Jak se starat o chlapcovy genitálie po narození?
Ahoj maminky,četla jsem článek o tom,že se předkožka nesmí stahovat,starší generace je ale silně proti,můžete mi prosím poradit,jak na celkovou hygienu,jsem prvorodička děkuji🙂
Taky jsem to studovala jak prastena a nasla jsem presne 100nazoru na stahovat, 100nazoru na nestahovat.. me v porodnici rekli zasadne nestahovat. A moje decka doktorka ktera je pro me jako bohyne rekla taky nestahovat-takze jsem poslechla a nestahujeme😉
Děkuji,má tchýně na mě kouká jako na vraha,protože všichni stahovali,ještě jsem neporodila a musím řešit😀
@veverka1986 no je mi to jasny....😒🙂 Ale driv se delalo kupa veci jinak. Hlavne se nenech ovlivnit. Je to Tvy dite....🙂
Určitě se zachovám podle doktora,nejsem ten typ,co si nechá brblat do všeho,nechám si poradit,ale s mírou😉
Moje babička nestahovala ani u jednoho ze strýců a žádný problém neměli, mamka bráchovi stahovala a dopadlo to tak že se mu to škaredě uskříplo a měl s tím velký a bolavý problém. Já mám syna v září tři roky a nestahuji. Dokonce jsem četla nedávno krásný článek jak o klučičí genitálie pečovat a odborník co to napsal říkal že nestahovat klidně až do 13let pokud to nedělá problém. Já do toho zasahovat nebudu. Stejně syn si s ním pořád hraje natahuje, takže si to cvičí vlastně sám. 😎
Ahoj, konzultovala jsem přetahování předkožky přímo s urologem a bylo mi řečeno že do 3 let nemusím a pak že se to resi mastickama. Ze spousta pediatru poucuje matky spatne
Tady jsem našla ten článek 😉
http://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecova...
V porodnici i doktorka říkali nestahoval. Kůžička by se mohla natrhnout a pak by ta jizva mohla zlobit a bylo by to prý hodně bolestivé!
@aluskacz Zcela souhlasim. Taky to nechavam od porodnice byt. Tchyne taky rikala:"....brzy budete stahovat predkozku..." jen jsem se usmala a odkyvala ji to. Nicmene jsem si to udelala po svem-nic nestahovala. Ted ma syn tri roky a presne jak pises-cvici sam, myslim si, ze to priroda ma tak zarizene..
@hz Přesně tak příroda je mocná čarodějka jak se říká a určitě to má nějak takhle zařízené. Přijde mi, že v dnešní době se vše moc řeší, ať už jde o stahování předkožky nebo očkování nebo něco jiného.. Mě pořád uháněl o stahování manžel, měl taky nepříjemnou zkušenost jako dítě. Po tom co jsem mu dala přečíst ten článek tak se uklidnil. Prostě až to půjde tak to půjde 🙂
Holky jste zlatý,docela jsem se uklidnila,ono se staršíma to někdy opravdu stojí ta to,už se těším az se malej narodí,ještě 9týdnů a budu maminka❤
@veverka1986 @veverka1986 me bylo receno rozhodne nestahovat, jenom pekne mýt, když tak promnout. a ze fyziologicky se predkozka uvolnuje az do 8 let. a jo, po osmi letech musim říct, že je to pravda 😉
@veverka1986 kazdy ti rekne neco jineho, spis bych resila rodinnou historii, zda s tim chlapi nemeli nejake problemy a podle toho k veci pristupovat, pokud ne, nepretahovat, pokud ano, obcas to zkusit. V moji rodine s tim chlapi problemy meli, jeden si prosel vsemi kroky k zachrane predkozky az do obrezani, trapeni to bylo na cca 10 let, denodenni hadky ze mu mama saha na bimbase a tak, neb si hlidala, aby kluk poctive pretahoval, druhy se musel nechat obrezat par dnu pred svatbou. Takze moje teta by si o tobe taky myslela, ze ji mrzacis vnoucka, pokud bys nepretahovala od narozeni a stejne ma oba syny neuplne. My sme se na zaklade rodinne historie rozhodli syna obrezat a jesteze tak, mel vrostlou predkozku do mocove trubice, takze by se tomu nevyhnul, jen se na to prislo takto omylem jeste bez zanetu a delalo se to v dobe, kdy se to nemuselo rezat ani davat narkoza, takze i mnohem mene bolestive nez vsechno to skrabani, nastrihavani, co zazili chlapi v nasi rodine a nakonec stejne narkoza a skalpel
