Jak nastartovat ovulaci při kojení?

lerim
15. led 2017

Dobrý den, potřebovala bych poradit. S přítelem plánujeme druhé miminko, ale stále ještě kojím dvouletou dceru. Minulý měsíc jsem si udělala několik ovulačních testů a žádný nevyšel pozitivní. Přitom menstruaci mám pravidelnou asi od roku dcery. Nemáte nějaké rady, čím nastartovat ovulaci a co mohu užívat i při kojení? Nebo je jediným řešením odstavení? Na to ale asi není dcera ještě připravená. :( Děkuju za rady!

j.a.n.i
15. led 2017

@lerim To, ze ti nevyjde pozitivni ovulacni test jeste neznamena, ze nemas ovulaci. Nemela jsem ho pozitivni nikdy a mam 2 deti.

damae
15. led 2017

taky bych rekla, ze testy jeste nemusi znamenat, ze ovulaci nemas. Zkousela jsi symptotermalni metodu?

lerim
autor
15. led 2017

@damae Nezkoušela, ale u první dcery mě to díky ovulační testům vyšlo. Teď testuju už druhý měsíc a nic. ☹

lerim
autor
15. led 2017

Jinak ještě kojím 4x přes den a asi 4x v noci.

damae
15. led 2017

@lerim no, pokud jsem dobře informována, tak ovulační testy musíš dělat víckrát denně, abys jí s jistotou podchytila... U symptotermalni mi to přijde jasnější

majisska
15. led 2017

Zkus caj z kontryhelu.

kackakastanka
15. led 2017

a ja si troufnu tvrdit, ze pokud mas menstruaci temer jiste mas i ovulaci...

netopejr
15. led 2017

@kackakastanka nene, cyklus muze byt anovulacni, u kojeni je to celkem caste, ze některé jsou anovulacni.

netopejr
15. led 2017

Ja bych neodstavovala. V tomhle veku deti tehotni i kojící matky často a celkem rychle. Pri kojeni muzou byt některé cykly anovulacni. Ten kontryhel zkuse, to deloze a zenskym věcem dela dobře všeobecné, pit se ma jen 1.-15.den cyklu. Muze pomoct vyizit nějakého hlidani a vic si odpočinout, vyspat se. To dela leckdy divy. Tai týden pted přepokládanou ovulaci nějaký relax rezim, vic spojit babičku, muze nebo tak. Možná je tělo jen unaveny pri zimě a přijde to s jarem. Už jen to světlo udělá hodně.
Nebo si nechat udělat KO, kesti Ti něco nechybíš, zkontrlovat štítnou žlázu taky. U praktika normalne pozadat, nebo i u gyndr. Předpokládám,ze po gyn.strance ses v pořádku a není důvod předpokládat problem. Nakonec se ta ovulace, pokud by nejistota předpokládala, da zkontrolovat i tam.
Zkusila bych ještě cyklus, dva tri, ovutest i symptotermalku, tim se mic nezkazí.
At se brzy podaří!

lerim
autor
16. led 2017

@netopejr Děkuju 🙂 Kontryhel jsme si už koupila, v těchto dnech bych právě měla mít ovulaci (beru to podle cyklu před porodem 🙂), tak s pitím začnu až další měsíc. S tím měřením bazální teploty nevím, dcera vstává fakt hodně různě, tak bych asi stejný čas nedokázala dodržet.
Po gyn. stránce bych měla být v pořádku, před 3 měsíci jsem byla na prohlídce, ale o ovulaci jsem dr. neříkala, tenkrát mě ani nenapadlo, že bych ji neměla.

