icon

Dítě, které nebaví škola, ale sport. Jak moc na školu tlačit?

tereza0111
5. čer 2026

Ahoj,

v posledni dobe mi prijde, ze to tu trochu umira, ale snad se i tak najde nekdo, kdo prispeje svym nazorem 🙂 Tema je zrejme z nazvu diskuze - dcera skolu nesnasi, samozrejme do ni pravidelne chodi, plni ukoly, nekdy se i snazi, ale prirozena jednickarka to neni. Co ji naopak velmi bavi a jde ji je sport, dela 2 sporty na zavodni urovni. Neni zadne line dite, na soustredeni nebo zavody ochotne (teda vicemene) vstava brzy rano o vikendu, pres tyden na trenink bezi ochotne a vzdy vcas, dava tomu hodne.
Je ve ctvrte tride, tchyne a nekteri dalsi pribuzni do me tlaci, at sport omezime, ze nema cas se poradne ucit a ze musi zabrat. Ona prijde domu rekneme v 5, pak by se ucit mohla, ale spis na to dlabe a da si 2 hod volno pred veceri.. Zas ji o nej ale nechci pripravit, to vypnuti taky potrebuje, vzdyt je porad mala. Prijde mi blbost ji omezovat to co ji bavi (a jde) na ukor toho co ji k smrti nebavi. V rodine mame spis jako standard same 1, kdyby se poradne ucila, tak by je taky mela, to je pravda. Ale musela by pak alespon 1 sport opustit.
Jak to vidite? Skola na prvnim miste a pres to nejede vlak nebo byste diteti klidne dali pokoj nechali ho seberealizovat? (pokud je to v te nasi urovni 2, max. pak casem 3, nebavime se o tom, kdy je dite opravdu na propadnuti )

Strana
z4
rebe
9. čer 2026
@anonym_a7b750

@glumy tady nejde ani o to mit školu na prvnim místě, ale skloubit to tak aby škola "netrpěla". Mit na prvním stupni jedničky a dvojky neni zas az tak moc těžké, ale na druhém stupni je to učivo už přece je těžší.A na nějakou dobrou střední školu, nebo i učiliště se prostě s trojkama prostě nedostaneš. Zvlášť pokud žiješ v lokalitě jako je třeba Praha nebo jiná velká města kde je přetlak uchazečů a tim pádem jsou i nároky té školy vyšší než v těch menších městech.

@anonym_a7b750 U přijímaček jsou rozhodně ve výhodě ti, které žene vnitřní motivace dostat se na svou vytouženou školu. Ti, které na školu tlačí rodiče, aby neskončili u pásu,to proti nim mají dost těžké.

rebe
9. čer 2026
@anonym_9c3784

@izz76 to urcite nezarucuje. Ale kdyz si vezmu lidi kolem sebe, ktery maji prijmy 150 tis a vic tak vsichni maji vysokou skolu. Vsichni. Naopak moje zname bez VS nebo maturity delaji v obchode nebo bali nekde ve skladu balicky. Jasne stava se, ze clovek bez vzdelani to dotahne extremne daleko nebo se vzdelanim dela za par kacek. Ale to jsou spis vynimky a ne pravidlo.

@anonym_9c3784 Tak zrovna já mám takový příklad doma, výplatu má o pár tisíc nižší, než píšeš, vysokou nemá, je vyučen bez maturity. Akorát je jeden z nejlepších v tom, co dělá, protože ho to bavilo, takže se po vlastní ose ve volném čase učil a zlepšoval. Já mám dvě vysoké školy, a i bez časového omezení, které jsem si dala kvůli dětem, bych ve svém oboru tolik nevydělala. Mimochodem, ten učňák má kvůli tomu, že ho matka tak tlačila, až mu jakékoli školní vzdělávání naprosto znechutila, i na tom učňáku chodil za školu. Přitom chytrý je klidně na vysokou, kdyby mu to neznechutili.

kakba
9. čer 2026
@antoinet

Je super, že máme každý svobodnou volbu, jak své dítě formovat a k čemu ho motivovat.
Já u svých dětí mám školu jako prioritu, jsou chytří, mají na to jednou studovat VŠ. Já se mám dobře právě proto, že ji mám a považuji to za základ. A chci, aby se moje děti měly dobře, mohly si pořídit své bydlení, založit rodinu atd.
Stačí jedno nešťastné zranění a sportovní kariéra se zhroutí během chvilky.q
Ale rozhodně netvrdím, že to je jediný správný přístup 🙂

