Kdy je ideální věk na dítě podle vás?
Ahoj holky, zajímalo by mě kolik je podle vás ideální věk na dítě. Mě osobně je 23 a dítě chci už minimálně dva roky. Hodně se ve svém okolí setkávám s nechápavými pohledy svých vrstevníků. Přijde vám to taky brzo? V kolika jste měli děti vy? Jsem vážně tak divná jak mi tvrdí ostatni? Děkuju za názory 🙂
@lucinkaxxx a já uvažuju ještě o jednom kolem 35, pokud by to tedy šlo 😅 že by šlo spíš o ten rozdíl 10 let? Ze u toho prvního to tak člověk má a u těch dalších,zvlast po více letech to vnímá jinak?
@andelka vsak do toho urcite jdi,kdyz se citis 🙂 nevim jestli je to temi roky,asi jo. Clovek zas o neco dospeje,posbira zkusenosti a zprehazi trosku priority myslim.
Kdybych nemela kluky kazdyho s jinym tatinkem,tam bych do tretiho sla taky 🙂
Já jsem už v 5 měsíci a je mi 20 let. Mám o 10 let staršího přítele a to byl ten hlavní duvod. Příští léto se budeme brát a já vím, že lepsiho muže uz nenajdu, tak jsem si řekla ze do toho půjdu. Největší strach jsem měla z reakce rodičů a hlavně tatky, nakonec to vzali dobre, tatka dokonce už vymyslí, kde dá na zahradu houpačky, jen doteď jsou stále v šoku, že cekam dvojčátka 🙂 Hold lidé v našem věku mají v hlavě spíše párty a užívání si, ale prostě láska je láska. Tak teď mám další dvě lásky v bříšku a uz se jich nemuzu dockat! 🙂
@lucinkaxxx i za 10 let? Já jsem o tom ani neuvažovala,chtela jsem mít dvě děti do 30, takový asi obecný ideál,a to mám,no a teď čára přes rozpočet 😅
Me bylo 22 a nemenila bych🙂) Ma moderni babcu a dedka, uz je trochu vetsi tak se chodim vyradit do baru 5x mesicne a vydelam si druhej rodicak :D (ne nemyslim to minimum). Karieru jsem mela i tak dobrou ale rikam si - no jooo, tak s ni zacnu zas az mi bude 26?:D Nasla si k nam cestu ve fakt blbym obdobi, ale davame to mozna lip nez kdybychom byli bez ni.
Ideální věk asi neexistuje. Já měla první ve 23 letech,druhé ve 24 a třetí ve 26 a neměnila bych.
Mně je 24 a jsem 13tt. Vystudovala jsem školu, ihned poté nastoupila do práce. Měla jsem odpracováno něco přes rok, když jsme si řekli, že teď nastal ten čas na miminko, které jsme s přítelem chtěli už dlouho. Zadařilo se hned napoprvé a jsme šťastní 🙂 Je ale pravda, že kdyby můj přítel nebyl o 10let starší a nepostavil nám baráček, kam se budeme ta chvíli stěhovat, těžko bychom plánovali miminko. Také finanční zázemí, které nám poskytne, je důvod proč jsem těhotná teď. I když jsem miminko už dlouho chtěla, vím, že s jiným partnerem bych ho tak brzy mít nemohla. Proto chci říct, že často okolnosti a životní situace určují věk prvorodičky. Já za to vděčím jen a jen mému skvělému příteli 🙂
@hadroslava Mluvíš mi z duše.
Měla jsem spolužačku, a když jí ještě nebylo 18, tak její mámě bylo 65 a tátovi přes 70. Strašný. Rodiče jí nerozuměli, tak ji prostě nechávali "žít". Naštěstí to byla sama o sobě rozumná a slušná holka, jinak nevím. Ještě po škole jsme spolu seděly v kanclu, ale co jsem z této práce odešla, tak jsem ji neviděla. Doufám, že se má dobře a život si nějak pozitivně zařídila.
