Dítě bez svatby
Zdravím, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. S přítelem jsme spolu deset let (oba 26let) a máme, řekla bych krásný vztah a jsme oba moc spokojení. Poslední rok jsem si moc přála, aby přišla žádost o ruku (řišila jsem s holkama na beremku), ale ta se nějak neudála. Resp.přítel naznačování nepochopil 😀 Ted poslední dva týdny zase naznačuje on, jakoby žádost nebyla daleko. Já jsem se však dostala do ještě podivnější fáze, a to je "chtění miminka". Příteli jsem to řekla, a ten to přijal kladně s tím, že musíme dozařídit pár věcí ohledně bydlení, a pak ano. Dítě je teď pro mě prioritou, svatba ustoupila do pozadí, byť vím, že by měla dítěti předcházet. Nelíbí se mi úplně představa toho, že budu vdávat těhotná a ostatní si budou šuškat, že se bereme, protože musíme, a taky svatba s malým prckem je určitě náročnější. O miminko bych se tak chtěla začít snažit co nejdříve, třeba již tuto zimu, ale svatba by tudíž skutečně nebyla. Nebo byla, ale až po narození miminka. Vím, že to není úplně ideální, žít spolu na hromádce a bez oddacího listu. Nevím ale proč, mám zkrátka pocit, že touha po dítěti je silnější. Bojím se však, co na to lidi okolo...
@donniedarko Ja jsem asi divna, ale ja jsem se nikdy nechtela vdavat pred ditetem. Svatba stejne nic neznamena. Jen to jen na papire, pak je dobre jen do nemocnice nebo do skolky kvuli praktickym duvodum se vzit a nebo kdyby se nedejboze tomu druhemu neco stalo. Ale jinak to vicemene k nicemu neni. A i mi prejde, ze dite ten vztah overi mnohem lepe nez ta svatba ... My ted budeme mit prvni dite, pak chceme druhe a pak az teprve nekdy v budoucnu svatbu. A nevim, kde bydlis nebo zijes, ale v Praze to neni tedy nic nenormalniho, ze neni svatba a je dite a nikdo se nad tim nikdy ani nepodivoval ...
@japona Já Ti odpovím za sebe, jestli můžu. Jsem s mým chlapem strašně let a máme tři dcery a vnoučata už. Vdávat se nechci a řekla bych, že je to proto, že celý ten obřad mi přijde takový směšný, takový k ničemu. Hromada běhání, financí a na co? Znám osobně lidi, co se k červnu brali a v listopadu už byli rozvedení. Opravdu se mi to zdá zbytečné, naprosto zbytečné a ani za boha to nechci. Máme se moc rádi a jsme šťastní přes třicet let.
@babanci myslis, ze kdyz se dva vezmou, tak je to proto, ze si partnerem jisti nejsou? Ze si ho chteji pojistit? Pokud uz mluvime o te smlouve, tak zrada a nezodpovednost maji v manzelstvi vetsi dusledky co se financi a prava tyka. V tomhle jaou partneri na hromadce ve vetsim bezpeci.
Potom nerozumim tomu, ze kdyz to pro nekoho ma tak nicotny a zanedbatelny vyznam, ze ma potrebu se te bezvyznamnosti tolik branit. Kdyby to bylo opravdu k nicemu, proc to zkratka jen nepodepsat?
Nikoho nepresvedcuji ke vstupu do manzelstvi, naprosto respektuji, ze nekdo nechce at je to z jakehokoli duvodu. Jen takovych argumentech nevidim smysl - coz nevadi, smysl v tom musite videt hlavne vy a ti, kteri to tak take citi.
@japona Já se třeba vdávat teď nechci proto, že jsme již vdaná byla a bylo to k prdu, po roce jsme se zase rozvedli a bylo... svatba stála dost peněz(neměli jsme žádnou hogo fogo, ale pěknou ano) které už nám nikdo nevrátí a stejně jsme spolu nezůstali.. (nebrali jsme se unáhleně.. milovali jsme se a byli jsme spolu dost let, ale prostě se něco potento co už nešlo vrátit.. šlo by, kdybych nebyla jediná kdo to chtěl řešit).
Eliška přišla neplánovaně, takže i kdybych svatbu chtěla, tak se stejně narodí svobodnému páru... ale já ji momentálně nechci.. raději budu s partnerem šťastná, spokojená, budeme mít krásnou rodinu a budeme spolu proto, že spolu chceme být.. ne proto, že jsme manželé a máme děti a tak se už nesluší rozejít se.
Nenecháváme si zadní vrátka, není to o tom, že bych partnerovi nevěřila... Máme se rádi a to je pro mne, po zkušenostech, ta hlavní náplň vztahu, né svatba.
POkud se jednou vezmeme - což nevyvracím, jen to teď prostě není priorita o které bych snila a bez ní vlak nejede, tak asi čistě z materialniho hlediska, abychom oba včetně dětí byli zajištěni, kdyby se cokoli stalo.. protože manželství skutečně není jen cár papíru, ale důležitá smlouva mezi partnery...ale lásku si umíme dávat i bez svatby.
@japona Já to chápu, všechny ty argumenty mají svou váhu, ale já jsem se prostě rozhodla jinak, na základě jiných důvodů (viz výš) a prostě mi to tak víc vyhovuje. Jediné s čím tedy nesouhlasím je - a co když spolu nebudete. Takhle prostě neuvažuju. Samozřejmě se to stát může, ale to člověk nikdy neví a nehodlám to řešit dopředu nebo si nechávat zadní vrátka, jak zde bylo několikrát řečeno v jiné souvislosti.
