První dítě po 42. roce, 6x oplodněná - váš názor?

dagmarj
20. říj 2016

ahoj holky, nechci tu vyvolat vlnu kritiky a nebo aby se tu maminky napadaly, ale zajímá mě váš názor, muj nevlastní bratr se seznamil s ženou, je ji přes 40let, vzali se ale nedařilo se jim otěhotnět, tak šla na umělé a nakonec se to povedlo až na pošesté. už to jsem si říkala že je proti přírodě. Ona už teda porodila, ale měla preeklampsii a udělali ji cisaře. dítko se narodilo donošené v termínu a váží 1500g a má 40cm. samozřejmě je v inkubátoru. oni i přes to všechno chtějí hned další, protože chtěl syna a to jim nevyšlo. to už se u mě zvedá adrenalin, jako by jim nestačilo to jak to vypadá teď. myslím si totiž, že holčička bude vždy menší a že tam hrozí i nějaké vyvojové vady, třeba ledviny, atd co se projeví časem, nemusí hned a bude vždy chudinka kvuli rodičům kteří jdou prostě proti přírodě. HLAVNĚ SE TU NEHÁDEJTE. DĚKUJI ZA NÁZOR. TŘEBA MI HO POMŮŽETE ZMĚNIT.

astyna
20. říj 2016

46 let...ach jo...si musí připadat jak chovná děloha, ne? 😀

elvira
20. říj 2016

No, hádat se nebudu, ale myslím si, že je to hlavně jejich věc...
Názor nikomu nebudu pomáhat měnit, nejsem v jejich kůži, neznám podrobnosti jejich života, nebydlím s nimi...
Rozhodnutí je stejně na nich, oni si ponesou následky, ať jsou jakékoliv a rozhodně bych je neprudila, pokud by se mě přímo nezeptali na názor.

astyna
20. říj 2016

@elvira

jejich věc to přestala být v momentu, když šli na umělé oplodnění. Od té chvíle to byla lékařská věc doktorů, kteří to umožnili. Mohli si rovnou říct o kluka a bylo by to. Navíc porodit takhle malou holčičku, která to bude ještě těžko dohánět, to je samo proti přírodě a jen se to tak projevuje...

Kdyby to zvládli sami, tak OK, ale 6x podstupovat v tomhle věku, nehledě na to, že dítě ani nemusí vychovat. To ten její manžel musí být teda hodně mladej a cítit se ještě na jedno dítě.

japona
20. říj 2016

@dagmarj Je to jejich věc, jejich rozhodnuti, jejich zodpovědnost. Z vaší pozice jim jen můžete držet palce, ať je vše v pořádku. Co holcicce hrozí nechte na jejich lekarich..

elvira
20. říj 2016

@astyna - pohlavní dítěte se při umělém oplodnění dá vybrat ve výjimečném případě - a to pouze pokud je vážné onemocnění vázáno na určité pohlaví.
Můj názor je ten, že to není věc lékařů - ale věc toho páru, navíc ve 40 mi nepřipadá ženská tak stará, aby bylo zřejmé, že dítě nedochová, je celá řada žen, které chtěně, či nechtěně rodí až kolem čtyřicítky.
To, že chce druhé dítě takto brzy se ani moc nedivím - čas utíká.
A vzhledem k počtu pokusů si umělé hradí sami, takže fakt nevidím problém - ale jak píšu - je to čistě můj osobní názor a nehodlám nikoho nikam lámat.

smillingangell
20. říj 2016

Neodsuzuju je. Vy byste chtěla být bez dítěte? Prostě do té doby se nanašel ten správný protějšek se kterým to dítě chtěli. A že chtějí hned druhé..nejsou nejmladší,tak proto tak chvátají,nicméně mě trochu zaráží že to odůvodňují tím,že chtěli kluka... snad se jim zadaří a holčička bude v pořádku 🙂

japona
20. říj 2016

@astyna Narodí se mnoho malých dětí (ať už predcasne nebo ne) a za pár let to na nich nepoznáte... proti přírodě je i každá operace slepaku🙂 Dítě nemusíte vychovat ani, když si ho pořídite brzo. Moji babičce je 90, ale kamarádka se zabila v autě v 35 letech...

astyna
20. říj 2016

@japona

v tomhle akceptuju přírodu...prostě když neumím počít, má to nějaký důvod..nelámala bych to přes koleno. Mám kamarádku, která je prostě neplodná, přijali to, mají se rádi. Bere to tak, jak je. Další zase podstoupila vše možné, aby to vyšlo a ono to zatím nevychází. My ji obcházím ažaž...Ono nějak ten přirozený výběr být musí.

