Hrozí preeklampsie u 2. těh., je šance na přiroz. porod?

xenona
8. led 2016

Ahoj,
Před 6,5 lety, kdy jsem čekala syna, jsem začala mít problémy s vysokým tlakem. Přidala se k tomu bílkovina v moči,bolesti hlavy, otoky a 2x mě hospitalizovali, aby tlak dostali pod kontrolu. Podařilo se jen na chvíli, tlak bohužel opět vyletěl. Ve 39tt bylo těhotenství rychle ukončeno SC z důvodu akutní preeklampsie, tlak 185/115. Po porodu se tlak dostal opět do normálu, běžně je můj tlak v normě nebo spíše nízký. Nyní čekám 2. dítě, jsem ve 12tt a tlak už neúměrně opět stoupá nahoru. Nejvyšší hodnotu mi naměřili 150/100 a k tomu mám časté bolesti hlavy. Nemám nadváhu, žiju aktivně a jím zdravě a ani rodinné dispozice k vysokému tlaku nemám. Doktoři jsou přesvědčeni, že je můj vysoký tlak spojen s těhotenstvím. Byla jsem předána do péče rizikové poradny, v pondělí se dozvím, co bude dál. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo prošel podobnou situací a preeklampsie se u něj objevila znovu. Nejhorší je, že problémy začaly takto brzo, již v 1. trimestru. Mám vůbec šanci na přirozený porod? Porodil někdo s akutní preeklampsií přirozeně? Strašně moc bych chtěla rodit přirozenou cestou, ale samozřejmě jen v případě, že by to bylo bezpečné pro mě i pro dítě.
Děkuji všem za reakce.

karlajasmine
9. led 2016

@xenona Beres anopyrin? Vetsinou se v techto pripadech doporucuje brat anopyrin v predepsanem mnozstvi lekarem az do zacatku 3.trimestru, tim padem se ti mozna preeklampsie nerozvine a pak bys prirozene rodit mohla. Nevim o preeklampsii zas tak moc ale mam pocit ze obcas nechavaji rodit prirozene i v pripade, ze se preeklampsie rozvine, ale pak zalezi jak vysoky ten tlak mas atd..

xenona
autor
9. led 2016

Děkuju za odpověď, anopyrin zatím neberu a ani u prvního těhotenství jsem jej nebrala. Léčbu mi budou v pondělí stanovovat, tak je možné, že mi jej předepíší. To je na ředění krve?

zrofka
31. led 2016

@xenona ahojky, můžu otázku? jak jsi na tom? mně se narodil kluk v 35tt díky preeklampsii a ted jsme se rozhodli jít do druhého.. mame sice obavy..ale druhý bych si přála

xenona
autor
31. led 2016

Beru 6 tablet Dopegytu denně na snížení tlaku. Měla by to být maximální povolená dávka. Zatím se mi tlak drží okolo 150/90. Uvidíme s rostoucím těhotenstvím, zatím jsem 15tt. Miminko je zdravé a v pořádku.

xenona
autor
31. led 2016

@zrofka Určitě do druhého jděte, i když to riziko preeklampsie je vyšší, že se zopakuje, tak lékaři si to pohlídají. Většinou se vysoká tlak objevuje později, já jsem prý hodně atypický případ.

alcar
1. únor 2016

Mne lezl tlak nahoru od 32.tt. (od 18.tt jsem brala Vasocardin kvuli tachykardii), sledovala jsem si ho az do 37.tt doma a byl jeste v mezich. V 38.tt se to zlomilo, objevila se proteinurie, bolesti hlavy, TK 160/110, tak me hospitalizovali. Male se darilo vcelku dobre, prutoky byly taky dobre, jaterni testy jsem mela v poradku, takze se rozhodli pro indukci. Po trech dnech vyvolavani a neustaleho srazeni tlaku jsem nakonec porodila vaginalne (avsak prirozene to nebylo - narvali do me vsechno mozne a jeste k tomu pichli vodu). Tlak mi lital nahoru dolu jeste asi tri tydny po porodu, v tu dobu jsem i vysadila Dopegyt. Otoky ustaly po sestinedeli. Druheho tehotenstvi se strasne bojim a urcite se budu radit s dr., jak to bude probihat.
Preji vam vsem hodne stesti a zdravi!

zrofka
1. únor 2016

@alcar jj,poradit se s dr mam v plánu.. stejně se začneme snažit až někdy kolem léto/podzim. Já druhé nikdy nějak nechtěla, teda stačil mi první porod..kdy mi i díky help syndromu selhávaly játra a ledviny.. Podle primáře jsem zázrak, obří tlak rozjetej help syndrom a já se tam s ním div nepohádala,že má výsledky někoho jiného... ale měla jsem to jen tak tak s eklampsií.. On hlavně byl proti druhému manžel. Ale mě to prostě schází bříško, pohyby ...... ale zase vím,co se může stát. Ale zase věřím doktorům. Nejhorší je,co ted studuji ty články o preeklampsiích a help syndromech, jak mě pan dr zanedbal...změnila jsem ho. Dneska volám jiné a snad me veme... dělal mi testy po porodu na mutace..nic mi neřekl!! prostě děs.. jsem ráda,že jsem od něj vypadla.

