Druhé dítě po devíti letech. Máte některá? Litovaly jste rozhodnutí?

kecalka2
15. srp 2023

Ahoj holky, spíš stále váhám, těhotná zatím nejsem. Ale hrozně moc se to ve mě pere a již delší dobu přemýšlím s přestávkami, zda jít do druhého dítěte. Malý věkový rozdíl jsem nikdy nechtěla, syn nějak po sourozenci netouží, ale vím, že by ho měl nakonec rád. Mě je 31 let. Manželství je takové v normě. Manžel dost pracuje a já se po letech také vypracovala na vyšší pozici. Již jsem si zvykla na nějaký standard a kolem kluka je dost učení ohledně školy, plus často s ním o každé své volno vymýšlím program a věnuji se mu na maximum. Ale již stárnu a nějak si začínám uvědomovat, že v práci jsme zkrátka každý nahraditelný, ale ta rodina je zkrátka pouze jedna. Práce mě jinak baví, mám i dobrý kolektiv a se všemi mám dobré vztahy. Přesto zkrátka vím, že v mém oboru stejně nebudu moct pracovat až do důchodu. A bojím se, že v padesáti budu litovat své sobeckosti. Vím, že to vše rychle utíká, ale jak jste zvládly ten znovu kolotoč, plus pak návrat do práce, znovu dětské nemoce, na stejnou pozici se už nebudu moct vrátit. Bojím se samoty na RD a že nebudu mít už takový čas na syna. Že manželství půjde do kopru, že se budeme víc hádat atd. Vím, že konečné rozhodnutí je pouze na nás, přesto chci přečíst vaše zkušenosti

queequegg
15. srp 2023

@kecalka2 čekáme po osmi letech, osobne bych radsi mensi rozestup, ale osud to chtel takhle 🙂 Jsem o par let starsi a mam strach z te socialni izolace, opustit "pohodlný" zivot bez nocniho vstavani, revu, plinek a mixovani mrkve me nejak extra nelaka, ale i tak verim, ze to bude fajn🙂

liberol
15. srp 2023

@kecalka2 my máme rozestup 8 let, synovi bude 10 a malé jsou 2 roky a nelituji ani trošičku. Ano, taky jsem měla super práci, super pozici i kolektiv a nechtělo se mi to vše opouštět, ale osud tomu chtěl jinak, dcera nebyla plánovaná. Moje první myšlenka byla sobecká, že přijdu o svůj již pohodlný život, kdy syn už byl téměř samostatná jednotka a přijde zase vše od začátku 🙈, jako vstávání, plínky, prdíky,...🤦‍♀️šly na mě mdloby, ale naopak musím říct, že asi tím, že jsem byla starší a není to to první, tak jsem všechno brala a beru s nadhledem, rozhodně se tolik nestresuju ať už jde o první nemoci, horečky, pády.
A také mě v těhotenství přepadaly myšlenky typu, že na syna nebude tolik času, ale je to naopak, jsem doma a mám na něj vlastně daleko více času než když jsem byla v práci. Jsou samozřejmě věci, které jsem musela na čas oželet ale teď už je dcera větší a půjde to i s ní 😉. A nejvíc mě těší, že jí syn nadevše miluje a moc hezky se o ní stará sám od sebe.

zuzazidkova
16. srp 2023

@kecalka2 mám to podobně, dceru 8 let, nikdy jsme nechtěli dvě děti, mám úžasnou práci, s manželem fajn vztah, máme své koníčky, v létě dovolené , v zimě hory a pres rok po práci mužů s dcerou vlastne cokoliv…. Neříkám, ze me nenapadlo mít druhé, od doby co sla do školy, dříve ani náhodou, líbí se mi ta myšlenka mít velkou rodinu, klidne i tři děti 😀🙈 Ale představa prave ze o tu naši pohodu přijdeme a budu věcně nevyspana, protivna atd … asi budu dál sobec 😀

katherine177
16. srp 2023

@kecalka2 mám děti z prvního manželství,porod 2007 a pak z druhého manželství 2017,2019 a v pohodě ,pomáhají mi s těmi menšími.

areh
16. srp 2023

Ahoj, brácha je o 9 let mladší než já, od ségry 11 let. Je to takový jedináček. Když od šel do první třídy, já do praváku na střední. Míjeli jsme se.
Ale o bráchu jsme se starali jako o panenku 🙂 taťkovi jsem radila jak ho má přebalit, vozili jsme kočárek a tak 🙂 ale jinak všechno bylo samozřejmě na mámce... Cestu k sobě jsme si našli až když máme všichni rodinu

menni
16. srp 2023

Po téměř roce můžu zhodnotit, že to bylo skvělé rozhodnutí (děti 8,5 roku od sebe). Vypiplala jsem si staršího a teď piplám mladšího 🙂. Starší už má své zájmy, mě tolik už "nepotřebuje", takže neprobíhá žádné žárlení. Rád pomůže, že si třeba chvilku hraje s bráchou. Další výhodou odstupu je to, že jsem mezitím dlouho pracovala, takže nejsem doma vyhořelá. Osobně mě opravdu nelákalo mít děti třeba 3 roky od sebe, řešit věčné dohady a soupeření o pozornost a být 6 let na mateřské/rodičovské.

