Pokud by záležel jen na vás, přirozený porod či císařský řez?

gabrisova_vivaxcz
29. led 2017

Milé maminky a budoucí maminky,
dnes bych se ráda vrátila k tématu, o kterém jsem už během týdne psala, k porodnickému gelu Dianatal. Tento gel je možné použít při každém vaginálním porodu a vhodný je i při porodech do vody. Navíc, podle klinických studí, při použití porodnického gelu Dianatal klesá nutnost instrumentálního zákroku anebo operace až o 22% (použití kleští, vakuového extraktoru, císařský řez). Mnohé maminky dávají přednost císářskému řezu před přirozeným porodem. Kdyby to záleželo jen na Vás, na Vašem rozhodnutí, vybrali byste si přirozený porod, nebo císařský řez? Zapojte se do fóra a napište mi váš názor. Teším se na vaše odpovědi.

soyevita
29. led 2017

@gabrisova_vivaxcz Zásadně jsem pro přirozený porod.U posledního těhotenství mi byl neustále nabízen císařský řez.Důvod věk a s tím spojené i možné komplikace....
Porodila jsem přirozeně a bez větších komplikací.
Nelíbí se mi možnost výběru(u některých gynekologů naprosto běžná praxe) pokud k tomu není indikace

haaaluska
29. led 2017

Nebyt toho ze malu museli vytiahnut vexom porod dobry.2 hodky odpocinok a potom som v pohode vstala a sla za malou.sitie bolo bolestive ako u kazdej ale asi lepsi porod nez narkoza a tak.ale jasne ze zalezi na miminku,okolnostiach aky porod prebiehat bude a aky kazda zena chce.

puresin
29. led 2017

Ja jsem o cisarsky rez pri poslednim porodu sama skemrala, nejak jsem bolesti celkove nezvladala. A jsem strasne rada, ze asistentka i doktorka byly mile ale neustupne a i v tom mem zoufalstvi mi to dokazaly vymluvit a vysvetlit proc. Takze za me urcite prirozeny porod, i kdyz je to nekdy tezke.

soyevita
29. led 2017

@puresin Myslím,že je to skoro vždy těžké.Já jsem 4 porod měla nejtěžší a nejdelší a chvílemi jsem si říkala,že jsem do toho císaře měla jít....
Ale už nebyla cesta zpět.

kachnicky
29. led 2017

Za me mohu rict ze rozhodne porod prirozeny 😉 I za tu 17hodinovou bolest a pak tlaceni ven 4100g, rozhodne prirozene 😉 Nic krasnejsiho jsem nezazila, nez kdyz mi dali dceru na bricho, je to vzpominka na cely zivot ❤ Ja bych sla i do KP, abych to mohla zazit znovu ❤ Myslim si ze zeny, ktere jdou bez duvodu na cisare o mnoho prichazeji a jsou velmi hloupe, pokud to delaji jen,aby tam dole vypadali stale 'mlade'...

simkrk
29. led 2017

Ja jsem mela cisarsky rez z duvodu ze dcerka byla koncem panevnim,sice me dr. v nemocnici presvercovala o tom ze prirozenou cestou je to lepsi tak ja i bohuzel pres svuj strach z ublizeni male sla do cisare byla.to pro m.jistota ze dcerka se narodi zdrava a to pro me bylo hlavni 🙂 nechtela sem riskovat.kdyby byla hlavickou dolu tak bych se s prirozenym porodem snad nejak poprala no.musela bych a urcite bych se tomu nebranila 🙂

jaja01k
29. led 2017

U druhého porodu mi dali na výběr, protože byl syn koncem pánevním. Ani z jedné varianty jsem nebyla nadšená, ale dala jsem na radu lékařů, a rozhodla se rodit přirozeně. A jsem za to ráda, císařský řez bych jen tak bez vážného důvodu nepodstoupila.

