icon

Po roce nejsem těhotná a nevím, co dál

malinkaelinka
27. bře 2018

Ahoj holky, tenhle víkend na mě padl strašný splín a já se potřebuju někomu svěřit, tak to zkusím tady.... Nikdy jsem nebyla ten typ, že bych si přála miminko, milovala dětičky, spíš naopak, kavárny s dětským koutkem jsem vždycky obcházela obloukem a děti mi nic moc neříkaly, ani nemám žádné kamarádky s dětmi, ani malé děti v rodině. Cca před rokem a půl jsme s manželem téma děti naťukly, končila mi Mirena, my se rozhodli ji nechat vyndat a dál to neřešit a že uvidíme. Mirenu mi doktor vyndal před rokem touhle dobou. Pořád ještě pro nás děti byly spíš velká neznámá, ale postupně jsme dospěli k tomu, že bychom miminko už opravdu chtěli. Mě je čerstvých 28, manželovi 31, právě jsme si dostavěli domeček, máme vyřešené finance, ideální stav. No a je to rok, co máme nechráněný styk a ono stále nic. A tenhle víkend, kdy jsem to dostala, to na mě šíleně padlo. Dívali jsme se na jeden film, byla tam těhotná dívka a chtěla dát dítě po porodu k adopci. To mě totálně dostalo, nejdřív mi tekly slzy, pak jsem regulérně řvala jako želva a doteď se nemůžu toho splínu zbavit a přemýšlím, co dál, jestli začít situaci nějak řešit?? Na jednu stranu si racionálně říkám, že není kam spěchat, máme dost aktivit a plánů i bez miminka, já mám novou práci (cca 5 měsíců) a dobrou práci, jsem tam spokojená a je to zajímavé místo, jak platově tak náplní. Plánujeme si sportovní dovolenou, dokončujeme domeček, po dvou letech stavby máme konečně čas si užívat aktivit, které jsme museli ty dva roky oželet.... Ale pak zjistím, že je další spolužačka těhotná (zrovna minulý týden jedna, která 15 let trpí bulimií, to prostě naštve, ona si tolik let huntuje tělo, vypadá jako reklama na hlad a smrt dohromady a jen tak si prostě otěhotní?) a zase to na mě padne, proč ona jo a já pořád ne. K doktorovi se mi moc nechce, představa nějakých vyšetření apod. není moc lákavá a já obecně k západní medicíně moc netíhnu, na nějaké umělé oplodnění apod. bych nikdy nešla, to ne. Hodně se zajímám o TČM, tak možná se zkusím porozhlédnout tam.... Ale spíš mě strašně překvapilo, že jsem z toho tak špatná, já, kterou děti nikdy nezajímaly... A manžel? Ten je taky zklamaný, že stále nic, jak vidí, že jsem si na záchodě připravila svůj džbánek s tampony, je mu jasné, že to opět nevyšlo... Všude se píše, zaměřit se na něco jiného, no jo, ale já se na dítě nijak nezaměřuju, věnuju se práci, domu, manželovi, rodině, sportu, psovi.... nesleduju ovulaci, do diskuzí téměř nechodím, nenunám se s prtavejma věcma v obchodě.... Tak já moc nevím, co ted.... Pokud ten můj výblitek někdo přečte a napíše třeba něco povzbudivého, budu ráda 🙂

Strana
z9
journals
2. dub 2018

@priefi Ano, ale tady je řeč o tom, že rodina člověka se ZŠ a VŠ bude žít jinak. Tak to prostě je. A pokud pro svoje dítě chci to nejlepší, pak budu chtít i nejlepší vzdělání - samozřejmě takové, aby na něj rozumově mělo, ale vzdělání otevírá možnosti (finanční, jazykové, pracovní...). Neznám nikoho se ZŠ, kdo by někdy nelitoval, že se líp neučil - fráze, ale dost pravdivá. Ono co je dnes - že dnes nějakému třicátníkovi stačí ZŠ je sice pěkné, ale co za 10, 20, 30 let? Vzdělání je i o tom myslet do budoucna.

