Po roce nejsem těhotná a nevím, co dál
Ahoj holky, tenhle víkend na mě padl strašný splín a já se potřebuju někomu svěřit, tak to zkusím tady.... Nikdy jsem nebyla ten typ, že bych si přála miminko, milovala dětičky, spíš naopak, kavárny s dětským koutkem jsem vždycky obcházela obloukem a děti mi nic moc neříkaly, ani nemám žádné kamarádky s dětmi, ani malé děti v rodině. Cca před rokem a půl jsme s manželem téma děti naťukly, končila mi Mirena, my se rozhodli ji nechat vyndat a dál to neřešit a že uvidíme. Mirenu mi doktor vyndal před rokem touhle dobou. Pořád ještě pro nás děti byly spíš velká neznámá, ale postupně jsme dospěli k tomu, že bychom miminko už opravdu chtěli. Mě je čerstvých 28, manželovi 31, právě jsme si dostavěli domeček, máme vyřešené finance, ideální stav. No a je to rok, co máme nechráněný styk a ono stále nic. A tenhle víkend, kdy jsem to dostala, to na mě šíleně padlo. Dívali jsme se na jeden film, byla tam těhotná dívka a chtěla dát dítě po porodu k adopci. To mě totálně dostalo, nejdřív mi tekly slzy, pak jsem regulérně řvala jako želva a doteď se nemůžu toho splínu zbavit a přemýšlím, co dál, jestli začít situaci nějak řešit?? Na jednu stranu si racionálně říkám, že není kam spěchat, máme dost aktivit a plánů i bez miminka, já mám novou práci (cca 5 měsíců) a dobrou práci, jsem tam spokojená a je to zajímavé místo, jak platově tak náplní. Plánujeme si sportovní dovolenou, dokončujeme domeček, po dvou letech stavby máme konečně čas si užívat aktivit, které jsme museli ty dva roky oželet.... Ale pak zjistím, že je další spolužačka těhotná (zrovna minulý týden jedna, která 15 let trpí bulimií, to prostě naštve, ona si tolik let huntuje tělo, vypadá jako reklama na hlad a smrt dohromady a jen tak si prostě otěhotní?) a zase to na mě padne, proč ona jo a já pořád ne. K doktorovi se mi moc nechce, představa nějakých vyšetření apod. není moc lákavá a já obecně k západní medicíně moc netíhnu, na nějaké umělé oplodnění apod. bych nikdy nešla, to ne. Hodně se zajímám o TČM, tak možná se zkusím porozhlédnout tam.... Ale spíš mě strašně překvapilo, že jsem z toho tak špatná, já, kterou děti nikdy nezajímaly... A manžel? Ten je taky zklamaný, že stále nic, jak vidí, že jsem si na záchodě připravila svůj džbánek s tampony, je mu jasné, že to opět nevyšlo... Všude se píše, zaměřit se na něco jiného, no jo, ale já se na dítě nijak nezaměřuju, věnuju se práci, domu, manželovi, rodině, sportu, psovi.... nesleduju ovulaci, do diskuzí téměř nechodím, nenunám se s prtavejma věcma v obchodě.... Tak já moc nevím, co ted.... Pokud ten můj výblitek někdo přečte a napíše třeba něco povzbudivého, budu ráda 🙂
@letadylkokane Ja to tak nevidim. Znam dost lidi s nedokoncenou zakladkou, kteri vedou pekny zivot, uzivi se a dokazi se o sebe postarat. Ono tech mist je porad nastesti docela dost a nektera jsou i hezky placena. A ti lide vedou normalni zivot. Jasne, je to trochu rizikovejsi v tom, ze clovek ma toho uplatneni mene... Ale ono jde asi predevsim na to, jak se na to clovek diva. Ja vidim mozna uspech i v tom, v cem spousta lidi neuspech. Divam se na dost veci jinak.
@mili_ilim_ilmi zalezi na tom, co si predstavujes pod pojmem pekny zivot?ja teda nevim v jakem okruhu lidi se pohybujes ale ja osobne nikoho s nedokoncenou zakladkou neznam a jsem za to rada.ja s takovym pristupem zasadne nesouhlasim,clovek se ma nejdriv byt schopny postarat sam o sebe nez si udela dite.
@mili_ilim_ilmi tak nedokoncena zakladka fakt uspech neni. Co je dle tebe hezky placena prace pro takoveho cloveka? Vzdyt takovy clovek bude nekde kolem minimalky plus minus dva tisice. To ti prijde "hezke"? A to by ti v budoucnu u napr. adoptivniho syna stacilo? A neni to malo, Antone Pavlovici?
