icon

Dámy podělte se, jak zvládáte skloubit péči o děti a o domácnost?

mates_neato
3. dub 2017

Podle průzkumů vyplývá, že pro většinu našich žen jsou děti a péče o domácnost na prvním místě, což je podle mě pro společnost určitě pozitivní zpráva.
Ale jak to ovlivňuje stav Vás samotných, takové to střídání životních rolí. Jak si pomáháte nebo jak Vám pomáhá zbytek rodiny, abyste si našli více času pro sebe?

Dámy podělte se, jak zvládáte skloubit péči o děti a o domácnost?
Strana
z4
indy2
3. dub 2017

Máme dvě děti (4 a 2 roky) a snad se mi skloubit péči o ně i domácnost celkem daří 🙂 asi to bude hodně dané tím, že mě např. úklid baví a je to pro mě forma relaxu. Také má každá věc své místo a nemáme domácnost přeplněnou věcmi, tak to jde pak rychle. Osvědčilo se mi uklízet průběžně a nenechávat nic extrémně dlouho bez povšimnutí 😀 Přitom trávíme hodně času venku, když teď bylo to pěkné počasí, tak jdeme domů jen na oběd a zase ven 🙂 to už se pak snažím to trochu vymyslet kvůli vaření jídla apod..aby nebyly zbytečné prostoje.. Muž je pracovně velmi vytížen (každou třetí noc ho máme na 24hodinové směně), ale zase když je doma, tak holky se na něj vrhnou a já mám klid 😀 doma fungujeme dobře.. nemá problém mi pomoci s domácími pracemi, ale zase já jsem raději, když se věnuje dětem a já dělám to své.. dokonce se i najde čas, abych zašla sama nakoupit, nebo si jít zaběhat. O holky se postará skvěle a já je můžu s klidným svědomím opustit, ikdyž mnohem raději mám ráda výlety společně.. stačí mi občas ten běh. Jinak starší dcerka už doma i pomáhá. Ráda vyklízí myčku, luxuje nebo vyndavá vyprané prádlo..tak budu doufat, že ji to hooooodně dlouho vydrží 🙂 Samozřejmě pracující matky je úplně jiný level.. to sem i na sebe zvědavá, protože jsem celkem pořádkumilovná a obávám se, že budu muset ze svých nároků chtě nechtě slevit 😇

drzticka81
3. dub 2017

Dve deti, dalsi na ceste a domacnost -zvladam-vse je o organizaci - kazdy den udelam jinou vec- neuklizim treba dve hodiny vkuse -jeden den uklidim behem peti minut koupelku, kdyz se mi nezda zachod-behem peti minut uklidim ten, vysaju, kdyz vidim plno drobinku, linku se snazim mit uklizenou porad, mam kamaradky -pracku, mycku, susicku, varim polivku na dva dny a k tomu kazdy den druhe jidlo -tzn. hnedka jak se probudim nez vyjdeme do skolky, mam navareno-cele dopo jsme pryc, ted az bude hezky, budeme venku cele odpo az do vecera 🙂))) nemam skoro zadny nabytek-takze nemusim utirat prach, pecu rychlovky, chystam vsem jidlo-svaciny atd. a hlavne jsem prisla na to, ze nejlepsi je uklizet pri detech -pomahaji a ja nemusim obetovat svuj cas 🙂)) deti umi zapnout pracku, susicku, veset pradlo, umyvat chodbu apod. 🙂)) jo a jinak do dvou let ditete jsem stale s nim a pak uz pomalu kradnu chvilky pro sebe mimo domov 🙂)) neni to casto, ale me to staci -volna jsem si uzila bez deti-ted jsem rada s nimi nez vyrostou 🙂))

zak1991
3. dub 2017

Já sice děti zatím nemám, ale snad nebude vadit, když se také zapojím. 🙂 Pracuji z domova, takže jsem si myslela, že dát dohromady práci a domácnost bude v pohodě. A ještě budu mít spoustu času pro sebe. Ale... Představy jsou jedna věc, realita jiná. Běžnou péči o domácnost jsem zvládala úplně v pohodě do doby, než jsme si pořídili štěně. Přijde mi, že občas nadělá nepořádku za deset dětí. 😀 Teď je to trochu náročnější, ale dá se to. Jenže... Když člověk pracuje z domova, klouže do toho, že pracuje buď pořád nebo vůbec. A tak většinou pracuji na úkor domácnosti a naopak. Co se týká běžných věcí (zametení, nádobí, vytírání, vaření...) s tím problém nemám. Ale abych vzala hadr a šla leštit skříně? To prostě nestíhám. Ještě k tomu máme pitomou podlahu, která snad vyrábí prach sama. A tak už delší dobu přemýšlím o pomocníkovi v podobě robotického vysavače a o paní na úklid. Čas na sebe nemám totiž vůbec žádný...

