icon

Jak se uklidnit po opakovaných komplikacích s těhotenstvím?

yoli
3. led 2024

Ahoj holky,
pred polozenim dotazu povazuju za lepsi vas trochu uvest do deje. Je mi jasny, ze kazda mate svuj pribeh, ale rada napisu ten svuj a rada si naopak prectu ten vas. Treba ma nekdo podobnou zkusenost a uz ma miminko nebo ho uspesne ceka. Treba nekdo poradi, co pomohlo jemu a ja se muzu z toho aspon trochu vypsat. 🙂
Zhruba rok jsme nechavali ceste k miminku volny prubeh nez jsem konecne otehotnela, pak jsem ale potratila nekdy kolem 7.-8.tydne, kratce pred prvni navstevou gynekologa. Tehdy mi v nemocnici doporucili, ze je pohnojeno a mame to hned zkusit znovu. Zkusili jsme a opravdu to hned vyslo. Bohuzel jsem ale opet potratila, zamlkly potrat. Na gynde mi tehdy doporucili 3 mesice pauzu. Jelikoz to prvni “pohnojeni” nezabralo, tak jsme poslechli a ja za 3 mesice opet otehotnela. Behem kontroly(jelikoz uz jsem si nechavala jako samoplatce merit z krve i hCG, ktere uz bylo nad 1000) se doktorka snazila najit plod tak moc, ze me trapila celkem dlouho a behem vysetreni me prudce zabolelo bricho a nasledne me i po teto kontrole bolelo cim dal vic, ze jsem tam dalsi den byla zas a uz s diagnozou, ze budu muset na operaci kvuli praskle cyste na vajecnicich a krvaceni do dutiny brisni. Behem operace zjistili, ze tehotenstvi nevideli, protoze bylo mimodelozni a odebrali mi i jeden vejcovod. Bohuzel to tehdy v nemocnici nejak zvojtili a napsali mi v lekarske zprave jednou ze odebrali levy a pak ze odebrali pravy vejcovod. Nevim tedy ktery mi skutecne chybi a nemuzu se tak behem ovulace treba ridit pocitem, ktera strana me vic boli. Jelikoz jsem na operaci byla nekdy kolem pulnoci a hned rano me propousteli domu, tak jsem si lekarskou zpravu precetla poradne az o par dnu pozdeji doma pred navstevou gynekologie.
Po 2. potratu nas poslali na genetiku, kde vse dopadlo ok. Po 3.mimodeloznim tehotenstvi nas odeslali na imunologii, kde me zacali lecit prednisonem, protoze mi vychazela zvysena hladina na trofoblast a na cizi sperma. Na partnerovo sperma jsem mela vysledky v limitu. Po pul roce lecby prednisonem konecne vysly vysledky imunologie uspokojive a dostali jsme zelenou. Nechraneny styk jen v dobe ovulace. Je to druhy cyklus, co to zkousime prirozene a mam pocit, ze se zblaznim. V praci mam stresy, protoze kolegyne konci a ja tam na vse budu sama a nejedna se o napln prace pro jednoho cloveka. Doma se testuju jak zbesila, protoze si moc preju najit dve carky, ale soucasne si uvedomuju ze mi kazdy negativni test ublizuje a ducharim. Hrozne moc si preju konecne uspesne otehotnet a z prace se pak kvuli stresu radsi nechat vypsat na neschopenku a pak plynule prejit na rizikove. V praci zustavam, protoze tam jsou pekne penize, ale zacinam pomalu premyslet, ze podam vypoved. Na druhou stranu mi vzhledem k situaci neprijde vhodne ted menit praci, abych jim (snad) za par mesicu rekla ze koncim a jdu na rizikove. Take mam strach, ze behem doby co budu v praci bez kolegyne uz mi nepujde otehotnet kvuli stresu tak snadno jako v prvnich trech pripadech. Hrozne se to ve mne mele. Zadnou variantou z toho proste nevidim uplne cestu ven, ale clovek co v tom blate je tu cestu vetsinou nevidi a je zaslepeny. 🙂

Ted k otazce, cim se v tehle tezkych situacich uklidnujete vy? Jak si udrzet zdravy rozum a trochu odstup? Mate nejake zkusenosti co vam pomohlo? Myslite, ze je pomalu na case na IVF? Budu rada i za vase pribehy, muzem to pojmout jako takovou malou terapii. 🙂

Omlouvam se za dlouhou zpravu, ale asi to lip napsat neumim 😅 mejte krasny vecer a drzim nam palce 🙂

Strana
z2
bebe12
4. led 2024

@yoli Ahoj, budu sdílet svůj příběh, i když je zase úplně jiný 🙂 Poprvé jsem otěhotněla v lednu 2021. V tu dobu jsme tomu nechávali volný průběh a nijak zvlášť jsme to neřešili, i když jsme věděli, že miminko v dohledné době chceme. Bohužel to nedopadlo a já jsem kolem 6.tt potratila. Oklepala jsem se a říkala si, že se to stává a příště už to vyjde. Jenže po půl roce jsem potratila znovu a pak (v podstatě rok po prvním potratu) ještě jednou. Do toho otěhotněly dvě mé velmi dobré kamarádky a já jsem byla úplně hotová (s jednou z nich jsem se dokonce nemohla skoro až do porodu vidět, jak mě to bolelo, ale naštěstí byla chápavá, netlačila na mě a dnes už je vše při starém). Byla jsem na vyšetření na hematologii, imunologii i na genetice (tam i s manželem) a oba jsme naprosto zdraví. Bylo to dost psychicky náročné období, protože s každým neúspěchem sílila moje frustrace a pocit, že to snad nikdy nedopadne. Na kliniku jsem ale jít nechtěla. Abych se nezbláznila, pomáhalo mi se v případě potřeby vybrečet, chodit cvičit a zásadně testovat nejdřív den po předpokládaném termínu menstruace. Taky jsem plánovala věci, na které se můžu těšit (dovolená, výlet atd.). Nakonec jsem zjistila, že jsem těhotná, asi týden po tom, co jsem si koupila lístky na koncert, který se měl konat až za rok. Teď máme krásného, zdravého pětiměsíčního chlapečka a na koncertě jsem nakonec nebyla 😀

yoli
autor
5. led 2024

@bebe12 dekuju za pribeh, to je krasny duvod proc nejit na koncert 😁😊 ja taky do ted cestovala a tesila se na dovoleny, ale to prave od tohohle listopadu uz nemame delat a tak se asi ma frustrace prohloubila vice nez drive 😅 musim proste zkusit najit nejakou jinou vec, co mi bude delat radost. 🙂

isabellacheerful
6. led 2024

@yoli Ahoj úplně tě chápu, a je mi velmi líto čím si procházíš.

Já se snažila o miminko 6let ....neměla jsem pravidelný cyklus ,spíš žádný doktorka mi jen radila bylinky já mladá tak jsme ji poslouchala ,dávali mi letáčky na vitamíny apod.
Zažila jsem jen několik biochemickych .

Pak jsem řekla a dost a chtěla jsem ať nám pomůže,napsala mi clostilbegyt....zabral 1cyklus biochemické a druhý cyklus jsem otěhotněla se zdravými dvojcatky .
Kolem 20TT jsem si stěžovala na pálení a bolest a na to mi řekla moje doktorka (teď už byvala ) a i v nemocnici že se mi roztahuje děloha protože čekám dvojčata a ze mi stery brát nebudou že mi nic není....
Nechala jsem to tak a jela domů a vever mi praskla voda....Kluci byli živý když jsem rodila celou noc ,byli živý i v porodních cestách....opravdu bojovníci....

No po pitve se nám omlouvala primarka patologie a pár sestřiček že to totálně podelali v nemocnici a že stačili ATB

Pak jsem změnila lékařku, ta nas poslala do CAR kde mi našli taky NK buňky trofoblastu na embryo.
Proto ty biochemické.
Po ztrátě kluků jsem měla opět několik biochemickych....

A až po 9letech kdy nám konečně dali zelenou pro IVF jsem otěhotněla po IUI ale v přirozeném cyklu ,bylo to strašně narychlo a zmatecne....měl to být anovulacni cyklus a najednou tam byl folikul 31DC takže fakt rychlá IUI a sex jsme měli každý den bez pauzu ,takže jestli to bylo IUI nebo sex se nedovime ale je to jedno.

Pak byli tedy komplikace po druhém trimestru .....odvezla nás sanitka ,začala jsem se otevírat....syn měl rustovou restrikci ,mě začínala preeklampsie atak dále.....rodila jsem akutně CS pro padání ozev 37TT syn se narodil 1.9lg a 42cm ...teď je mu 5m a je to zdravý chytrý a šikovný dítě sice menší a náchylnější na nachlazení. 🩵 jsem tak vděčná za něj 🩵

A pomohlo nám hodně před otěhotněním vyrazit na dvě dovolené, jedná v CR a druhá u moře 🩵

Určitě se brzy povede .🩵

yoli
autor
6. led 2024

@isabellacheerful ahoj, nemela jsi to tedy vubec lehky, moc me mrzi, cim jsi si musela projit. Mam pocit, ze prijit o dite v tom druhym a tretim trimestru musi byt zase o necem jinym. 😔 je hezke videt, ze se to nakonec podarilo, ackoli s komplikacema. Prijde mi ale hrozna skoda, ze se to vsechno tak dlouho tahlo. Vubec si neumim predstavit, jestli bych dokazala tak dlouho cekat. Muzu se prosim zeptat kolik ti bylo, kdyz uz se podarilo otehotnet s poslednim chlapeckem? Kazdopadne jsi moc statecna a mas muj obdiv.

Ja uz jsem se smirila s tim, ze tento cyklus se nezadarilo, asi jsem se na nej dost zafixovala a byla to blbost. Rikala jsem si, ze kdyz bylo v prosinci tolik volna, ze budu vic v klidu a budu mit lepsi sanci otehotnet. Asi to byl kamen urazu a ted me vsechny ty okolnosti, vcetne te prace a toho ze nemuzeme nikam jet, nepekne dobehly. Zkousim se zamerit na novou vec. Koupila jsem si ted bazalni teplomer a ucim se s tim pracovat. Zatim me to bavi, tak mam z toho alespon novou a snad neskodnou zabavu 😅 dekuju ti za pribeh a snad se brzo zadari ☺️

isabellacheerful
6. led 2024

@yoli bazální teplota je super věc,držím palce.

Ve 28letech se podařil syn 🩵
Bylo mi 19let když jsme se začali snažit.

Ní já se taky hodně upínala a pak vlastně já otěhotněla v prosinci a to jsem měla fakt hodně práce,a do toho ještě jsem měla virózu a do toho připravovala dorty a cukroví pro celou rodinu ,plus sem se úplně zažrala do IVF o ničem jiném jsem nečetla a nepremyslela než co vše vybrat 😅 pak jsme jeli na utz aby jsme si potvrdili stimulaci a byl tam folikul 🩵

Určitě se zadari ,neboj určitě ano 🩵 zkus femibion a čaj směs G já ho pila ten cyklus co jsem otěhotněla, když nic jiného tak je chuťově moc dobrý 🩵

yoli
autor
6. led 2024

@isabellacheerful tak na jednu stranu jeste stesti, ze jste se zacali snazit tak brzo a ze stale jsi vlastne mlada maminka ☺️
Casto to tak byva, ze az kdyz se clovek soustredi na jine veci, tak se podari. Slysela jsem to uz vickrat, ze pomohlo zamestnat hlavu. ☺️
Ja uzivam nosifol forte, kde je ta kyselina listova rozlozena uz v te snaz vstrebatelne forme folatu. Od kamaradky jsem ale podedila ted i femibion, tak ho pak budu mit moznost tez vyzkouset. Na tu cajovou smes se ale moc rada podivam, dekuji 😇

isabellacheerful
6. led 2024

@yoli mrkni 🤗🩵

lenkalubina
6. led 2024

@yoli to znám...byla jsem po potratu stejná. V lékárně už mi málem říkali jménem🤣

yoli
autor
6. led 2024
yoli
autor
6. led 2024

@lenkalubina ja uz obcas radsi chodim i do jinych lekaren, at furt nechodim do tech stejnych 🙈😂

isabellacheerful
6. led 2024

@yoli nene je to tento 🤗🩵

https://eshop.apatykacb.cz/g-smes

yoli
autor
6. led 2024

@isabellacheerful moc dekuju 😊

lucies2023
6. led 2024

@yoli Arleta v Kostelci nad Orlicí. Máme jedno embryo, ale dokud si doktor nebude jistej, tak nejdu na další transfer. Zkusíme teď pouhou inseminsci, jednou se jedna povedla, ale bohužel jsme ještě neměli genetické testy a tak to bohužel nedopadlo, ale u jiného doktora se povedlo. Jinak jakmile ''promrháme'' poslední embryo, tak na to kašlu, hold život půjde dál, asi mě to není souzeno. Bylo mě nedávno řečeno, že osud člověku nadeli jen to, co zvládne. Tak budiž no 🥺

bambulilka
6. led 2024

@yoli ano, zaměřuje se na mojziskovku mimo jiné. Tu jsem vlastně cvičila nejvíc, plus jsem byla několikrát na uvolnění kostrce (i před porodem) a vřele doporučuji, pokud vám to samozřejmě fyzio doporučí. Bylo to vždy úžasné uvolnění a myslím, že to taky mělo vliv🙏🏻

yoli
autor
7. led 2024

@lucies2023 ten kec, ze clovek dostane jen tolik kolik unese, jsem v souvislosti s mou zivotni situaci taky slysela a uprimne me to nadzvedlo ze zidle. 😅 neztracej hlavu 🙂 drzim palce, aby se pristi tranfer vydaril, pripadne aby zabrala ta inseminace a embryo zustalo v zaloze treba na sourozence, pokud ho budete chtit. 😊🍀

yoli
autor
7. led 2024

@bambulilka zkusim vygooglit jestli nejakou takovou v okoli najdu, ale jelikoz se jedna o Prahu, tak myslim, ze je celkem vysoka pravdepodobnost. Myslim, ze fyzioterapie asi neni nic proti nicemu a nerikali mi, ze bych neco takovyho nesmela. Uvidime co najdu a jestli na me budou mit misto 🙂 u vas to bylo pres zadanku od gynekologa?

lucies2023
9. led 2024

@yoli no tak nějak jsem to měla taky s tímto kecem 😅 už jsem zjišťovala informace o náhradním mateřství, ale trochu se me to zatím příčí. Každopádně děkuji a rovněž držím palce úplně ve všem. Ať jsi jen a jen šťastná 🙏🍀

bambulilka
9. led 2024

@yoli doporučuji https://www.fyzioterapie-praha10.cz/ je to fyzio mojí kamarádky a zaměřuje se i na ženské věci 🙏🏻 a jinak sem tam šla na vlastní pěst, financuji to také sama. Už vlastně 3 roky, ale za mě to je prostě investice, která je k nezaplacení 🙏🏻

yoli
autor
24. led 2024

Dekuju, prominte za prodlevu, rozhodla jsem se dat v praci vypoved a beham ted po pohovorech 🤪 rikam si, ze by mi mozna mohlo i pomoct, ze budu resit neco trochu jineho a nebudu se tolik soustredit na tohle vsechno.
@bambulilka na fyzio kouknu, moc dekuju. Je to urcite dobry napad! 😊
@lucies2023 nahradni materstvi musi byt velmi narocne rozhodnuti, drzim palce, at jsi spokojena a stastna 🥰

lucies2023
25. led 2024

@yoli mě vždycky kamarádka říká, ať si koupím nové zvíře, že to pomáhá 😅

yoli
autor
Autor odpověď smazal
yoli
autor
2. únor 2024

@lucies2023 tak dat vypoved asi taky pomohlo 😅

lucies2023
2. únor 2024

@yoli tak to zkusím v druhém kole 🤣 gratuluji 😍

bambulilka
2. únor 2024

@yoli moc moc držím palce, aby bylo vše tak jak má 🙏🏻❤️

yoli
autor
2. únor 2024

@lucies2023
@bambulilka
Moc dekuju 🥰 Jsem teprve 9DPO, takze ms jeste muze dorazit, ale nepripoustim si nic zleho a snazim se proste mit z tech carek radost. Drzte palce at sili a je vsechno v poradku 🍀😊

Strana
z2