Ideální věk na miminko
Ahoj,
Kdy si myslíte, že je ideální otěhotnění? Nebo kdy to začít plánovat. Já 20let, přítel 24. Mám svůj vlastní byt, tedy s hypotékou, stabilní práci. O miminku padá více a více slov. Ale jsou lidé co říkají, že je ještě hrozně brzo a pak jsou ti co říkají, že klidně ano. Že na to budeme mít více energie a mnoho dalšího.
Já vidím tak nějak dvě stránky. 1. Moje mamka mě měla v 19ti a teď k sobě máme prostě blízko a rozumíme si oproti třeba rtomu přítelovi rodiče jsou o dost starší a prostě není to takové. Za druhé taky více energie,zdravotní stránka apod. Ale taky si říkám ,že prostě to není jen tak, že nám to otočí život vzhůru nohama a nebude to tak jako teď.
Jaký n to máte názor vy ? 🙂 Kdy jste otěhotněly? 🙂
@kok123 my vlastně s partnerem jsem rok a půl a čekáme první přírůstek do rodiny. S tím že mě bude v prosinci 22 a partnerovi v září 42. U mě ta touha byla podmíněna předchozím neštěstím s ex ex partnerem. Pokud si si jistá že je Tvůj partner správný tak bych do toho šla. U nás se povedlo na první nástřel po vyčištění od antikoncepce a teď za 17 dní jedem na první screening. S tím že sem teda otěhotněla po 21 roku
Prvni dite jsem mela ve 32 letech, druhe rok a tri ctvrte na to. Ted je mi 35 a stara si rozhodne nepripadam, ale myslim, ze pokud mas dobre zazemi a milujiciho partnera, tak hura do toho 🙂
První jsem měla těsně 21( vypadala sem tam ka 16 )a druhé budu mít těsně 33( vypadám vypadám tak na 18), tak sem zvědavá jaké to bude, ale jelikož sem duší,vizáží a fyzicky velice mladá tak to určo bude v pohodě 😂
@sudylichozrout přesně tohle mám😊
Ideální věk na dítě neexistuje. Jediné cim se rid, je tvůj vnitřní pocit.
Čekáme s partnerem 1. dítě. Mně je 23, partnerovi 24. Oba jsme natěšení. Moje rodina je nadšená, široké okolí nám to přeje - akorát tchyně se vyslovila, že se ve věku 60 let na babičku necítí a že jsme mladí, nic jsme si neužili atd. (ve zkratce pro nás život nejspíš končí či co). Nicméně její názor mám u zádele :D a užívám si roli budoucí mámy. Tím chci říct, že ať uděláš ten krok v jakémkoliv věku - vždycky se najde v okolí nějaká chytrá držka ;) se svým názorem. Takže řiď se podle sebe a partnera... a hodně štěstí 🙂.
Mám 21 a čekám ze vyleze kazdnym dnem. :D Ale taky musím říct ze když s přítelem někam jdeme nese bože když jsme byli u vod opravdu lidi koukaji. Sami nevím proč ale zůstanou pohledem i hodně drzé stát a dívat se s otočenou hlavou metr od tebe. Tak nevím zda jim to připadá blbe nebo co.
@martiniquest naprosto souhlasím 😉 i já rodila své první ve 28letech, druhé ve 32letech 😊
@veruuu_kubesovic ja taky a musim rict, ze druhe těhotenství opriti prvnimu daleko náročnější. Sice vse v pořádku, ale unava velká. Neumim si predstavit mit prvni treba v 35,z tohoto duvodu taky.
@martiniquest Já ti nevím, ale citila jsem se v pohodě ve 32, 36 i 39. Vždycky jsem chodila do práce až do nástupu na MD a to jsem měla hodně náročnou práci. Spíš je to o nastavení jednotlivce.
@neomenia
@veruuu_kubesovic Holky, já to tak neměla. Jako měla jsem ve všech třech GDM, ale jinak jsem byla v pohodě.
@kok123 Věk rodičů rozhodně nesouvisí s tím, jestli si budou s dětmi rozumět. Mojí mámě jsem se narodila, když jí bylo 18 a dnes vidím, že žádný vřelý vztah jsme neměly a ani moc nemáme, žádné svěřování, žádné rady do života ale já také byla bezproblémová a hodná holka s vyznamenáním, takže si myslela, že nic nepotřebuji. Akorát jsem celý život poslouchala, že na děti mám čas, myslím, že ještě před třicítkou. První dítě jsem měla ve 33, takže dle některých "stará matka" hned na to další a před 40 bych ještě jedno chtěla. Ono to ale také bylo tím, že já v 18 nic neměla, jeden baťoh, se kterým jsem se vydala sama do světa. Takže jsem potřebovala studovat, pracovat, cestovat a realizovat se. Což se i podařilo, prakticky jsem dosáhla všeho, co jsem chtěla. Otěhotněla jsem a věděla jsem, že chci být doma s dětmi, nechci a nemusím se hnát do práce i když bych mohla, mám velké prac. možnosti. Ale první je velice živá, temperamentní holka, pořád v pohybu, takže se nezastavím celé dny, do toho hned další mimino a je to šichta prakticky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez možnosti odpočinku. Fyzicky si nepřipadám jako stará páka, těhotenství i porody v pohodě, jen fyzická kondice trochu utrpěla zejména dlouhodobým kojením. Ale myslím, že ve 20 by to bylo stejné, protože máma to měla také. Přehnaně starostlivá si také nepřipadám, jelikož nelítám na pohotovost s každou boulí nebo vysokou horečkou, neřeším každý pupínek, poslouchám spíš intuici a pozoruji děti. Ale rozhodně vím, že jim chci dopřát víc, než jsem měla já. Pokud ale máš všechno jak píšeš, zázemí a partnera, tak proč ne i ve 20.