Klobouk dolů před všemi maminkami, které všechno zvládají a ještě mají čas na sebe! Máte můj obdiv.

babunka1
3. dub 2017

Já se přiznám, že péče o domácnost, jde ted u nás docela stranou, jelikož moje rok a půl stará dcera je hrozné šídlo a doma mě pracovat nenechá. Takže trochu poklidím, když po obědě spí nebo když hlídá tatínek. Máme teda robotický vysavač, takže aspon ten občas pustím, pro klid duše 😀

terezapetrova
3. dub 2017

@normalnimatka s tím jak se bojej luxu, vysavace to mi u nás taky přijde někdy na palici 🙂 starší ( v srpnu mu bude 6 let) to nesnáší od mala, boji se a dodnes pláče když jde lux normální stolní jakýkoliv. Jsem zvědavá jestli by ho to třeba nepustilo v puberte aby moh doma s luxovanim pomoc. Mladšímu synovi jsou od mala tyhle věci sumak. Vázne každy dítě jiný a díky bohu 🙂

terezapetrova
3. dub 2017

Jinak já zvládam jakz takž, taky už 4 roky k nám chodí jednou týdne paní na beznej úklid. Jsem jediné omezována tím, ze manžel chce abych byla doma když u nás uklizi ale na druhou stranu pokecam s někým dospělým. Boje v kloubeni povinnosti začínají když děti marodí
(Starší není ve školce) nebo když jsem nevyspala a vše se hůř zvládá což není vubec ojediněle :(
Z každého dne musím taky odečíst témeř 2,5 h, které trávim na cestě do ms a z ni když je starší zdravý. Pričemž po těch cestách jsem ko něco dělat pac starší v MHD děsně zlobí.

mates_neato
autor
3. dub 2017

@zak1991 Zcela souhlasím a přidávám se s uznáním a obdivem k Vám ženám, kolik toho musíte zvládat. Po dnešku, mém prvním dnu tady na koníku, si díky Vám mohu zcela uvědomit, jak důležité je, abychom Vám my muži co nejvíce pomáhali a opečovávali Vás!
Děkuji

mates_neato
autor
3. dub 2017

kytka je také pro Vás, díky za všechny Vaše příspěvky 🙏
https://www.modrykonik.cz/blog/mates_neato/?pos...

normalnimatka
3. dub 2017

@terezapetrova tak v pubertě už snad jó🙂

tj, je jasný, že každý dítě je jiný, a proto mě rozčilujou věty jako "stačí si zorganizovat čas", protože já si myslim, že nejsem špatná plánovačka, nebo že jsem pomalá a neschopná, ale jedince, který vypustěj tuto větu bych pozvala, at se podívá, jak to u nás vypadá, nebo líp, at si to zkusí teda "zorganizovat" :D
a proto taky doufám, že jak je každý dítě jiný, to druhý nám to zákonitě musí vynahradit, bude krásně spát, jíst, usínat, hrát si samostatně, bude objevovat jen přiměřeně agresivně a vůbec bude poslušný a salámový:D

cadeau12
3. dub 2017

čas pro sebe... no, moc ho není. Robotický vysavač máme - jiné značky - ale ten všechno nevyřeší. Ano, je to částečná úspora času, ale pořád je potřeba prát žehlit, utírat prach, vytírat, uklízet po těch malých syčácích, vařit, starat se o zahradu, zařizovat milion věcí a k tomu chodit do práce😝 být zaměstnaná máma je masakr, na který se nejde nijak připravit. Jde o to přežít a nezbláznit se 🙈

pamal
3. dub 2017

jj, taky mně přijde, že když se k domácnosti a rodině přidá práce, tak to má silnější grády. Na RD jsem měla ráda situace, kdy mi tady jezdil robotický vysavač, myla myčka, prala pračka, sušila sušička a já šla s dítětem ven. Teď, když chodím do práce bych ještě potřebovala robota, který by dával prádlo do pračky, do sušičky, apod. To asi hned tak nebude🙂

