icon

Jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

nika110818
4. kvě 2022

Ahoj, prosím, kdo máte 2 a více dětiček, jaký je dle vás ideální (jestli se to dá říct) věkový rozdíl? Dcerka ma 11 měsíců a určitě chceme, jestli nám to bude dopřáno, i druhé děťátko. Vím, že to nejde úplně naplánovat a jsou mnohem mnohem důležitější věci, nicméně nějaké postřehy z praxe by mě zajímali. 🙂 Děkuji.

Strana
z4
kristyneckaa27
5. kvě 2022

@nika110818 máme 16 měsíců,a zatím je to super. Mladšímu jsou 4 měsíce

ester_ka
5. kvě 2022

Rozdíl tři roky a za mě super... první dítě ve třech letech už šikovné, samostatné a "vypiplané", zároveň pořád jsou parťáci na hru a rozumí si

andelka
5. kvě 2022

Ideální asi neexistuje. Aby byl ideální pro děti i pro rodiče, pro kluky i holky, po narození i v pubertě..
Já mám v podstatě dvě možnosti. Mezi prvním a druhým 22 měsíců a mezi druhým a třetím skoro 7 let. Všechno kluci. Obojí mělo a má své výhody i nevýhody. Zvládnout se dá všechno, plánovat úplně se nevyplácí.

izz76
5. kvě 2022

Ideální rozdíl neexistuje, podle mě aspoň 3roky. Já jsem si napriklad minimálně první 2-3roky vůbec nedovedla představit, že bych měla další díte. Ne protože by mě dítě nebavilo, naopak měla jsem pocit, že dceru tolik miluju, že na druhé už mi laska nezbývá. Moje mateřské pudy byly naprosto uspokojene, postupně jsem si myšlenku druhého dítěte začala pripouštět, ale opravdu přát si dite, přišlo až když bylo dceři 5-6let. Jaký vztah bude mezi sourozenci není nikdy jiste, bez ohledu na věkový rozdíl. Důležité je, co si přeje rodič.

oplatecka
6. kvě 2022

Mám tři děti. Nejstarší syn měl teď 7 let, prostřední dcera má 4 roky a nejmladší dcera 2 měsíce. Tenhle věkový rozdíl si nemůžu vynachválit 😉

vilmic
6. kvě 2022

Mezi prvním synem a dvojčaty jsou dva roky a tři měsíce.. my chtěli druhý brzo, osud tomu chtěl a přišel druhý rovnou se třetí. Ideální to rozhodně neni 😀😀 Ale i přes to, jak strašně je to náročný, tak je to skvělý. Staršímu je 5,5, dvojčatům skoro 3,5. Dojímá mě, jak moc se miluji.. Samozřejmě hádky jsou na denním pořádku, ale to považuji za normální. Moc bych si přála, aby si rozuměli i později, nicméně to ukáže až čas.

odula
6. kvě 2022

Mam 5 a 7 a uz tech let let mi přijde hodně. Nejlepsi jsou imo 3 roky. Starsimu uz nemusíš bejt pořád za zadkem a pořád můžou bejt deti ještě parťáci.

odula
6. kvě 2022

@oplatecka myslim ze naprosto ideální 😍

odula
6. kvě 2022

@izz76 vztah může bejt samozrejme jakejkoliv, ale skoro jedenactileta puboska si skoro s sestiletackou uz proste tolik nevyhraje no.

iva_kucerova
6. kvě 2022

@nika110818 Pro každého jinak. Pro mě 7 let rozdíl absolutní ideál.

ruzovyjednorozec77
6. kvě 2022

Ma rozdíl rok a jeden měsíc. No první rok jsem byla zrala na psychiatra, ale teď ma dva neskutečné kámoše, rozumí si. Stejné zajmy. A nemenila bych. Byt znovu bezdetna, tak si to tak naplanuji znova. Žádné zarleni - staršímu bylo úplně u zadele, co jsem to v ty sedacce donesla domu 😀

andelicka
6. kvě 2022

Moje děti jsou od sebe o 8 let,jinak to nešlo a je to dobré pro mě,že jedna už je samostatnější a druhé se můžu věnovat,ale jinak někdy na houby,nedá se pro ně skloubit zábava??A hádají se někdy,ta velká chce mít klid a kamarády a ta malá prďolka chce být pořád s nimi.Ale vím, že se mají moc rády.Snad to bude lepší až vyrostou.Jinak nej rozdíl je podle mě 3 roky po sobě.Moje známá má tři děti,po 3 letech a to starší do školky a to nejstarší do školy, nejmladší domu s porodnice,to je podle mě perfektní🌼

andelicka
6. kvě 2022

@oplatecka To je značka ideál 🌼

svha
6. kvě 2022

Děti mám 8 let od sebe, plán to nebyl, příroda. Starší je dcera, často přebírá mou roli. Zase nemají moc společné zájmy. Skloubit čas je náročnější čím je mladší větší. Mám de facto dva jedináčky. Posoudit děti rok dva po sobě mohu jen z doslechu.

