icon

Maminky ve 40 letech. Je možné další těhotenství po diabetu?

alexandralorraine
26. únor 2024

Jsou tu nějaké maminky, které měly první miminko kolem 39 let a plánují nebo mají ještě další? Rozhoduji se, jestli do toho mám ještě jednou jít. První těhotenství gestační diabetes, takže je jasné, že by byl znovu vzhledem k mé lačné glykémii i bez těhu. Vím, že rozhodnutí je jen na mě, přítel by ale ještě jedno chtěl.

Strana
z2
odula
28. únor 2024

@zuzkasim jako... ja nevím. Starší rodice mi přijdou naopak vic v pohodě, neresi ty uz kraviny co mladší ( hlavně kdyz to není první dítě). A co se tyce zdravi a síly - jasně, přírodu neokecas. Každopádně jsou ženský padesatnice co maj lepší kondici nez třicítky, lidi co se dozijou 80 v aktivitě a detem přítezi nejsou... strašně to záleží na konkrétní osobní situaci, všechny proměnný stejně nemuzes pokrejt ( vaznou nemoc kuprikladu) at je ti 30 nebo 60. Takže: @alexandralorraine- znas se nejlip, pokud se na to cítíš, víš ze mas energii a dítě chceš, tak se toho neboj. Moje hranice tedy byla 40 a dal uz bych nešla - ale my uz taky máme deti tři, takze mit 4 po 40 uz je asi trochu moc ;)

alexandralorraine
autor
28. únor 2024

@jahodi přeju hodně štěstí, ať to vyjde co nejdříve! 🙏🏻🙏🏻🍀

alexandralorraine
autor
28. únor 2024

@verungn nedávno jsem o tom ještě ani nepřemýšlela, pak mi ale na pravidelné kontrole doktorka řekla, že si myslí, že bych mohla být těhotná, mě to v tu chvíli překvapilo, test byl ale opakovaně negativní a najednou mě to začalo mrzet, ale nechala jsem to být. No a nedávno na testu duch, bohužel falešný a v tu chvíli mi to bylo hodně líto, tak jsem o tom začala přemýšlet, jestli synovi pořídit sourozence, je mu 21 měsíců. Partnera mám úžasného, práci a zázemí také. V práci by se jim to teda asi moc nelíbilo.

dolfina
28. únor 2024

@alexandralorraine první dítě jsem měla v 19, druhé ve 39 a já vážně nevím, co bych bez něj dělala. Naplňuje mě zase tolik pocitem štěstí, jasně jsem víc unavená, ale i víc osudu vděčná, že mám a je to tak hodný kluk, mám obrovskou radost, že jsem se tak rozhodla.

alianan
28. únor 2024

@pampelina18 Já si tu spíš všimla mladších maminek, co si stěžují na únavu nebo touží po "běžném" životě či prostě musí vydělávat peníze a téměř mimino strčí do nějaké skupinky a jdou do práce.😉
Za mě, ve čtyřiceti se tolik nerouhám, či jak to říct, a nemám tendence si stěžovat a dávat dítě na hlídání abych si odpočinula či se pobavila. Dítě si neskutečně užívám a ani unava se nekoná, vše jde naprosto hladce.
Já si měla tendence "odkládat" dítě ve dvaceti, měla jsem pocit, že mi život utíká a dítě unavuje. Teď už vím, že mi život s dítětem neutíká, ale naopak vše do sebe zapadá tak jak má a dítě nabíjí energií, neunavuje.

