icon

Dítě bez svatby

donniedarko
24. srp 2015

Zdravím, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. S přítelem jsme spolu deset let (oba 26let) a máme, řekla bych krásný vztah a jsme oba moc spokojení. Poslední rok jsem si moc přála, aby přišla žádost o ruku (řišila jsem s holkama na beremku), ale ta se nějak neudála. Resp.přítel naznačování nepochopil 😀 Ted poslední dva týdny zase naznačuje on, jakoby žádost nebyla daleko. Já jsem se však dostala do ještě podivnější fáze, a to je "chtění miminka". Příteli jsem to řekla, a ten to přijal kladně s tím, že musíme dozařídit pár věcí ohledně bydlení, a pak ano. Dítě je teď pro mě prioritou, svatba ustoupila do pozadí, byť vím, že by měla dítěti předcházet. Nelíbí se mi úplně představa toho, že budu vdávat těhotná a ostatní si budou šuškat, že se bereme, protože musíme, a taky svatba s malým prckem je určitě náročnější. O miminko bych se tak chtěla začít snažit co nejdříve, třeba již tuto zimu, ale svatba by tudíž skutečně nebyla. Nebo byla, ale až po narození miminka. Vím, že to není úplně ideální, žít spolu na hromádce a bez oddacího listu. Nevím ale proč, mám zkrátka pocit, že touha po dítěti je silnější. Bojím se však, co na to lidi okolo...

svobodpetika
24. srp 2015

Myslím že je to prostě na tobě, jak to cítíš ty. Já jsem ráda, že jsem měli nejdříve svatbu. Možná je to divný ale vadilo by mi že se jmenuje jinak, u lékaře na vás volají jinak a ta trapná záležitost na úřadech s vyplňováním otcovství to jsem ani nevěděla jaké je a když mi to kamarádky vyprávěli byla jsem ráda že jsem toho byla ušetřena 🙂 je to ale jen můj pocit.

ululul
24. srp 2015

@kacca11 svatbu beru jako něco, co je navždycky. Pro co se člověk rozhodne a už nikdy nechce vzít zpět. S dětmi vím, že kdyby se cokoli stalo, postarám se o ně sama. Asi neumím dost dobře popsat to, jak to cítím.

betelgeuzz
24. srp 2015

Jinak jak se tu občas píše, že svatba je drahá a peníze radši utratit za dítě, tak s tím až tak nesouhlasím. My měli velkou svatbu, 60 lidí (i když teda teď jsem byla na slovenské svatbě, kde bylo 120 lidí, takže v tomhle srovnání byla spíš malá 🙂 ), všechno jsme si platili sami s mužem a hostům jsme řekli, že jako dar chceme peníze. no v podstatě se celá svatba zaplatila z darů, takže nás to nestálo vůbec nic. 🙂

handous
24. srp 2015

@betelgeuzz naprostý souhlas, my to měli taky tak. Stálo nás to minimum. Než pak dostat 3 konvice a 4 mixéry, tak radši peníze, kterými se toto vyřeší 🙂

karlajasmine
24. srp 2015

@ululul Ale deti jsou daleko vic ''navzdy'' nez svatba? 🙂 Otce ditete uz se nezbavis.. vsak kolikrat se tady resi, ze nekdo s nekym ma dite, uz toho chlapa nechce ani videt a pritom chlap je uvedeny v RL jako otec ditete, s ditetem se vidat chce a tahne se to roky pres soudy a akorat z toho ma kazdej stres... Kdezto kdyz si nekoho vezmes, nedejboze to nevyjde a rozvedete se, tak pokud nemate deti, tak uz ho nikdy videt nemusis... Jestli je neco ''navzdy'' tak je to dite..