Když jsem měla opravdu špatnou etapu svého života, kdy se mi v jeden den zabil přítel v autě, přišla jsem o práci a o byt, našla jsem útěchu v budhismu. A z toho vyvozuju nyní a mám opravdu lehčí život.

dagmarj
autor
20. říj 2016

@smillingangell chtěla nechtěla... jde o ten věk. dítě má právo na mladé rodiče. a tak jak to vypadá teď tak bych žádné další nechtěla kvuli zodpovědnosti za něj. a věk není omluva. měl plno krásných a mladych ženských. teď že má věk chce neco dohnat...
@elvira bavit se s nim o tom nebudu ale taky jim nebudu gratulovat. nebylo by to upřímné

astyna
20. říj 2016

@elvira

Ale dá...manželova sestřenice nechtěla mít dceru, tak mají 2 kluky, když se zašustí masarykama, jde všechno. Navíc paní je už 42 let, první dítě a přístup k tomu "chci další, protože to nemá pindíka", je na pováženou a já, pracovat v Caru, bych jim nevyhověla.

smillingangell
20. říj 2016

@dagmarj ale třeba to nebyla ta pravá k založení rodiny. Oni to prostě vidí jinak,věk nevěk. Podívejte na Vojtka,Gotta apod. kolik jim je a mají děti..to už je podle mě na pováženou a ne ve 40ti. Ale každý to vidí jinak zkrátka 😉

dagmarj
autor
20. říj 2016

@astyna mamka když ji viděla řekla, že bude mít holku a bratr řekl, že by se na to mohl vys*at ( omlouvám se, ale fakt to řekl) že chce syna

astyna
20. říj 2016

@smillingangell

Ale tam je mladá žena 😀 navíc "nepochybuju o tom", že Gotta Ivanka opravdu miluje 😀 Vždy se bude muset víc žena snažit, už jen to - odnosit, porodit, rozkojit, dá zabrat a s téměř 5 křížky na krku. No naše sousedka porodila před půl rokem dvojčata - v čerstvých 50 letech. Její dcera, která nemůže počít, jí řekla, že to je prostě proti přírodě a že jí nebude pomáhat.

montyna
20. říj 2016

Víte, já jsem vždycky hlásala, ze dite ve čtyřiceti nikdy.Přišlo mi to pozdě. Měla jsem manžela, dětí jsem porodila do dvaceti pěti let.
No a pak mě po patnacti letech manžel opustil, našel si mladou kočku. Já si pak také po letech našla nového partnera, který neměl děti a i já jsem s nim chtěla děti mít. No a tak jsem ve 39 letech porodila našeho Lukáška a chtěli bychom mu ještě pořídit sourozence. Aby nebyl jedináček. Moje dvě děti z prvniho manželství jsou uz dospělé.
Život píše různé příběhy a tak nesudme a prejme Vašemu bratrovi a jeho ženě hodne štěstí a zdravé děti ☺

dagmarj
autor
20. říj 2016

@smillingangell kdyby byla přece ta pravá a tělo na to bylo ještě připravené tak otěhotní normálně a nebo pomužou trošku hormonálně. ale né to tak tlačit. jsou ženy které otěhotní po 40 ale přirozeně, na tom nic nevidím. ale nějaký důvod proč to nešlo to mělo a taky to příroda dala najevo.

smillingangell
20. říj 2016

@dagmarj Místo aby se radovali že mají dceru tak řeší že chtěl kluka,to je opravdu smutné 😒 já mít takový věk a tolik nevyšlých pokusů tak jsem ráda za to že mám dítě a bylo by mi jedno co to je

astyna
20. říj 2016

@montyna

1) ty už jsi dítě měla,
2) manžel se k tomu nestaví jako přítel dotyčné,
3) otěhotněla jsi přirozeně...