brouzdalka
29. led 2017

První porod byl akutní sekcí, hojení docela rychlé, bez komplikací. Druhý porod přirozenou cestou, bolestivé šití, dlouho bolesti spodku a další problémy. Přesto bych nikdy dobrovolně do císaře nešla. Není nic krásnějšího než porodit si miminko sama a moct s ním být od první vteřiny 🙂

soleilll
29. led 2017

Jsem pro možnost volby pro každou rodičku - ať je to nemocnice, porodní dům nebo sekce. (Samozřejmě se zásadním ohledem na bezpečnost a zdraví matky i dítěte.) Každá ke svému těhotenství i porodu přistupujeme jinak a každá má jiné preference, bohužel možnosti výběru typu porodu jsou nulové.
Já osobně jsem srab, takže jsem volila plánovanou sekci (i díky zdravotním indikacím), která je z mého pohledu nejbezpečnější a její průběh je jasně daný a rychlý. A ani deset speciálních mastiček by mě nepřesvědčilo o opaku. 😀

dokument
29. led 2017

@gabrisova_vivaxcz odhaduju, ze vetsina lidi bude pro prirozeny porod. Proc by si jinak spousty maminek, ktere porodily cisarem, vycitalo, ze "neumeji rodit normalne". Je to vec psychiky (ze si to vycitaji a nabizi se otazka proc si to vycitaji). Ja si myslim, ze je to jedno, ze zpusob porodu neovlivni nejak vyzname, zda je maminka milujici a pokladam cisare taky za normalni porod. Ale kdyby nebylo vedy a techniky a tudiz vyspeleho porodnictvi, tak by taky byla vyssi umrtnost. Takze odpoved na otazku je, ze je nesmyslna a mame v sobe zakodovano, ze chceme dite na svet privest prirozene. Gel negel.

netopejr
29. led 2017

Co je to za otázku? Vyčůráte se normálně nebo chcete vycévkovat?

Jsou fyziologické procesy a jsou nemoci a zdravotní stavy, které je potřeba řešit lékařským zákrokem. Císařský řez je velká břišní operace, tzn. rizikova a s rozsahlym spektrem zavaznych komplikaci, ohrožuje zdraví i život. Nic na tom nemění, ze to u nas celkem umí a probíhá to povětšinou ok. Dávat vybírat zdrave zene je nesmysl. Dnešní generace rodicek často slychala porodní hrůzy matek, slyší kamarádky, z nichz mnohe mely psklivy porod i dnes, a boji se. Pokud by bylo vice opravdu prirozenych porodu, tzn.nejen vaginalne, ale take bez zásahů (nikoli bez podpory), mely by i pozitivní vzor, nejen strach. Takže spis změnit veliký kus ceskeho porodnictví nez dávat vybrat.
Samozrejme v individuálních popadech, kdy přirozený porod coi pokis o něj a sekce jako jistota anebo záchrana maji ze zdravotních důvodů sva pro a proti, be v pořádku,ze to po zváženi a bysvetleni moznosti a rizik rozhodnezena, psychika dela hodne.

urtica
29. led 2017

Přiznám se, že nevím...vzhledem k průběhu prvního porodu bych určitě zvažovala sekci. Souhlasím se @soleilll - volbu porodu bych ponechala na matce (společně s podáním objektivních informací o výhodách a rizicích každého způsobu..).
Zcela bez obalu - porod byl pro mě jeden z nejhorších životních zážitků a ani vědomí toho, že jsem si dceru porodila sama, to nijak nevylepšilo. Čas v tomto směru nebyl milosrdný a vzpomínky jsou i po dvou letech živé a extrémně nepříjemné. Vzhledem k tomu, že porod nepostupoval, se obávám, že žádný zázračný gel by mi nepomohl.

