Je ovulace vždy ve stejný den?

elodii
11. kvě 2016

Krásný slunečný den holky,

mám dotaz ohledně ovulace a to: Mám celkem pravidelnou MS (26-29dní) je ovulace vždy ve stejný den? Byla jsem v březnu na gynekologii a dr mi říkala, že jeden vaječník vypadá, že je po ovu cca den až dva, ale dle různých kalkulaček jsem jí měla mít o šest dní dříve, v dubnu jsem ovu nijak moc nesledovala a teď v květnu jsem si všimla, respektive včera hlenu a dnes je takový rosolovitý, tak mě napadlo, jestli to je příznak ovu-pokud ano, tak jsem z toho zmatená, protože dle kalkulaček by měla být asi za tři dny a dle dr až asi za devět..... (ovu testy jsem si nikdy nedělala a zatím nad tím ani nepřemýšlím).
Takže jsem teď z toho blázen zda ovu může být týden před MS a pak zase týden po MS.... Dny bych pochopila, ale tohle je rozdíl týdnů...
Snad je můj dotaz dostatečně srozumitelný 😀 děkuji

lenickakl
11. kvě 2016

Myslim, ze telo podle kalkulacek nefunguje a vypocty jsou pouze orientacni..

werumka
11. kvě 2016

@elodii Kalkulačky počítají s délkou luteální fáze (ta, co následuje po ovulaci a končí menstruací) 14 dní. Pokud jí máš jinak dlouhou, vycházet to nebude. Délka cyklu se vždycky určuje až po tom, co ovulace proběhne, protože délka luteální fáze se nemění. Ale délka fáze před ovulací ano.

mika251
11. kvě 2016

@elodii kalkulačky na netu nepoznajú vaše telo ani váš cyklus, takže riadiť sa podľa nich je podľa mňa úplne zbytočné - vždy vypočítajú len pravdepodobnosť, kedy vo väčšine prípadov nastáva ovulácia, nie kedy zrovna nastáva u Vás. Kalkulačky sledujú ideálny stav, kedy má žena ovuláciu presne uprostred cyklu - čo síce mnoho žien má, ale obrovské množstvo žien nie.

Hlien je dobrý ukazateľ - objavuje sa dva - tri dni pred ovuláciou samotnou a po ovulácii rýchlo mizne.
Sledovať ovuláciu pomocou UTZ je tiež možné, ale chce to v rámci cyklu niekoľko návštev, pretože z jedinej návštevy sa nepozná, ako rýchlo folikul rastie a kedy zvykne prasknúť.

A navyše - každý mesiac može byť ovulácia v iný deň, záleží na mnohých okolnostiach.
Ovulačné testy sú fajn, pokiaľ fungujú, za mňa je najlepšou metódou meranie bazálnej teploty.

andreaandrejka
11. kvě 2016

Na kalkulačku se vykašli, každé tělo je jiné. Kalkulačka to bere všeobecně. Na to koukat nemůžeš.
Já mívala ovulaci třeba i 26DC, někdy zase 6DC. Zkus ty ovulační testy,pokud tě vážně zajímá jestli ovulace probíhá a hlavně kdy.

elodii
autor
11. kvě 2016

Já se podle té kalkulace neřídím, špatně jsem to formulovala, mám ji v rámci aplikace, kde si zapisuji MS 🙂 je mi jasné, že to je brané obecně. Jen jsem si vždycky říkala, že ovu je v půlce cca 14.den a tak mě teď zaskočilo, že by mohla být tak brzo po MS 🙂 testy zatím kupovat nebudu,myslím si, že testovat můžu až když nám snažení delší dobu nevýjde. Zatím se budu řídit vlastním tělem, navíc se s manželem milujeme celkem často, tak se do ovu určitě trefíme.... 🙂

werumka
11. kvě 2016

@elodii Pokud máš rozptyl v délce cyklu tři dny, tak stejný rozptyl máš i v ovulaci 😉

elodii
autor
11. kvě 2016

@werumka pak to teda vůbec nechápu 😀 já si právě také myslela, že to je takhle....., ale jak jsem psala od včerejška mám "výtok" dnes už je takový rosolovitý a ovu by dle dr měla být až někdy ke konci příštího týdne 😀 jsem z toho blázen 😀 každopádně nic nezkazím tím, když dnes budeme sexovat 😀

gabkaf26
11. kvě 2016

Ja ted mela rosolovity bilkovity hlen a pozitivni ovulacni test jsem mela az druhy den a to uz nebyl hlen zadny.

werumka
11. kvě 2016

@elodii Výtok se objevuje cca tři dny před ovulací. Ta doba, než k ovulaci dojde, může být v každém cyklu různě dlouhá. Ty dny, které nastanou po ovulaci, tak těch je vždycky stejně. A podle toho se pak dá dobře určit délka cyklu. Pro otěhotnění je důležité, aby ta fáze po ovulaci byla minimálně 10 dní. Pokud je kratší, tak se vajíčko nestihne zahnízdit a vyprodukovat dost hcg, aby nedošlo k menstruaci.

elodii
autor
17. kvě 2016

Tak všem holky děkuji, uvidíme zda MS dorazí jak má 🙂 nebo zda jsme se trefili a vyšlo to 🙂