zuzaaanka
3. dub 2017

Mame doma dvouletaka a toho od doby, co to slo zapojuju do vsech cinnosti a on pomaha moc rad. Zatim 😀 takze treba pradlo je jeho parketa, jen dam prasek, i pracku nastavi sam dle mych pokynu. Vesime spolu, sundava sam. Luxuje, zameta se smetackem, nejradsi micha testa na buchty apod., tridi ryzi od cocky a hrachu (asi ho inspiruje Popelka, kterou jeste nezna), cisti boty od blata tak, ze s nima boucha o podlahu, az se blato vyklepe, presazuje kytky klidne 2x tydne... A spoustu dalsich a dalsich uzitecnych veci 😀 mame z toho radost oba, a jelikoz je roboticky vysavac muj sen uz dobrych par let, kazdy rok si o nej pisu Jeziskovi... Zatim bez uspechu, asi nejsem tak hodna, jak bych mela byt, nebo ho vzdy nekam zasantroci 😀
A cas pro sebe? Denne cca 2 hodinky, kdyz spi po obede, zlaty dite ❤

ditta01
3. dub 2017

Dcera bude mít v létě 3 chce strašně pomahat s domácími pracemi, pomáhá mi vyklízet myčku,podává prádlo ze sušičky chce vysávat tak ji musím vždycky rozdělat vysavač a jako že vysává ☺nebo se mi snaží třeba pomoci škrabky pomoct loupat brambory , teď se má narodit mimčo tak jsem zvedava jak to zvladnem, ale máme skvělého tatínka který mě dokáže ve všech prací zastat takže vím že když něco nestihnu bez problémů udělá za mě třeba i navaří ☺

westie
3. dub 2017

@mates_neato Mame ctyrmesicniho syna, tri pejsky a bydlime v dome na vesnici. Manzel pracuje z domu, ja uz se taky venuji castecne i praci (na ctvrt uvazek, zatim jen z domu, vca 1x za 14 dni pracovni schuzka, kdy musi pohlidat manzel). Od zacatku mame nastaveno, ze jednou v tydnu mam moznost si nekam vyrazit bez maleho a kazdy den si muzu vzit hodinku volno od maleho a vzdy hlida manzel (maly je neskutecny pohodar, ale pres den moc nespi a vyzaduje nejake aktivity, kdyz se nudi, tak breci). Krome toho se manzel zapojuje do bezneho uklidu a aktivit s malym, takze s nami travi hodne casu. Uklid jsme vyresili tak, ze mame mycku, susicku (nemusim zehlit), roboticky vysavac (poustime ho kazdy den v noci), 1x tydne prijde pani na uklid, varim denne rychla a zdrava jidla, nakupy resime vetsinou online (vcerne ovoce, zeleniny i peciva). Snazime se mit ve vsem system, abychom se mohli oba venovat synovi, praci a sirsi rodine. Zlom urcite nastane, az budu muset odjizdet do prace casteji a pripadne s druhym ditetem. Zatim se to da zvladat🙂

mates_neato
autor
4. dub 2017

@sarihy Ano souhlasím, robot se určitě nevejde všude. Nicméně abych jej využil na plno, tak třeba já to dělám tak, že z míst kam se nedostane před vysáváním vymetu nepořádek smetáčkem ven a pak jednoduše vysavač pustím a o už se o to postará 🙂
Nebo když mám více znečištěný koberec před sedačkou, tak prostor zahradím krabicema od hraček a robota na koberci pustím 3x po sobě a koberec je jako bych jej vysál klasickým luxem....

mates_neato
autor
4. dub 2017

@drzticka81
@indy2
@soleilll
@laurinka2016
@katharinka4222
@myshoun
@kami1984
@dc2015
@listopadka1
@anetka1701
👍👏 líbí se mi váš přístup a nadhled holky. Přemýšleli jste už o robotickém vysavači nebo mopu nebo viděli jste to u nějaké kamarádky? Co vás o robotech zajímá a chtěli byste vědět co to zvládne?