No ja myslim ze oboji je spravne. My nepretahovali a musela jsem na pohotovost s malym, nemel ani dva roky. Pindika mel jako bambulku a podle Doktora mel na curani jen milimetrovy otvor, tudiz mu kde co zustslo v predkozce a zanet byl na svete ☹ pan Doktor mu to na pohotovosti rozsiril alespon na 2mm. My pak museli mazat a dodneska ma tak 3mm otvor, ale aspon ze tak. A jak pise
@bamishop fakt souhlasim. Muj bratr, kdyz byl malej si s tim zazil taky peklo. Rekneme, ze pretahovat se nemusi, ze ta priroda to nejak zaridi. Melo by to tak byt, a pak bohuzel jsou i vyjimky jako my.
Syn měl v 1. měsíci ošklivý zánět ledvin způsobený bakterií v ledvinách a další bakterie byla na kůži, takže jsme museli začít přetahovat brzo a hodně opatrně. Už jenom když jsme chytali do zkumavky moč, tak aby byla sterilní, musela být při čůrání předkožka přetažená, aby nedošlo ke kontaktu s kůží a chytil se rovnou proud. Dnes je mu skoro 2,5 roku a jde to v pohodě.
Ahoj, mě v porodnici taky říkali nestahovat, Mudra mu to na každé návštěvě zkontroluje a říká, nic nedělejte a neposlouchejte babičky! a to půjde brzo do důchodu.....myslím že o tom ví své....
Vím, že brácha na obřízce byl, jako 4 letý a to proto, že matka neposlechla Mudru a poslechla tchýni.....☹.
Takže já to neřeším, kontroluje to dětská dr....
Na to má i doktor od doktora různé názory. Mám dva kluky, ani jednomu jsme nepřetahovali, žádný problém nebyl. Pokud se rozhodnete nepřetahovat, tak hlavně upozornit lékaře. Stalo se mi s malým, že to dr udělala bez optání, to mě celkem šokovalo.
q amishop
@veverka1986 kazdy ti rekne neco jineho, spis bych resila rodinnou historii, zda s tim chlapi nemeli nejake problemy a podle toho k veci pristupovat, pokud ne, nepretahovat, pokud ano, obcas to zkusit. V moji rodine s tim chlapi problemy meli, jeden si prosel vsemi kroky k zachrane predkozky az do obrezani, trapeni to bylo na cca 10 let, denodenni hadky ze mu mama saha na bimbase a tak, neb si hlidala, aby kluk poctive pretahoval, druhy se musel nechat obrezat par dnu pred svatbou. Takze moje teta by si o tobe taky myslela, ze ji mrzacis vnoucka, pokud bys nepretahovala od narozeni a stejne ma oba syny neuplne. My sme se na zaklade rodinne historie rozhodli syna obrezat a jesteze tak, mel vrostlou predkozku do mocove trubice, takze by se tomu nevyhnul, jen se na to prislo takto omylem jeste bez zanetu a delalo se to v dobe, kdy se to nemuselo rezat ani davat narkoza, takze i mnohem mene bolestive nez vsechno to skrabani, nastrihavani, co zazili chlapi v nasi rodine a nakonec stejne narkoza a skalpel q
Vážená paní
co tu píšete je nehoráznost. Mnohdy je nutná operace, ale amputace předkožky je řešení předpotopní a zmrzačujici. Nejcitlivější zakončení mužského těla pak jsou provždy nadobro fuč!!!
q lauranosi
Na to má i doktor od doktora různé názory. Mám dva kluky, ani jednomu jsme nepřetahovali, žádný problém nebyl. Pokud se rozhodnete nepřetahovat, tak hlavně upozornit lékaře. Stalo se mi s malým, že to dr udělala bez optání, to mě celkem šokovalo.