@antoinet hlavne se zeptej deti co chcou delat. Premotivovani rodice jsou totiz to nejhorsi. Dosahnoit neceho, co ja nemam tak to budu cpat do deti. Znam to ve svem okoli a je to spis na skodu.

anetka1701
9. čer 2026

Moje dcera od mala školu nesnáší (chytrá je), ale miluje kreslení a má fakt talent. Tak jí podporuju. Ted se dostala na uměleckou stredni přes talentovky s prstem v nose a na základce jsme bojovali o čtyřku z matiky 🤣🤣 Takže ja bych podporovala v tom, co jí baví... Ty výčitky, kdyby se musela vzdát milovaného sportu na úkor školy by byly strašné... A hlavně zbytečné... Nemusí být každej inženýr... Může jít na sportovní střední, živit se tím (i třeba jako trenér)... Určitě nechat kam srdce táhne... Škola je důležitá, ale...

ai30
9. čer 2026
@kakba

@antoinet hlavne se zeptej deti co chcou delat. Premotivovani rodice jsou totiz to nejhorsi. Dosahnoit neceho, co ja nemam tak to budu cpat do deti. Znam to ve svem okoli a je to spis na skodu.

@kakba Jakoze rodice, kteri by chteli, aby jejich deti studovaly VS, jsou 'premotivovani'? 😂😂

ai30
9. čer 2026

@tereza0111 Za me - kdyz chodi, nejak to zvlada, tak by mi byly jednicky sumak. Mnohem dulezitejsi mi prijde, aby mela sirsi oblast zajmu, nez jen ten sport. Travit cele detstvi jen behanim z treninku na trenink a ze zavodu na zavod a resit, kdy co 'zacinka', bych nechtela. Ale pokud jste ted spokojeni vy i ona a neuzavira si ostatni cesty, tak co je komu do toho.

anonym_a7b750
9. čer 2026
@rebe

@anonym_a7b750 U přijímaček jsou rozhodně ve výhodě ti, které žene vnitřní motivace dostat se na svou vytouženou školu. Ti, které na školu tlačí rodiče, aby neskončili u pásu,to proti nim mají dost těžké.

@rebe to určitě ano, ale dítě, které nemá čas a ani energii se alespoň trochu víc věnovat škole a už na prvnim stupni je to mezi dvojkou a trojkou se prostě na žádnou pořádnou školu nedostane. A nechápej to tak, že bych si myslela, že lidé, kteří mají maturitu nebo vysokoškolský titul jsou v životě šťastnější nebo ze jsou dokonce něco vic, než ti ostatní. To rozhodně ne. Ale právě proto, některé názory co se tu objevuji nechápu. Dost často se tady totiž objevuji názory, že pokud nemáš alespoň maturitu tak jsi vlastně nula. A to nemluvim o tom, že dítě, které dělá například závodně dva sporty prostě nemá šanci být dítětem.

lukaaaa
9. čer 2026

Syn byl to same. Zaroven velmi chytry. Chtel delat sport. Vedela jsem,ze nikdy z nej treba nebude lekar,tak jsem ten gymp ozelela. Vybral si stredni skolu,ktera ho bude bavit. Zvladal s prstem v nose, do toho 5x tydne trenink. Dokonce uz dostaval i “plat”. Ale!!! Uraz:/ a uz se nejspis k profi sportu nevrati. Tim chci rict - u sportu nikdy nevis:( studium je “jistota”.

rebe
9. čer 2026
@anonym_a7b750

@rebe to určitě ano, ale dítě, které nemá čas a ani energii se alespoň trochu víc věnovat škole a už na prvnim stupni je to mezi dvojkou a trojkou se prostě na žádnou pořádnou školu nedostane. A nechápej to tak, že bych si myslela, že lidé, kteří mají maturitu nebo vysokoškolský titul jsou v životě šťastnější nebo ze jsou dokonce něco vic, než ti ostatní. To rozhodně ne. Ale právě proto, některé názory co se tu objevuji nechápu. Dost často se tady totiž objevuji názory, že pokud nemáš alespoň maturitu tak jsi vlastně nula. A to nemluvim o tom, že dítě, které dělá například závodně dva sporty prostě nemá šanci být dítětem.