priefi
2. dub 2018

@journals ja nereagovala na tohle, samozrejme, ze jako rodic chces pro sve dite to nejlepsi a pokud mozno i dobre vzdelani, s tim naprosto souhlasim. Nesouhlasim s tim, kdyz nekdo tvrdi, ze rodic, ktery ma jen ZS je rodic na nic a nema svemu diteti co nabidnout. Ano, rodice, kteri maji ZS nebo ucnak ziji kapku jinak nez Ti, co maji VS, kdezto maturanti si kolikrat ziji stejne nebo lepe nez VS, nekteri s VS samozrejme to dotahnou hodne daleko. O tom zadna... zase Ti, co to dotahnou daleko, nemaji casto cas na sve deti a resi to chuvama... to treba nechapu, chci dite, ale vychovava chuva... ale k veci... opravdu Ti, co nemaji vzdelani jsou rodice na prd? Tohle si nemyslim. Ano penize se u nich neprelivaji a nemuzou si dovolit super elektroniku a luxusni dovolenou, ale opravdu to je to gro? Nemyslim si... ano vychova je ruzna, ale i nevzdelany automaticky nemusi mluvit jako dlazdic a muze mit slusnou mentalitu a predat velice dobry zaklad svemu diteti, ktere to muze dotahnout daleko

jednaholkaa
2. dub 2018

@vineta Ano je to mozne. Zkus zapatrat na internetu. Nechci se do teto dizkuze zde poustet aby se to nekoho nedotklo..

ceriii
2. dub 2018

@journals @vineta Nerada to říkám, ale @jednaholkaa má pravdu. Vím, že je to nepopulární téma, ale početí přes IVF může mít řadu negativních důsledků pro takto počaté dítě. Stačí to zadat do googlu. Nebo ještě lépe do nějaké databáze.

journals
2. dub 2018

@priefi Ano a ne... ono spíš bude důležité proč zůstal jen u ZŠ - to bude to důležité. Neříkám dopředu, že rodiče se ZŠ jsou naprd, nejde ani o to, co si můžou a nemůžou dovolit (i když i o tom by se dalo polemizovat - i to má dopad na dítě, ale to teď nechme stranou), ale spíš o to, jaké mají priority - člověk, pro kterého není vzdělání prioritou nebude podporovat svoje dítě ve studiu (a víme, že takových spoluobčanů je...), odrazí se to na sociální oblasti rodiny a jestli bude mít slušnou mentalitu... to je za mě taky dost otázka. On se taky bude stýkat hlavně s rodinami a osobami v této sociální skupině a aby si udržel nějakou mentální úroveň, to bude chtít velké odhodlání. Chápeš co tím chci říct? Teoreticky máš pravdu, ale prakticky nikoho takového neznám... Věřím, že např. romské děti svoje rodiče milují, a rodiče by pro ně udělali první poslední - to je bez debat. Ale že by je zvládli posunout někam dál než jsou oni sami... tak takových příkladů je opravdu velmi maličko ☹

journals
2. dub 2018

@ceriii Nějaký odborný zdroj by nebyl?

esufi
2. dub 2018

naordinovat si psychickou pohodu a doufat, nic jinýho nezbývá. Jíst pestrou stravu, zkusit cviky Mojžíšové. Přístup západní medicíně nefandím, k doktorovi nechcem - co kdyby něco našli - je sice svým způsobem pochopitelný, ale někdy to bez té medicíny prostě nejde. Ono to může být prkotina, co se tou západní medicínou dá velmi snadno vyřešit, ale taky nemusí. Rozhodnutí nad tím, jestli je lepší mít depresi z menstruace každý měsíc nebo vědět na čem jste, je na vás. Jen nezapomeňte na to, že čekat bez pomoci na zázrak můžete měsíce, i nějaký ten rok, ale čím později to bude, tím spíš ty šance klesají a rizika rostou, tak ať nedosáhnete bodu, když už ani lékařsky pomoct nepůjde.

s tím vzděláním - každého věc, bez vzdělání neznamená, že ten člověk musí být špatný, ale co si budem vykládat, nemít ani blbou základku je prostě ostuda a nikdy není pozdě si to vzdělání aspoň na úroveň učňáku/střední/gymplu dohnat. Otevře to i lepší možnosti postarat se o rodinu.

priefi
2. dub 2018

@journals ano chapu, co tim myslis, ale jak jsem psala, ja znam tyto pripady 😉 a ze jich neni malo. A sve deti podporuji ke studiu 😉 Znam samozrejme i pripady, o kterych pises Ty.

ceriii
2. dub 2018

@journals Mnoho a mnoho, ale já se do téhle debaty nechci zapojovat. Je to příliš kontroverzní téma. Není těžké je najít. Jenom je dobré podívat se, kdo danou studii sponzoruje. Bohužel, IVF je velký byznys a řada studií financovaných reprodukčními centry je, mírně řečeno, zkreslených. Vím, že je to citlivé téma a naprosto chápu, že páry, které nemají jinou možnost početí než přes IVF, tohle nechtějí slyšet a proto o tom nechci dále debatovat. Kdo má zájem, najde si to, kdo ne, možná tuší, že občas je lépe nevědět.

