První dítě po 42. roce, 6x oplodněná - váš názor?
ahoj holky, nechci tu vyvolat vlnu kritiky a nebo aby se tu maminky napadaly, ale zajímá mě váš názor, muj nevlastní bratr se seznamil s ženou, je ji přes 40let, vzali se ale nedařilo se jim otěhotnět, tak šla na umělé a nakonec se to povedlo až na pošesté. už to jsem si říkala že je proti přírodě. Ona už teda porodila, ale měla preeklampsii a udělali ji cisaře. dítko se narodilo donošené v termínu a váží 1500g a má 40cm. samozřejmě je v inkubátoru. oni i přes to všechno chtějí hned další, protože chtěl syna a to jim nevyšlo. to už se u mě zvedá adrenalin, jako by jim nestačilo to jak to vypadá teď. myslím si totiž, že holčička bude vždy menší a že tam hrozí i nějaké vyvojové vady, třeba ledviny, atd co se projeví časem, nemusí hned a bude vždy chudinka kvuli rodičům kteří jdou prostě proti přírodě. HLAVNĚ SE TU NEHÁDEJTE. DĚKUJI ZA NÁZOR. TŘEBA MI HO POMŮŽETE ZMĚNIT.
@komive Mám jednu v rodině, které je 34 a ještě se o dítě ani nesnaží. Ale samozřejmě je to čistě její věc, nepřeju jí, aby jí to nešlo, ale pokud se tak stane, tak se mi nebude chtít jí nějak výrazně litovat. Litovat budu bratrance, který jí k dítěti přemlouvá už 8 let, co jsou svoji.
@journals tak ja si tedy rozhodne nemyslim, ze to ze jsem s nekym kamarádka znamena, ze s nim budu rozebirat me intimni domaci problémy /viz napr. to, ze se nedari dite/ to tedy fakt ne 😉 tohle naopak zustava většinou jedine doma anebo se o to resi u doktoru.. JInak je pravda, ze v úvodním prispevku asi něco nehraje třeba jak uz tady někdo uvedl tak nizka porodni vaha při narozeni v takovem veku aniz by se to vedelo uz v tehu, ze něco je spatne.. mozna to chtěla zakladatelka vyjadrit ještě negativněji nevim
No mě je 42, mám dvě děti a s přítelem bychom chtěli ještě dítě. Řada mých vrstevnic má malé miminko a já nikoho neodsuzuji ani neposuzuji. Záleží na tom, jak se žena cítí a jestli má milujícího partnera, na kterého se může spolehnout. Mě se povedlo otěhotnět po necelém roce, bohužel jsem měla mimoděloží těhotenství. Nicméně, pokud se množí pro společnost přínosní jedinci, kteří takto vychovají své děti, tak jsem pro v jakémkoli věku, vzhledem k tomu, že medicína je u nás na velmi vysoké úrovni a produktivní věk lidí se prodlužuje. 🙂
@astyna No právě, možná je to tím, že nikoho takového neznáš, a proto to vnímáš převážně jako leštění ega.
@blecha94 Myslím, že možná měl bratranec s ženou mluvit o dítěti předtím, než se vzali (tím mu nechci křivdit, ale neumím si představit, že se někdo bere s tím, že dítě "někdy a kdy, to je vlastně jedno"). My jsme to měli s mužem domluveno, že bychom dítě měli rádi a brzy. Oba o sobě víme, že se nějakého odsouvání o 8 let od sebe nedočkáme..
@terezapetrova Já to právě myslím tak, že o těhle věcech se normálně nemluví a na to, aby si to holky sdělovaly by musely být sakra dobré kamarádky. Proto se o to víc podivuju nad tím, co všechno zadavatelka ví a jak moc jim tu rodinu nepřeje 😉 takže já s tebou souhlasím... Naopak se mi zdá až divné, co všechno asi o intimním a partnerském životě její švagrové ví 😉
@astyna Já třeba že svého okolí znám jen jednu, co otěhotněla před třicítkou (26 a 28), všechny ostatní měly první dítě po.. není to o leštění ega, jen studovaly, pracovaly. Druhé (i třetí) dítě měly většinou velmi brzy po prvním. Žádné "chtěli bychom druhé, ale nemohly bychom si ho dovolit".
Naopak největší strelkyne -první dítě "az" v 38 a ted v necelých 40 zkusili druhé a je to tam na první pokus🙂
@komive Oni spolu o dítěti mluvili už před tím a mluví o něm pořád. Ona chtěla nejdřív svatbu - nechtěla se vdávat těhotná a dítě jedině do úplné rodiny. Jenže pak se ještě z ničeho nic vrhla na studia bakaláře, takže dítě za 3 roky. Pak řekla, že by dítě ráda, ale ne v Praze, takže se přestěhovali do baráčku za Prahou, aby ona byla spokojená. Byl to starší dům, už ho třetím rokem rekonstruují jak to jde a jak jsou peníze. Pomaličku se to chýlí ke konci, tak uvidíme. Já osobně si myslím, že dítě nechce - nic proti tomu, je to věc ženy a pokud se na mateřství necítí, nemá cenu to podstupovat jen proto, že má dělohu a čeká se to od ní - ale vadí mi, že bratrance tahá celých těch téměř 11 let, co jsou spolu, za nos a dává mu naději, že se dětí dočká. Doufám, že se pletu. Nechci jí nějak křivdit, jen mi to můj pocit.
@journals ok 🙂
@astyna Ty jo, tak po přečtení Tvých příspěvků musím s úlevou konstatovat, že já jsem naštěstí ve společnosti lidí, kteří si buď leštili ego studiem a cestování a děti mají po 30 nebo sice možná nestudovali a mají děti sice před 30, tedy v jediném správném věku, ale zato se díky základní schopnosti empatie a priori nenaváží do lidí, kteří mají jinou životní cestu než oni 😉 Ale chápu, že pro někoho je to nedosažitelná věc.