@anonym_a7b750 Jakože v první a druhé třídě dítě cílevědomě a systematicky dře na něčem jiném než na školním učivu, a ty už jistě víš, že se nedostane na školu? To je fakt naprostá blbost, bohatě stačí, aby se v posledním roce před přijímačkami rozhodlo se stejnou cílevědomostí a systematičností připravovat a dostane se levou zadní. Jako průvodkyně domškoláků to už desátým rokem sleduju každoročně.

kakba
9. čer 2026
@ai30

@kakba Jakoze rodice, kteri by chteli, aby jejich deti studovaly VS, jsou 'premotivovani'? 😂😂

@ai30 ne, pokud rodic tlaci dite tam kam nechce, je spatne.

glumy
9. čer 2026
@rebe

@anonym_9c3784 Tak zrovna já mám takový příklad doma, výplatu má o pár tisíc nižší, než píšeš, vysokou nemá, je vyučen bez maturity. Akorát je jeden z nejlepších v tom, co dělá, protože ho to bavilo, takže se po vlastní ose ve volném čase učil a zlepšoval. Já mám dvě vysoké školy, a i bez časového omezení, které jsem si dala kvůli dětem, bych ve svém oboru tolik nevydělala. Mimochodem, ten učňák má kvůli tomu, že ho matka tak tlačila, až mu jakékoli školní vzdělávání naprosto znechutila, i na tom učňáku chodil za školu. Přitom chytrý je klidně na vysokou, kdyby mu to neznechutili.

@rebe presne, o tom to je, ne o známkách a škole na prvním místě ale ty sebediscipline, touze se něco naučit, nebo být v tom dobrým studovat si věci kolem, kolem vaření, sportu atd. To těm dětem dá mnohem víc😊

glumy
9. čer 2026
@ai30

@tereza0111 Za me - kdyz chodi, nejak to zvlada, tak by mi byly jednicky sumak. Mnohem dulezitejsi mi prijde, aby mela sirsi oblast zajmu, nez jen ten sport. Travit cele detstvi jen behanim z treninku na trenink a ze zavodu na zavod a resit, kdy co 'zacinka', bych nechtela. Ale pokud jste ted spokojeni vy i ona a neuzavira si ostatni cesty, tak co je komu do toho.

@ai30 u nás právě treba díky tomu, ze byl syn domskolak a ted studuje dálkově, muze lítat na tréninky, závody a zároveň ma dost času zregenerovat a zajímat se o další věci, který by při škole třeba nestihal, nemyslím si, že by měl úzké pole působnosti, ba naopak.

antoinet
9. čer 2026
@kakba

@ai30 ne, pokud rodic tlaci dite tam kam nechce, je spatne.

@kakba pokud dítě doma slýchá, že na studium má, škole je věnovaná pozornost, nepodcení se příprava na přijímačky apod., tak je vyšší šance, že to dítě při studiu uspěje. A nemyslím tlak za každou cenu. A výjimek je opravdu hodně, jde jít v životě i jinou cestou, ale statisticky je VŠ sázka na úspěch.
Já mám děti na 1. a 2. stupni, lákají je zatím spíš dětsky naivně povolání jako astrofyzik, zoolog nebo pilot a já jim dodávám sebevědomí, že když na sobě máknou, tak se jim to splní 🙂
A malý sportovec, který třeba kvůli zranění skončí, může taky klidně jít cestou studia.
Na IG na mě pravidelně vykukují pochybné profily o seberozvoji a já si říkám, jak moc mi v tomto směru dala univerzita. Studium naučí zodpovědnosti, předměty si částečně vybíráš, specializuješ se, hltáš svůj obor, cestuješ, poznáváš lidi...moc to těm svým dětem přeju, ale nutit je nebudu, jen jim k této cestě buduju vztah.

veronicka89
10. čer 2026

Syn ma dobre znamky ale ne same jednicky, dela sport a jde na sportovni skolu … ale uprimne ve sportu pozdeji je ten tlak na vykon jeste vyssi a zaroven kdyz je to jedina moznost jakoze vidina ze by mel byt sportovec a zivit se jen tim - to bych nechtela.