😉

smillingangell
20. říj 2016

@astyna Ty uvozovky v té větě mě rozsekaly 😀 😀 😀

dagmarj
autor
20. říj 2016

@montyna u vas je to přirozené a chápu vás. navic to neni vaše první dítě tak pozdě, ... hodně štěstí i dál 🙂

kika_21
20. říj 2016

@dagmarj Vyjmenuj, co všechno dnes děláme proti přírodě. I to, že teď sedím u PC je proti přírodě. Můj názor je, že je to jejich věc. Může být to dítě chudinka, ale také nemusí. Je možné si vzít dítě z dětského domova nebo kojenec. ústavu, ale někdy s tím muži nesouhlasí, žena chce zažít mateřství, těžko se to posuzuje a už vůbec se to nedá odsoudit.Dřív měly ženy děti dříve, spoléháme dnes na pokrok, ale to na dané situaci dvou dospělých samostatných lidí nic nemění.Sama jsem měla páté dítě po 40-tce-bylo mi 42, také by se mohlo říct a jsou i takoví, proč vlastně? A řeší to-kolik dětí, zda kluk-jo, už jednoho máte ? Nebo jste věřící? ATD....

fallingstars
20. říj 2016

@dagmarj Nezlobte se, ale Váš přístup je dost smutný 🙄 Místo abyste jim přála, aby holčička - mimochodem Vaše neteř, která může mít leccos po Vás - byla zdravá, tak tady řešíte, že nemají právo mít děti? Kdo jste, aby jste je soudila? Byla jste někdy v kůži člověka, který si strašně přál mít dítě, ale roky neměl vhodného partnera, a když už ho má, tak by ho neměl mít, protože podle vás či vám podobným překročil tu akceptovatelnou hranici? A kolik to podle vás je - a podle čeho jste k tomu číslu došla? Děti kolikrát nedonosí ani mladé maminky, které počaly přirozeně, stát se může leccos. Omlouvám se za ostřejší reakci, ale tohle nepochopím. Jsou schopni se o ně sami postarat? (Teď, ne v budoucnu, žádná z nás nemáme záruku, že dítě vychováme, i když si ho pořídíme ve 20...) Tak je to jejich život a jejich rozhodnutí a fakt mě mrzí, že někteří lidi nemají elementární podporu ani v nejužší rodině...jen kvůli nějakým předsudkům z minulého století. Místo, abyste je teď podržela, protože se určitě o holčičku strachují, tak tady řešíte jejich "drzost" spočívající v touze mít dítě... 🤐
Pokud chtějí druhé jen proto, že chtějí syna, je to sice trochu zvláštní, ale upřímně, čas jí ubíhá a co si budeme povídat, chlapi prostě alespoň jednoho kluka chtějí.

heduska82
20. říj 2016

@dagmarj predne je to jejich vec. Ty jim muzes sdelit svuj nazor, ale to je asi tak vsechno, navic se 100% pohadate. 1500g a 40cm urcite neni dite donosene do terminu porodu! A radim nemalovat certa na zed co se tyce zdravotnich problemu atd. Ano, je pravda, ze v tomto veku rizika samozrejme stoupaji, na druhou stranu hodne zalezi I na tom, v jake fyzicke kondici je matka. A ruku na srdce, z te male delas chudinku ty tim, jak o ni smyslis. Tim ji ublizis mnohem vic, nez oni svym rozhodnutim.

lutu11
20. říj 2016

Jedine, co muzu rict ja, je osobni nazor. Ve 40ti uz dite ne. Treba se beze problemu zadari, porodi, rozkoji. Ale dite vyzaduje taky obcas vyblbnout, zahrat futbal, jet nekam na kole. Otazkou je, jestli to clovek v 50ti zvladne. Ono totiz 50 let neni 30. Fyzicky proste clovek potrebuje vice odpocinku a klidu.

