Dítě bez svatby
Zdravím, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. S přítelem jsme spolu deset let (oba 26let) a máme, řekla bych krásný vztah a jsme oba moc spokojení. Poslední rok jsem si moc přála, aby přišla žádost o ruku (řišila jsem s holkama na beremku), ale ta se nějak neudála. Resp.přítel naznačování nepochopil 😀 Ted poslední dva týdny zase naznačuje on, jakoby žádost nebyla daleko. Já jsem se však dostala do ještě podivnější fáze, a to je "chtění miminka". Příteli jsem to řekla, a ten to přijal kladně s tím, že musíme dozařídit pár věcí ohledně bydlení, a pak ano. Dítě je teď pro mě prioritou, svatba ustoupila do pozadí, byť vím, že by měla dítěti předcházet. Nelíbí se mi úplně představa toho, že budu vdávat těhotná a ostatní si budou šuškat, že se bereme, protože musíme, a taky svatba s malým prckem je určitě náročnější. O miminko bych se tak chtěla začít snažit co nejdříve, třeba již tuto zimu, ale svatba by tudíž skutečně nebyla. Nebo byla, ale až po narození miminka. Vím, že to není úplně ideální, žít spolu na hromádce a bez oddacího listu. Nevím ale proč, mám zkrátka pocit, že touha po dítěti je silnější. Bojím se však, co na to lidi okolo...
Já uplne zírám kolik zen chce jeste dneska svatbu. Ja jsem s prítelem tenhle mesic 13 let a je nám obou 30 a ani jeden z nás nikdy nechtel svatbu. Ja se omlouvám vsem, který to povazuji za dulezity svazek, ale podle me je to dneska zbytecny...stací zajit za notárem udelat majetko právní vyrovnání, sepsat závet a zivotní pojistku mám uz 5 let napsanou na nej, protoze pojistovne je sumak komu to vyplatí. Hlavne ja bych si nikdy nevzala jeho príjmení. A dite? Jaky by melo mít problem ze já jsme LH prítel KF? Pokud díte ví ze tohle je maminka a tatínek ze ho oba miluji na nicem jinem nezálezí 🙂 . Vím o cem mluvím - tata me nezna a ani ja jeho a matka - ta me asi svym zpusobem rada ma, ale nevim to jiste. No a ze máme s mamou stejna prijmení? Co z toho pocit rodiny jsme nikdy nemela. 😒
Holky vsem Vám drzim pesti, aby jste dostali vysnené prstynky a svatba se uskutecnila. 😉 🙂 Jen si dávejte pozor pri vyberu, moje kolegynka mela svatbu po 5ti letem vztahu a po 3 mesicich podal zadost o rozvod, ze to uspechal a jeste není vyboureny 😖
Hlavne at rodina spolu vydrzí - at se stejným ci jiným príjmením 😀 🙂
@venacava a myslíš, že kdyby se nevzali, tak by se to nestalo?
@venacava Vsak nikdo netvrdi, ze svatba je bezpodminecne nutny krok ke stesti nebo k tomu, aby clovek mel dite.. Ja to proste ale beru z te stranky, ze pokud vim, ze s nekym chci byt cely zivot a vim, ze s nim chci mit deti, tak mi pripada hezke si take vzit jeho prijmeni, nosit na ruce prstynek a rikat mu ''muj manzel'' 🙂 Libi se mi ta tradice... Stejne jako nemusime nikdo slavit Vanoce nebo Velikonoce, nebo narozeniny, delame to proto, ze se nam libi ta tradice a ze to pro nas ma podobny vyznam jako ostatni ''tradice'' ktere clovek dodrzuje 🙂
máme to dost podobné - oba máme 26let, zítra oslavíme 9let spolu... příští rok se chceme začít snažit - a o svatbě uvažujem nejdříve za 3-5 let...chci mít hezkou svatbu, na kterou budu vzpomínat, chci si na to našetřit peníze a vůbec mi nebude vadit, že tam bude pobíhat naše x leté dítě 🙂 na svatbu si přijdu holt mladá, než na dítě... a co si myslí okolí je mi upně fuk... 🙂
@kacca11 souhlasim.. na svatbu jsme v pohode nasetrili ze dvou platu, dostali spoustu svatebnich daru, i penezitych, a fakt to nebyl ve finale skoro zadny vydaj.. ale zato dite je vydaj uz ted a jeste se ani nenarodilo (kocarek, postylka, autosedacka atd...) a i kdyz clovek koupi spoustu veci na bazarku tak proste ty vydaje budou neustaly.. potom za plinky, skolka, skola, vylety... a to vse nejakou dobu z jednoho platu, nez ja se vratim do prace..