Jde mi i o to aby chodil do skoly rad aby mel fajn ucitele a aby ho skola bavila… prijde mi przo ted odsouvat skolu a akceptovat - ,, skolu nesnasi ,,

Takze me by to vadilo , jedničky byt nemusi ale normalni priprava je pro me samozrejmost … ale jak rikam ja bych to urcite neinterpretovala,, skolu nesnasi fokus je sport - ptz ona to i takhle slysi z tvych ust …

baris
10. čer 2026

@tereza0111 to je tvoje druhá založená diskuze na podobné téma.

Pro mě je škola priorita. Je pravda, že holky nebyly a nejsou až tak sportovně nadané, aby mohly dělat sport na vrcholové úrovni. Když byly na prvním stupni, chodily 3x týdně na tanečky, o víkendu občas závody. Po 3letech jsem to musela stopnout, protože mladší to nezvládala se školou. Ale pozor - moje dítě je specifické - má těžkou dysfázii, takže ano, existují děti, které se musí doma od první třídy učit. Mladší je sice inteligentní, ale díky dysfázii potřebuje na naučení delší čas, protože čeština je pro ní pořád jako cizí jazyk ☹.

Sport je super, jakákoliv další zájmová činnost je super, ale u mě by to nikdy nemělo přednost před školou. Dcerám říkám, že se neučí pro mě, ale pro sebe, aby měly možnost si vybrat, co budou chtít dělat.

A ano, vzdělání, mega chytrost ... nezaručí šťastný a spokojený život, ale může jim to dát rozhled.

izz76
10. čer 2026
@anonym_a7b750

@anonym_a7b750 Ja si naopak myslím,že dítě které se na prvním stupni musí tolik učit aby nemělo trojky, není vůbec studijní typ. Pak je dobre,ze vyniká v něčem jiném a věnuje se tomu. Tim nechci rict,ze se nema do skoly připravovat a uplne na školu kašlat. Obětovat,ale všechen volný čas škole je nesmysl.

anonym_a7b750
10. čer 2026
@izz76

@anonym_a7b750 Ja si naopak myslím,že dítě které se na prvním stupni musí tolik učit aby nemělo trojky, není vůbec studijní typ. Pak je dobre,ze vyniká v něčem jiném a věnuje se tomu. Tim nechci rict,ze se nema do skoly připravovat a uplne na školu kašlat. Obětovat,ale všechen volný čas škole je nesmysl.

@izz76 s tim souhlasím, pokud dítě neni studijní typ nemá cenu na něho "tlačit". Ale realita je bohužel jiná,protože rodiče takového dítěte stejně budou chtít aby jejich dítě alespoň tu maturitu mělo a to už by problém být mohlo.

glumy
10. čer 2026
@anonym_a7b750

@izz76 s tim souhlasím, pokud dítě neni studijní typ nemá cenu na něho "tlačit". Ale realita je bohužel jiná,protože rodiče takového dítěte stejně budou chtít aby jejich dítě alespoň tu maturitu mělo a to už by problém být mohlo.

@anonym_a7b750 souhlas, ale nechápu, jak někdo může tlačit na téměř dospělé dítě, vždyť to ani nemá smysl a nemyslím, že to jde a hlavně, že je to dobře. Beru to tedy zase v porovnání se sportem, nedovedu si představit, že bychom v tomhle věku měli syn nutit do výsledku a dřiny, to musí chtít sám, jinak by to nemělo žádný efekt a učení to bude dost podobné.

izz76
10. čer 2026
@anonym_a7b750

@anonym_a7b750 To je mozny,ale kvuli tomu prece dite nebude trávit dětství a mladí jen učením. Maturitu zvládne každý průměrný člověk, na to nemusi být extra studijní typ. Podle me je potreba se rozvíjet všestranně a sport je pro deti důležitý. Ja ani neznam rodiče kteří by se detma tolik učili,ze nezbývá čas na jiné cinosti.

anonym_a7b750
10. čer 2026
@izz76

@anonym_a7b750 To je mozny,ale kvuli tomu prece dite nebude trávit dětství a mladí jen učením. Maturitu zvládne každý průměrný člověk, na to nemusi být extra studijní typ. Podle me je potreba se rozvíjet všestranně a sport je pro deti důležitý. Ja ani neznam rodiče kteří by se detma tolik učili,ze nezbývá čas na jiné cinosti.