Z mého pohledu - dítě má právo na rodiče a nikdo není nesmrtelný. Samozřejmě, může se stát - nemoc, či nehoda.... . Nemyslím si tudíž, že s ohledem na to, že dítě vás potřebuje i v době, kdy je dospělé, je rozumné odkládat mateřství na dobu, - až já budu chtít....
Podívej se na to ještě z jednoho pohledu - já vždycky chtěla velkou rodinu a děti nejlépe všechny před 30. rokem věku, protože aspoň mě když bylo kolem 20ti, tak se tak nějak bralo, že holka dostuduje a založí rodinu (ještě si vybavuji, jak jsme se dívali divně na ženu bratránka, že ve 25 ještě nemají děti). No a skončila jsem tak, že ve 30 jsem neměla ani chlapa ani děti. Je mi přes 40, mám za sebou několik cyklů IVF, inseminací a zatím nic.
Takže za mě - pokud máš fajn chlapa, který je hodný, nebije tě, má tě rád a vypadá, že se bude umět postarat o peníze i sem-tam o děti, jdi do toho. Možná se i rozejdete, vše v životě nebude tak skvělé - ale budeš mít dítě, nebudeš ve stavu, že bys byla bezdětná a pořád nic.
Sama si zpětně říkám, jaké by to mohlo být, kdyby se mi podařilo nečekaně otěhotnět třeba už na VŠ. Jo, život by byl úplně jiný, to určitě, ale teď už bych měla dospělé děti, parťáky, pomalu se těšila na vnoučata a neládovala se hormonama, aby vůbec něco. A mohla si jít užívat 🙂.
Mě je 26 a čekám první, kdybych ale nestudovala a neřešila zdravotní problémy, měli bychom s manželem miminko dříve. Pokud je touha, ten pravý partner a aspoň něco peněz, proč se ohlížet na to, kdy mají děti ostatní? 😉
@monikagurthova @andelka Já teda ve svých 23 letech žádného, co by chtěl v tom věku děti, neznala. Asi se stýkám s jinou sortou lidí. 🙂
@soleilll ja mam kamaráda a ten si našel přítelkyni o 8 let starší s 5 lezim dítětem a to mu bylo 20. Malého vychoval a spolu měli další dítě proste rodinný typ. Jasne pokud mas jsi si v nízkém veku chtěla užívat tak si se pohybovala mezi lidmi co si chtějí užívat 🙂 jasne ze to neni kazdy druhy kluk co chce rodinu ale jsou takové případy
Ideální věk - záleží na definici toho termínu. Z hlediska fyziologie by tak šel asi chápat věkový interval ženy, ve kterém je nejnižší výskyt spontánních potratů. Na hodinách demografie jsme se učili, že je to tuším mezi 20. a 30. rokem života.
@ellias Jsem podobne stara (pche, spise mlada 😀) a nebyt VS dite uz bych taky davno chtela, ale muzu te ujistit ze jsem jedina z veeeelmi siroleho okruhu vrstevnic. Nechapu to. Vetsina kamaradek by snad chtely s chlapen do 30ti jen chodit na rande, po 30 se mooozna sestehovat a dite na pocatku 40. Jsem jedina za blazna, proto jsem se naucila tuhle moji touhu neventilovat ven. Chapu ze asi chteji volnost a nemít zavazky, ale podle me to je jen takove prezivani a zabijeni volneho casu, ty zavazky a starosti prece delaji zivot. No nic, ulevim si aspon tady, kdyz v realu ne 😀
To záleží na spoustě věcí - individuálním nastavení, zázemí, ať už rodinném, finančním, partnerském.. Když se všechny tyhle věci protnou, pak je to ideální 😀
V neděli mi bude 20 let a jsem 41+0 🙂 mám stálého přítele (30let), zázemí a vystudovanou střední, přijatá na VŠ. Shodli jsme se s mužem, že je to pro nás věkově ideální 🙂
Prvni syn 27 ( po vs 3r praxe a svatba 🙂 druhy 31 . Dite a natoz svstbu jem.mela mezi prvnimi ze skoly. Nelituji, naopak.Nebyt ruznych rodinnych trapeni meli jsme deti i o rok,dva drive. A tesim se, doufam,.ze jeste jeden kousek si k nam cestu najde 🙂 s detmi jsem byla doma, do prace jsem sla mezi RD, ale katiera neutece, detstvi mych deti ano...