ululul
24. srp 2015

@karlajasmine já to tak postavené nemám,no

dzejnab
24. srp 2015

@betelgeuzz budu v opozici, neberte si to osobně .... nedávno se vdávala moje "známá" a už na svatebním oznámení měli, že nechtějí dary, ale peníze ... upřímně mě toto přišlo tak divné, to bylo jako pokud chceš přijít, tak si zaplať vstupenku ... v životě bych si svatebčanům neřekla o peníze, mně osobně by to přišlo dost trapné .... moje svatba, můj fin. problém ... + podotýkám, že né každý má rodinu a přátele, kteří by si mohli dovolit zafinancovat svatbu.

kamiska
24. srp 2015

@dzejnab no a kdyz uz spolu ti dva ziji, maji vybavenou domacnost,maji dite a vse potrebne, tak co maji vymyslet za dary?

betelgeuzz
24. srp 2015

@dzejnab osobně si to fakt brát nebudu 😉 Takhle to dělají všichni v mém okolí, v podstatě jsem na žádnou svatbu nenesla věcný dar. Mně to příjde lepší jak pro hosta (nemusím přemýšlet, co svatebčanům koupit, beztak dnes většina už má zařízenou domácnost před svatbou, takže nic nepotřebuje a kupovat nějakou zbytečnost nechci), tak jako novomanželů, kdy nedostanu spoustu zbytečností.

dzejnab
24. srp 2015

@kamiska darovat se dá hromada věcí a nemusí to být jen vybavení domácnosti ... kamarádka, co se vdává za 14 dní, dostane třeba poukaz (pobyt, strava, zážitky) na mini dovču + archivní vína (rok jejich seznámení, rok narození prcka a letošní - rok svatby) ... prostě mně přijde divný říkat si o peníze ... pokud s tím někdo přijde sám, tak fajn, ale jinak ať si lámou hlavičku a něco vymyslí ... jsou to přátelé a rodina, tak snad vědí, že domácnost máte vybavenou ... takže asi nový mixér nedostanete ... a na druhou stranu tímto lehce dostanete někoho v horší fin. situaci do pěkně trapné situace ... prostě já nesouhlasím s tím, říkat si o peníze a darovat peníze (a to v žádném případě - svatba, narození dítěte, narozeniny, svátky ...) ... je to věc názoru 🙂

im4fun
24. srp 2015

@donniedarko necetla jsem reakce holek prede mnou, tak snad se nebudu moc opakovat.
Pokud planujete zacit na diteti pracovat v zime, tak do te doby se snad vzit stihnete ne?
Samozrejme zalezi na kazdem, ale pro me osobne je dulezite privest dite do manzelstvi. Ale zase chapu, ze ne pro kazdeho je toto dulezite. Ani jako dite bych nechtela byt potomkem nesezdanych rodicu...

kamiska
24. srp 2015

@dzejnab jak do trapne situace? Kdyz nam daji vtipne zabalenou 500, tak to bude fajn. Necekam desetitisice. My ted treba slavili nase 30 a malyho 1.rok a poprosili jsme o penize - koupili sme si z nich nove postele. Teda samo jsme pridali ze svyho. Kdyz ma nekdo napad, fajn, je tp pekny a potesi, kdyz ne,nebudu ho trapit a budu rada za peniz.

karlos12
24. srp 2015

Myslím že bys měla poslouchat hlavně sebe.Dneska to není žádná ostuda.Každý druhý má dítě a pak řeší svatbu.Já jsem sice vdaná, ale na miminko čekáme téměř dva roky.Takže jsem ve fázi kdy si říkám proč jsem vše tak plánovala a nenechala tomu volný průběh.Takže opravdu poslouchej sama sebe a co se Ti zdá nyní přednější 😉

betelgeuzz
24. srp 2015

@dzejnab jasně, že je to věc názoru. Jsem ráda, že mám kolem sebe podobně smýšlející lidi, kterým to naopak vyhovovalo, že jen dají do obálky peníze (což mi i řekli). A trapné mi to nijak nepřišlo, my nikde neukazovali, kolik kdo dal, ani jsem to nijak neřešila. Každý prostě dá, na kolik má. Ono je to stejný s darama, někdo dá dražší dárek, někdo levnější. V podstatě by se mohli cítit trapně i lidé, co dávají dárek, protože na některých svatbách se dárky rozbalují a je vidět, co kdo dal.