journals
2. dub 2018

@ceriii no, mnoho a mnoho a něco odborného a novějšího? Já jsem teda nehledala moc dlouho ale když vynechám nějaké neodborné časopisy a články, které jsou staré 15 let, tak jsem úplně na nic moc nenarazila. Budu ráda za nějaký odkaz

komive
2. dub 2018

Nekde tady padlo,ze jit do IVF pred tricitkou je holy nesmysl..naopak,sance, ze se IVF povede, je vyssi,pokud se provede zene do triceti let..ja chapu vsechny uvahy,co tu bezi, sama jsem donedavna myslela,ze bych do asistovane reprodukce nesla..ale pokud je to moje jedina sance,jak mit dite,tak ji vyuziju..kdybych mela deti mavnutim proutku,taky bych asi povidala na vsechny strany vety o prirode a neprirozenosti,o etickych problemech..a ano,jsem si tech vsech veci vedoma,ze to neni jako jit si koupit chleba do kramu..ale touha mit dite je mnohem vetsi.

jednaholkaa
2. dub 2018

@journals Chce to googlovat v anglictine..

mimiveru
3. dub 2018

Ahoj, snad nevadí, že to píšu sem... Dneska jsem byla na gynde, objednaná před 2 měsíci. Řekla jsem, že už 9 měsíců se snažíme a odpověď byla, že do roka máme čas, poté se začíná zkoumat, kde je problém. Nejdříve spermiogram muze a pak mě. Změnila si u mě v počítači zdravotní pojišťovnu a spadl ji systém, takže mě prý nemůže ani vyšetřit :( a preventivní prohlídka byla minulý rok v květnu, takže jsem tam byla stejně brzy. Objednala mě tedy na příště a to je v půlce června :( přiznávám, že jsem se tiše rozplakala před nemocnici... 2 měsíce něco čekáme a nemáme vlastně nic, žádné info, prostě nic. Takže asi tak...

jednaholkaa
3. dub 2018

@mimiveru Zajdi si do nekam do CAR, napriklad Pronatal, tam vam udelaji vsechna vysetreni co potrebujete na pojistovnu. Ja jsem se na gyn. uplne vykaslala, v tomhle smeru byli absolutne mimo, to bych se nikdy niceho nedockala. Navic nektere testy ktere ti v CAR udelaji oni ani delaji. Btw, doporucuju i test na celiakii domluvit s praktickym lekarem, to neresi uz vubec nikdo 🙂

elinkal
3. dub 2018

Ahoj, necetla jsem prispevky vyse, ale z toho, co jsi psala citim, ze uz je u vas na mimco idealni situace. Doporucila bych, abyste vyrazili nekam na prodlouzeny vikend s wellness, kazdy vecer se poradne cinkli dobrym vinem, a pak na to vasnive vlitli a promilovali cely vikend. Ten alkohol je tam desne dulezity, odboura lecjakou zabranu v hlave 😉

barchen
3. dub 2018

@mimiveru To chce klid. Měla jsem dvě gynekoložky a obě říkaly to samé, rok je naprosto v pořádku a potvrzuji to vlastní zkušeností. Hlavně nečtěte ty hrůzostrašné příběhy, jak těžké je v dnešní době počít miminko. Kdyby to tak bylo, lidstvo vymře 🙂 Často je to pouze o hlavě pokud nemáš diagnostikovou nějakou vážnou gynekologickou nemoc již z minulosti.

astyna
3. dub 2018

@barchen

ještě před 5 lety, kdy jsem končila vš, jsme se učili, že každý desátý pár má problémy s početím. Pár týdnů zpět byl o tom pořad na čt1 a už zmiňovali, že každý třetí. Rok je podle mě dost dlouhá doba, pokud jsou oba zdraví, nevidím, proč by neměla žena otěhotnět do několika měsíců. Na co čekat. Kamarádka takto čekala 2 roky, nyní je to už 7 let a čekají pořád. To je bohužel realita.

mimiveru
3. dub 2018

@barchen Já už jedno mám, doktorka mi řekla, že je to prostě věkem, že první šlo hned a druhý nejde...

barchen
3. dub 2018

@astyna Víte, já těm číslům nevěřím. To jakože každý pár v produktivním věku chodí na vyšetření a podle toho udělají statistiku, že každý třetí má problémy? Viděla jsem dokument, kde vyvrátili to, že dnes mají lidi z biologického hlediska a evoluce větší problém počít než generace před nimi. Spíš je problém ten, že mladé slečny užívají antikoncepci v době, kdy ještě není menstruace ustálená (od 16ti běžně), hormony taky ne, užívají to léta, pak chtějí hned otěhotnět a tělo neví kam dřív a kolik mu vlastně je. K tomu všemu připočítat tu normální cca "pouze" 18-20% šanci každý měsíc otěhotnět, partnera se sedavým zaměstnáním, k tomu očekávání, že dítě se povede tak rychle, jako půjčka v bance o stres je postaráno. Nemyslím tím nic špatného, pouze to je můj pohled. Maminku @mimiveru jsem chtěla uklidnit ale evidentně o to nestojí. Sama patřím k starším maminkám, první dítě ve 34 a pokračujeme.

nnnadja
3. dub 2018

@barchen není to v hlavě!!! Jak by mohlo? Je to o tom,ze staré holky chtějí děti a tělo holt nefunguje,je to o tom,že jídlo,které jíme je plne sraček a má to vliv i na mladý organismus,je to vše o těle..hlava nemá s početím nic společného..sorry

keydance
3. dub 2018

@mimiveru věkem to nebude. Teda aspoň u mě.

jednaholkaa
3. dub 2018

@nnnadja Ja zacinam mit na to jidlo taky podezreni..Tuhle jsem cetla ze kazdy farmar resi co zvirata ktery maji pocit ji, ze ta strava je klicem k uspechu reprodukce. Doktori se na fakultach neuci vyzivu, tudiz to pry neresi a jenom pomoci hormonu, umeleho oplodneni apod se snazi tu zenu oplodnit, ale bez toho aniz by resili pricinu. Castokrat IVF nevychazi protoze zarodek se neuhnizdi v tele ktere na to proste neni pripravene. Chybi tady ten celostni pristup..

barchen
3. dub 2018

@nnnadja Asi tak, že psychika (stres) dělá hodně a psychika = hlava. Ani lidi za války nebyli v takovém stresu, jako je dnes velká většina lidí. Tím ale neříkám, že pohodová a sangvinistická padesátnice může počít lusknutím prstu.

astyna
3. dub 2018

@barchen

Vlastně jste to hezky shrnula. Ono všechno ke všemu a pak se spoléhat na to, že - přestanu brát antinu, chránit se - a je to. Moje sestra je toho zářným příkladem - první dítě ve 22 letech, ideál. Další nešlo. Její manžel změnil práci - z aktivního obchodáka, "lenivým" kamionákem a bylo vymalováno. Protáhlo se to na dalších 7 let kolotočů vyšetření, až pomohla změna stravy a více pohybu (jak banální, že…) u muže. Bohužel všechno se vším - pozdě rodíme, málo se hýbáme a pak se divme...

astyna
3. dub 2018

@barchen

Tak já jsem chtěla být ještě mladá maminka. Do 30 let hotovo. A máme 2 děti a jsme spokojení. Mě se tenhle trend vydávat se za zdatnou 40letou matku je proti srsti...

barchen
3. dub 2018

@astyna Ale samozřejmě. Každý má jiné představy. Já mám odpracováno, státu daně i odvody předfinancované, finančně pořešeno, takže vím, že do práce se hnát nemusím. Stará si nepřipadám, biologický věk mám lepší než většina dvacátnic, to je ale hodně individuální.

mimiveru
3. dub 2018

@barchen Tak to máš pravdu, že o uštěpačné řeči nestojím. Nevšimla jsem si, že bych napsala něco nepatřičného....

barchen
3. dub 2018

@mimiveru Ne nenapsala si. Pouze jsem reagovala na příspěvek, kde píšeš, jak to před nemocnicí na tebe dolehlo. Že 9 měsíců nic neznamená, že to je normální u dvacetileté i pětatřicetileté ženy. Potvrdily mi to i dvě lékařky, takže by to mohlo uklidnit...

mimiveru
3. dub 2018

@barchen Ano, dneska je první den, kdy to na mě po 9 měsících dolehlo, pardon.... Máte na to rok, nejde nám systém, nashledanou 😂 no jo no, hlavu vzhůru, nesmím se podat myšlenkám. Chceme letět v létě k moři, tak buď to vyjde do té doby a nebo si užijeme hezkou dovolenou 😅

nnnadja
3. dub 2018

@jednaholkaa mám úplně stejný nazor

Strana
z9