dc2015
4. dub 2017

@mates_neato My se teď budeme stěhovat do baráku. Dům jako "kráva" 🙂 Takže ano, uvažuji... ale přeci jen nás čeká rekonstrukce a další spousta nákladů, takže to momentálně vidím jako jistý luxus, který si nechám do budoucna. Ale jo, informace mě zajímají, přeci jen to pak aspoň doma lépe prosadím v žebříčku priorit :D Nicméně manžel má v tomto stejné smýšlení... např. myčku jsme pořídili dřív než TV, když jsme se kdysi přestěhovali k sobě.

smallinka
4. dub 2017

Máme dvouletá dvojčátka a nějak se to dá zvládat, když to člověk nepřehání s úklidem. Vysavač a hadr na zem chytnou jednou za týden (stane se i, že jednou za 14 dní) když to nevyjde....nádobí zvládá myčka, okna umývám dvakrát v roce - zachvíli mě to čeká - blíží se jaro, tak jak budou holky u babičky na hlídání huráá na okna 🙂 babičky u nás fungují, což je veliké plus. Vařím obden nebo i jednou za 3 dny a to pořádný kotel. Do obchodu jezdí nakupovat manžel nebo já večer když holky brzy usnou - jsem ráda, že se dostanu i mimo dům...Teď už nám začíná teplo a zahrádka, s holkama už máme zasazeno ředkvičky, hrášek a mrkvičku....už mi začínají i pomáhat 🙂 mají své motyky a kopou...🙂 Podle mě je důležité umět hlavně relaxovat a spokojená by měla být hlavně máma, ne děti ne tatínek ale máma, protože od spokojené mámy se odvíjí spokojené děti a tatínek. Proto je relax důležitý, například chodím cvičit jógu, běhám (v rámci možností když mám energii a čas) a taky vymalovávám antistresové omalovánky pro dospělé a je to super odreagování a seberealizace 😉 Takže maminky nepřehánějte to s úklidem, raději špinavá zem a spokojená mamina ❤

listopadka1
4. dub 2017

@mates_neato Jé, robotickej vysavač by byl úžasnej,máme v celým domě lamino, malá po něm leze jak ďas a je taky pěkně špinavá, takovej vysavač by byl bezva. Jenže nejsou peníze 😔

pomoztekacence
4. dub 2017

Ja se starým o dcerku Karolínku a když spí nebo se zakouka na televizi a jevila me porad tak i když je vzhůru uklizim.Večer povytiram,třikrát týdne povysavam.Uklizim převážně večer,vysavam samozdrejmne pres den.Pripadam si vetsinou jako bych žila jen pro uklizeni a starani se o malou.Přítel je většinou sotva přijde domu u televize takže na me spadá většinou vsechna povinnost.Nemám čas na sebe,na modrém konikovi se chci postarat ještě navíc o prodej,jelikož nemáme skoro žádné peníze,přítel je zadlužený,tak doufám v každou objednávku,kontrolují většinou dvakrát denne což mi zabere asi hodinu času,ale nějak se o to aby Karolinka mela vše co potřebujete postarat musím.Co bych byla za mámu,kdybych to nezvládla.Ted je od pondelka u babičky jelikož se blíží velikonoce a musím udělat úklid bude tam az do středy,ted jsem si dala akorát druhou pauzu,jinak od pěti od rána makam jak sroubek.To stejně i včera,snad to všechno zvládnutí,zítra musím ještě ráno vyčistit koberce.Už me bolí cely člověk,ale pak už Kačenka jít k babičce nemůže,babička ma taky svoje a jsem rada ze si ji vzala.Bez babiček nevím jak bych to zvládal a,je to složitý.

sticker
pomoztekacence
4. dub 2017
sticker
mates_neato
autor
4. dub 2017

@smallinka výborný, máme podobný přístup a opravdu dítě cítí asi jako první, když je máma nespokojená.... Mohu všem doporučit knížku Aha rodičovství, ale to asi znáte.
Antistresové omalovánky neznám a určitě na to kouknu, zní to moc zajímavě, takže díky za typ 👍

maii
4. dub 2017

@mates_neato tak misto staveni plotu robotovi a nechat ho 3x pustit, to radsi chnapnu vysavac a hotovo. Ja mam s robotem spatne zkusenosti. S jinou znackou sice, ale delal za sebou ocasky ze spiny, sekal se,nekde byl 3x, nekde ani jednou, musel by se prekopat cely byt, vse pozvedat atd, aby to melo smysl. A to nemluvim o chlupech ze zvirat.

