Neovuluji a mám užívat Utrogestan, jaký máte názor?
Dobrý den,
mám prosím dotaz. Od února 2016 vysazena antikoncepce. 1. Ms dne 16.6. s pomocí utrogestanu, 2.Ms 24.7. již bez utrogestanu. Neovuluji, a dnes jsem byla na gyndě s žádostí o nasazení hormonů, prostě ať tu ovulaci mám, a sdělil mi, že mám opět 3 měsíce užívat Utrogestan!!! Ten ale nevyvolá ovulaci. Jaký na tento postup máte názor? Mám se obrátit rovnou na CAR? Děkuji moc,
@salenas a podle tebe kdy bych ho mela spravne zacit uzivat?napisu do toho heliosu, dekuji za tip.ma se nasadit 16 ty den cyklu?no tak on asi chtel at zacnu uplne nanovo nebo cobez ohledu na posledni ms..
@radunka87k progesteron urcite po ovulaci, bere se cca 10 dní, po vysazení dojde ke spádu a k menstruaci. Jestli ti to doktor nejak popletl nebo jsi to spatne pochopila, moc to nehrot a spocítej si to sama, stejně ti v heliosu nereknou nic jiného. Když začneš bez ohledu na poslední ms, dostaneš to až utroš vysadíš a pak už můžeš začít znova a řádně. Menstruaci spustí ten pokles hormonů po tom co ho přestaneš užívat. Doktor ví co dělá, určitě se ti snaží srovnat cyklus a zároveň utroš pomůže k uhnízdění kdyby se ti zadařilo. A jestli fakt nevíš, zavolej doktorovi, od toho ho máš 🙂
@radunka87k podle mě bys ho měla brát po ovulaci, tu nevíš, kdy máš, tak se utrogestan nasazuje 15-17 den, pokud má někdo opravdu pravidelný dlouhý cykluy, třeba 35 dní, nasazuje se utrogestan až v druhé polovině cyklu.
dneska nebo zítra bys správně měla dostat menzes, vid ? jak jsme se bavily posledně ?
@salenas no ja ten utros brala ted od toho ctvrtka dle doktora,takze jeste zitra posl.pilulky a budu cekat no..takze asi az pozdeji.zas tak nespecham,tak se mi to protahne no.pak pockam az to dostanu a nepočítám 17 dni od 1. Dne ms a budu uzivat 10 dni..
@radunka87k no jo, jenže když začneš brát 17 den cyklu na 10 dní utrogestan, zase budeš mít cyklus dlouhýýýý, to už máš minimálně 27 dní a menzes nemusí přijít hned po vysazení, ale třeba také za 4 dny
Dobře, tak proč mi to doktor tak nařídil..jak tedy mám užívat a kdy začít když nevím ani jak je cyklus dlouhý a ani kdy mám ovu...jak by to mělo být správně? Např. když žena dostane ms dnes, tj.22.8. ve středu 7.9.(po 17ti dnech) začne užívat po dobu 10 dní Utrogestan, to je do 17.9.. a pak se čeká cca 4 dny na ms, že? to je do toho 21-22.9., takže to vychází ne?
@radunka87k hele, tvůj doktor teď neřeší ovulaci, ale tvůj cyklu, až budeš mít pravidelný cyklus, lze si odvodit, kdy zhruba budeš mít ovulaci a kdy je potřeba udělat ultrazvukovou kontrolu. jelikož ti cykly haprují, někdy 34, někdy víc, nikdy přesně netrefíte ultrazvukovou kontrolu.
takže čistě teoreticky, menzes přijde dnes ráno, takže 22.8 + 17 dní je 7.9, nasadíš na 10 dní utroš, tak už jsi na 27 dnu cyklu, vysadíš utroš a čekáš, může a nemusí, každá to má jinak, do 4 dnů. pokud přijde za 4 dny, tvůj cyklus trval 31 dní.( pokud bys utrogestan nasadila 15 den, dobereš utroš 25 den a pak by menzes mohla přijít 29 den cyklu ) Takže v příštím cyklu můžeš mít ovulaci kolem 15 dne a když to takto budeš mít celý tři měsíce pravidelně, doktor bude vědět, kdy zhruba na kontrolu ovulace tě pozvat.
takže tyto výpočty by už seděly, ne to, co ti nasadil teď v rozjetým cyklu, ale nic se neděje, jen budeš mít cyklus dlouhej, nic víc.