@karlajasmine no prave. Vybavicka neco stoji, prijmy klesnou, pribude dalsi clen domacnosti se svymi nemalymi naklady a to i kdyz clovek nekupuje nove. A pak je tu treba riziko, ze dite nebude uplne zdrave, lecba narocna a co pak? Znamym se ted narodilo dite o hodne driv, meli to s financemi tak tesne na hrane a najednou lecba v nemocnici, prevoz do jineho mesta, navstevy za ditetem, doprava, specialni naroky... Samozrejme to plati i pojistovna, ale i tak je to stalo nekolik desitek tisic...
@kacca11 A v neposledni rade i to, ze jakmile ma clovek dite, uz je mu blby utracet penize ''za sebe'' a za svoji ''party'' a ma pocit, ze by ty penize radeji dal nekam stranou pro to dite.. aspon tohle kazdy pak rika.. ze je pak kolikrat problem, aby si zeny koupily neco peknyho na sebe nebo kadernika, protoze maji pocit, ze dite je ted na prvnim miste a penize jdou proste smerem ke diteti a vsechno ostatni jde stranou.. Tak i proto si myslim ze je fajn si udelat veci typu svatba, draha dovolena/libanky atd pred narozenim ditete..
@karlajasmine ježiš, to mě taky čeká??!! 😕 😀
My spolu budem 7 let. Cekame mimi a me ted dost stve , ze jsme se nevzali... Ono svatba ma byt proste jako prvni.. A pak az dite.. My si spolu postavili barak, poridili dite a nejsme ani svoji ... Ted bych to udelala proste jinak, zacla bych urcite svatbou...
Já se taky přidám k těm staromodním, pro mě byla svatba prioritou a bez ní bych si dítě nepořídila. Je to prastarý model rodiny a tak to má být, pro mě to byl i ten největší důkaz lásky. Proč na to dítě tak strašně spěcháš ? Když jsi vydržela do ted, tak půl roku snad ještě vydržíš zas, vždyt jsi po té svatbě taky toužila. Neodsuzuju lidi, kteří žijí na hromádce, ale ani to neuznávám, v dnešní době to bohužel není nic vyjímečného, takže si myslím, že lidi okolo by to skousli snadno.
@handous proč bych si nevzala příjmení? Vis nechci si s tím příjmením brát celou jeho rodinu
Jsme spolu 13 let a nikdy jsem se vdávat nechtěla. A díky poučení z okolí kde se všichni rozvádí bude me dítě mít vždy maminku LH a ne jednou Růžovou a pak Vomackovou když se rozvedu a znovu vdam.
@betelgeuzz urcite by se rozešli...nemohl ten vztah krachnout jen kvůli svatbě.
@karlajasmine souhlasim s tebou ..každý jsme vyrůstali jinak a každého se jinak dotýkají životní situace... Mě ty moje prostě od vdávání plně odrazují. Ale všem to přejí aby jim to vyšlo... Kamarádce jsem byla i jako svědek 🙂
@venacava jeho prijmeni si brat nemusis, to se svatbou nesouvisi. Ale kdyz to podavas takhle, zni to, jakl bys odmitala jeho kvuli rodine a to mi nepripada moc fer.
@venacava Souhlasim. Svatba neni to, co vede k rozchodu, svatba za to nemuze, vzdycky za to muzou ty dva, at uz proto, ze se tou svatbou snazili neco zachranit, nebo proto, ze si mysleli, ze po svatbe bude vse ruzove a bez prace.
