Kdy je ideální věk na dítě podle vás?
Ahoj holky, zajímalo by mě kolik je podle vás ideální věk na dítě. Mě osobně je 23 a dítě chci už minimálně dva roky. Hodně se ve svém okolí setkávám s nechápavými pohledy svých vrstevníků. Přijde vám to taky brzo? V kolika jste měli děti vy? Jsem vážně tak divná jak mi tvrdí ostatni? Děkuju za názory 🙂
@ellias ideální věk asi nikdo neřekne, i když kolikrát gynekolog tvrdí, kdy je ten správný čas. Mě bude 21 a s přítelem čekáme miminko. Přítel si ho přál už dřív, ale řekla jsem, že až budu mít školu. Tu jsem si dodělala a teď už spolu čekáme. Sice jsem na začátku 8.tyden, ale jsme nadšení. Zatím to vědí tedy jen přítelovi rodiče, ale doufám a věřím, že snad i moji rodiče to pochopí. Určitě věk 23 je ideální. Co jsem se bavila se spoluzackami, tak nejméně 3 nebo 4 už mají dítě nebo jsou těhotné (ve třídě nás bylo 13)
Podle mého fyzicky je ideální mít děti ve 20. Mentálně před 30. Sama jsem měla první v 29 a druhé ve 30 a fyzicky si myslím, že bych to zvládala líp o 10 let dřív.od porodu první neustálé bolesti zad. Navíc si myslím, že ve 20 prostě maminky neřeší některé "blbosti", které já řešila, protože jsem " stará"...
První jsem měla v 26 a klidně mohlo být o dva roky dřív při magisterskem studiu ;) manželovi bylo 30 a sám všem říká že děti dřív ideálně do 35 všechny
Biologicky je nejvhodnější čas do 28 let, takže zase bych to moc neodkládala. Pokud máš kde bydlet, co jíst a milující partnera, tak bych neřešila, co říkají ostatní.
Napíšu mojí zkušenost - první dítě se narodilo v mých 25 letech - říkala jsem si, že je to tak akorát - měla jsem akorát rok a čtvrt po Vysoké škole (měla jsem pocit, že bez titulu Ing. nemůžu žít), něco málo jsem odpracovala a dostala mateřskou.. Druhé dítě se narodilo v mých 27 - pořád jsem si říkala, že je vše ok, třetí dítě se narodilo 3 týdny před 29 narozeninami (dneska je mu akorát 1 měsíc).. Chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě, ale až tak za dva roky nejdříve - no a ve mě hlodá otázka jestli už nebudu ve 31 nebo 32 letech na další (byť dle našich představ poslední) stará - asi je to vtipná myšlenka v době kdy velká spousta žen má 1. dítě až po třicítce, ale nedá mi občas nepomyslet na to jestli jsem se raději neměla vykašlat na školu neměla mít raději dítě dřív než ve 25.. S manželem jsem od mých 21 let.. Jinak to nejde říct, kdy je ideální věk - každý má jiné podmínky, zázemí, vztah apod - vše se odvíjí od toho
Po zkušenostech - ... 21 😀 aneb čím dřív tím líp. Já kdyz si vzpomenu jak jsem v jednadvaceti byla plná elánu, bez mrknutí oka dala noc na párty a pak šla makat... A jak jsem se v 35 vlekla jak zombik po tom co jsem 2x nakojila v noci mimino... zkrátka čím dřív tím líp;) a pěkně rychle za sebou a do 30 splněno a " pak už jen sama pozitiva a sociální jistoty " 😀👍
Jinak samozřejmě že u me ve 21 to nešlo že. (První dítě jsem měla ve 28.) A samozřejmě že je to individuální. A samozřejmě že podmínky a bla bla bla... Ale pokud jde jen o věk - pak opravdu cim dřív tím líp. ;) a 23 je super 👍
@ellias vždycky jsem tvrdila, že do 30 chci být vdaná a mít dítě 😀...povedlo se! po vysoké bylo pár let na užívání si "peněz", větší pracovní nasazení, dovolené, koupě a rekonstrukce bytu, svatba a pak "čas na dítě", vše podle plánu, syn se narodil v mých necelých 30 letech. Nicméně si někdy říkám, že miminko přišlo za minutu dvanáct, protože čekat ještě třeba 3-5 let, tak budeme asi bezdětní, "sobecký život" je velmi lákavý. Nelituji minuty, ale kamarádka, co byla těhotná na vysoké, tak už má dítě školou povinné a já 16 měsíční dítě 😉
Idealni vek .. Je kdyz s partnerem jste pripraveni,mate financni prostedky(tim myslim vlastni byt ci dum,zadny pronajem,a nasporeno).A kazdy to ma jinak.Nekdo kvuli financim dite oddaluje coz je pochopitelne,kdyz chce pro dite hezke zazemi a dat mu plno veci.Nekdo se na to neciti,neciti ty materske pudy..My s manzelem jsme chteli dite brzy.Po svatbe se nam zadarilo a ja syna porodila v 24.A urcite pro nas to byl idealni vek,kdy mit dite🏡👶❤
@badyr Hele, pokud máš dítě do 30ti, tak ve 40ti už to začíná být parťák a ty jsi ještě plná sil "na blbosti", za chvíli vypadne z domu a život pořád před tebou. A pokud to otěhotnění nepůjde hned, je čas to řešit. Já vždy chtěla těch dětí víc a nakonec zpětně skoro až lituji, že jsem neotěhotněla náhodou na VŠ při vztahu s jedním tyranem - stejně by nejspíše vypadl někam domů na Slovensko a mě by zůstalo dítě. Teď už by bylo velké a vše mohlo být jinak. A teď už jsem prostě unavená i z nočního vstávání a tak. Dítě je zlatíčko, ale vnímám, že na kupu věcí už prostě nemám. A to jsem ještě pořád uvažovala o dvou... máme zamražená embrya... a dost přemýšlím, zda na to vůbec mám.