Děkuju za názory 🙂 přítel se rozhodně na miminko těší.. Děti miluje, ale bojí se že bychom mu teď nedali vše co by chtěl.. Ale podle mě je láska, jídlo a teplo domova to nejdůležitější.. A je jedno jestli budeme mít dvě auta, bazén, hotovou zahradu a hromadu drahých hraček 🙂 a to že si jednou za měsíc na pár hodin odskočím do školy (jsem přijata na dálkové studium VŠ) mi taky nepřijde jako dostatečny důvod proč dítě odkládat o další tři roky než dostuduji 🙂
Idealni je ten, kdy zena citi ze opravdu chce
jj jak se tady uz psalo, ideal ten kdy se na to citis....ja mela prvni v cerstvych 21 a nelitovala jsem toho 🙂 ba naopak ...bylo to super ..byla jsem po skole a cerstve v praci takze ok ....a dneska uz mam skoro 19letou zabu a super 😀 no a pak jsem cekala na to praveho prince noo a prijel sice o chlup pozdeji ale taky toho nelituji a mame spolu 3 krasne zdrave deti .... 4, 2.5 a 8mes a mozna.... ? 😀 ...a taky zalezi na tom jak se kdo citi 😀 ja se treba na svuj vek necitim 🙂
Jak už je psáno výše, jde o to, kdy se na to cítíš, jesti se na to cítíš už teď, tak ten správný čas je, já jsem už tak od 15 snila, že ve 20 budu vdaná a budu mít alespoň jedno dítě.
Tak je to sice o 3 roky později, ale jsem rok vdaná a děti jsou na cestě, zřejmě, aby mi nebylo líto těch 3 let :D Tak mám rovnou dvě najednou... Ale strašně moc se na ně s manželem těšíme..
Jinak mě je také 23 a nějáký ten pátek ;) 🙂
Také jsme se setkali, že je na děti brzo i když jsme miminko plánovali, není to náhoda, nebo tak něco. A pak záleží jak se k tomu postavíte oba no.. S dítětem se dá i studovat a cokoliv, my jsme třeba dítě plánovali z toho důvodu, že se plánujeme trvale odstěhovat do zahraničí, tak aby rodiče si miminko užili, když pak jej uvidí méně často.. Teď jsou sice dvě, ale stále plánujeme odlet, bude to složitější, ale když se chce, jde vše 🙂
Vedci uvádí, že ženské tělo je nyní nejlépe uzpůsobené pro těhotenství mezi 20 - 24 rokem, jak fyzicky, tak psychycky (samozřejmě záleží na jedinci, zda-li se na to cítí)... Kvůli škole, zaměstnání, kariéře, ,,volnému'' životu...atd... se, ale uvádí mezi 25 - 29 rokem. Se zvyšujícím se věkem, se zvišují i ryzika onemocnění a vad. Po 38 roku je těhotenství vysoce ryzikové.