@letadylkokane No tak treba svagrova si na neodborne delnicke praci na osmicky vydela 18.000 Kc v cistem plus k tomu ma benefity. U muze v praci delnici zacinaji na dvacitce cisteho, dela tam spousta lidi jen se zakladkou. V jeho byvale praci take zacinali delnici se zakladkou na dvacitce cisteho. Jasne, muz tam treba za odbornou praci bere vic. Ale ja mam treba s vs dvacitku v cistnem jen kdyz mam zrovna lepsi mesic. Neni to na rozhazovani, ale da se s tim urcite vice nez prezivat. Podotykam, ze nemluvim o Praze, kde by to cloveku padlo pomalu cele na najem, tady lze v pohode sehnat najem 3+1 pod deset tisic. U nekoho muzu byt uspech uz jen to, ze to prace jde, ze se snazi. Ze rozviji ten clovek to, co mu jde. Ze se dokaze postarat o domacnost, o sebe, ze si dokaze najit zajmy. Ze se nauci vse hned nevzdavat. Ja treba znam dite, ktery ma ve skole desny problemy, zakladku nejspis celou nedodela. Ale rad pomaha s peci o domacnost. V tom se i dost snazi. Naucilo se pracovnim navykum a je to uspech, protoze je z rodiny, kde tyto navyky chybi. Rado vari a vari dobre. Mozna nebude mit dokoncenou zakladku, ale kdyz se v nem budou podporovat ty pracovni navyky a rozvoj v tom, co ho bavi a jde mu to, tak verim tomu, ze jednou bude pracovat a postara se o sebe.
@zelenaesmolda Ja znam lidi s nedokoncenou zakladkou dost, ty jich treba taky par znas, jen o tom nevis, nemaji to napsane na cele. Ja se pochybuji mezi lidmi s vs, ss, vyucenim, se zakladkou i bez nedokoncene zakladky. Komentari o tom, ze jsi proti tomu, aby takovi lide meli deti nerozumim. Myslis to obecne? Nebo to myslis na me? Pokud na me, nerozumim tomu, z ceho usuzujes, ze ja se o sebe nedokazu postarat? Nic o me nevis. A vlastne ani nevim, z ceho obecne usuzujes, ze by se o sebe takovy clovek nedokazal postarat? Existuji lide s nedokoncenou zs, co se o sebe dokazi postarat a existuji vysokoskolaci, kteri jsou v beznem zivote naprosto ztraceni.
@mili_ilim_ilmi myslela jsem to samozrejme obecne.z ceho usuzuju?to je docela jednoduche.kdyz nekdo neni schopny dokoncit ani ZS tak to neco vypovida o jeho IQ.Takovy clovek bude tezko schopny postarat se o dite a to nemyslim jenom materialne i kdyz to samozrejme bude taky problem protoze na takove lidi ceka kazdy zamestnavatel s otevrenou naruci...
@zelenaesmolda No treba v okoli na delniky cekaji opravdu s otevrenou naruci a jsou radi, kdyz se najde Cech a nemusi tahat lidi ze zahranici. O jeho IQ to vypovidat muze a nemusi. A mirne nizsi IQ zase neznamena, ze se clovek nedokaze postarat o dite... Vyse pises, ze jses rada, ze nikoho takoveho neznas. Ja jsem naopak rada, ze znam lidi ruzneho vzdelani a z ruzneho prostredi.
@mili_ilim_ilmi
@zelenaesmolda
@letadylkokane super, že jste si popovídaly :D :D :D dohlédnu na to, aby to dítě, které si přeju, dokončilo aspon základu :D
@malinkaelinka 😀 😀
@malinkaelinka vytecny napad 🙂))
@malinkaelinka já jsem taky vstavala různě, tak jsem to řešila tak, že jsem měla budika na nejdrivejsi čas vstavaní, a kdyžtak jsem po měření spala dál... ale to už je na každým. Pak mě napadá ještě jestli jsi neslysela o metodě Ludmily mojzisove...
@tynka9 no tak to bych teda nedala, když přijdu z odpolední v jedenáct v noci, jdu spát tak před jednou a dávat si budíka na čtvrtou kvůli měření... to by stejně nemělo význam, ne? Když bych před tím jen tři hodiny spala, co jsem k tomu četla, mělo by se předtím aspon 6 hodin ležet a spát... takže by to stejně bylo zkreslené.... Při odpolední nevyspávám do oběda, ale do těch sedmi osmi určitě.
@malinkaelinka pekne, ale vysvetli tohle nekomu ,kdo ditko opravdu chce....ve 30 jsem jeste ditko nemela, bala jsem se, necitila se na to..a dnes? Lituji, ze jsem nezacala driv a to z mnoha duvodu......deti otevrou cloveku jiny svet a posunou hranice. Ja mam dnes jine priority....a vim , ze pri problemu bych to resila radikalne....kdyz clovek ditko nema, proste nevi, o co prichazi...i ja driv rikala..zit se da i bez deti...a dnes si to neumim predstavit.......
Ja otehotnela se synem prvni mesic, s dcerkou druhy...vzdy stacily 4 ovulacni testy....manzel o nich nemel ani paru...kazdopadne vetsina zen,pokud nemaji problem, ma ovulaci cca ve stredu mezi cykly......proste to chce v te dobe vice postelovych hratek.....ale pokud ovulaci nemas, coz ty nevis, nebo ji mas nejak posunutou, nemusi ti pomoci nic....nechapu na co cekas.....pripada mi, ze se bojis, ze by mohl byt nekde problem , ale nechces to jen slyset.... Ze by te to ranilo? Jenze..bud dite chces nebo ne...
Ted budes cekat a za par let si trhat vlasy, ze jsi to neresila driv......
Ja si treba stale vycitam, ze syn je nedonoseny, ze kdybych necekala a stihla tehotenstvi pred konizaci, mohlo byt vse jinak....dcerku jsem nakonec po veeelkych problemech donosila..ale bylo to takove osobni peklicko....
Necetla jsem predchozi komentare, ale po tom, co jsem si prozila ,budu vsem radit necekat a mit ditko co nejdrive...a je mi lito treba maminek, ktere potrati ci na ditko velkou vadu a pod. Musi to byt moc tezke. Ne nadarmo dnes lekari varovne vztycuji prst .
Ja ti jen doporucim necekat a resit co nejdrive, chvilku treba bylinkama. A babskyma radama, ale za nedlouho i s pomoci lekaru....muze to byt beh na dlouhou trat, stejne tak muzes byt tehotna pristi mesic..ale kazde tehotenstvi je takovy maly zazrak..
@marketa11112 o svém myšlenkovém vývoji se zminuji v předchozích komentářích, stejně jako o tom, jaké kroky jsem zvolila 🙂
Omlouvám se, že zase odbočuju od tématu, ale nejde mi nereagovat.
@mili_ilim_ilmi Ano, program a celý proces adopce je velmi náročný, bohužel nejen časově. Ale také ta přípravná fáze slouží k tomu, aby byli rodiče připraveni na to, že s dítětem to rozhodně nebude jednoduché. Každý rodič to několikrát slyší, mluví s odborníky a je mu řečeno do čeho jde. Problém není s velkým očekáváním a nároků na dítě, problém byl v tom, že rodiče měli velké nároky sami na sebe. Byli si (stejně jako jsi ty) jistí, že to zvládnou, že ví do čeho jdou. Vidíš to možná až moc trochu růžově, zdá se mi. Zdolání psychotestů je zrovna ta úplně nejmenší překážka a za sebe si myslím, že je dobře, že se dělají.
K tomu vzdělání - ono nejde jen o to dosažené vzdělání. Všechny děti měli IQ v normě, takže to není o tom, že by vzdělání nezvládly po rozumové stránce. Ano, pokud má někdo nižší IQ, pak je jasné, že dosáhne jen určitého vzdělání a je to v pořádku. Tyto rodiče se ke všem svým dětem chovali stejně - nároky byly stejné na všechny, přístup, možnosti - vše bylo stejné, ale konce byly diametrálně jiné. Proč 2 ze 3 dětí dodělaly VŠ, jsou úspěšní a jejich bratr skončil jako feťák ve vězení? Ono nemít na tyto děti žádné nároky a dělat jim nějaké úlevy taky není dobře.
Já tedy v jiném případě rozhodně nepovažuju základní vzdělání za výhru a u svých dětí bych opravdu nadšená nebyla. To, že teď nějaká práce je, píšeš o ní že i "slušnější" - to je sice fajn, ale je otázka jaká bude situace na trhu práce za 5, 10, 20 let... já tedy člověka s průměrným IQ a dosaženou sotva základkou za úspěšného nepovažuji, neznám nikoho, kdo by byl pouze s tou základkou se svou situací spokojený a mohla bych ho za úspěšného považovat.
K adopci bych rada taky rekla sve, mam ve svem okoli dost rodin, co adoptovali, nebo jsou pestouni, ditka jsou hodne, slusne, ucenlive, nekteri uz maji uspesne za sebou SS a zacinaji VS a dalsi maji slusne nakroceno taky timto smerem, takze je to pripad od pripadu. Gro jsou geny a pusobeni okoli. Nehazela bych je do jednoho pytle. A nechapu jak nekdo muze rici, ze kdyz ma nekdo nizsi IQ, tak je automaticky spatny rodic, co to je za hovadina. Roli hraje i EQ, rodic, ktery ma nizsi IQ ale normalni nebo vyssi EQ muze byt uzasny rodic, kdezto rodic, ktery ma vysoke IQ a nizke nebo zadne EQ, tak je to rodic na pytel a dite akorat trpi. A nic nevylucuje, ze nekdo, kdo ma nizke IQ, nemuze mit genialni dite... omlouvam se za odboceni o tematu, ale to se proste uz nedalo cist bez reakce na nektere prispevky nebo casti prispevku
@priefi ale prave proto se delaji posudky od psychologu a socialky aby se posoudila vhodnost adoptivnich rodicu...
No, ačkoliv ještě před rokem jsem se rozhodla pokoušet se o dítě ve dvaatřiceti letech víceméně rozumem a po pozitivním těhotenském testu jsem hodinu nepřítomně zírala do zdi, každý týden téhotenství mi dokazoval, že už jsem připravená, následný strach o dítě zcela odsunul obavy o mě samotnou na druhou kolej a trpělivě jsem snášela všechno, co jsem si do tý doby neuměla představit. Následnej potrat bolel tolik, až jsem si říkala, na co jsem proboha předtim čekala, co jsem si to chtěla ještě užít. Teď už vim, že do IV bych prostě šla, ať by to stálo cokoliv. A to jsem ještě vcelku nedávno přemýšlela o tom, jestli jsem vůbec pro mateřství dělaná.
Tím chci říct, i když do toho jde člověk tak trochu z rozumu, samozřejmě pohodlí je fajn, pak se to dost pravděpodobně otočí do velký lásky. Radím příliš nečekat a nedaří-li se nějakou dobu, začít zjišťovat, v čem by mohl být problém.
A ještě malej trochu off topic- zajímavý, kolik lidí je pro přirozenost pokud jde o IVF, ale HA nebo tělíska jsou asi strašně přirozený..
@malinkaelinka Tak se drz!
Ahoj, uplne te chapu.. My pred 2lety lety resili to stejne. Chteli sme mimco, ale furt se nedarilo... Vydrzela sem cekat rok a pul a pak sem sla na vysetreni, pry vse v poradku... Chlap sel na spermiogram a?? Nic moc... Pry by byl zazrak, kdybysme spolu mohli mit deti(rikal muj dr na gynde) odvelel me do inf poradny kvuli inseminaci... Cekali sme dalsi 3m nez sme se vubec dostali na radu a pak udelali me a chlapovi testy. Dr Machac byl silene pozitivni, prijemnej a i pres prvni manzelovi vysledky veril, ze se nam mimco povede "pod perinou" :D Dalsi testy najednou ukazali, ze manzel neni neplodnej, jak tvrdil muj gyndar, ale ze je na tom tak dobre, ze by mohl byt darce.... Mozna psychika... Dr nas uklidil, a dal nam nadeji a ujisteni, ze to pujde. Dochazela sem pak na ultrazvuky, abych vedela, kdy bude ovulka a pak sme dostali termin planovaneho styku:D a za 9m se nam narodil Tadeasek.... Tadeaskovi je ted rok a zcela neocekavane cekame mimi, ktere se narodi v zari. Myslim, ze vse je o psychice a je dobre, kdyz we nedari si nechat udelat testy. Jakmile budes vedet, ze ste oba v poradku, uz to budes brat jinak.. Proste ted si tvuj mozek hraje s myslenkama- je to ve me, v nem, spatny nacasovani, nejsem pripravena, je zklamanej ze to nevyslo, musi to vyjit! ? Ikdyz to mozna nevnimas, je to tak... Pak az si odpovis na vsechno, bude to snazsi. I chlap ma po pul roce, kdy fakt chce mimco, otazky jestli je dost chlap a to pry vse snizuje pravdepodobnost, ze se to povede. Drzim palce... At mate brzy malyho raraska🙂
@vineta Napr. ja nejsem pro IVF ani HA, ale oboji z ruznych duvodu.. navic HA tim clovek ovlivni jenom svuj zivot ale IVF mozna i zivot ditete, to uz vnimam jako vetsi zodpovednost..
@zelenaesmolda ja to nemyslela na adoptivni rodice, ale na rodice vseobecne, jelikoz nekdo psal, ze rodic s nizkym IQ nikdy nemuze byt dobry rodic, protoze ma nizke IQ a nema co diteti nabidnout a s tim, proste nesouhlasim...
@priefi Nejak netusim proc, ale par mych vysokoskolsky vzdelanych kamaradek si naslo partnery s nizkym IQ a vetsina s nimi ma deti. Nektere uz jsou rozejite/rozvedene, protoze to proste neklapalo ani ve vztahu k detem. Ti chlapi meli nulove zajmy, zadne znalosti a dovednosti, ktere by mohli predavat. Zkratka jen prace ve skladech ci na prodejnach, gauc a pocitacove hry. S detmi si o nicem nepovidali, necetli jim. Zadne vylety, zadna aktivita. Nerikam, ze jsou takovi vsichni, ale tohle pro me byla skrze ty kamosky zajimava sonda jinam a fakt jsem nechapala, proc do tech vztahu vubec sly. Trebas to byl jen spatny vzorek a i clovek s IQ 90 ze sebe dokaze vymackat maximum a byt super rodicem, ale trochubse bojim...
@priefi samozrejme ale tohle muze platit i o manazerech s IQ 140, kteri zas nemaji pro samou praci na deti vubec cas. Je to slozite....
@letadylkokane tak rodic neni jen otec, ale i matka. Bohuzel u muzu to je casty jev, ze o deti nejevi zajem a je jedno, jake IQ maji, je to o EQ. A jen mimochodem, kdyz zena je vysokoskolacka a jeji parnter neni a jednomu z tech dvou zalezi na vzdelani, tak skoro vzdy to skripe a casto se rozchazi. Navic casto to je jen o zalaskovani a sexualite, takze kdyz vyprcha, zena obvykle utika. Ale kdyz si partneri nezakladaji na skole, muzou mit krasny zivot i kdyz zena ma VS a muz ne.
@priefi nejde o zakladani si na skole a diplomech. Spis o to, ze vysokoskolak se zajimavou a dobre placenou praci ma vetsinou trochu jine zajmy nez vyuceny clovek-delnik a uolne jine moznosti realizace techto zajmu. EQ je nadstavba, IQ je zaklad, protoze definuje schopnost chapat, analyzovat a pamatovat si. K cemu je EQ, kdyz clovek nema na cem stavet a nema co za pomoci EQ rozvijet?
Ale uz jsme hodne odbocily... Tak ostatnim pardon za povidani mimo tema.
@letadylkokane ja treba znam hodne lidi, co maji jen ucnak nebo zakladku, IQ zadna slava, ale sve deti miluji, delaji pro ne vse a nekteri maji uz deti vystudovane vysokoskolaky. Takze tolik k tomu.
@jednaholkaa Ovlivní IVF život dítěte jinak, než že prostě "jen" bude, pokud se to podaří? Nějak nechápu.
@vineta Je nás víc, taky mě to zarazilo. Zaráží mě, že někdo řekne, že dítě, které se podaří s dopomocí medicíny "jen bude". Znamená to snad menší radost rodičů? Neumím si nějaké obraty dam z této diskuze nějak vysvětlit. Stejně jako to, co napsala babanci... že zná hromadu párů, které dítě jinak než přirozeně nechtějí a jsou s tím smíření. Kolik je hodně? Proč by IVF mělo děti ovlivnit? Ovlivní rodiny, ale ne negativně (za předpokladu, že dítě opravdu chtějí)...

Ja byt tebou tak jdu na vysetreni k lekari,od toho tady jsou,aspon budes vedet jestli je nebo neni nejaky problem a podle toho to muzes zacit resit.Pises ze jste ted dokoncili dum,mas novou praci.Treba je toho na tvoje telo jenom moc stresu najednou ale presto bych pro klid duse se poradila s lekarem.