netopejr
16. led 2017

@lerim Mne ještě tak napadlo, ze tělo muze byt proste unavený z kojeni. Pokud dcerka normálně ji a be zdrava, tak ho zas tak moc fyzicky už nutne nepotřebuje. Z vic duvodu bych sr ho nezbavovala, ale pokud mas nebo budeš mit pocit, ze by to roli hrát mohlo, můžeš zkusit kojit třeba jen pred spinkáním anebo po probuzeni nebo obojí, v noci zkusit nabídnout vodu (dávala jsem z jinýho duvodu 16 m dítěti, vypilo pul sklenice, pak sebou prasklo do postele a spalo dal. Teda se mnou v posteli, pokud dcerka spi v postýlce, muze si kojenim chtít udržet kontakt s Tebou. Neakceptovalo to za všechny kojeni, ale za první po usnuti po ca 3-4 hod překvapivě snadno). Nebo když třeba bude spat s tatínkem - mnohé deti zadají mliko vic, když ho citi. Pres den, když chce mliko, nabídnout piti - vodu, kravsky nebo jiny mliko, caj, prip. stavu. Nebo i jidlo. A nějaký kojeni takhle proste "ušetřit". Proste to nijak netlacit, jen aktivneji nabizet a/nebo prave, kdyz se chce nakojit. Ono i pri kojeni jen ráno a večer si doberou, co potrebujou. Takže pripadne bych volila trochu snizit četnost, ke který se můžeš klidne vrátit, když otehotnis. To nemusíš resit ani hned ani nějak dramaticky moc, ale kojeni ma sve nároky a i mala úspora muze tělu hodne ulevit. Zvlášť pokud pociťuješ únavu, ja to na sobe poznám, kdy je tělo unaveny z kojeni. Pokud ses plna elánu a cítíš se dobře, tak bych prvne zkusila jiny věci. Důležitá je Tvoje vnitřní pohoda, je uplne normální kojit a otěhotnět, a je lepsi kojeni moc neresit nez se potacet v pochybnostech, ze to takhle nechceš, dceru šidíš atp. Faktor to byt může, ale někdy to chce trochu casu na změnu, postupne, a někdy už pak není co resit, protože mimi přijde samo.
Některým maminkam stejne vadí kojeni v teh., některé deti se damy odstavi hned na začátku, mnoho v pulce. Mnohé take ne.
Nez vic resit tohle, zkusila bych ten KO a tu štítnou žlázu, s tou ma problem hodne lidi a je to takovej snadněji urcitelnej faktor.
Tak at to dobre vymyslíte a jste odmeneni! 😉 ❤

lerim
autor
16. led 2017

Já si taky myslím, že to kojení už tak nutně nepotřebuje, akorát je zvyklá usínat u prsa, to je největší problém, třeba se i v noci několikrát vzbudí a pláče a jinak ji nejsem schopná uklidnit. Přes den si taky vzpomene, ale to se mi někdy podaří odlákat její pozornost. 🙂 Zkoušela jsem po probuzení nabídnout vodu nebo čaj, ale to si prostě nevezme.
Taky jsem si říkala, že po dvou letech bych se konečně ráda i vyspala. 🙂
Protože před těhotensvtím jsem měla fakt MS i ovulaci pravidelnou, teď mám taky MS pravidelnou, bohužel bez ovulace.
Asi na to fakt moc myslím. 🙂 Ještě nějaký ten cyklus počkám a pak bych zkusila ten KO. Děkuju za rady. 🙂

absintka19
16. led 2017

@kackakastanka to nesouhlasi, menstruace neni ovulace. Ja menstruovala v anovulacnich cyklech jelikoz se mi 'zbortila' prokrvena deloha ktera cekala zda se neco stane. Takze tak.

absintka19
16. led 2017

@lerim nechci strasit ale to ze vam gynekolog na bezne proklidce rekne ze je vse ok, tak nekobtroluje ovulaci, folikuly, krevni a imuno testy. Casto se stava i v mem okoli ze si zena mysli ze je ok, vzdyt ma uz jedno dite. Nicmene teli se meni...neustale...prala bych vam aby i druhe slo hkadce, kdyz tak nikdy neni na skodu navstivit specislistu-asoin clivek pak vi na cem je a zbytecne se nestresuje/netrapi...