Dnes v 10:31 • Odpověz • To se mi líbí • Pošli IP •
q
Takové doktorce patří přerazit pačmágy.
@gin124 mozna, ze kdyby Vasi synove prosli jednotlivymi kroky zachrany predkozky, tak byste je jeste rad nechal obrezat nez je nechat zbytecne roky trpet, a proc? Aby se znemoznili pred partnerkou a nasledne jeli rychlou do nemocnice na akutni obrezani ve snaze o zachranu muzstvi... Ono mit fimozu behem dospivani a pozdeji uz pak neni legrace, a ti, kterym to prirozene srusta hygiena nehygiena ji proste maji zakonite, protoze opakovanim uvolnovanim u lekare, ktere je mimochodem pro kluka v puberte pomerne dost traumatizujici samo o sobe (nejdriv zakrok, pak pretahovnai otekleho, to musi byt parada) se to samozrejme zajizvuje a jaksi to jiz nepruzi... Syna jsem ochudila o spatne prospivani v ranem veku a opakovane zanety ledvin a pokud by se to neresilo takto, zazil by si to co moji pribuzni, jen oni to meli od nejakych 5 let, syn by musel prozivat uvolnovani od miminka, nasledne vynucene pretahovani od miminka, zajizveni, fimoza, otoky, uvolneni, otoky, prusvih, narkoza, sklapel, leceni x tydnu. Dejte pokoj. Syn ani tu kudlu absolvovat nemusel, protoze v ranem veku se to rezat ani nemusi, za par dnu to proste bylo fuc aneb bylo to i bezbolestne a i kdyby byl jednou prasatko, partnerce smrdet nebude neb ta hygiena je proste jednodussi... Neznam chlapa, co by si to nechvalil a bavim se o nemuslimech, u nas na fakulte to bylo mezi klukama oblibene tema a to byste se divil, kolik chlapu je obrezanych a spokojene
Určitě nestahovat. On si s tím poradí sám, až luldu objeví a bude si s ním hrát 🙂 Nám většinou radili nestahovat, někdo říká stahovat - než se malý narodil, děsně jsem se bála jak se o to malinkaty nádobíčko budu starat 🙂 A teď - jsem spokojená, že je to kluk - je to stokrát jednodužší než s holčičkou 🙂 A můj rozum a instinkt by mi nikdy nedovolil snažit se stahovat.
@bamishop To jsou ale naprosté pověry, že to raném věku nezpůsobí trauma. Opak je pravdou. Já nemám žádnou křišťálovou kouli, abych zjistil, jak to u vás vlastbě bylo. Většinou jsou problémy z hygienové hysterie, Na slovenském modrém koní
ku na mě narazila jedna mamina z Bratislavy, kde byla operace nutná, ne však znrzačující amputace předkožky, jak jí bulíkovali do hlavy v bratislavské fakultní nemocnici, Takto to dopadlo:
zuzulamimi @gin124 Dobry den. Vidim, ze tato tema stale pokracuje v hojnej debate 🙂
Tak pridam svoju skusenost.
Maly 4r mal problem so zjazvenou fimozou, uz ledva cikal…na SK vsetci len obriezka, obrorzka. Kontaktovala som toho pana dr co ste mi ho spominali a bol uuuuplne uzasny, ci telefonicky a potom aj osobne. Najprv sme sli na konzultaciu, tam sme dohodli operaciu, potom siel na operaciu, ktora trvala chvilinku a hned ho doniesli muzovi (ja som nebola, siel len muz) a vsetko super zvladli. Prve dni boli tazke, jasne ze ho stipalo cikanie a tak…na zaciatku to vyzeralo hrozne ale kazdym dnom to bolo lepsie, asi treti den uz cikal ok…o 10 dni sme sli na kontrolu, tam mu ho prvykrat stiahol (kus poplackal ale v pohode) a odvtedy doma krasne stahujeme a vsetko je super. O dake tri mesiace mame poslat dr mail co je vsetko ok.