riakuk
29. led 2017

Každý porod by měl být přirozený a zasahovat sekcí by se mělo jen kvůli závažným důvodům. Rozhodně by se nemělo dávat na výběr, kromě polohy KP. První porod jsem si užila se vším všudy - vyvoláváním, bolestmi, které trvaly kolem 48hod, tlačením ve všech možných polohách, jen ten závěr nevyšel - akutní sekce. Na doporučení 4 z 5 lékařů jsem podstoupila i druhou plánovanou sekci a jelikož nejsem sebevrah, chci se vrátit domů s miminkem za dcerami a lékaři řekli jasně - bude můj třetí porod také sekce.

andelka
29. led 2017

Přirozený.
Ale někdy dojde k takovým věcem, že akutní císař je jasná volba. Trochu dilema bych měla asi u plánovaného, to by bylo složité rozhodování s přihlédnutím ke všemu možnému.Netrvala bych na přirozeném pokud by byl rizikovější než císař za každou cenu.

panickatlamicka
29. led 2017

Takhle: nejradsi bych zcela prirozeny, rodila jsem vaginalne, ale ze by to byl prirozeny porod... u dcery snad, nedali nam oxytocin, ale jinak bych pripominky mela. do cs bych nesla, uz kvuli casto zbytecne separaci ditete od matky. vyjma ohrozeni zdravi ci zivota, to je jasny.

jjustyna
29. led 2017

Po prvním porodu bych s odpovědí váhala. 6 hodin bolesti po minutě, nepříjemný doktor, nakonec vex. Po porodu kolaps, transfuze. Za 2 dny ale fit. Druhý porod nádherný, sama jsem cítila jak tělo a miminko velí, co bude následovat, ani šitá jsem nebyla. Ale kolik žen má takové štěstí. Hlavně vše dobře promyslet, zjistit a jednat dle aktuálního stavu

atei
29. led 2017

Jsem pro přirozený, trpělivý a nenarušovaný porod - bohužel jsem asi bez šance. Mě pravděpodobně čeká plánovaný císař a to kvůli několika očním operacím - mohlo by dojít ke komplikacím s viděním. Kdybych tyhle problémy neměla, císaře bych nechtěla.

luckylee
29. led 2017

Myslim,ze nutnost instumentalniho nebo operacniho zakonceni porodu klesa s tim,kolik volnosti a pocitu bezpeci je rodicce doprano.Kdyby se tady nevyvolavaly porody a nedelaly Hamiltony jak na bezicim pasu a nasledne se do porodu nezasahovalo a nestrasilo a kazda zena by si verila tak by jsme mohli mit same krasne zazitky a minimalni procento cisaru,instrumentalnich zakroku i poraneni tak,jako je to v jinych zemich Evropy.A cokoli co ke zrozeni nepratri,takze i nejaky gel,je dle me naprpsto zbytecny.Spis by se mela podporovat zenska psychika.

eloise02
29. led 2017

Možná tu budu jediná, ale za mě na 100% císař. Chtěla jsem ho, měla jsem ho a nikdy bych neměnila. Neměla jsem po něm absolutně žádné potíže, hojení bylo rychlé, očistky ani na týden, bylo mi dobře a jsem za něj ráda. A nějaké výčitky, že jsem neporodila přirozeně? Ne tak to fakt nemám a rodit ještě někdy, tak jedině CS.

teeerez
29. led 2017

Mam za sebou obe varianty a jednoznacne vitezi prirozeny porod.

veeeraf
29. led 2017

První porod bez komplikací, přirozeně
Druhý porod císařským řezem se absolutně nepovedl, navíc se mi do jizvy dostal zlatý stafylokok. Po roce jsem byla na přešití o pročištění jizvy, teď už je klid, ale vypadám jak seštupované ponožky.