klika1881
28. únor 2024

Ja nevim. Ja mela dcerku ve 28 a celam druhe, ktere stihnu ve 30. Za me akorat. Uzila sem si vejsku, party, dovolene, dobrodruzstvi s partnerem apod .. urcite bych nechtela deti ve 20.. myslim ze kazdy by mel mit moznost se vybourit, pobrat nejake zkusenosti, najit kvalitniho partnera, nasetrit neco apod.. zaroven bych nechtela deti kolem 40tky, protoze ta predstava ze se v 55 hadam doma s pubertakama a “nerozumim” jim, je taky docela na palici :D Ale clovek mini, zivot meni.. ne kazdy ma deti kdy chce.. necekane se povede, potraty, nevhodny partner .. to clovek neovlivni.. lazdopadne mam kolem sebe spoustu spise tatinku co maji deti v pozdejsi veku a vsichni jsou hotovy.. hodne se sveruji jak jsou unaveni, vycerpani, jak je to nenaplnuje a detem se bohuzel moc nevenuji a zasivaji se (nerikam ze kazdy). Vidim to u meho taty napr. Ktery me se jeste venoval.. synum, ktere mel cca 41 a 50 let uz ne. Znam i par co mel jedno dite v pozdejsim veku (33 pani, 47 pan) a syn zvyknuty u babicky, cestovat a hodne prizpusobeny jejich zpusobu zivota. Pani chtela druhe, po 3 letech maji druhe, ktere je mnohem narocnejsi, neni tak prizpusobive, pro babicku uz je mazec uhlidat dve malinke deti, takze hlidani uz neni tak caste a 100%tni .. a tatinek najednou kazdy den v praci do vecera a neustale “nejaka prace” kolem.. o omezeni cestovani apod ani nemluvim.. tak si pak rikam, ze kdyby zustali u jednoho.. bylo by jim asi lip.. ted jen doufam,ze to nepokazi i vztah mezi nimi, tom ze nebudou moct, na co byli jen se synkem zvyknutí. Zaroven predstava pracovani do nejakych 70-75 let kdyz by chtely deti studovat aby to clovek uplatil.. no nevim..
Ale v tomhle Ti nikdo nemuze radit. Delej jak citis.. pokud Tebe i tatinka to tahne k druhemu miminku jdete do toho. Vse se neda naplanovat.. treba to vyjde, treba ne.. kazdopadne aby jsi si to jednou nevycitala, ze si to alespon nezkusila 🙂 At to dopadne, tak jak si prejes ❤️

janedv
28. únor 2024

@zuzkasim porad si nerozumime. Ty to vnimas jako "rozhodnuti" mit deti ve veku 40+ a opet pises, ze tys je mela "vcas". Mi pride, ze ty porad nechapes, ze pro zeny v teto zivotni situaci to neni volba mit je drive nebo pozdeji. Ale mit pozdeji nebo vubec. A radit nekomu, at nema deti, protoze ty si myslis, ze je moc unaveny a bude ostudou pro dite mit v puberte stareho tatu/mamu, to je to, co mi prijde pres caru. Ale je to jedno, nema cenu to resit.

@klika1881 spis nez o veku to bude socialni bublinou, ve ktere se pohybujes. Ja to psala vys, ja to mam presne naopak. My pratele pod 40 asi ani nemame a otcove/matky jsou vesmes vsichni paradni (jasne, nekde to dre, mam dobrou kamaradku, jejiz manzel nefunguje, tem je tedy zrovna pod 40 a nemaji dost penez a vztah spatne).
Jo a lide, co pracovali pred detmi treba do tech 40 jsou financne dost jinde na to, aby museli pracovat do 70-75 na uziveni deti. Coz opet ukazuje, ze ne, vekem to nebude, spis tvou sociokulturni skupinou 🙂).

janedv
28. únor 2024

@alianan vyjadrilas to bazne presne! Ja ted s detmi cestuji a podle reakci uplne vidis, jake zuvotni zkusenosti ty lide maji. Vetsina mladych, bud bezdetnych nebo mladorodicu rika, jak me obdivuji, ze to zvladam a jak jsem odvazna. Ja kyvu hlavickou a v duchu se usmivam. Starsi lide vidi to, co je opravdu dulezite a chapou, ze cas s detmi je neco, co ti nic jineho nenahradi.
Takze ano, s vekem to zdravi nekdy jde od desiti k peti a unava se projevuje, ale jak pise @odula taky umis v tomto veku rozeznat hodnoty a neresis prizemnosti.

