Velice nízké AMH, nízká hodnota TSH. Špatné výsledky?

pellullinka
11. únor 2020

Ahoj,

chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti.
Rozhodla jsem se, že bych ráda darovala vajíčka. Mám doma 2 krásné, zdravé syny. Je mi 31 let a klukům je 11 a 6, otěhotněla jsem vždy okamžitě, do 3 měsíců.
Objednala jsem se tedy na kliniku s tím, že bych ráda nějakému páru darovala vajíčko, udělali mi testy a při sdělování výsledků jsem byla poměrně v šoku.
Vyšlo mi TSH (štítná žláza) - 0,03
a AMH 0,1
paní doktorka mi řekla, že tedy darovat samozřejmě nemůžu a že pokud bych neměla děti, stávám se okamžitě pacientkou.
Jsem rozvedená, mám přítele a o miminku mluvíme.

Začala jsem tedy řešit štítnou žlázu se svou obvodní lékařkou, která mi krev nabírala v prosinci 2018 a výsledky byly v pořádku. Teď mi tedy vzala krev znova a opět u ní jsou výsledky téměř v normě.
Když jsem to psala co CARu bylo mi odepsáno, zda bych mohla přijet ještě jednou na odběry, že je to opravdu divné a že se jim nezdá ani hodnota AMH.

Je možné, že se spletli? Že výsledky prostě neodpovídají?
Máte někdo takovou zkušenost?

Děkuji

amazonkajanik
12. únor 2020

@pellullinka ze své zkušenosti vím, že štítná žláza může vykazovat nízké hodnoty ve stresovem období,stačí dát léky na srovnání a je klid. Ale aby byly výsledky takhle rozdílné krátce po sobě a bez medikace je zvláštní. No uvidíte. Třeba mají jiná kritéria na hodnoty,ale zas byste měla problém s otehotnenim hned od počátku. Schválně bych si zašla na testy ještě k odborníkovi. Zda to potvrdí,nebo vyloučí. Ať první,nebo druhou variantu

pellullinka
autor
13. únor 2020

@amazonkajanik no je to divné mé obvodní i CARu, takže ve čtvrtek jedu do CARu znovu a udělají testy ještě jednou, včetně AMH. Na edokrinologii mě nechtěla objednat, dokud nebudu mít kompletní testy včetně TF3 a TF4, proto mi brala krev obvodní lékařka. Jsem zmatená

werumka
13. únor 2020

@pellullinka je potřeba primárně udělat testy na protilátky štítné žlázy. Tyhle kolísavé výsledky - jednou norma, jednou mimo normu - jsou časté u autoimunitniho zánětu štítné žlázy.