svha
6. kvě 2022

@andelicka jo už to tu zaznělo, mám to podobně a čtu že to cítíš, vnímáš také tak 👍

izz76
6. kvě 2022

@odula To, že si spolu děti jako malé nevyhrají, neznamená že v dospělosti nebudou mít dobrá vztah.. Mám sestru o dva roky mladší, jako malé jsme si docela vyhraly, jako dospělé jsme každá úplně jina. Vidame se na rodinných seslostech, pokecáme, ale žádné kámošky z nás nejsou. Například moje kolegyně má sestru o 12let starsi a mají spolu perfektní vztah, ono když už přijde věk 30 a výš, rozdíly se ztrácejí.

odula
6. kvě 2022

@izz76 , "že si spolu děti jako malé nevyhrají, neznamená že v dospělosti nebudou mít dobrá vztah" a to jsem nekde tvrdila?? . kdyz je ti 5+ tak je ten vekovej rozdil zase celkem znát . Jakej budou mit vztah v dospělosti celkem ani neřeším, protože do toho nemám co kecat. O co mi jde je jejich vztah jako děti, protože to se me jako rodiče celkem týká. Takže -, na základě moji zkušenosti a podle myho nazoru kterej nikomu nevnucuju, je nejlepší vekovej rozdil okolo 3 let vzhledem k organizaci chodu rodiny. Jak se k sobe budou chovat jako dospělý fakt neřeším.

sherryel
6. kvě 2022

@nika110818 : mám doma 2,5let syna a čtyřměsíční dvojčata. A je to náročnější, ale holky miluji. Syn je hrozný divoch a dá se to zvládnout. Myslím, že děcka budou skvělý parťáci. Můj bratr je starý o rok a půl a má sestra je starší o osm let a se ségrou nemám dobrý vztah. Už je to velký rozdíl ... " Musela " pomáhat a je ten typ že si z každé situace vezme to nejhorší a v tom se pitvá. Její povaha a ten věkový rozdíl je téměř nepřekonatelný problém...

chris_n
7. kvě 2022

Neexistuje ideální věkový rozdíl. ... Záleží na detech

sarkoc
7. kvě 2022

Máme holky 6,5 roku a 3 roky a 4 měsíce a do měsíce čekáme třetí dítko...ani nebyl původně plán mít je zhruba po těch "ideálních" třech letech, ale nějak to tak vyplynulo, dlouho jsem kojila atd...osobně si myslím, že pro ty děti je lepší být k sobě věkově co nejblíž, ale zase pro rodiče je to asi dost k zbláznění...každopádně já jsem se sestrou úplně přesně na den o tři roky, které se říká, že jsou ideál, a nikdy jsme si spolu extra nehrály, v pubertě nepodnikaly, teď v dospělosti taky není moc co probírat, ona nemá děti...vidíme se třikrát za rok a kdyby nejezdila za holkama, tak by ta potřeba nebyla zřejmě vůbec

cikitkapb
7. kvě 2022

Staršímu byly 3 roky a 9 měsíců, když se mu narodila ségra a hned od začátku mají o dost lepší vztah, než jsem měla já se svým starším bráchou, kdy já se narodila v jeho 18m. Ideální věková díra mezi sourozenci neexistuje. To co jedna vnímá jako příliš pozdě může jiná vnímat jako příliš brzy.

nijij
7. kvě 2022

Budeme mít 5apul let, upřímně si nedovedu představit mít děti třeba po 2letech, zaprvé by mě asi jeblo a odumřel mi mozek a za druhé aspoň na ty dva roky vrátit se do prace byla fajn změna. v navíc v5ti letech na něj budu mít pořád hromadu času, v létě na výlety na hřiště, nebude nijak omezenovan...Ségra ma děti po 3letech a upřímně to je děs, starší vyžaduje pořád hodně pozornosti mladší je ďábel, a na staršího nemají už moc čas.