hohe
24. srp 2015

Pro mě, byla svatba důležitá. Vždy jsem se prvně chtěla vdát a až potom mít dítě... Pokud bych otěhotněla před svatbou, dítě by neslo mé příjmení - s tímto názorem jsem se nikdy netajila - nevím, proč, bych se já měla jmenovat jinak, než mé dítě...

Pro mě není sňatek jen cár papíru, jak píší někteří... Byl to nádherný okamžik, kdy jsme si slíbili, před všemi, co máme rádi, že spolu chceme být do konce života... Ano, člověk nikdy neví, jak to skončí, ale jsme oba tradičně založení, tak to pro nás bylo hodně důležité.

Obě děti přišli po svatbě a já bych neměnila.

kacca11
24. srp 2015

@ululul podle me je prave to dite doopravdy navzdy. S muzem se po rozvodu vidat nemusis, ale dite mas opravdu do konce zivota, dokonce s plnou zodpovednosti.

kacca11
24. srp 2015

@dzejnab ja si zas myslim, ze je mnohem lepsi si na rovinu rict o penize, nez pak vymyslet co s nevhodnymi darky. A on takovy poukaz na neco nebo kamkoli muze byt daleko vetsi problem nez nejaky mixer. Kazdy muze prispet dle svych moznosti, at uz nejakou stokorunou, tak treba tisicem. A novomanzele si za to muzou poridit v souctu neco poradneho nebo treba si prispet na poradnou dovolenou.

jhhd
24. srp 2015

Myslím, že je to jen Tvoje a přítelovo rozhodnutí, jakou dáte věcem prioritu. Soudit by Tě nikdo neměl, a pokud ano, tak je to Tvoje rozhodnutí a Ty by sis za ním měla stát a na okolí se neohlížet. Na druhou stranu píšeš, že se vdávat chceš už dlouho, snažit se chcete v zimě, takže nevím proč se nevzít do té doby. Podzim je krásné, barevné roční období, svatební sezóna je za zenitem, takže svatba by šla zařídit celkem snadno a rychle aniž bys nějak výrazně musela slevovat ze svých představ.

Jinak já osobně jsem měla dítě až po svatbě a vždycky jsem to tak chtěla. Nikdy bych nedovolila, aby se moje dítě jmenovalo jinak než já, pokud už by došlo k tomu, že se narodí před svatbou, ale k tomu bych asi dojít nenechala. Raději bych se vdávala s bříškem, za 9 měsíců bychom to jistě stihli. A manželství není jen papír! S manželem jsme se brali po 10,5 letech vztahu a i tak to náš vztah dokázalo neuvěřiteně posílilo. Jsem hrdá, že můžu říct můj manžel a on to cítí úplně stejně. Jo a v tom, abychom byli šťastná a spokojená rodina nám to také nebrání.

A co se týče diskuse o svatebních darech, tak svatební dar je věcí každého svatebčana. Je jen na něm, zda přání budoucích novomanželů vyhoví či nikoliv, takže Ti si zase naopak mohou přát prakticky cokoliv. Na penězích nevidím nic špatného, pokud si o ně požádají nějakou slušnou formou a třeba i zdůvodní proč. My jsme takto peníze darovali už 3x vždy s nějakým vtipným zabalením či předáním a nadšení vždy bylo veliké. Navíc jsme o ně kdysi i sami na našich svatebních stránkách jako o jeden z možných darů požádali a nidko se nepohoršoval. Dostali jsme tenkrát od někoho peníze a od někoho věcný dar, jak kdo chtěl a jak to komu vyhovovalo. Kdo kolik nebo co dal, jsme nikdy neřešili.