kolibricek36
20. říj 2016

@dagmarj my taky chceme dítě - bvylo mi 40 když jsem otěhotněla poprvé a to zcela přirozeně, ale bylo z toho ZT v 11 týdnu revize, zkoušíme po druhé - tak nechápu důvod proč by dotyčná, nemohla mít další - nemalujte čerta na zet - vy nejspíše máte děti - tak je přejte i ostatním .....

japona
20. říj 2016

@dagmarj Hlavní problém vidim v tom, že se vám bratr (nebo svagrova) sverovali, že jdou na ivf, kolikrát tam už byli, kdy by chtěli jít znova atd.
Kdyby vám jen přišla smska, že se narodilo takove a takove dite, tak jim držíte palce a odpustite si založení moralizujici diskuze, kdy je ještě otehotnet ok a kdy proti přírodě..

heduska82
20. říj 2016

@dagmarj a ocividne o tom, ze clovek nemuze mit dite nic nevite, tak nikoho nesudte. To je neprenosna zkusenost, obrovsky napor na psychiku a takovi jako vy, co si mysli, ze jedna tabletka musi stacit a pujde to, by se k tomu vubec nemeli vyjadrovat. A kecy o tom, ze je to neco jako prirozeny vyber....to je sice strasne hezky, treba I logicky, ale zensky touzici po diteti, zvlast v tomhle veku, to nevysvetlite a ani se o to nesnazte!

lucinkaxxx
20. říj 2016

@dagmarj jako uprimne vas bych teda za segru nechtela. Misto toho aby jste brachu s jeho partnerkou podporila,zakladate diskuzi a drbete je. A ze je to proti prirode? V dnesni dobe? Proti kdyby jsme delali vse v souladu s prirodou,tak se ani doma neumyjete teplou vodou.

tulikiss
20. říj 2016

je kazdeho kdy ma deti, ale je mi trochu lito deti co maji takto stare rodice. Kdyz se nad tim clovek zamysli tak az dite bude maturovat tak rodice budou mit po 60 a budou pred duchodem a pokud bude mit dite svoje deti kolem 30, coz je dneska bezny vek tak jako prarodice co maji pres 70 ( pokud se dozijou) asi si moc vnoucat neuzijou, protoze sily a energie bude chybet.
a radsi nebudu komentovat reakci rodicu ze chteji kluka a holka jim nestaci, takove bych propleskla aby se vzpamatovali, maji byt happy ze dcera to zvladla i pres predcasny porod.

blecha94
20. říj 2016

Že se během "vhodného období" (20-35 let) nedostala k tomu mít dítě, to se prostě stane. Že ho nakonec chtěla, i když jí bylo přes 40, to chápu. Že podstoupila 6x umělé oplodnění, na tom nevidím nic špatného, prostě po dítěti toužila hodně. Ale že i přes to, že měla takové problémy a porodila dcerku s potížemi, chce další dítě Z TAK MALICHERNÝCH DŮVODŮ, jako je nesplněná touha po dítěti mužského pohlaví, i když sama vidí, že tím to dítě vystavuje riziku zdravotních potíží nebo i smrti, to mně osobně přijde přes čáru. Měla by být vděčná, že se zadařilo a má dceru, která i přes očividně závažnou preeklampsii přežila a bude jí dělat radost. Nevážit si toho a litovat, že to není kluk, to je v tomhle případě dost na facku.

racerunner
20. říj 2016

Muj nazor bez hadek. O vyvojove vade ledvim to fakt neni. Holcicka mala nebude. I nedonosenatka maji tzv. Catch up rust a zhruba ve 2 letech dozenou vrstevniky. Muze mit spise jine potize plynouci z nedonosenosti. Ale at tak ci tak, je to ciste jejich vec a ackoliv asi je to proti prirode- ta nechala cloveka vymyslet Ivf, takze to tak asi ma byt. Rozhodne bych jim ale temito uvahami nekazila nejkrasnejsi obdobi zivota.