misha31
16. srp 2023

Mam dceru 10 let a nyni jsem v 18tt. Dcera je postizena a mam ji na domaci vyuce, pece tedy nonstop plus podnikam, mam take vice zviratek. V podnikani budu pokracovat stale, i ihned po cisari, jinak by firma padla.
Niceho se nebojim, rada bych pak jeste brzy dalsi detatko, uz mi je 33.

andelka
16. srp 2023

Mám děti 2010,2012,2019. Posledního v 35. Teď už je ve školce, starší na 2 stupni a gymplu, já zase v práci (úplně nový obor) a je to ok. Jezdíme na společné dovolené, výlety, sportujeme, kempujeme, starší už jsou samostatní. Trochu náročnější to bylo na začátku, miminko a prvňák a druhák, do školy jezdili sami, ale museli jsme vyzvedávat a vodit na kroužky. Pomáhala mi babička. Jinak prcka do šátku, do kočárku a bylo. Učení s mimčem u prsa. Už je to dávno pryč a je to pohoda. Nebýt covidu, tak si poslední RD užiju teda mnohem víc.

irmamala
16. srp 2023

Tak jako parťák to pro tvého syna nebude, o tom žádná. Ale zas to může zajímavě rozčísnout nějaký stereotyp, tu rodinu to úplně změní. Teď se synem trávíš aktivně čas, ale troufám si říct, že za nějaké 4 roky už o to nebude tolik stát a třeba ti to bude chybět. Jsi mladá, za 10 let ti bude teprve 40 a už budeš mít dospělé dítě, se svým životem. A z praktického hlediska, ono není špatné, když člověk na tom světě ještě někoho má, až rodiče odejdou. Já čekám třetí dítě, s rozestupem 10 a 8 let. A upřímně taky si občas řeknu, tvl, jakože fakt zase všechno odznova? 😀 Zase nespat, zase plácat bábovičky a prát pokaděný gatě..... Ale věřím, že teď už si to užiju zase úplně jinak, jsem moudřejší, zkušenější a budu mít dvě nadšené pomocnice.

andelka
16. srp 2023

@irmamala užiješ. A ono to tak rychle utíká. Mám rozestup 7 a 9. Ten mladší se o malého umí nádherně postarat (ale pod dohledem, nenechávám ho s nimi samotného, se zodpovědností za dítě) a pohrát si. Ale taky už chtějí mít puberťáci svůj klid, a nejsou rádi, když za nimi pořád leze, ničí, chce pozornost..tak bývá dost řev. Ale nelitujeme, mají se moc rádi. Jako jedináček fakt nevyrůstá, je to ještě fajn rozdíl.

iva_kucerova
16. srp 2023

@kecalka2 Máme mezi dětmi rozdíl 7 let a neměnila bych. Dceru jsme si stihli užít, teď už ona s námi moc času trávit nechce, takže se můžeme věnovat synovi. Jeho nemocnost je teda až abnormální, ale užila jsem si aspoň postupně dvě mateřské, návrat do práce byl v pohodě, dcera samostatná, takže s ní moc práce není. Sourozenecká láska i rivalita funguje taky v pohodě.

berynka
16. srp 2023

Máme děti cca 5–10-15 a je to to nejlepsi,co nás potkalo ❤️. Je a bude to jeste narocny, manžel je v pravidelných cyklech pryč, jsem na vsechno sama.Nemáme hlidani. Ale fakt bych nemenila.Největší šok byl s prvním dítětem 😜. Pak mi pomohlo prozření, že spousta věcí je jen dočasných 😇…nevyspani,mateřská,období vzdoru, puberta aj.
A dát dítěti sourozence je velky životní benefit!

klokanka31
16. srp 2023

@kecalka2 Mě by se takový velký rozestup líbil, ale já už na to nemám čas, bude mi brzo 35, a mám teprve tříletou dceru. Takže zůstaneme u jedináčka. Můj táta má o 9 let staršího bráchu a nemůže si to vynachválit, i jako děti byli parťáci, měli se a mají hodně rádi.

kecalka2
autor
23. srp 2023

Holky a jak to ustálilo vaše manželství, pokud bylo do té doby klidné. Hodně pracujeme, takže momentálně není ani nějak čas na nějaké hádky. Ale jak se váš vztah změnil? Stmelilo vás to ještě víc, nebo naopak oddálilo

andelka
24. srp 2023

Já mám toho prcka s odstupem s jiným partnerem než ty co jsou blízko sebe. Tehdy vztah změny a nároky kladené rodičovstvím neustál. Teď je to v pohodě. Jako krize máme, ale ty nesouvisí s počtem dětí ani rozdílem.