lerim
autor
16. led 2017

@absintka19 Já vím, že to tak je. Ale jsem na samém začátku snažení se, tak nechci myslet hned na nejhorší.
Já jsem otěhotněla u dcery hned, předtím jsem prodělala zamlklé těhotenství, ale i v tomto případě jsem otěhotněla hned první měsíc bez ochrany. A to jsme se ani nějak nesnažili.
Tak si teď pořád myslím, že to má spojitost s mým dlouhodobým kojením. Tak uvidíme. 🙂 Ale děkuju. 🙂

absintka19
16. led 2017

@lerim jasne, nechci strasit, lidske telo je porad velka neznama. Drzim palce.

astyna
16. led 2017

mě to zase na druhou stranu příjde jako rozumný důvod k odstavení dítěte. Ve dvou letech dítě kojit 8x za den mi už příjde spíš jako emoční závislost dítěte.

Jako zkusit to můžeš, ale spíš se přikláním k tomu, že hodně kojíš na to, aby tělo mělo sílu ještě potencionálně otěhotnět.

karlajasmine
16. led 2017

Pokud vam to nebude vychazet, tak bude asi opravdu jedine reseni prestat kojit. Ja jsem ted z toho sameho duvodu odstavila 14ti mesicniho syna a prekvapive to bylo v pohode.. stacilo ho necim rozptylit.. ted uz i obcas spi celou noc.. to predtim nehrozilo.. a kdyz se v noci vzbudi tak staci ho obejmout a usne znova sam.. taky predtim nehrozilo. Uvidis.. kazdopadne drzim palce.

jenny91
26. srp 2018

@lerim Ahoj, můžu se prosím zeptat, jak to tehdy dopadlo? Jsem teď 7 měsíců po porodu, plně kojím, MS mám od šestinedělí, ale vypadá to, že anovulační. (Testy negativní několik měsíců a BT se vůbec nemění v průběhu měsíce.) Taky by mě zajímalo, jak ovulku nastartovat a jestli se ti to nějak podařilo nebo to pak přišlo samo.

jenny91
26. srp 2018

Případně ostatní - máte nějaké rady? Jak dlouho u vás případně trval takový anovulační cyklus během kojení?

netopejr
26. srp 2018

@jenny91 Hodne jist, hodně spat,.odbourat stres, četnost i množství kojeni ma vliv,pozvi si někoho na oar dni na výpomoc domu a můžeš.mit hned ovulační...
Pri kojeni je celkem casty, ze některé cykly jsou anovulační, některé ne. Můžou byt i dve ovulace a az pak jedna MS v delším cyklu. Muze byt cyklus standardnk, ovulační nebo ne, kratší nebi delší, primárně to nesouvisí s tim, jestli ovulační nebo anovulační.MS muze byt pravidlena jak hodinky,presto muzou byt některé cykly anovulační. To by sis musela delat ovulační tesy porad, abys věděla. Zenske tělo je jedno velké mystery a zvlášť v období menicich se hormonu.
Obecne a častěji je ten půlrok jeste brzy. 😉

lerim
autor
6. zář 2018

@jenny91 Ahoj, dopadlo to dobře a už mám skoro ročního chlapečka 🙂 Ovul. testy jsem měla pořád hodně slabé, ale i tak jsem hned otěhotněla 🙂 I při kojení 🙂

jenny91
6. zář 2018

@lerim Jé, tak to ráda slyším a moc blahopřeju 🙂 To jsi tedy otěhotněla skoro hned potom, co jsi zakládala tu diskuzi, že? A chápu to správně, že ovulační test ti tedy nevyšel žádný pozitivní, a přesto se zadařilo?

lerim
autor
6. zář 2018

@jenny91 Děkuji 🙂 Ano, otěhotněla jsem hned ten měsíc 🙂 Dle návodu jsem neměla žádné testovací čárky stejně silné. Všechny byly slabé.

mkdesign
10. zář 2018

@lerim jeee, to je super, gratulujuuu, ja kojim mocrat, syn 22m a nemam ani jedno ale odstavit nemuzu, nezvladl by to, desne place