Idealni vek z pohledu fyziologie je kolem 20. Ale kdyz na to pohlednu ze socialniho hlediska, jakmile je clovek vyspely a idealne ma praci a neco nasetreno. Ja mela prvni ve 28 a pripadala jsem si fyzicky stara, nicmene jsem delala VS a doktorat, tak na dite driv nebyl prostor (a partner). Druhe budu rodit v necelych 32 a citim, ze je to pro me hranicni.
Kdyby zalezelo jen na mne, tak jsem mela dite uz v 22. Vzdycky jsem chtela byt mlada maminka. Osud to tak ale nechtel 😀 S byvalym partnerem to neslo a tak cekam sve prvni, rovnou dvojcata, ve 30 letech. Stara si nepripadam, ale jsem rada, ze kdyz uz mam prvni tehotenstvi “az” ve 30, tak ze cekam dvojcata. Chtela jsem dve deti tak tri roky po sobe. A nejsem si jista, ze bych se v 33 nebo 34 jeste hrnula do druhyho. Takhle to splachnem zaraz 😀
Mezitim jsem stihla procestovat svet, dokazat si, ze to v pracovni oblasti umim nekam dotahnout a ted uz se jen tesim na ty nase deticky 😀❤️.
Na tohle má každý člověk jiný pohled. Mě je 32 let a čekám druhé dítě po ivf. Moje hematoložka mě řekla že jsem na ivf mladá. Marné vysvětlovat jestli musím počkat až bude moje zásoba vajíček na nule a pak už rovnou investovat statisíce do darovaných vajíček? Proč bych nevyužila možnost mít své vlastní dokud to jde. Když zjistila že první dítě jsem měla v pětadvaceti tak její reakce byla že opravdu mlaďounká 😳 Když jsem se ohradila že manželovi už bylo 45 let tak že u chlapů je to jedno. To také není pravda. Ne každý muž touží mít v padesáti doma miminko. Tento názor lékařky mě docela zarazil, ale nerozhodil. Jen to demonstruje dnešní trend odkládání rodičovství na pozdější dobu. Jestli je to dobře nebo špatně nesoudím, je to opravdu velmi velmi individuální.
Já chtěla dítě do 30, po škole, po svatbě, abych měla aspoň dva roky praxe v oboru a našetřené aspoň nějaké peníze... A vyšlo to skvěle... Pro nás ideál
20-25 na první dítě 🙂
První dítě ve 22 a poslední (čtvrté) o 10 let později ;)
Vystudovala jsem s dětmi dvě VŠ, cestujeme .... rozhodně nemám pocit, že mne v něčem omezily.
Ale, manžel je o 8 let starší.
Takže to je asi také jiné, než kdybych měla první dítě v tom věku, s někým stejně starým.
Dovedl nás existenčně zabezpečit, takže jsem mohla dodelavat školy a také se pracovně trochu postavit na vlastní nohy ;) i s dětmi.
Osobně s láskou vzpomínám na své první těhotenství, protože to tělo těsně po 20, se fakt nedá srovnávat s 30+ 😁 a to jsem myslím v perfektní kondici, ale prostě......🙂
Za mě je super mít děti v brzkém věku - ale člověk by na to měl mít určitě jednak partnera a jednak zázemí.
Pozdější věk má zase taky svoje ... a hlavně, každý tohle cítí jinak ;)

Tak holky jdu se pochlubit 🙂 nakonec jsme se s přítelem v dubnu vzali a hned v květnu se nám na poprvé miminko povedlo 🙂 teď jsem 16tt. Manžel i já jsme nejšťastnější na světě, do měsíce se konečně stěhujeme do vlastního a užíváme si to 🙂 takže vlastně nakonec happyend 😍 všem přeju aby se Vám taky splnilo co si přejete 🙂