Takze kto ma diagnozu naozaj na obriezku iba a nechce to, odporucam tohto uzasneho dr a ak mate tu moznost ist tam (z Ba to bolo tri hodiny), tak chodte!!!
Este raz dakujem za info, pomoc a radu 🙂
Takže, pokud se bude jednat o závažný případ, tak mohu dát na toho pana primáře odkaz.
Sám jsem měl na něho tento dotaz:
Jméno: Antonín Vlas
Datum: 07. 6. 2017
Předmět: jizevnatá fimóza
Pane doktore, jako dětský chirurg operujete do kolika let věku? Dělám totiž v Německu a tak v tomto neznám české reálie. Jde o 14 letého chlapce s jizevnatou fimózou, který by to chtěl vyřešit jinak než obřízkou. Dále se zabývám osvětou v této oblasti, tak bych měl pár dotazů, myslím si, že by bylo lepší je zaslat emailem. Děkuji
Odpověď:
Operuju do 19 let věku, výběrově i dospělé. Ano, vše ostatní řešme mailem či telefonicky. Hezký den. L. J,
Tem mail se specifickými dotazy potřebnými pro mou osvětovou činnost mu napíšu až po prázdninách. Během prázdnin ho nechci tím otravovat.
Lidičky děkuji za různé názory,ale prosím nehádejte se, určitě se budu snažit udělat to ,co pro malého bude nejlepší,ale jednalo se mi i i celkovou intimní hygienu těsně po porodu a ne jen o stahování
Žádná zvláštní intimní hygiena není potřeba. Nejlepší je, jak u chlapců, tak holčiček, pokud je možnost vyhnout se papírovým plenám, ve kterých se děti opruzují. Bezplenkování je super, když se někomu nechce, tak alespoň látkovky a často měnit, nechávat hodně větrat. Vždycky mě fascinují starostlivé maminky, které by dětem snesly modré z nebe, ale děti mají do krve opruzené a považují za normální nechat děti v počurané plence (vždyť to říkali v reklamě, že vydrží xy hodin...), řeší to jen tlustými vrstvami drahých krémů...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
° aluskacz
Moje babička nestahovala ani u jednoho ze strýců a žádný problém neměli, mamka bráchovi stahovala a dopadlo to tak že se mu to škaredě uskříplo a měl s tím velký a bolavý problém. Já mám syna v září tři roky a nestahuji. Dokonce jsem četla nedávno krásný článek jak o klučičí genitálie pečovat a odborník co to napsal říkal že nestahovat klidně až do 13let pokud to nedělá problém. Já do toho zasahovat nebudu. Stejně syn si s ním pořád hraje natahuje, takže si to cvičí vlastně sám. Tady jsem našla ten článek
http://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecova... °
Odpovídám:
Na to jsou mezi doktory různé názory, žel odsud, slovenského modrého koníka a z www.emimino.cz vím, že mnozí doktoři dělají pod vlivem špatného vyškolení, učí je totiž profesoři, kteří studovali nebo byli na stážích v USA, dělají přesně to, co se dělat nesmí:
Doktoři proti obřízce (DOC), což je mezinárodní sdružení lékařů, zaznamenávají z týdne na týden mnoho vystrašených stížností rodičů, že byla jejich intaktním (neobřezaným) synům byla násilně stažena předkožka neznalými lékaři. Je to truchlivé, poněvadž toto předčasné násilné stažení je velmi bolestivé, závažné a trvale poškozující. To čehož si většina rodičů není vědoma, že předčasné stahování předkožky je chorobná epidemie, zvláště v anglosaských zemích a zvláště když se tam zvyšuje počet intaktních chlapců, tak se tam v tom situace neustále zhoršuje.
Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/cisti-je...
K tomu článku, jeho základ je od spisovatele Maria Lichtenheldta, který pan doktor na mou žádost upravil na české poměry (staré originální znění mám na svých osvětových webovkách)
http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-...