janedv
28. únor 2024

@alexandralorraine moc ti to preji. U me nebyl problem otehotnet, ale donosit a kdyz u druhorozene probehl screening v pohode a bylo jasne, ze jsem prekonala tu pomyslnou hranici, byla jsem strasne stastna a zaroven se strasne bala az do konce. Ke konci se zase neco podelalo, tak jsem v 38. tydnu rozhodla, ze musi ven. Donosena byla, kazdy dalsi den byl stres a strach. Vse je v poradku, zakratko ji bude 5,tady v Azii je blondata modrooka holcicka jak celebrita. S osmiletym jsou skveli partaci. Ja byla po tech potratech pripravena na to, ze starsi bude jedinacek. Bylo nam dobre, on byl (a je) uzasne dite, akorat teda nespal, takze unava obrovska. Ale my bychom sebe i jeho o tolik ochudili, kdybychom nemeli druhorozenou. Neumim si ted predstavit, ze by neexistovala. Nerikam, ze to tak je vsude a je jejich vztah vydrzi. To nevim. Ale ted maji detstvi uzasne, diky sobe navzajem.

pipilemons
28. únor 2024

@alianan fakt? Tak a vidis.. ja mam kolem sebe vsechny, kteri mi rikaj, ze to nepujde a ja z toho normalne dostala mindrak.. Mam uz 2 deti a ty sly raz dva a podle me prave protoze mi vsichni tvrdej, jak uz to pred 40 nejde, tak sem si to sama sekla v hlave a ted se to uplne nedari🙈 Ale tvoje zprava me potesila 😍

verungn
28. únor 2024

@janedv Vnímám to úplně stejně. První dítě jsem si vůbec neužila - mně bylo dokonce 19, let, takže jsem byla sama dítě - nevylítaný. Malou jsem dávala co 14 dní k rodičům na víkend, obrážela různé akce a hrozně toužila se později s někým seznámit, když to s partnerem nevyšlo...není divu-mladí a hloupí. Další dítě bylo neplánované ve 27 letech s partnerem, se kterým jsem vydržela 13 let, ale prostě nám to vůbec nefungovalo a do výchovy se nezapojoval. A teď ??? Mám fajn práci, chlapa, kterého jsem si přála, oba dva finančně gramotní 🙂 (oba máme stabilní příjem + vedlejšák) což v 18 ti nechápu, jak jsem dokázala žít ze 3600.- mateřské a 5000.- z půl úvazku v lékárně. Teď ve 37mi letech cítím a vnímám, jak jsem všechno měla začít plánovat až teď, kdy jsem vyrovnaná, vím, co chci, finance si zajistím, babičku máme na případné hlídání stále čipernou a víkend co víkend jsme někde na cestách, výletech, horách...prostě aktivní rodina a další prcek by se k nám prostě přidal a my k němu ....s láskou. Je jen těžké to rozhodnutí udělat a vyjít z návyku na určitý komfort. Ale hodnoty mám úplně jiné, když to tak vše porovnám 🙂

bonavoxa
28. únor 2024

@alexandralorraine Ve 38 jsem rodila potřetí. Těhotenství jsem snášela velice dobře. První rok byl záhul, ale spíš psychický... strašně jsem vnímala, jak si společnost váží matek a jaké má nároky. Protože třetí těhotenství přišlo v době, kdy jsem po x letech začínala trochu existovat jako já sama, chodila do práce a měla vlastní aktivity. Tenhle schod ale u Tebe nehrozí, protože první dítko je ještě malé. Takže se dá plynule navázat. Co se týče fyzické stránky , necítím nějaký výrazný rozdíl.

mmmk
28. únor 2024

@alexandralorraine asi sama nejlíp víš, jak se cítíš a jak to cítíš. Podle toho bych se zařídila, protože nějaký cizí ženský by fóru v tvých botách nechodí, že. Když to vezmu podle sebe, je mi 41, cítím se fit a nemít už čtyři děti a čtyři císaře, klidně bych teď miminko měla. Prvního syna jsem měla po x letech marných pokusů ve 27, pak dvě dcery stejně tak a poslední syn k nám přišel, protože po 13 letech neplodnosti už nikdo nedoufá a my se tomu nějak nebránili. Takže se mi ve 37 narodilo čtvrtý. Rozdíl v energii cítím, ale logicky - s prvním miminkem jsem měla jen jeho a psa, se čtvrtým ještě tři starší sourozence, učení doma při coroně, jejich kroužky, školy a aktivity. Takže ano, byla jsem unavená víc. Ale jak říkám, já se cítím fit a šla bych do toho klidně i teď, jen těch dětí už mám hodně😅
V Německu běžně rodí moje vrstevnice. Teď odchází nás mateřskou naše mzdová účetní a je jí 42, čeká druhý. Vůbec to není problém a nikdo věk nekomentuje. Tak držím pěsti, ať se rozhodneš je své spokojenosti.