Jinak to, že partner neví o tom, že bych svatbu chtěla není nic, co se nemůže časem změnit. Navíc do hlavy mu nevidím, ale vím, že z toho taky není nakřivo, že budeme mít rodinu na psí knížku. Na druhou stranu si zatím nese stigma z nedávného rozvodu, takže chápu, že není hrr do další svatby. Jak jsem psala, dám tomu ještě čas, než se mu s tím ozvu.
Btw. on je hrozný blázen, samé překvápko, takže mu ještě dávám prostor. Např jen tak koupil barák, který teď pro nás opravuje (oznámil mi to až ex post) nebo naše seznámení.. potkali jsme se náhodou u skal (jsme oba horolezci), neměl na mě žádný kontakt, jen věděl, kde zhruba bydlím, tak několikrát jel asi 100km na průzkum, než mě tedy vypátral atd. Tak uvidíme, nepočítám s ničím, ale trochu času tomu ještě dám. Jinak proti svatbě by asi nic neměl, už jsem psala, že mi ji vpodstatě nabídnul.
tak třeba pro mě svatba není důležitá, přijde mi to jako drahá šaškárna pro okolí, pro mě je důležité manželství a dřív jsem to tak měla, že první svatba a potom děti, ale teď mám úžasného přítele se kterým jsme oba moc šťastní a věřím, že to je ten pravý a nechci s ním rodinu odkládat jen proto, že nejsme sezdaný, dítě je beztak větší závazek a já nejsem nejmladší abych mohla vyčkávat, ale až do toho vlítnu tak přítel ví, že v porodnici už chci, aby zamnou chodil manžel a ne přítel, takže až to bude akutní tak do toho práskneme, ale teď si radši užíváme společné dovolené, výlety atd než sezení doma a šetření na svatbu
@jitulka89 přesně tak to taky beru. Manželství časem také chci. Ale jsou ted pro nás jiné priority a prostě časem jsme si řekli, že se vezmeme. Ale nějak po druhém dítěti až, až se to sklidni a bude na to prostor. Jinak moje vysněná svatba? My dva, dva svědci a naše dvě děti někde na louce 🙂). Pak se jen udělá grilovacka s rodinou a je to. Vždycky když jsem byla na svatbě, tak se mi ty velké nelíbily. Připadalo mi to jak neosobní saskarna. Ale ty malé svatby měly své kouzlo. A nejvíce se mi líbila svatba kamarádky, kde jsem byla za svědka a právě tam byli jen novomanzele, jejich dítě a dva svědci. Jo a fotografka 🙂. Takže tak si to pak také představuji ... Ale každý má jiný vkus 🙂).
Vidis ze tady ti holku pisou ze kady to ma jinak. Musis si to poskladat v hlave sama, idealne i s muzem 🙂
Pro nas byla svatba dulezita, protoze oba jsme se chteli jmenovat stejne jako miminko. Navic to ma podle nas i dost vyhod z pravniho hlediska..
Taky mi to prijde jako logicky mezikrok, ve smyslu ze to neni tak velky zavazek jako dite...
A mezi nami devcaty, mi ted po dvou letech manzelstvi porad pripada porad sexy rikat nekomu, ze MANZEL hned prijde 🙂
@ayperi Přesně tak, už mám taky pár svateb za sebou a jedna jako druhá přes kopírák, navíc za to ty lidi vyhodí nejmíň 60 000 a to mi přijde za jeden den zábavy prostě moc, radši to dám za exotickou dovolenou, ono to manželství pak stejně stojí na úplně jiných základech než na tom, kolik tam měli čumilů a jak moc honosný to bylo 😀 jinak jako právní akt to beru, určete to má své výhody hlavně pro nás pro ženský a když už tam jsou ty děti 🙂
tak ja se musim pridat, ze me nenaplnuje samotny obrad-pro me to neni dostatecne-nevim jak to popsat-ten samotny akt je proste o nicem.......ja sama sezdana nejsem, mam muze, dve deti, jsme spolu sest let a verim, ze spolu zustaneme i nadale 🙂))) a skutecne k tomu nepotrebujeme byt sezdani -ja jsem jeho zena, on je muj muz, okoli to tak bere, ze jsme spolu-nikdo nema pindy 🙂))
@jitulka89 Odkladat kvuli tomu deti asi taky neni muj salek kavy, ale my si to udelali tak jak nam to vyhovovalo...
Taky mi samotny akt neni nadvakrat prijemny, ale my to pojali jako velkou oslavu.
Muz se chtel brat na tajnacku ve Vegas (tam jsme se ofiko zasnoubili) ale ja rekla ne. Kdyz uz tak poradne ;) Ale po nasem, minimum tradic a zasahu rodiny...
Prcek pak prisel do roka od svatby 🙂 A nemenila bych.. Svatbu jsme meli takovou jakou jsme chteli a nase nasledne vyrizovani s EU prvkem bylo pak jednodussi diky manzelstvi..

@andie90 Vy to možná máte jinak, že se vdávat nechcete, ale většina žen z mého okolí (zvlášť ty, co mají s partnerem dítě) by po nabídce k sňatku skočila jak slepice po flusu.. a je to jak přes kopírák: v těhotenství si myslely, že se "pak někdy vezmou, proto dají jméno po partnerovi", roky bezi a on si to rozmyslel..