@izz76 no tak v tom případě je něco špatně, když maturitu zvládne více méně každý.

anonym_a7b750
10. čer 2026
@glumy

@anonym_a7b750 souhlas, ale nechápu, jak někdo může tlačit na téměř dospělé dítě, vždyť to ani nemá smysl a nemyslím, že to jde a hlavně, že je to dobře. Beru to tedy zase v porovnání se sportem, nedovedu si představit, že bychom v tomhle věku měli syn nutit do výsledku a dřiny, to musí chtít sám, jinak by to nemělo žádný efekt a učení to bude dost podobné.

@glumy tak na základní škole neni dítě ani omylem přece dospělé.

ninive211
10. čer 2026

Tak předně, zaměřila bych se možná na jeden hlavní sport na té závodní úrovni, pokud je v tom dobrá a baví ji to, tak bych ji rozhodně podporovala, ale dlouhodobě ve dvou sportech zřejmě stejně na špičkové úrovni nebude (nevím teda, jaké sporty dělá, třeba spolu velmi souvisí a v podstatě se doplňují?) Dceři bych vysvětlovala, že škola je do života také velmi důležitá, co se týče pravidelného učení, pokud jakž takž zvládá učivo ze školy a nenosí čtyřky pětky, jsem zastáncem toho, že fakt není ve čtvrté třídě nutnost, aby dítě po škole leželo doma v učebnicích. Já se doma na prvním stupni v podstatě vůbec neučila. Ale samozřejmě pokud tomu známky neodpovídají, tak učit se doma, za podpory rodiče, nutné je, to je jasné. A opravdu bych teda připomněla, že do budoucna škola je priorita a že pokud ve škole bude zvládat aspoň na dvojky, ať dělá, co ji baví a vy ji podpoříte. Ale že byste se museli zařídit jinak, kdyby na to viditelně kašlala a začala nosit čtyřky, pětky. Samé jedničky myslím opravdu potřeba nejsou, holka má očividně nadání v určité oblasti, kde se může realizovat a pokud to nějak zvládá s dvojkama, byla bych s tím OK.
Jen upozorním, že zatím je pořád "JEN" ve čtvrté třídě, to má většina dětí na výzo samé jedničky, občas jedna dvě dvojky, horší známky a problémy s učením často přicházejí až s přechodem na druhý stupeň, s více předměty a taky s nastupující pubertou a potřebou revolty...takže důležitost školy podchytit včas a nastavit jasné hranice.

izz76
10. čer 2026
@anonym_a7b750

@izz76 no tak v tom případě je něco špatně, když maturitu zvládne více méně každý.

@anonym_a7b750 Proc? Co je na tom divného?

betelgeuzz
10. čer 2026

Podle mě není nutné, aby mělo dítě samé jedničky. Ale na druhé straně už na 1. stupni k tomu přistupovat tak, že škola není důležitá a sport má přednost, také není v pořádku. Na 1. stupni se staví základy ke všemu, čtení, psaní, počítání, jazyk - to bude potřebovat, i když se třeba bude chtít vyučit. Kdybys psala o 4 z fyziky, tak si řeknu, že tu už nikdy potřebovat nebude a není potřeba se kvůli tomu učit do noci. Ale ten 1. stupeň je opravdu všeobecný základ, na kterém se pak staví.
Mám kolem sebe spoustu sportovců, kteří si ještě na 2. stupni mysleli, že je sport bude živit, ale přišlo zranění, nebo je zastavily fyzické předpoklady a jsou rádi, že nějaké vzdělání mají.
Za sebe bych omezila ty 2 h před večeří. Předpokládám, že v 5 přijde proto, že bylo na tréninku, tzn. je unavené fyzicky, ale odpočinulo si psychicky. Dítě si rychle regeneruje, tak chvíle odpočinu a pak věnovat 30 - 60 minut škole. Stejně, co v těch 2 hodinách dělá? Kouká na TV, hledí do mobilu?
Obě dcery jsou na gymplu, zároveň sportují a dělají ZUŠ. Říkají, že co se naučily, tak neproflákat čas. Nehledí hodiny do mobilu, když jedou na závody, tak si berou na cestu učení, apod. Zajímavé je, že na gymnáziu je spousta sportovců, z mého pohledu asi proto, že mají disciplínu a umí si zorganizovat čas.