bertik20
28. únor 2024

První dvojčata jsem měla skoro ve 27.
Manželství šlo do kytek, poznala jsem druhého manžela v 38 a chtěli jsme mít dítě spolu. Než se povedlo a syn se narodil bylo mi čerstvě 41.
Cítím se pořad stejně a jsem ráda,že toho lumpíka máme

zekrt
28. únor 2024

Za mě dva lepší než jeden, tak jako tak tě ten puboš po padesátce čeká, tak co už. 😃 Kdyby bylo první dítě větší, tak bych se do toho už nehrnula.

svha
28. únor 2024

Radit nebudu, 😁.
Důvody, proč mám děti s větším rozestupem od sebe neuvádím, nuda 😆.
Ale když zrovna sebe srovnám se sousedkou o 12 let mladší, ano ona má dvě děti po sobě porozené do třiceti svého věku, je to rozdíl. Ovšem energie mám na rozdávání více já, jako starší matka neřeším každou blbost ani nejsem přeopatrná, hovory s ní jsou časté a hodně vše obrací ze všech stran a řeší. Prostě je taková. Můj 4,5 letý "enerdžajzr" na svět přijít měl. Jo máme od sebe téměř 40 let, ale co se stát mělo stálo se. Ano budu babča, on v plném rozpuku. Už to nezměním. Takže si užívám každý den obě své děti, svůj život a vůbec.
A tobě přeji správné rozhodnutí. Je jen a jen na tobě.😘

svha
28. únor 2024

A u nás ve městě loňská statistika - nejmladší rodičce bylo 17 let, nejstarší 48. 🙂 Kolikáté dítko která měla můžeme hádat 😄.

klika1881
28. únor 2024

@janedv Vidis. Ty mas treba sociáni bublinu “super rodicu malinkých deti nad 40” a ja zas rodicu z minimalne trech rozdilbych skupin lidi, kteri jsou proste z deti vycerpani a neboji se to rict.
Nerikam ze to nejde a je to spatne. Nikdy sem to netvrdila. Kazdy ma proste hranici jinou, kazdy je jinak akcni, jinak uzkostny, jinak pripraveny. Jen se ptala pani na nazor a ten sem ji napsala, jak to vidim ja u ne malo “strasich” rodicu co znam. Ale jako neboj, taky mam i kamaradku co je relativne mlada, ma jedno dite a porad jen skuhra :D
Ale teda ja nevim.. Podle me ve 40 nejsou lidi financne uplne jinde. Myslis ze kdyz mas dve deti, ktere budou chtit jit na napr. vysokou .. kde budes obema skoro zaroven platit potreby do skoly, kolej apod .. ze jako to neni problem? Podle me to z duchodu a uspor vazne nedas. Videla sem kolik to stalo nase v dobe, kdyz jsem ja studovala .. a ted je vse mnooohem drazsi.
Obvzlast kdyz dnes tak brutalne leti hypoteky, najmy apod..
Rozhodne nepisu a neobhajuju (coz mi prijde ze Ty prave delas) ze muj vek je ideal na deti, kdyby to bylo na me a partnerovi a slo vse naplanovat a dopadlo dobre, mame deti klidne jeste driv 🙂 Proste asi kazdy vek ma neco 🙂 jak byt hodne mlady rodic, tak byt rodic ve strednich letech, tak byt starsi rodic.. kazde ma sva pozitiva a negativa. Proto sem poprala zakladatelce at vse dopadne jak chce a rozhodne se hlavne podle sebe .. 🙂

svha
28. únor 2024

@klika1881 pokud porodím ve 40 a pracovat mám do.... 67 asi 🤔, tak ve 27 by vysokou už prcek mohl mít případně za sebou 🙃, to jen tak bokem. Četla jsem až teď ten poslední příspěvek, také mě peníze napadly.