Lékař ti to měl vše vysvětlit, zkusila jsi napsat do toho Heliosu ?
@radunka87k Normálně to funguje tak, že po ovulaci, ať nastane kdykoliv, se začne progesteron POSTUPNĚ zvyšovat po dobu cca 13 dní, pak náhle poklesne a spustí se tak ms. Doba před ovulací může trvat různě dlouho. Podle mě ti řekl od 17 dne aby byla větší jistotota že stihneš mezitím ovulovat a brát 10 dní aby se pomohlo tomu přirozenému nárustu. On ten progesteron není vysoký hned, stoupá postupně, takže ty první dny po ovulaci to nevadí když ho nenasadíš hned, jestli mi rozumíš. Navíc málokdo má ideální cyklus s ovulací 14. den a 28 dní dlouhý.
pokud jste 10 let užívala hormonální antikoncepci a následně Vissane, může být Váš cyklus nyní nepravidelný. Užitím Utrogestanu lékař sleduje pouze zpravidelnění krvácení, nikoliv vyvolání ovulace. Zatím bych léčbu ponechal na cca max 3-6 měsíců, po které se pokusíte přirozeně otěhotnět. Můžete užívat Utrogestan nadále 16.-25. (17.-26.) DC
toto mi odepsal dr. z Heliosu..a volala jsem na gyndu a zeptala se jak s užíváním a potvrdila mi že od 17 tého dne užívat..no ale teoreticky i kdyby byl cyklus delší, tak může nastat ovulace??
@radunka87k no huráá, nějaká odpověď !
Jasně, i když je cyklus delší, ovulace je, jen nevíš kdy, dokud nebudou cykly pravidelnější !
aspoň teď víš, že to první nasazení bylo moc pozdě, ale v dalším cyklu už to bude supéér 🙂
Tak jsme se dopracovali někam..no jsem zvědavá..je to běh na dlouhou trať
@radunka87k ale není, to se ti jenom zdá 🙂 neboj 🙂
hold nakoupíš hromadu ovu testů a hold místo 7mi dnů budeš testovat třeba 10, to už tě nezabije, ne 🙂
Hezky den.tak hlasim ze po puvodni ms 16.6 a 24.7 a ted po tech 6 dnech utrogestanu se dostavila ms 24.8. pouzivala jsem tampony ale trvala jen 3 dny a nic.tak nevim.predtim s vlozkama i 6 dni a ted jen toto.tak nevim jestli jsem ji tema tamonama nejak nezarazila?
@radunka87k určitě ne, taky mám menzes od doby přípravy na ivf tři dny ...
@radunka87k To nejde zarazit tamponama, prostě buď je týden nebo tři dny, každá to má jinak.
Super.jsem klidnejsi.dekujiii.

@radunka87k J a k tomu ovu testu cos sem dala - já například ho měla úplně sněhobílý celý cyklus, ta slabá čárka je přítomná jen u někoho. Když se mi slabá čárka objevila (testovala jsem z praktických důvodů ráno, i když se doporučuje večer), začla jsem testovat dvakrát denně abych to fakt vysledovala. A víš co? Já měla opravdu pozitivní test z té první ranní moči, odpoledne už byl zase slabý. Hledala jsem pak co a jak na netu a dočetla jsem se že část žen má atypicky vrchol LH ráno a ne večer, ale většina má ten peak odpoledne. Takže za sebe doporučuju okolo očekávané ovulace testovat víckrát za den abys to neprošvihla. Těhotenství mi ovu test neukázal, zkoušela jsem to i když už jsem věděla že jsem těhotná a byl bílý. Ale některé holky píšou že to viděly dřív než na těhu testu, asi záleží na značce testu, jak je citlivý na hcg.