Klasický porod vede

madre1
29. led 2017

Mám za sebou 2 vyvolávané porody a jednu sekci,kvůli poloze plodu KP.Sama za sebe můžu říct,že je lepší odbýt si bolesti před porodem a porod vnímat jako úlevu,než aby to bylo před sekcí na pohodu a pak 14 dní peklo 😝

no_title
29. led 2017

Určitě přirozený porod. Vím, že si sice při samotném porodu mnohem víc vytrpím, ale císařský řez je velká břišní operace se všemi riziky... Druhým důvodem je, že ve většině nemocnic není možné mít u sebe novorozence po CS, dokonce leckdy maminky čekají 8 hodin na JIP než jim ho vůbec poprvé přinesou ukázat. Třetím důvodem je rekonvalescence a následná péče o novorozeně, která je bolestí z CS často ovlivněna.
Navíc po CS může být problém s dalším otěhotněním, jednak jsou pak povoleny jen 3 další porody, druhak v jizvě mohou vzniknout srůsty a to zamezí příštímu otěhotnění.
Osobně bych do CS šla jen kvůli závažným komplikacím nebo kvůli poloze KP (nebo jiné netradiční poloze 🙂 )

mo_nick_a
29. led 2017

Nikdy jsem si nepřipouštela,že bych šla nebo chtěla na císaře. Chválím hodinu,kdy za mnou paní primářka přišla,že musíme na CS. Kdybych to riskla,nebyl by tu můj syn ani já. Hrůza :-/. Tak prosím nezatracujte císaře,myslím,že nikdo by do toho jen tak dobrovolně nešel,obojí má své pro i proti.

kookinka
29. led 2017

První dva porody přirozené a hodnotím je jako úžasné, i když velmi bolestivý zážitek, hned jsem byla fit. Další dva porody císař, jsem asi divná, ale za mě také dobrý. Bolest po byla velká, ale taková jiná, tupá. Nebo jestli hormony a hnací motor děti. Fungovala jsem hned co jsem si stoupla. Rozjezd kojení vždy v noci z třetího na čtvrtý den.

prostejina
29. led 2017

Přirozený. A když je ouha, epidural to jisti (když je čas) 😀 bolelo to jako kráva, ale všechno to okolo bylo krásný - to čekání, to teseni, jak byl manžel se mnou a měli jsme si blízko jak snad nikdy. Ještě 4tydny po porodí jsem si rikala, ze už nikdy, a ted se nemůžu dočkat dalšího 🙂

michaltrinev
29. led 2017

Prirozeny

michaltrinev
29. led 2017

Myslím ze jsme prožili to nejkrásnější,partnerka by chtěla další dítě a opět prý přirozené.Tak za rok zacnem opět na tom pracovat.Už se ted oba tesime.Malém my u toho sice ukousla prsty,ale bylo to nadherny

junkka
29. led 2017

Ja rodila prvni planovanym císařem, malá byla KP a mela velky vahovy odhad (nakonec 4100g a 55 cm) a ja byla za cisare opravdu ráda. Neslo ani tak o me, ale o ni, aby se nekde nezasekla a pak se nedusila. Nestalo mi to za to.
Druhe bych chtela rodit prirozene, ale ocekavam zase velke dite a trochu se bojim kvuli jizvě. (kamaradka mela take po cisari rodit prirozene, ale na posledni chvili ji primar honem bral na cisar, protoze ji hrozilo prasknuti jizvy, mela to za 5 minut 12) Takze uvidime, jak se to bude vyvijet.
Jinak se teda po císaři necitim absolutne nijak menecenne. Kojila jsem jak drak, mala byla strasny savec a vsechno se hojilo fajn. Malou jsem si oňunala hned jak ji vyndali a po dvou hodinách od operace uz jsem ji mela neustale u sebe, takze za me spokojenost 🙂

mo_nick_a
29. led 2017

@junkka souhlasím,taky žádné problémy po cs,hlavně po tom druhém jsem si už odpoledne holila ve sprše nohy 😀. Tu jizvu vám budou kontrolovat. Mě tedy na jedné straně v druhém těhotenství pobolívala a taky že byla zesláblá a hrozilo prasknutí.