@astyna MNO tak to ses tedy tím životem poučila hh..tolerance a pokora žádná..a btw těch 50% šťastně rozvedených manželů do 30let je OK?😁
Jinak opravdu vtipná diskuze..nejdřív chci názory na něco a když se mi ty názory nelíbí, tak urážím ostatní a znechuceně demonstrativně odcházím..se příště neptej..👽
@dagmarj
chápu asi jak to myslíš, taky mi už příjde moc takhle pokoušet osud a překonávat to, co přirozené není...chápu, že chtějí všichni děti...ale když jsem neplodná, umělé těhotenství mi nedělá dobře, tělo to špatně snáší, jsem ve věku babičky, tak bych asi byla ráda za to jedno a dál bych to asi nepokoušela, ale očividně je paní jiného názoru a tak to tak asi nedopadne a pujde si huntovat tělo dál, je to koneckoncu fakt její věc a i když se nám to zdá divné nic s tím dělat nemůžete...jen jsem chtěla říct, že vás chápu a být to můj bratr, řekla bych mu to i kdyby se mě na to neptal 🙂, ale ani bych se nedivila, kdyby mě poslal do prdele 🙂
Koukám, že diskuse se docela rozjela. :D A jak už to tak bývá, mnohokrát úplně jiným směrem, než bylo původně zamýšleno. :D Ale je fajn, že tu něco takového padlo. K zakladatelce - nevím, co ji vedlo k tomu tuto otázku tady položit - jestli nějaká averze vůči švagrové nebo jen údiv nad nastalou situací, ale je mi to celkem jedno. Je zajímavé sledovat, jak o tomto problému různí lidé smýšlí a pokud diskutují slušně a věcně (což se tady ne každému daří), může být taková diskuse pro všechny přínosem. Pro nás mladší v tom, že si uvědomíme, že nemáme nikoho soudit, dokud se aspoň kilometr neprojdeme v jeho botách, pro ty starší (zvláště budoucí starší maminky) v tom, že si uvědomí všechna pro a proti pozdního mateřství...Mrzí mě, že někteří mají pocit, že když se někdo staví k pozdějšímu rodičovství skepticky, tak je hned označen za nepřejícníka a závistivce...ale tak to přece není. Já každé holce přeju, aby se vytouženého mimča dočkala...ať je jí 25 nebo 40...Ale přiznám se, nemohu se nějak vmyslet a vcítit do těch, které rodičovství vědomě odkládají na dobu po třicítce a pak se najednou diví, že to nejde...a začnou plašit a hysterčit. Nedávno mi zrovna kadeřnice, které bylo 34, povídala, že "ZATÍM děti neplánuje, že si chce ještě něco užít"...V duchu jsem nechápala - jak ZATÍM? A myslíš, že až si v osmatřiceti vzpomeneš, že to najednou půjde hladce? Prostě ke každému věku patří určité sociální role a pokud si na poslání mít dítě najednou někdo vzpomene v pětačtyřiceti (a nehrají v tom roli třeba zdravotní bariéry, nemožnost najít si vhodného partnera apod.), bohužel s ním nějak neumím úplně soucítit...
@carmilla Jenže já mám pocit, že to je nějaký pozůstatek z předchozích generací, že dítětem život končí. Že žena s dítětem pak sedí akorát na zadku doma a už nikdy se nikam nepodívá, nikdy už nevystuduje školu nebo nevim co ještě. Nevím jak tobě, ale živě si pamatuju, jak mně v rodině vtloukali, že škola, zaměstnání, cizí země a jak je dítě, tak konec všeho. Což nutně nemusí být pravda..
@carmilla A kdyby si teda pořídila dítě ve třiceti, i když se na to necítila, čistě proto, že k jejímu věku patří tato sociální role, bylo by to podle Tebe lepší? Neumím si ani představit, jak by tu byla ukamenována, kdyby si dovolila napsat něco ve stylu "pořídila jsem si dítě, ač jsem ho vlastně nechtěla, a teď lituju, že jsem si nic neužila". To je ten problém, že se v určitém věku bere jako jediná "správná" možnost toužit po dítěti a rozplývat se nad kočárky. Jakmile má někdo jiné priority, je hned špatný a odsouzeníhodný, a to ať si to dítě pořídí, nepořídí nebo si jen dovoluje váhat....
@mysicka_lb to jo, ale je potřeba brát v uvahu možnosti lidského těla taky
@elu To určitě, ale jde o to, jestli má teda radši risknout, že to pak MOŽNÁ nepůjde a budou komplikace, nebo si radši dítě pořídit, když to jde, ač po něm nijak zvlášť netouží a má jiné priority. Jestli pak třeba ona i to dítě nebudou chudáci a třeba i úplně zbytečně, protože by to třeba v těch 38mi zrovna u ní v pohodě šlo.... Podle mě pořád lepší být si ve 34 vědom toho, že dítě nechci, a naplánovat si ho později, než si ho udělat zběsile jen proto, že na to mám věk.... Samozřejmě pokud bude čekat do 50, už se nejspíš nedočká nikdy, ale když je jí 34, proč by nemohla čekat další rok, dva, a pak třeba i fňukat, že to nejde tak snadno a rychle, jak by si přála?

@blecha94 A znáš někoho ve svém okolí, komu je dejme tomu přes 35 let (žena) a snaží se o první dítě? Musím říct, že předtím bych to asi taky nechápala. Ale pak jsem někoho takového poznala, má dlouholetého partnera, kariérně se vypracovala, cestovala. A spíš než nechápání jí prostě držím palce, protože to je fajn ženská a bude super máma.