ellisabet82
24. srp 2015

Tak já jsem jedna z těch, kteří si nejdřív pořídili dvě děti, a brali jsme se až před 2 lety, a to jsme spolu byli už 8 let. O ruku mě sice požádal po třech letech, ale nějak nebyl čas ani finance na svatbu. Pak se nám naskytlo vlastní bydlení, které pro mě bylo přednější než svatba, a pak přišly děti. Brali jsme se, když klukům bylo 4 roky a 1,5 roku. Svatbu jsme si celou hradili sami. Měli jsme to celé spíš v takovém párty stylu a na pozvánkách na slavnost jsme měli ve verších napsáno, že za věcné dary budem rádi, ale že za penízky raději, nikdo se neurazil, ani jsem nic v tom smyslu od nikoho neslyšela.
Vyřízení jmen na úřadě proběhlo naprosto v pohodě, nikdo na nás divně nekoukal, mám v okolí spoustu párů, co splu žijí a mají děti i bez svatby a klape jim to. Spíš mám někdy dojem, že si manžel teď myslí, že když má na mě papír, že mi bude kecat do věcí, do kterých mi nikdy nekecal 😀 😀
Teď čekáme třetí dítko a bude první, které už se narodí do úplné rodiny.
Co se týče pojistek atd, měli jsme vždy ve všech uvedeného druhého z partnerů, v případě, že by se něco stalo.

lucykal
24. srp 2015

@hohe seš můj člověk.)

pincola
24. srp 2015

@donniedarko Obojí je dneska možné,a le pokud je na výběr a přítel nic proti svatbě nemá. nebo se bojíš, že když budeš chtít svatbu a dítě, tak se lekne a couvne? Můj názor je ten, že někter=ženy, určitě ne všechny, ale některé tu touhu po svatbě potlačí. Jsou s chlapem bez svatby, mají děti, na venek se tváří, že jim to nevadí a uvnitř je to bolí. Znovu opakuje, že určitě ne všechny. Sama musíš vědět, jestli by tě to pak nemrzelo. Já to píšu protže, že pokud jsi chodila na beremko a řešila tams holkama žádost o ruku, tak ta touha po svatbě v tobě je. Já když jsem byla těhotná, tak se mě i doktoři ptali, jestli jsem vdaná. Byla jsem hrdá, že můžu říct, že ano. Pak jsou tu věci, co tu holky psaly. Ten den je pro vztah důležitý, je to zlomový. Já hdozně řešila výzdobu a šaty a nakonec ten den kolem mne prolítl, jak splašený kúň. Ale my sjem z té svatby pak třičtvrtě roku žili🙂 Bylo to jiné, najednou jsme byli manželé, zasáhlo nás to v pozitivním slova smyslu. A praktická stránka věci je též důležitá. Představ si, že ty jako žena budeš hradít ze svého platu jídlo a věci do domácnosti ( je jedno, jestli ze svého nebo společného účtu). Ty budeš kupovat jídlo a chlap bude platit hypotéku na byt a kupovat zařízení. Pokud nebudete manželé a vztah skončí u´mrtím muže nebo rozchodem, nebudeš mít na nic moc nárok. Co pak s dětmi uděláš? Byt podědí jeho rodiče. V případě rozhcodu on prokáže, že byt kupoval on. Nikdy nechci malovat črta na zeď, ale s dětma člověk musí myslet na základní zajištění. od toho manželství je. Já bych byla opatrná.