@kok123 Chceš li Boha rozesmát, řekni mu své plány. Se říká .
Ja chtěla dítě cca okolo 25 max 26 let.
Ejhle bude mi 29 let a mimi zádné. Snažíme se dva roky, jsem po 4x potratech a nejde to .... Takže ja bych už jen z tohodle hlediska už nad tím vážně uvažovala šla do toho. Což ale nemusí být váš případ (stejně jako jsem si to říkala já).
První dítě jsem měla v 19 druhé ve 20, teď je mi 25 a čekám třetí 🙂 Jinak si myslím že ideální věk je takoví kdy víš ty sama že miminko chceš a jsi připravena mu obětovat svůj volný čas a zbytek svého života 🙂
první dítě jsem měla v 19,druhé skoro ve 21,třetí ve 27 a je mi 29 a snažíme se o čtvrté 🙂
Pokud miminko oba chcete, neotálela bych hledáním co kdyby. Za mě čím dříve, tím lépe.
@hankaviki nebuď přecitlivělá... žádný hejt v jejím příspěvku nevidím 😉
@kok123 osobně si nemyslím, že je rozhodující věk, ale vzhledem k vašemu věku spíš délka a stabilita vztahu. Popřemýšlela bych nejdřív o svatbě a pak tomu nechala volný průběh. Stáří rodičů opravdu není parametr, který je rozhodný. Mě měla máma v 35 a rozumíme si perfektně. Stejně tak ale rozumím i s tchyni, která je od mojí mamky skoro o 20 let mladší😉 To je o povaze, ne o věku👍 Já měla první v 22, další ve 33 a poslední v 36😎 Poslední si užívám ze všech tří nejvíc👍
@ilonne Ja nerikam, ze se nekdo nemuze citit v pohode v x letech, rikam, jak to vnimam ja a taky ze lidske telo je nastaveno na potomky mnohem drive, nez je dnes lide maji. To je fakt a netreba o nem diskutovat.
@barchen Toto mě napadlo taky - u rodičů neposoudím, ale měla jsem babičky o generaci od sebe a ta starší mi byla vždy mentálně i názorově bližší, celkově byla daleko méně úzkostná a zkostnatělá než ta mladší, o fyzické kondici nemluvě (ještě v 80 letech cestovala s KČT). V tomto směru bych řekla, že věk až takovou roli nehraje.
Za mě je ideální věk někde mezi 25. a 30. rokem (podotýkám, že se mi to nepodařilo), člověk má ještě dost fyzických sil a i psychicky už bývá vyzrálejší, ale souhlasím s tím, co tu padlo - toto je prostě vysoce individuální a nedá se to zobecňovat. Já ve 20 letech připravená nebyla, i moje představy o partnerovi - o tom, co od vztahu očekávám, se hodně lišily od těch dnešních, takže u mě by to určitě dobře nedopadlo. Ale taky jsem se do mateřství nehrnula a asi jsem věděla proč..
@kok123 to že máš dobrý vztah se svojí maminkou, neznamená že je to kuli tomu, že tě měla v 19. Je to hodně i o povaze člověka (maminky). Moje mamka mě měla ve 38. Pravda, není to dokonalý ten rozdíl je znát, ale všude je něco. Já měla první dítko ve 33 letech, ale to neznamená, že už jsem na to "stará" a nemůžu mít dobrý vztah se svými dětmi. Se mnou to v pubertě triskalo o zem, takže jsem se s mamkou dost hadala a bylo to na pytel. Vím kde byla chyba u mě a vím co se mi nelíbilo u mamky ve vztahu ke mě. To mi dává představu, jaký vztah bych chtěla se svými dětmi.
Mám známou a tu měla máma taky brzo a ten vztah mezi nimi stojí těžce za..... Takže s věkem to vůbec nespojuj, je to pouze jeden z aspektů.
Ideální věk není. Je možná ideální doba k početí mimca a to když máš dlouhodobý kvalitní vztah, jistotu v něm a v partnerovi, stabilní práci, střechu nad hlavou a perfektní když máš u něco nasetreno. Ale ne jen že ji je 20 a vidíš v tom potenciál na dobrý vztah s dítětem.
Idealni vek je takovy, kdy zena dite chce, ma spolehliveho partnera a stabilni vztah, zazemi, praci a je schopna se o sebe postarat. Zbytek je potom vysoce individualni. Ja treba ve dvaceti byla v druhaku na vysoke, mela velke cestovaci plany a dite bylo to posledni, co bych chtela, ale prijde mi naprosto v poradku a prirozene, ze nekdo po diteti v tomto veku uz touzi🤷♀️

První otěhotnění ve 21, druhé o necelé dva roky později. Teď třetí ve 29.
U prvních dvou vše lepší po fyzické stránce (byť i třetí bylo relativně bezproblémové, tak ve srovnání s těmi prvními tam proste rozdíl byl), teď ale daleko lepší po stránce psychické 🙂) a taky si to víc užívám a nemám takovou tu vnitřní netrpelivost.
Ale nemenila bych, jsem vděčná za to co máme a také ze jsem si mohla vyzkoušet jak to dřívější tak pozdější těhotenství.
Jen ve tvém konkrétním případě bych možná zvazila i ten věk partnera 🙂 můj je o 8 let starší...
Ono těch 24 u mužů je přeci jen něco jiného - a ano, mohou být leckteri zodpovědnejsi než někteří tricatnici, ale stejně bych třebas 2-3 roky ještě pockala ;)