Průměrný věk, dokdy je ta předkožka stažitelná, pokud se do toho násilně nezasahuje je až 10,4 roku. Teď je dvojí názor, nechat to na pokoji úplně, nebo vést malého chlapce, než však dříve než tříletého, aby podle toho návodu pod dohledem rodičů cvičil sám. To SÁM je podstatné. Ten doktor, který má ty stránky pro kluky zastává první názor, já se přiklonil k názoru druhému. Ptal jsem se na to Maria Lichtenheldta a ten se též kloní k tomu druhému názoru.
Myslím si, že ten pohyblivý nákres pro vysvětlení o co jde lze použít i u tříleťáka.
Pro povzbuzení tu okopčím první a závěrečný příspěvek jedné matky od konkurence:
Poraďte prosím něco na zúženou předkožku.
Dobrý den,
poradíte prosím něco, co zaručeně pomůže. Už to řešíme tak cca od dvou let. Dostali jsme triamcinolon a postupně to celkem šlo, až to už opravdu drželo jen na kousku, ale postupem času se to zase začalo zhoršovat(přiznávám, že možná i polevením intenzity a hlídání přetahování). Mysleli jsme, že když už to jednou jde, tak to nemusíme hlídat denně (malý občas usnul bez koupání). Nic méně jsme zase začaly mazat a pět se povedlo upravit, jenže tentokrát, začala kůžička předkožky občas praskat až to nakonec malého začalo i svědět, měl to celé červené, tak jsme tu mastičku vysadili a mazali jen kalciovkou pro zklidnění, přetáhnout to sice šlo, ale pod žaludem se to jakoby po přetažení zaškrcovalo. Jelikož nás čekala operace varlátka, tak už jsme to nechali tak, že se potom domluvíme, co a jak. Operaci, jsme ale museli dvakrát odložit kvůli nemoci. Nakonec jsme na ni byli až teď a doktor mi rovnou řekla, že to vidí na celkovou obřízku a jestli chci, že mu to udělá při jednom. To mě celkem vyděsilo, protože jsme něco k obřízce načetla a moc se mi to teda nelíbí. Tak jsme nakonec řekla, že teda ať udělají jen to varlátko, a že to ještě zkusíme s tou mastí. Doktor se moc netvářil, ale respektoval to. Doufám, že jsem neudělala chybu a stejně později budeme muset na tu obřízku jít a tedy i další narkóza :nevim: No a teď k věci :mrgreen: Jak tedy, co nejúčinněji, nejšetrněji zatočit s tou fimózou :cert:
a závěrečný:
Tak jen pro ostatní, aby věděli. Syn je po operaci varlátka, má ještě jizvy, tak že jsem si říkala, že začneme důsledně koupat ve vaně a přetahovat až po zahojení. Ale nechtěla jsem to nechat jen tak, tak jsme ráno a večer prostě trénovali přetahování jen tak, dělal si to syn sám, jen jak to šlo a já jsem mu to potom mázla Dermazulenem. A ejhle od prvního příspěvku je to ani ne měsíc a máme přetaženo :dance: žádné hormonální masti ani máčení ve vodě jen důsledné cvičení. Tak že to nevzdávejte a cvičte :mavam:

@veverka1986 ahoj, myslim ze kazdy rekne neco jineho. Nekteri dr rikaji do roka nestahovat, nekteru reknou do 3 let. Me dr rekla tak ve 3 mesicich malinko zkouset ale jen fakt decentne, aby byla videt dirka. Jinak nedej moc na starsi generaci. Me tchyne taky strasila a rikala ze musim stahovat co nejdriv, ze nektera kolegyne pretahne synovi pry uz v 6 mesicich! Tak jsem blaznila az se mi zadarilo trosku kuzicku natrhnout, byla jsem z toho dost spatna☹. Dr rikala ze je to ok, ze se nic nedeje ale opakovala ze fakt hooodne opatrne. Takze uz neblaznim a verim ze to pak jednou z niceho nic pujde samo.🙂