klika1881
28. únor 2024

@svha noo, je pravda ze nas stejne mozna donuti pracovat tak do 75, kdyz vidim jak ten vek odchodu do duchodu stoupa :D Jasne ze by to clovek zmakl.. jen je to proste jedna z veci na kterou se zapomina, stejne tak muze ditko (pokud to studium dovoli) chodit pri skole na brigady apod. Reagovala sem na pani co psala, ze lidi co do 40 pracovali jsou financne jinde a nemusi to resit. Coz si nemyslim ze je nejakym pravidlem. Nekteri setri, nekteri si uzivaji rozhazuji.. nekdo ma od 25 svoje bydleni tim padem bude mit treba v 45 zplaceno, nekdo vlastni bydleni ani nema, nebo resi az prave takhle dele a pak bude platit do 60.. to je proste take clovek od cloveka. Asi se to proste neda “pausalizovat”.. Ale ja uz se proste chci v 60 videt nekde v poklidne praci kde nebudu honit penize, protoze “musim”. Vite jak to myslim 🙂) Kazdopadne jak rikam.. musi se zakladatelka rozhodnout sama podle vlastnich moznosti a sil a hlavne tak, aby si to jednou nevycitala,, ze to treba alespon nezkusila nebo tak ❤️ a Vam zavidim energii na rozdavani.. ja mam doma 2,5 lety sidlo, za mesic rodim a klido bych nejakou energii navic brala :D

tinaprofi
29. únor 2024

A az jim bude 20, 30 a jejich zivot bude zacinat, tak vas bude koncit... Decka potrebujou matku po celou drahu, nejlepe, ne jen odkojit a pak zatleskat na maturitaku 🙂)) clovek musi premyslet hodne dopredu

drep
29. únor 2024

@klika1881 protože u nás je zvykem dělat kariéru a až pak mít děti, tak mám okolo sebe docela dost rodičů 40+, kteří mají školkové děti a k tomu odsloužil měsíčně 5-6 24 hodinových služeb. Jasně, jsme obecně lidi, co se dost starají o vlastní zdraví, sportovat a být aktivní. No a vidím lidi, co jsou aktivní a sportující i s dětmi, jediný, kdo si permanentně stěžuje, je kolega, co má děti tři během pěti let a poslední dvouleté a obří hypotéku, takže slouží jako blázen. Já měla dítě ve 33, je mi 38 a o druhém teprv začínám přemýšlet, možná to nepůjde, to je život, ale ji al absolutně nemám pocit, že už bych byla stará.

svha
29. únor 2024

@klika1881 jasný, chápu, rozumím,
Proto třeba u mě i rozhodovalo, že mám mladšího chlapa, plus ke genetickému materiálu i k penězům 😃

pipilemons
29. únor 2024

@drep To jsi napsala hezky.. Cloveku je tolik, na kolik se citi.. Moje mamka mela segry v 37 a maji spolu krasny vztah a hlavne mamka i tatka jsou vlastne porad mladi a to jim bude 67 a zatimco jejich vrtsevnici, kteri meli deti ve 20 jsou dedeckove a babicky, ktery porad nekde neco boli a kazdy den shlednou tisic serialu v telce (ale je to kazdeho vec),nasi jsou porad hodne aktivni.. a rekla bych, ze za to muzou ty deti v pozdejsim veku.. Kdyz si ve 40 budeme myslet, ze patrime do staryho zeleza, tak to tak proste bude…

svha
29. únor 2024

@pipilemons ani po 40 si nemyslím, že jsem stará, pokud se na věk nikdo neptá, zapomínám, kolik mi je 🤣😂

pipilemons
29. únor 2024

@svha ♥️♥️♥️

zuzkasim
1. bře 2024

@janedv Opravdu jsme se vůbec nepochopily. Nikdy jsem tento názor nevyslovila v souvislosti, kdy žena žádné dítě nemá. Ale je to vážně jedno, je to rozhodnutí každého.

pipilemons
2. bře 2024

@verungn to je hezky prispevek! A okoli, at si mysli co chce.. Jsem zvedava, jak se rozhodnete ♥️ Stejne vse bude, tak jak to ma byt🙏 Hanychova - nehanychova. Nikdo nejsme v jeji kuzi..A ta prace - za ni nam za 30 let podekujou a co.. Ty deti jsou proste nejvic ♥️. A to je mi 38 a uz mam dve celkem velky deti - a to treti si preju nejvic na svete, at si okoli mysli, ze jsem treba nejstarsi a blazen..

Strana
z2