PS: mne je 20 a po únorovém planém poplachu (což jsem se zhrozila, jak to říct rodině, porod, nástřich, stryje...) se my začly bouřit hormony, vše si vyhledávám, trochu jsem se už ukidnila a teď šílim z miminek, kočárků, oblečků...atd... přítelovi je 29 a mimi chce... přemýšlím že teď, ale chystáme rekonstrukci, tak možná příští rok :3
Ja to cely zivot planovala po tricitce jako idealku. Clovek se vyradi, udela karieru... A ted je mi petadvacet a bude prvnatko. Hodne necekane. Dlouho jsem se s tim smirovala, ale nakonec to dopadnout lepe nemohlo. Karieru mam slusnou. Financni zazemi velmi dobre. Milujici partner a rodice jsou nadseny. Ted uz bych nechtela cekat na tricitku a bat se zdravotnich komplikaci nebo toho, ze nebudu mit zdaleka tolik energie. ☺️
tak biologicky je ideál okolo 25, čemuž se ty blížíš, ale pro mě osobně byl ideál až okolo 30 (což se mi splnilo, rodila jsem v necelých 31), v 25 jsem byla z mého pohledu ještě mládě, byla jsem ještě na vysoké a zajímala se akorát o cestování a večírky
Nečetla jsem diskusi, ale máš chlapa, máš zázemí a 25 není tak moc - jdi do toho. Dítětem život dávno nekončí, naopak, v 15 to bude samostatná jednotka, bude ti 40, život před sebou a i s dětmi si můžeš užívat.
Já chtěla vždycky velkou rodinu, ve 30-ti už minimálně 2-3 děti. Ve 30 jsem neměla ani chlapa, je mi přes 40, chlapa mám ale to dítě pořád ne a ne přijít. Takže - ve 25 máš dokonce ještě i kupu času řešit případné umělé oplodnění, zdravotní komplikace či adopci (a do té bez problémů dostaneš novorozence). Možná si to takto všechno maluji moc černě, ale tak to vidím já po několika IVF, kdy vidím, že věk jde proti mě.
Pro mě není ideální věk, ale ideální situace a zázemí: tzn. stabilní vztah trvající déle jak dva-tři roky, společné a vyřešené bydlení (tzn. žádná mega rekonstrukce s malým mimčem), stabilní a vyřešená práce (pracovat nejméně rok, aby byla mateřská + ideálně mít smlouvu na dobu neurčitou) 😀 když se to vše sejde a zvládne tak, že v té době je ženě cca 27 let, tak za mě nejlepší co může být 🙂 (s VŠ se to o moc dřív zvládnout nedá)
Ja jsem deti chtela a i mela do 30. Vlastne se ve 30 budu vracet do prace a snad zas rozjedu i vlastni pracovni zivot. Gyndar me rozhodnuti velmi chvalil. Otehotnela jsem dvakrat na prvni vrz. Tehu davala standartne (jatra mam kaput od miminka) Rodila normalne. Nemenila bych. A nic proti nikomu ale mam kamaradky, ktere rodily 35+ a vsechny mi rekly, ze kdyby sel vratit cas, zacly by s detmi o deset let driv. Maji 45 a padaji na hu... Moje mama ma 49 a piska si, ze je babi a jeste ma energii na prilezitostne hlidani.

Mam dva kluky. Prvniho jsem mela v 17 letech neplanovane. Ted je mu skoro jedenact a je z nej uzasny,vychovany kluk. Energie bylo mraky,zvladla jsem dalkove studovat,po trech letech do prace a syna jsem vychovavala sama. Zpetne se divim,ze jsem to prezila 🙂 jedine co vnimam trosku negativne,ze ze strachu abych ho vychovala dobre a neposlouchala jak jsem to jaka extremne mlada matka nezvladla jsem byla ve vychove dost tvrda. Vse si brala. Doted na nej kladu velke naroky. Na druhou stranu asi diky tomu je takove zlato jako je. Druhy syn byl planovany a narodil se kdyz mi bylo 26. A to je podle me idelani vek,strasne si to od zacatku uzivam,nic nehrotim a malej je strasnej pohodar a smisek. Dalsi deti uz nechci,ale kdybych je chtela tak asi co nejdriv. Energie ubyva,citim to na sobe uz ted jaky je to rozdil,a to jsem myslim jeste relativne mlada. Podle me je to idealnk v dobe,kdy se na to budes citit ty ;)