mabs
10. čer 2026
@antoinet

@kakba pokud dítě doma slýchá, že na studium má, škole je věnovaná pozornost, nepodcení se příprava na přijímačky apod., tak je vyšší šance, že to dítě při studiu uspěje. A nemyslím tlak za každou cenu. A výjimek je opravdu hodně, jde jít v životě i jinou cestou, ale statisticky je VŠ sázka na úspěch.
Já mám děti na 1. a 2. stupni, lákají je zatím spíš dětsky naivně povolání jako astrofyzik, zoolog nebo pilot a já jim dodávám sebevědomí, že když na sobě máknou, tak se jim to splní 🙂
A malý sportovec, který třeba kvůli zranění skončí, může taky klidně jít cestou studia.
Na IG na mě pravidelně vykukují pochybné profily o seberozvoji a já si říkám, jak moc mi v tomto směru dala univerzita. Studium naučí zodpovědnosti, předměty si částečně vybíráš, specializuješ se, hltáš svůj obor, cestuješ, poznáváš lidi...moc to těm svým dětem přeju, ale nutit je nebudu, jen jim k této cestě buduju vztah.

@antoinet Já ti nevím, mě univezrita nedala skoro nic. Vyučující byli akorát teoretici, co vystudovali, udělali si doktorát a šli učit. Zkušenosti z praxe nulové. Střední škola mi dala daleko víc.

mabs
10. čer 2026
@izz76

@izz76 Přesně. Každý není studijní typ. Naopak bude jedině dobře, když si půjde za tím, co ho baví. Dneska každý ´musí´ mít vysokou a pak si všichni stěžují, že nejsou řemeslníci.

ai30
10. čer 2026
@mabs

@izz76 Přesně. Každý není studijní typ. Naopak bude jedině dobře, když si půjde za tím, co ho baví. Dneska každý ´musí´ mít vysokou a pak si všichni stěžují, že nejsou řemeslníci.

@mabs No zavodni sportovci asi nedostatek remeslniku nevyresi 😀

ninive211
10. čer 2026
@mabs

@mabs Problém je, že každý "musí" mít vysokovou školu, vyžaduje "systém". Když naopak v rámci EU vycházíme jako stát jakojeden z nejnižším % vysokoškolsky vzdělaných lidí a je nadále tlak na to, aby co nejvíce lidí mělo "vejšku", i když pak v reálu půjdou dělat fakturantku do kanclu anebo prodavačku do Lidlu, protože bez praxe v oboru stejně mají problém práci sehnat. Degraduje se hodnota toho titulu tím, že ho má "každý druhý". Za první republiky maturita znamenala NĚCO, drtivá většina žen a dívek maturitu neměla, maximálně se vyučila. Dnes máme vyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných žen jak mužů. Dnes mají maturitu i ti řemeslníci, v mnoha případech jsou to lidi, co udělali školu v trochu jiném oboru a nakonec se rekvalifikačně dostali k tomu, co dělají teď.
za mě vždycky teda je výhodnější mít vyšší vzdělání a vyšší rozhled a mít větší možnosti v tom, co dál. To samo o sobě ti sice nezaručí, že budeš vydělávat statisíce, ale jde o ty možnosti a příležitosti, kterých jako vysokoškolák máš oproti tomu, když máš tříletý učňák ve specificky úzce profilovaném oboru. Navíc určité procento žáků se vyučí jen proto, že se nedostali na obor s maturitou, ne proto, že by tak toužili být číšníkem, pekařem či topenářem. Naopak pokud máš zlatý ručičky a opravdový zápal pro věc a zájem, můžeš se řemeslu začít věnovat dodatečně i se získaným titulem. Zlatý řemeslný ručičky (kdy si muž vydělá hodně slušně i bez dosaženého vzdělání, pokud umí máknout) se ale týkají převážně mužských oborů. U dívek to tak neplatí, asi jen málokdy si ženy s "pouhým" vyučením vydělají více jak VŠ vzdělané. Proto tlak na vzdělání u dívek bude asi o trochu vyšší (a je to i vidět právě i v tom vyšším počtu vysokoškolaček oproti vysokoškolákům).