zrofka
1. únor 2016

@xenona a jak často chodíš na kontroly ?? jaká jsou opatření??? to je dobře, jen se hezky držte do zdárného konce 🙂

alcar
1. únor 2016

@zrofka teda ty sis uzila. 😖 Ja to az tak hrozne asi nemela, jak to tak vsude ctu. Nicmene ja porad rikam, ze u me melo tehotenstvi trvat osm mesicu. Muj dr. me taky trochu zanedbal, kdyz jsem u nej byla v 32.tt na kontrole, tak jsem mela tlak 143/97 a pry ze dobry, kontrola za mesic (delal ten den ultrazvuky, mel toho moc, tak podle me prehledl ten diastolicky tlak, ze je tak vysoky). Mne se to uz tehdy nezdalo. V tu dobu mi zacaly i otoky na nohou, to akorat rekl, ze to je jeste brzo na otoky, ale tlak neresil.Merila jsem si tlak doma, ale byl porad takovy hranicni. Jsem presvedcena, ze kdyby se uz tehdy nasadil Dopegyt v nejake male davce, ze k tomu nemuselo dojit. Takhle se nasadil az nekdy v tom 37.tt a uz to neslo srazit. Mne pripadalo, ze mi ten Dopegyt snad vubec nezabiral.
Moji kamaradce (otehotnela diky IVF) vylezl tlak uz v 27.tt, skoncila ve spitale, kde dostala eklampsii (zakrecovala jim tam) a nasledne i Help syndrom, ditko ji stihli vytahnout SC, ale ona mela namale, byla zaintubovana atd. Ditko se nastesti podarilo zachranit a je zdrave. Dalsi tehotenstvi ji lekari vubec nedoporucuji a ona sama uz taky nechce.
My chceme jit taky nekdy v lete do druheho. Chci jeste do te doby zhubnout, abych minimalizovala pripadna rizika. Hlavne se bojim toho, ze ted uz nebudu moci byt tak v klidu, jak pri prvnim tehu. To jsem ty posledni mesice uz jen lezela na gauci. Ted s dcerkou uz to bude narocnejsi. 😒

zrofka
1. únor 2016

@alcar tak to se tvojí kamarádce opravdu nedivím ☹ mě to teda nikdo nezakazal (až na mého gynekologa) primář mi řekl,že příští těhotenství automaticky rizikovka, ale já se smála,že opravdu další nehrozí..ale bohužel.. 3Otka se blíží a prostě chci zažít miminko...já teda tlaku nkde nevěřila..ale v 32tt jsem volala na gyndu,že se mi blbě dýchá a bolí mě žebra a sestřička se mi div nevysmála,že jsem prostě těhotná a dítě utlačuje orgány,tak at se nedivím..ale pak koukala... 😒 😒 tak já hubnu už od ledna..:D je pravda,že před těhu jsem byla obézní,ted to mam srovnané...mě stačí dítě donosit klidně zase do 35tt..a budu spokojená hlavně, když oba přežijeme

alcar
1. únor 2016

@zrofka no ja mam taky velkou nadvahu. 😝 Potrebovala bych dat dolu aspon 15kg. Do toho mam snizenou fci stitne zlazy a ty tachykardie. A uz nejsem ani nejmladsi, letos 34 a druhe chci stihnout do 35. No sama pozitiva u me 😀 , takze donosit do 35.tt by pro me byla taky pecka. A tvuj maly je v poradku? Stihli ti dat tehdy aspon kortikoidy?

zrofka
1. únor 2016

@alcar malý měl růstovou retardaci proto měl jen 1950g v 35+2tt. Kortikoidy nevím jestli mu dali, pač do mě furt něco cpali, plazmu aj ... po porodu my dali dva sáčky nové krve...ale on je bojovník..dýchal sám a apgar score měl 9 10 10 🙂

xenona
autor
1. únor 2016

@zrofka Chodím každý týden. Tlak si musím měřit 2x denně. K tomu se mi přidávají často bolesti hlavy, hlavně podle toho, jaký ho zrovna mám. Jsou o krevní testy na určení rizika preeklampsie, hlavně u žen, který ji už prodělaly. Chtěla jsem si je nechat udělat, u nás na genetice stojí cca 1400,-Kč, ale v nemocnici mi na rizikovce řekli, že se na to nedá vůbec spoléhat, to riziko prodělání preeklampsie znovu u drihoroodiček je dost vysoké, 60-70%. Takže je to vlastně zbytečné.