@kacca11 Nene kvůli jeho rodině jako takové to není ...nevim proč ale mám v sobě odjakživa ten postoj že vdávání není pro mě. V tomhle jsem asi chlap ...svazování do chomoutu-fujky 😨 . U nas to tak je. Fotr je z 5 děti a 1 bratr a 2 sestry nikdy svatbu neměli a já jsem taky z 5 - bratr starý mládenec, segra se rozvádí, bratr rozvedený a další se ženil kvůli adopci jinak by spolu byli taky na psi knížku 😀 . já jsem takhle šťastná a spokojena.
Nam bude 40, jsme spolu 8 let bez jedine hadky, vychovavame prcka, vse o.k. Pojistky a ostatni veci na sebe mame navzajem. Ale svatba ? Ne dekuji. Obe nase rodiny se vyzivaji ve velkych svatbach. Mala by nam neprosla. Ani jeden netancujeme a takovych veci se zucastnujeme jen z povinnosti. Diky novemu obcanskemu zakonoku se oteviraji sirsi moznosti dedickeho rizeni, takze i tento problem ke vyresen.. treba si svatbu nadelime k 50.. uvidime 😃
@saruska89 meli jsme to stejne, dokonce jsem ve stejnem roku otehotnela 😉 pravda je,že me v tom samém roku manžel pozadal o ruku, hodne necekane, protoze jsme si pár tydnu pred tou velkolepou akci 😀 rekli,že tyhle veci necháme až na dalsi rok, nechtela jsem o brichate svatbe ani slyset 😀 o rok a pul pozdeji jsme se vzali presne podle našich predstav, v soukromi, na plazi 😉
Treba te ceka neco podobe krasneho 😉
Kazdopadne u nás byla svatba spis tresnicka na dortu, neco jako korunka toho krásneho zivota, který zijeme a kterého si cenime. Po ni se krome meho prijmeni nezmenilo vubec nic.
já se až divím, jak moc jsem tu jako zastánce manželství v menšině...
Já taky neodsuzuju ty, co se nevzali a mají děti, ale já bych to tak nikdy nechtěla. Už jen to, že dítě by se jmenovalo jinak. Jsem v tomhle tradicionalistka a svatba je pro mě takový zpečetění hodnot, kterých si vážím. Kolikrát slyším, že je to pro ty chlapy velkej závazek. Dítě je mnohem větší, to lidi spojí navždycky. A taky často vidím páry, kde těm ženskejm je to opravdu líto, že vdávat by se chtěly, ale po dítěti už tam nemusí být ani ta motivace... Finanční argument je podle mě mimo, svatba jde udělat za pár stovek. Každý by se samozřejmě měl v životě zařídit tak, aby byl spokojen.
@bella22 jo, to si pamatuju z doby, kdy jsem krátce učila angličtinu ve školce, maminky když se přihlašovaly na výlety/kroužky atd., tak vždycky do závorky psaly jméno dítěte, aby bylo vůbec vidět, které k nim patří...to bych nikdy nechtěla ☹

Vdavala jsem se za devaty den od rozhodnuti se vzit...prvni jsme to oznamili rodicum, druhy tuzemske rodine, treti zahranicnim odnozim, sedmy jsem si koupila saty, osmy kvetiny, devaty mi svagrova udelala vyzdobu (je interierova navrharka) a bylo to...krasne to bylo, venku, s prateli a rodinou, komorni...prvni dite se narodilo vice jak 2 roky po svatbe. Nikdy jsem to nechtela jinak, Penize jsme nemeli a nechali muj stary prstynek predelat na snubak, manzel dostal snubak 3 roky po svatbe...svuj zasnubak jsem dostala po osmi letech....slibil mi diamantovy a dostala jsem poctivy diamantovy...na svatbu clovek nepotrebuje penize, kdyz je svatba dulezita pro ne dva, kdy demontruje jejich vzajemnou oddanost a sdileni.