manssake
7. kvě 2022

Budeme mit rozdíl 5 a 3/4 roku. Trochu se toho bojim, na me je to hodne. Chtela jsem cca 3 roky rozdil, aby si deti rozumely, byly partaci. Skoro 6 let jsou 2 jedinacci. Navic starsi je kluk, mladsi bude holka... Zajmy budou uplne jinde... No nevim, uvidime. Syn se zatim tesi, uvidime, jaka bude realita. Treba to bude bracha ochranar. 😊

veroniquecz
7. kvě 2022

@manssake mám to tak já a je to super. Jen mám teda dvě holky. Kamarádka má stejně staré děti jako já, taky rozdíl necelých 6 let akorát straší kluk a mladší holka a taky si to moc chválí, jak píšeš, velký bracha ochránce.

lennus
8. kvě 2022

@manssake Přiznám se, že nemám ráda názor, že když jsou děti o více let, jsou to dva jedináčci. Ano, má to svá specifika a nebudou třeba takoví parťáci v nižším věku, ale nikdy už nebudou na světě sami. Manžel má ségru o 9 let starší a mají hezký vztah, ono je to samozřejmě posunuté a začnou si rozumět později, ale být jedináček je přece úplně něco jiného. I když je vyšší věkový rozdíl, pořád ty děti vyrůstají vedle sebe a dochází k nějaké interakci a učení se vzájemným vztahům, vidím v tom velký rozdíl než když vyrůstá dítě v rodině samo.

veroniquecz
8. kvě 2022

@lennus naprostý souhlas. Já jsem jedinacek a fakt je to o něčem jiném 🫶

1eso1
8. kvě 2022

@lennus Já mám ségru o 11 let mladší a nepřijde mi, ze bysme vyrůstaly spolu. Když jí byly čtyři roky, šla jsem na intr a už se domu nevrátila. Nikdy jsme neměly společnou řeč ani zájmy. Prohodíme spolu pár obecných vět.
Tím ale nevylučuju, že jinde to může fungovat dobře.

lennus
8. kvě 2022

@1eso1 My máme v rodině případ, kdy jsou sourozenci o dva roky, stejné pohlaví. Nikdy spolu neměli moc dobrý vztah v dětství ani teď a uváděla jsem příklad manžela se sestrou, kteří jsou o devět a fungují hezky. V dětství je to určitě jiné, ale na vztahy obecně věk nemá vliv dle mého názoru, že malý rozdíl neznamená parťáci a větší dva jedináčci.

lennus
8. kvě 2022

@veroniquecz Chybí a chyběl ti sourozenec? Brácha je o 4,5 roku mladší, bydlíme dál od sebe, ale máme se rádi, i naše děti, jsem ráda, že ho mám, i když mám pocit, že dvě holky jako ségry můžou mít bližší vztah obecně.

madbetka
8. kvě 2022

Za mě je ideální takový, který rodiče chtějí. My jsme chtěli tři děti a brzy po sobě, máme rozdíly 13m a 18m a neměnili bychom. Byli jsme připravení na to, že to bude náročné, ale protože jsme to tak chtěli, tak je to pro nás v pohodě. Dokud byly holky jen dvě, tak ač jsou po roce, tak to byla úplná pohoda, až jsme z toho byli překvapení.
Trošku masakr to začal být, když nejmenší začala chodit a začala se projevovat. Teď je jim 4,5, 3,5 a 2r. Chvíli se milují, za chvíli ječí, protože všechny tři v jednu chvíli potřebují stejnou věc. Ale jedna bez druhé nedá ani ránu a jsou skvělá trojka 🙂
Neměli jsme je brzy po sobě, protože je to moderní. Měli jsme je brzy po sobě, protože i já jsem se svými sourozenci velmi krátce po sobě a bylo to pro nás skvělé (a to nás bylo pět, první tři po roce, čtvrtá po dvou a pátá pak za pět let) a protože jsem nechtěla být doma s dětmi skoro deset let, natož se mezi nimi vracet třeba na rok do práce. Vyhovuje nám, že mají hodně podobné potřeby, baví je stejné věci, takže nemusím mít doma tři kategorie hraček, vymýšlet složitě program, co bude bavit všechny tři..a tak podobně.

Není to duha, třpytky, jednorožci.. je to občas dřina, to fakt jo. Ale nemyslím si, že kdybychom je měli věkově dál od sebe, že bych byla spokojenější. Pořád by totiž byly tři 😀

Strana
z4