alcar
1. únor 2016

@zrofka tak to je super, maly to vladl skvele. 🙂 Moje dcerka byla po porodu v 38+3 taky docela mala. Vazila 2770g. No pisou, ze po ukoncenem 35.tt uz by mely byt plice vyvinute, dokonce nekde po 34+6 nedavaji ani kortikoidy. Takze maly to zvladl urcite i diky tomu. 🙂

alcar
1. únor 2016

@xenona 60-70%?! 😲 😢 No to jsou vyhlidky. ☹

xenona
autor
1. únor 2016

@zrofka A jinak nesmím téměř solit a hlídat si jídelníček. Taky přiměřený pohyb, ale vzhledem k tomu, že jsem v 1. trimestru špinila, tak se šetřím.

xenona
autor
1. únor 2016

@alcar Ten Dopegyt často nezabírá. Nezabral mi ani u minulého těhotenství a ani teď to není žádná sláva. 👎

xenona
autor
1. únor 2016

@alcar Jo, ty procenta jsou vyšší, ale porovnávají se i další faktory jako nadváha, u mě třeba ještě astma, se kterým se léčím, vyšší tlak i před těhotenstvím, dědičnost a jiné zdravotní problémy.

pmarcela
1. únor 2016

Dobrý den, moje první těhotenství bylo také ukončeno akutní sekci v 35.týdnu kvůli preeklampsii, tlak 170/110, bílkovina na 3 křížky a otoky. Teď plánujeme druhé a ptala jsem se mé doktorky, jestli hrozí i při druhém. Říkala mi o tom vyšetření na genetice, že prý je to dobré. Takže asi opět co doktor, to názor. A prý pokud by test vyšel pozitivní, nasadí se ihned nějaké léky. Držím palce, ať vás to mine 😉

pmarcela
1. únor 2016

Jinak mi také říkala, že na přirozený porod to nevidí, ale to hlavně kvůli jizvě po první sekci.

zrofka
1. únor 2016

Tyjo, a přitom na netu píšou že se to vyskytuje v prvním těhotenství a v druhém už tolik ne..nevím na kolik %

vanule
1. únor 2016

@xenona mé první těhotenství "skončilo" ve 34tt akutní sekci kvůli preeklampsii, měla jsem otoky,bílkovinu a tlak 230/120 dcera měla jen 2kila,ale naštěstí vše brzy dohnala....tlak už se mi nikdy nespravil,ale máme to v rodině. Po 3letech jsem otěhotněla podruhé, na 1screeningu mi ale vyšlo opět velké rizoko preeklampsie,dr.doporučil brát anopyrin,vše probíhalo v rámci možnosti dobře až do 30tt,opět jsem měla vysoký tlak ,i když jsem na to brala léky,následovala hospitalizace,pak ještě ve 35tt a 37tt,dr. chtěli "vydržet" do 38tt,ale bohužel opět se začala rozjíždět preeklampsie a syn musel ven,ač je o 3týdny dřív byl macek 3780g a 51cm....
Držím palce,aby bylo vše OK!!!

zrofka
1. únor 2016

@vanule tak to jste krásně zvládli 🙂

pmarcela
1. únor 2016

@vanule skoro mi z toho naskakuje husí kůže ☹ Super, že to nakonec bylo ok 🙂

vanule
1. únor 2016

@alcar taky mám velkou nadváhu, při prvním porodu jsem měla 33 a teď u druhého 36let.

vanule
1. únor 2016

@zrofka
@pmarcela ale už mi bylo doporučeno nerodit 😉 jak ráda dr. vyhovím,další takový "zážitek" si odpustím....

zrofka
1. únor 2016

u nás preeklampsii měla babička tehdy to nebylo zas až tak známé.. přežila a měla další dceru... Já jsem teda úplně zdravá až na to,že když jsem hloupá spustím migrénu no... 😒 před těhu jsem byla tlustá...a jedla jsem skoro jen smažená tučná jídla..brr.. tak bych to chtěla zkusit, když ted, mam 70kg na výšku 172cm a jím poměrně zdravě a cviím..ale zatím jsem ve fázi rozhodování zda do toho těhu jít..opravdu bych chtěla, ale dneska jsem byla na odběru krve.. a měla jsem co děla :D :D :D zkusím se domlvit s dr jak to bude vypadat, a hlavně,zda mě uhlídá...

zrofka
1. únor 2016

@vanule zeptám se druhé bylo plánované?

xenona
autor
1. únor 2016

@pmarcela Ano, to je pravda, moje MUDr mi to vyšetření doporučila, že se podle toho dá dobře řídit, ale bohužel mě musela přeložit do péče rizikové poradny, která je v nemocnici a tam mi doktorka řekla, že se na to nedá absolutně spoléhat, že už s tím mají zkušenosti.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru