Preeklampsie. Je nějaká prevence?

lisaha87
8. srp 2023

Ahoj holky , chci se zeptat kdo má zkušenost. V prvním těhotenství jsem měla preeklampsii konec těhotenství celkem problémový, měla jsem Covid , nechtěli mě na kontrolu že až budu negativní měla jsem riziko preeklampsie , po 14 dnech jsem šla na kontrolu a ten den jsme frčela do fakultky na akutní císař, malý měl špatné ozvy, žádnou vodu a narodil se 37+0 s váhou 1,8 kg, teď se snažíme o druhé , budu mít zase preeklampsii nebo je možnost že vše bude probíhat normálně ? Léčím se s vysokým tlakem , beru léky už skoro 20 let. Je nějaká prevence ?

stastnamaminkaa
8. srp 2023

@lisaha87 moja svagrova mala tiez preeklampsiu s prvym miminom. Narodilo sa predcasne, akutny cisarsky. V druhom tehotenstve bola dost prisne sledovana, ale uz bolo vsetko ok. Druhe mimino sa narodilo dokonca po termine, rodila prirodzene. Na vysoky tlak sa ona nelieci.

trilien
8. srp 2023

@lisaha87 mala som preeklampsiu v tehotenstve, tlak mimo tehotenstvo mám nízky. Na nič sa neliečim. Dr mi v nemocnici po porode vravel, že ba riziko preeklampsie sa dajú v tehotenstve už niekedy na začiatku urobiť testy a preventivne sa nasadia lieky.

pilzzee
8. srp 2023

@lisaha87 Preeklampsii jsem nemela, ale na prvnim screeningu jsem si nechala udelat testy na riziko preeklampsie, takze doporucuju toto, a pak se tomu urcite da aspon castecne predejit lekama na redeni krve, horcikem, atd.

guliii
8. srp 2023

Preeklampsii jsem měla v obou těhotenstvích. Ve druhém jsem byla na testech (screeningu preeklampsie) a brala godasal od začátku těhu, možná jí to oddálilo, nevím. První se narodil 35+2 a u druhého jsem byla měsíc v nemocnici a narodil se 36+1.U druhého jsem chodila od 24tt do nemocnice na krev na nějaké testy, ze kterých zjistí jestli se preeklampsie objeví do asi 3 týdnů. Nejdříve jsem chodila jednou za tři týdny, pak se výsledky zhoršily tak jsem chodila po týdnu a pak už si mě tam raději nechali.

lisaha87
autor
8. srp 2023

@guliii jej to mě moc nepotěšilo 😔 myslela jsem že když už dají léky že se tomu člověk může vyhnout úplně , ale to asi člověk od člověka no 🤷🏼‍♀️děkuji

emillyhk
8. srp 2023

@lisaha87 V rámci prvotrimestrálního screeningu mi dělali testy i na riziko preeklampsie (nedělají všude, je potřeba se ptát předem). Vyšlo mi ne úplně nízké (asi 1:87), k tomu skoro stejné riziko růstové restrikce, takže ihned preventivně nasazený Stacyl. Ten jsem brala až do 36. TT. Doktorka si mě zvala na kontrolu častěji, opravdu mi hlídali tlak, bílkovinu v moči. Porod nakonec vyvolávaný v termínu, syn 3100g.
Takže bych doporučila vyžádat si v rámci screeningu test na riziko růstové restrikce a preeklampsie. Samo o sobě to neřekne, jestli se nakonec preeklampsie projeví, ale lékař už s tou možností počítá a včas nasadí preventivní léčbu, která to riziko výrazně snižuje.

janule0123
8. srp 2023

@lisaha87 než začali na screeningu řešit riziko preeklampsie, měla jsem dost kamarádek co ji měli.. od te doby zatím žádná, berou jen preventivně leky a jedna me říkala ze to snižuje riziko o 90procent …což je dost

guliii
8. srp 2023

@lisaha87 hele neboj, sice jsem jí měla i podruhé, ale hodně jsem slyšela, že ty léky u spousty žen pomůžou. Je možné, že bez nich bych jí měla dřív nebo by nastoupila rychleji. U mě teď podruhé se zvedal tlak a horšily hodnoty, ale nebylo to ze dne na den. Zhoršovalo se to pár týdnů. V tom 36tt mi dali přípravnou tabletu, abych do toho 37tt porodila a jak dali tabletu, tak jsem překotně začla rodit. Hlavně i víc hlídají. Taky jsem se bála u dalšího těhotenství, ale to že mě hlídali mě uklidňovalo. Bylo těžké to, že první syn byl doma a stýskalo se mi, ale když to řeknu takhle, pokud bych do toho měla jít znovu, tak jdu.

merope
8. srp 2023

@lisaha87 Je tam vyšší pravděpodobnost, ale budeš sledovaná + ti pravděpodobně nasadí léky, takže je pak to riziko nejspíše pravděpodobně mnohem nižší.

werik153
8. srp 2023

@pilzzee riziko preklampsie mi vyšlo při obou screening negativní a přesto jsem ji dostala akutní na konci těhotenství.

werik153
8. srp 2023

@lisaha87 měla jsem akutní preklampsii na konci těhotenství.
Malý byl v pořádku, u mě to udělalo hroznou paseku.
Stalo se mi to z ničeho nic ke konci těhotenství, které se muselo hned ukončit.
Doktorka říkala že je hodně vysoká pravděpodobnost, že se to bude opakovat.
Riziko se prý zvyšuje když je stejný partner, když je těhotenství blízko po sobě, nebo naopak o hodně let později. A na závěr mi žádné další těhotenství nedoporučuji.

kackabis
8. srp 2023

@lisaha87 já tě potěším 🙂 první syn preeklampsie, vyvolávaný dva týdny před termínem. Druhé těhotenství (po pěti letech) úplně v pořádku, narozený přirozeně, krásný porod pět dní po termínu 🙂 jen si mě mudr. víc hlídala, chodila jsem na častější kontroly, doma 3x denně měřila tlak a na každé kontrole ultrazvuk 🙂 držím palce!