K tematu: pani na uklid. Usetri spoustu nervu. Jednou tydne zakladni uklid, k tomu obcas staci vysat. Zakladem pro uklid = spravne vyresene ulozne prostory, aby kazda vec mela sve misto, dobre pristupne, zbavit se zbytecnosti.

mates_neato
autor
4. dub 2017

@pomoztekacence
Chápu že je to často nápor, ale je dobře když se člověk alespoň může obrátit na rodinu a ti pomohou. Někdo nemá anito a i přes to to stojí za ty malinké radosti co nám každý den přinášejí děti nebo jiné maličkosti.....

sticker
kami1984
4. dub 2017

@mates_neato uvažovala jsem o robotickém vysavači, ale potřebovala bych ho nejprve vyzkoušet. Nevím, zda by mi byl tak nápomocný, máme doma dost nábytku a rohů:(( Neexistuje půjčovna🙂))?

pomoztekacence
4. dub 2017

To je pravda za tu radost s Karolínkou to opravdu stoji a mužů byt rada za to co mám.Jen si říkám,ze bych si taky mohla občas odpočinout a přítel by nemusel byt takový zavysklak na televizi a vice se věnovat naší Kacence,ale to je asi mírný sen který se mi nikdy nesplní.Do toho ty fynancni problémy,ještě že mám to moje maličké zlaticko.Už mi chybí,i když toho mám dost,ale budu rada az budu zase s ni.

sticker
soleilll
4. dub 2017

@mates_neato Ano, o robotickém vysavači jsem snila celou první mateřskou. Bohužel po dobu necelého roku, kdy jsem se před dalším porodem vrátila do pracovního procesu, se nám nepodařilo ušetřit na tohoto pomocníka. Takže i druhou mateřskou strávím denně s vysavačem v rukou. A upřímně - zatím jsme ani nevybrali typ, který by vyhovoval našim podmínkám - tedy zvládl denně cca 30 m2 s překážkami, sám se uklidil a dobil, opravdu kvalitně odstranil četné psí chlupy (krátké, pevné) a byl cenově dostupný. Možná někdy v budoucnu, ale to musí být opravdu machr. 🙂

mates_neato
autor
4. dub 2017

@maii Zcela rozumím, chápu a respektuji váš postoj, ketrý se také odvíjí od první zkušenosti s nekvalitním robotem....

Samozřejmě některá domácnost může mít opravdu hodně překážek, ale v 90% případů se to dá řešit a robotický vysavač za vás udělá většinu práce. Nutno podotknout, že jej můžeš pouštět každý den, tak kdyby to bylo 30 min tvého času, tak to máš o 14 hodin měsíčně volného času, který můžete věnovat dětem nebo sobě 🙂

Je to také o postoji, který člověk k robotvi musí zaujmout. Přeci když už robota mám, tak je dobré využít jeho potenciálu. Navíc když je robot ovládaný přes telefon, tak jej mohu na koberci pustit třikrát a ani nemusíme být doma. Primárně jde o náš čas, ale taky s robotem doma dosáhnu čistějšího prostředí, protože frekfence vysávání není závislá na mě, jestli mám zrovna čas. Např. povalující se věci musíš dát na stranu jak u klasického luxu tak u robota, ale pak těch 40 minut co člověk tráví s luxem v ruce prostě není potřeba. Robot vysaje i lépe, protože nemá plnou hlavu dalších starostí jako většina žen....

Pro kvalitního robota, nejsou zvířecí chlupy problém. Neato měla paní redaktorka z časopisu Svět psů / Naše kočky. Doma má asi 3 psy a 3 očky + jednu místnost s ptáky. Pustila robota všude a byli nadšení 🙂 Foto je porovnání různých kvalitní vysavačů, jak jsou účinné na psí chlupy... Test z USA https://www.cnet.com/products/neato-botvac-conn...

Paní na úklid je určitě výborná pomoc, zastane prostě tvoje ruce na 2 hodiny týdně. Já bych ji ale vysávat nenechal, protože aby bylo doma čisto, tak je potřeba min. 2x 1 hodina týdně a její cena 100 Kč / hod, 200 týdně je za rok 9600 Kč. Tedy za 1,5 roku vysávání (15000 Kč) mám perfektní robotický vysavač, který může uklízet každý den a vydrží mi 7 let.... Paní na úklid bych využíval jinak 🙂

Strana
z4