu?

kafr
19. led 2018

@swetlusska no tak my jsme taky "strašně spěchali": celých 7 let!!! Já si totiž postavila hlavu, že když jsem podle všech doktorů zdravá, tak na IVF nepůjdu! Jinak se špatnými zkušenostmi s doktory souhlasím. Všechno jsem si musela nastudovat a vyžádat sama, i manžel už říkal, že je gynekolog amatér.

Prednison 5mg jsem snášela v pohodě, jen bacha: nesmí se s mlíkem- to mi nikdo neřekl.... Shodou náhod mám teď intoleranci na laktózu, může to být nahoda, ale začala mi právě při prednisonu a teď v těhu je to totálka. Z mléčných výrobků zvládám jen sýr.

kejsina27
autor
19. led 2018

@kafr tak to já opačně. Můj doktor je myslím kapacita. Sice to dlouho trvalo, ale jel postupně všechna vyšetření a hlavně hledá příčinu! Protože co tady tak čtu diskuze tak často vidím, že doktoři hned nabízejí IUI a přitom neznají pravý důvod toho proč to nejde.

efijil
19. led 2018

Ahojky holky, tato diskuze se mi dost hodí. Akorát jsem začala užívat prednison. Mám potvrzené protilátky na zona pellucida (=obal vajíčka). Lékař mě okamžitě tlačil do IVF, že je to prý jediná šance a nebo darované vajíčko. Je mi 31, spontánně jsem 2x otěhotněla, moje AMH je 8,5, mám pravidelně MS i OVU, snažíme se 3 roky, laparo OK, HP taky OK, imunologii také (teda mimo štítné žlázy, se kterou se asi 15 léčím) a té zony pellucidy, manžel taky OK. Za tu celou dobu snažení mám 3. obvodního gynekologa a teďka 21.2. jdu k novému lékaři v CAR. Dle toho starého je prý naprosto nesmyslné brát prednison a pak to zkoušet přirozeně (kondomstyk jsem si pochopitelně vyčetla na netu). Po 3 měsících by se výsledky měly opakovat, zda nejsou v krvi přítomné? Holky, potřebuju psychickou podporu nebo se z toho vážně zblázním! Furt se v tom plácám... Chybí mi informovanost ze strany lékaře! Otěhotněla jste některá po braní prednisonu třeba do 3-4 měsíců? Díky a drže se!!!!

kafr
19. led 2018

@efijil úplně tě chápu, narazit na kvalitního doktora je dneska zázrak. Vetsina jde cestou nejmenšího odporu bez ohledu na další okolností... Neotěhotněla jste do roka? =Běžte na IVF... Setkala jsem se i s tím, že mi doktoři lhali do očí!!! To už byl fakt vrchol!

kejsina27
autor
19. led 2018

@efijil proč je nesmysl brát prednison a pak to zkoušet přirozeně? Co ti k tomu řekl? Prednison je lék který tlumí imunitu proto aby se tělo tolik nebránilo přijmout sperma. Proto moc nechápu tento jeho argument...

kejsina27
autor
19. led 2018

@kafr možná je to tím, že se za to platí?...

efijil
20. led 2018

@kejsina27 Víš co mi na to řekl, že když se potlačí imunita prednisonem, že prý z toho vzniká rakovina. Prý to tak jednoduché není... Hlavně já jsem den před tím byla u svého OG, který je skutečně vyhlášený - po roce mě teprve vzal - a on mi říkal, že by to mělo po přeléčení jít. Uvidím, co mi řekne ten nový lékař v CARu a dle toho bych pak kontakovala toho svého OG. Ale jejich přístup mě fakt ....

efijil
20. led 2018

@kafr Právě že mám dojem, že lež a nesmysly jsou u původního pana doktora na denním pořádku. O vyšetření na imunologii jsem bojovala od března, teprve v září mi ho dal. A argumentem bylo to, že co mně by tam našli, když už jsem 2x těhotná byla :( :( :( A to furt něco - nějaké protiřečení...! Dokonce jsem u tohoto pana doktora absolvovala IUI bez hormonálního profilu :D Ale to už je spíš perlička...

kejsina27
autor
20. led 2018

@efijil no tak to je mazec! Právě že můj Dr. Nejdřív udělal PCT, průchodnost vejcovodů, genetiku a pak imunologii a pak teprve na základě doporučení Prahy se rozhodl pro IUI.Imunol.doporucili na 3.mes prednison a u toho styk s kondomem mimo ovu.

kejsina27
autor
20. led 2018

@efijil a odkud jsi? Ke kterému Dr. Chodíš?

efijil
20. led 2018

@kejsina27 Jsem z východních Čech. Chodím do Sanusu HK...