Preeklampsie. Jaké je riziko, že bude i v tomto těhotenství?

pipiinka
3. led 2021

Ahoj. V předchozím těhotenství před 9 lety jsem na konci těhotenství prodělala preeklampsii. Teď jsem znovu těhotná. Vysoký tlak mám od minulého těhotenství stále vysoký a beru léky. Jaké je riziko, ze preeklampsie bude i tomto těhotenství?

barulina
3. led 2021

Co znam holky, tak mely i v druhem. Bohuzel

pipiinka
autor
3. led 2021

@barulina to jste mě moc nepotesila. Ale dekuji

barulina
3. led 2021

@pipiinka treba se pletu, ale zkusenost mam takovou. Snad se pletu

aneta_v
3. led 2021

@pipiinka kamarádky ségra měla v prvním, kvůli tomu vyvolaný porod někdy 28tt, ve druhém neměla nic, ale nevím, jak na tom byla mezi těhotenstvíma s tlakem

luhana
3. led 2021

@pipiinka kdyz budes brat leky, ktere ti dr. nasadi, tak riziko se vyrazne snizuje. I me vyslo pri I.screeningu vysoke riziko a beru stacyl a tlak mam ,,zatim,, ukazkovy. Jsem 29tt. Preji hodne stesti 👍

pipiinka
autor
3. led 2021

@luhana Ja měla u posledního preeklampsii , přitom riziko při screeningu vyšlo negativně. Dcera měla hypoxii. Díky tomu těžkou dyslalii, špatnou koordinaci strany těla. 🤔 Celkem nerada bych to zažila znovu.

maaaadlaaaaa
3. led 2021

@pipiinka a mohu se zeptat, kdy a jak Vám na ní přišli?

pipiinka
autor
3. led 2021

@maaaadlaaaaa zhruba v půlce těhotenství jsem měla vysoký tlak, zvýšený cukr. Pak se přidaly otoky. Na poslední prohlídce jsem měla bílkovinu v moci a stěžovala si na bolest hlavy. Dr. Mě poslal hned na vyvolání. Jenže při porodu dcera prestala mit ozvy a narodila se s hypoxii. Je zdravá, tuk tuk. Ale už bych nechtěla zažít to, ze se mi narodí dítě a nebreci.

maaaadlaaaaa
3. led 2021

@pipiinka Ty brdo, děkuji za odpověď. Ještě že to dobře dopadlo a přeji ať je teď vše v pořádku. 🙏🍀

pipiinka
autor
3. led 2021

@maaaadlaaaaa Dekuji 🙂

majena39
3. led 2021

@luhana mohu se zeptat jak vysoké riziko vám vyšlo? 😬

merope
3. led 2021

První preeklampsie = vyšší riziko preeklampsie i v druhém těhotenství, ale zase se dají brát preventivně léky a ty by to riziko měly snížit. Chce je brát ale v prvním trimestru.

atisak
3. led 2021

@pipiinka Možná se důležité zjistit, proč ta preeklampsie vzniká. Není spíš ten vysoký tlak ukazatel, než že by to byla příčina? Někde jsem četla, že k preeklampsii mají sklon ženy, které mají málo progesteronu. Takže pokud to žena má, je důležité brát v prvním trimestru Utrogestan.

pipiinka
autor
3. led 2021

@atisak netuším. Ale možné to je.

nazka
3. led 2021

@pipiinka já měla v prvním těhotenství. Ve druhém mi při prvním screeningu vyšlo pozitivní riziko preeklampsie již snad od 34tt. Všichni tvrdili, že jí budu mít zas (mj gynekolog, v nemocnici na screeningu,..). Tlak mi lezl nahoru. Ale.. Dostala jsem anopyrin jako prevenci a tlak byl ok. V hlavě jsem si řekla, že to bude tentokrát ok. A bylo 🙂 změnila jsem porodnici a zjistila, že nové se z krve dá zjistit cca 3 týdny přede, zda preeklampsie bude. Takže mi dělali tyto testy co 2-3tydny a úplně dobrý. Držím palce.

nazka
3. led 2021

@merope to není úplně pravda. Já léky dostala od 13-14.tt a vše ok.

nazka
3. led 2021

@atisak toto nevědí ani sami lékaři a že jsem se ptala X doktorů v X ordinacích a nemocnicích. Bohužel. Třeba jsem jen nenarazil na ty správné. Každopádně řekli, že je to nemoc placenty a že se neví odkud se bere, ale už se dá zjistit, že přichází, vyšetřením krve. Což je strašně super.

merope
3. led 2021

@atisak Jj, vysoký tlak je následek, ale je to jeden z poměrně hezky viditelných následků.

@nazka To je zajímavé, já co to zkoumala, tak právě se říkalo, že co nejdříve. Co se dá dělat s tím, když zjistíš, že za 2-3 týdny bude preeklampsie? Já měla šílené otoky, 0,5 kila denně - takže bylo jasné, že to prostě nepůjde táhnout moc dlouho, ale moc víc než pít odvodňovací čaje (a tím to držet na tom 0,5 kg) jsem dělat nemohla.