yamdena
24. srp 2015

@donniedarko Podle mého názoru muž, který si nechce vzít svou dlouhodobou přítelkyni za ženu, i když ví, že o svatbu velmi stojí, má nějaký problém. To mi říká instinkt. Takže jestli tvůj přítel už konečně pochopil, že bys opravdu svatbu chtěla (to je lepší spíš říct na rovinu a ne naznačovat 🙂), tak bych ještě chvilku počkala. Žádost o ruku beru jako velmi dobré znamení toho, že se tebou počítá v dobrém i zlém 🙂. Pro mě to třeba není jen papír. Jinak nechci se tady nikoho dotknout, ale myslím si, že většina žen si svatbu opravdu přeje, akorát ti muži si je za manželku nevezmou a pak po čase (a po dětech) tvrdí, že jim to tak vlastně vyhovuje ☹

littlecharm
24. srp 2015

Já jsem konzerva, já bych dítě před svatbou nechtěla. Dítě považuji za mnohem větší závazek než svatbu a pokud má chlap problém dát mi své příjmení a vztah zoficializovat před všemi příbuznými a přáteli, tak já mám problém mu porodit dítě... A už vůbec bych jako svobodná matka nedala dítěti příjmení po otci. Buď všechno nebo nic.

im4fun
24. srp 2015

@pincola byt by podedily spis jeho deti nez rodice

marketa11112
24. srp 2015

@karlajasmine mela a mam to stejne. se stejnym prijmenim je vse jednodussi a presto, ze jsme s manželem 9 let, na 7 vyroci jsme se brali, jsem pysna na to, ze jsme manzele....vse mi pripada opravdovejsi.... dite jsem chtěla také po svatbe, je to pro me akt lasky, vzajemne duvery a myslim, ze manzelstvi je velmi podcenovane..... preci jen rodina, většinou, vice resi problémy, je tezsi odejit apod....

manzel se také nemohl rozhoupat -- papir pro nej nikdy nebyl dulezity, ale když jsem rekla, ze deti se rodi az po svatbe.. bylo to...... navíc, byla fakt pekna, klidne bych si zopakla, ale se stejnym muzem...

dudid
24. srp 2015

@karlajasmine tak takhle jsem si to nejak predstavovala taky, mesic pred 7 letym vyrocim jsem byla pozadana o ruku, nakonec mne 3 mesice pred svatbou opustil kvuli slecne ktera je o 7 let mladsi, tak ze predstava ze bych nekdy znovu mela pripravovat svatbu a potom planovat rodinu jsem vzdala.
Ted mam noveho pritele se kterym v unoru cekame mimco
O svatbe jsme se sice taky bavili,ale tehotna se vdavat nechci tak to nechame az maly bude vetsi

marketa11112
24. srp 2015

@betelgeuzz my to měli stejne, svatba se zaplatila s daru...... a ještě trochu zbylo... většinu jsme si pripravili sami a bylo to docela narocne, s mimcem v brisku bych to asi při praci nezvládala...

verusky
24. srp 2015

necetla jsem vse, kdybych podruhe mela vybrat jinak, mam deti rozhodne do manzelstvi! jak rika moje matka, svatba je dukaz lasky a ucty muze k zene. a podle me naopak zase lasky a duvery zeny k muzi. ja se jeste nikdy nevdala, pritom cekam posledni ctvrte dite a jen doufam, ze se jednou svatby dockam... driv to byl pro me take nedulezity papir a s prubehem let a casu jsem uplne zmenila nazor...

marketa11112
24. srp 2015

@dzejnab u nas to bylo tak, ze všichni vedeli, ze spolu roky zijeme a mame zarizeno...tak se porad vyptavali ( většinou zprostredkovane přes rodice) co pro nas za dar...... co pak rict? reagovala jsem tak, ze korunky se hodi, ale uterkama také neopovrhnu... takze bylo v darech oboji...

frankie
24. srp 2015

U nás to od svatby nešlo. První přišlo dítě, bydleli jsme střídavě u rodičů, to byl mazec, kdy byl malému rok, tak jsem se mohli nastěhovat, sice nebyla hotová kuchyň, dveře a vrchní podkroví, ale byli jsem rádi, že jsem sami a když byly malému dvda roky, ta jsme se brali. Bylo to docela náročné, ale i tak jsem si ten den užili 😀

Strana