zuzkasim
10. čer 2026
@betelgeuzz

Podle mě není nutné, aby mělo dítě samé jedničky. Ale na druhé straně už na 1. stupni k tomu přistupovat tak, že škola není důležitá a sport má přednost, také není v pořádku. Na 1. stupni se staví základy ke všemu, čtení, psaní, počítání, jazyk - to bude potřebovat, i když se třeba bude chtít vyučit. Kdybys psala o 4 z fyziky, tak si řeknu, že tu už nikdy potřebovat nebude a není potřeba se kvůli tomu učit do noci. Ale ten 1. stupeň je opravdu všeobecný základ, na kterém se pak staví.
Mám kolem sebe spoustu sportovců, kteří si ještě na 2. stupni mysleli, že je sport bude živit, ale přišlo zranění, nebo je zastavily fyzické předpoklady a jsou rádi, že nějaké vzdělání mají.
Za sebe bych omezila ty 2 h před večeří. Předpokládám, že v 5 přijde proto, že bylo na tréninku, tzn. je unavené fyzicky, ale odpočinulo si psychicky. Dítě si rychle regeneruje, tak chvíle odpočinu a pak věnovat 30 - 60 minut škole. Stejně, co v těch 2 hodinách dělá? Kouká na TV, hledí do mobilu?
Obě dcery jsou na gymplu, zároveň sportují a dělají ZUŠ. Říkají, že co se naučily, tak neproflákat čas. Nehledí hodiny do mobilu, když jedou na závody, tak si berou na cestu učení, apod. Zajímavé je, že na gymnáziu je spousta sportovců, z mého pohledu asi proto, že mají disciplínu a umí si zorganizovat čas.

@mabs To asi hodně záleží na tom, co jsi studovala. Já měla většinu vyučujících fajn, zvlášť na jednom oboru byli lidé především z praxe, druhý byl více teoretický, ale i tak dobré. Ze střední toho upotřebím málo, vybrala jsem si pro mě špatný obor. Takže je to hodně individuální a určitě to souvisí s dobrým výběrem školy pro konkrétní osobnost.
@betelgeuzz Pěkně jsi to popsala, za mě taky na prvním stupni jde o něco jiného než "zbytečné biflování". Myslím, že hodně diskutujících zapomnělo, že se tu bavíme o dítěti čtvrté třídy... Souvislost i mezi nějakou disciplínou a úspěchem je také dobrý podnět.

ninive211
10. čer 2026
@zuzkasim

@mabs To asi hodně záleží na tom, co jsi studovala. Já měla většinu vyučujících fajn, zvlášť na jednom oboru byli lidé především z praxe, druhý byl více teoretický, ale i tak dobré. Ze střední toho upotřebím málo, vybrala jsem si pro mě špatný obor. Takže je to hodně individuální a určitě to souvisí s dobrým výběrem školy pro konkrétní osobnost.
@betelgeuzz Pěkně jsi to popsala, za mě taky na prvním stupni jde o něco jiného než "zbytečné biflování". Myslím, že hodně diskutujících zapomnělo, že se tu bavíme o dítěti čtvrté třídy... Souvislost i mezi nějakou disciplínou a úspěchem je také dobrý podnět.

@zuzkasim Mám dvě děti na prvním stupni, dcera teda bude přecházet teď na druhý stupeň, do 6.třídy, a doma se v podstatě neučí...ten mladší absolutně, toho aspoň denně dokopeme, aby přečetl dvě stránky z knížky. Jinak úkoly nemají, testy nepíšou. Starší má občas nějaký domácí úkol, na písemky se nějak extra neučí, buď si to pamatuje z hodin anebo si to přečte den předem. Nemá teda samé, občas nějaká ta dvojka padne, hlavně právě z AJ nebo i češtiny, od příštího roku se chci u ní zaměřit na jazyk, protože o kvalitě výuky AJ ve škole mám trochu pochybnosti, ale co tím chci říct: že ve čtvrté třídě fakt není nutné, aby se dítě doma denně dvě hodiny připravovalo na školu, aby v ní uspělo. A pokud se musí denně dvě hodiny připravovat na školu, aby nemělo trojky, čtyřky, tak zřejmě není absolutně studijnní typ...anebo pak je ta druhá, ta smutnější možnost, že mají úplně špatného kantora, který neumí naučit a zaujmout učivem desetileté děti.

Strana
z4