2hanah
4. led 2021

@pipiinka Jsem si skoro jistá, že se to bude opakovat, moc lituju😔 měla jsem taky, a tak do dalšího těhu už nejdu, bylo to strašný a to se nám povedlo vyhrát, protože malý až ve 35+2tt, 3380g, 50cm, krásný, zdravý a akutní císař, mně bylo zle strašně a oteklý úplně všechno, ruce, stehna, hlava, hnus.

pipiinka
autor
4. led 2021

@2hanah Ja přitom dvě deti mám, kdy preeklampsie nebyla. Až u třetího těhotenství 🤔

2hanah
4. led 2021

@pipiinka Ano, já to mám stejně, první dvě v pořádku a až u třetího děs, ale u mě je to věkem a špatným zdravotním stavem, můžu být vůbec ráda, že to třetí mám a dopadlo to ještě takhle dobře. Taky první dvě děti jsem měla 23 a 26 a třetí až teď ve 33 letech.

nazka
4. led 2021

@merope no já myslím, že je to už na nemocnici a hlídaji, aby nebyla eklampsie. Já taky nevypadala teda nejlíp.. Tlak 180/120 v den porodu a nedostala jsem se ani do pantofle. Jak dlouho jsi v takovém stavu byla?
Jinak teda s tím anopyrinem..rikali,ze ho musím začít brát alespoň kolem 14tt, 15tt.,ale zjišťuje se na tom prvním screeningu, což je vlastně na konci prvního trimestru 🤷‍♀️ ale třeba tady plati, co doktor, to názor.

nazka
4. led 2021

@2hanah nezlob se na mě, ale tyhle komentáře typu "jsem si skoro jistá, že se to bude opakovat" mě teda vytáčí. Jak tohle můžeš říct? Jsi doktorka? Dělala jsi rozbor krve tazatelky?!
Ps:jinak 33 není zas tak moc 🤭
@pipiinka prosimte, nenech se rozhodit. Vůbec se to opakovat nemusí. Kdysi jsem zakládala podobnou diskuzi a ozvalo se hodně žen, co to podruhé neměly. Ano, je to časté, že se to opakuje, ale neni to pravidlo. Mě strašně tyhle řeči, že se to bude opakovat rozhodly, doma malý dítě a já bulela X dní. Nevím, jaký jsi tt, ale ten anopyrin na tohle je fakt dobrej.

luhana
4. led 2021

@majena39 vyslo mi riziko 1:127 a hned od 12tt beru leky. Ty se musi zacit brat co nejdriv, aby se snizilo riziko propuknuti preeklampsie (tak mi to bylo receno) 😉

majena39
4. led 2021

@luhana tyyyy jo. Já teď koukám do papírů a nikde ani riziko preeklampsie nevidím. Tak mi ho nikdo asi nepočítal 😔

merope
4. led 2021

@nazka Tak mně na začátku února zjistili, že vše podle výsledků ok, ale přibírání (a otoky) se jim nezdály. Plus mi teda v nemocnici šíleně vyletěl tlak (syndrom bílého pláště jak vyšitej). No a na konci února CS. V porodnici jsem shodila asi 20 kilo.

luhana
4. led 2021

@majena39 Ze by ho nedelali vsude? Ja jsem ze Zlina a sestricka mi rikala, ze uz ho ted preventivne delaji vsem ( driv se to vubec nezkoumalo). Taky mi uz bylo 35 let, tak jsem jim uz byla asi podezrela 🤣

2hanah
4. led 2021

@nazka Neznáš moji diagnózu, takže zase Ty se nezlob, ale ten Tvůj úšklebnej smajlík je tam dost hloupej a trapnej, protože jsem vážně nemocná, taky jaksi nemůžeš vůbec posoudit, nic o mně, ani mém zdravotním stavu nevíš, mojí kamarádce se stejnou diagnózou řekli odborníci už ve 30, že je na dítě s tímto onemocněním stará a nikdy se jí miminko donosit nepodařilo, žádné nemá, milá zlatá chytrá. A ano, jsem zdravotník a zkus si někde přečíst, jaká je pravděpodobnost preeklampsie u dalšího těhotenství po předchozí prodělané, jinak tazatelce samozřejmě přeji, abych se mýlila, ale i tohle se v těchto laických diskuzích stává. A co Tebe tady vytáčí je mi upřímně jedno, každý tady může napsat svůj názor a já to udělala😉

nazka
4. led 2021

@2hanah tvoje diagnóza mě mrzí, ale jsi dost podrážděná. kdybys nebyla tak naštvaná na okolní svět, třeba bys přišla na to, že jsem to nemyslela vůbec zle. Jsem starší než Ty, tak proto jsem to psala.
A buď tak hodná a nikoho nestras něčím, co vůbec být nemusí. To si radši ty názory strc za cepec. A nestras nevinne lidi.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru