Snažíme se, ale stále nic

silvie15
11. črc 2016

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu...Už nějakou dobu se s mužem snažíme o dítě a pořád nám to nejde. Užívám vitamíny, počítáme plodné dny a ovulaci, ale stále nic. ☹ Už jsme z toho špatní. Uvažuji nad vyšetřením. Máte prosím nějaké rady?
Předem děkuji.

alpinka1
11. črc 2016

Dobrý den, záleží jak dlouho je "nějakou dobu". Rok snažení je normální, dřív vás doktor na vyšetření nepošle. Pokud déle, doporučuji obrátit se na CAR. Jinak mě hodně pomohly ovulační testy a měření bazální teploty a pití kontryhele. Manžel bral selen, zinek, vitamin D a pil čaj z kotvičníku. Jsem teď těhotná počtvrté, ale tři předchozí těhotenství nedopadla. O první jsme se snažili 1,5 roku, o druhé půl roku, o třetí 2 roky a teď počtvrté 2 měsíce. Ono je to hodně o psychice, zkusit na to nemyslet jde těžko, já vím. Ale zkuste to, jeďte na dovolenou a vypusťte to z hlavy. Ono se to povede! Držím palce!

andreaandrejka
11. črc 2016

Je pravda, že pokud se nesnažíte alespon rok, tak je to ještě nějak v normě. Nicméně jsou doktoři, kteří začnou něco dělat i třeba po půl roce a jsou doktoři, kteří nedělají nic ani po tom roce. Je to dost individuální, každý dr. je jiný.
Já bych ti poradila z vlastní zkušenosti, aby jsi se vykašlala na ovulace, plodné dny atd. nechala to být, nechala tomu volný průběh, protože i když to spousta lidí nechce slyšet, psychika je fakt svinstvo a dělá hodně.

michaela___
11. črc 2016

Ono dosti záleží na tom, co znamená "nějakou dobu". Jak bylo zmíněno, 1 - 1,5 roku snažení, tzn. pravidelný nechráněný sex, je zcela běžné a málo který lékař vás požene na vyšetření dříve.

Jako základ můžete požádat svého gynekologa o kompletní gynekologickou prohlídku, hormonální profil a případně o kontrolu ultrazvukem, zda rostou folikuly a dochází k ovulaci. Upravit jídelníček - netláskat se, nejíst kde co, zapojit pohyb a celkově životní styl, nějaké ty vitamíny atp a být prostě v pohodě a nestresovat se. 🙂

Ono se to nezdá a je to dost složité, ale psychická pohoda je velký základ. 🙂

silvie15
autor
11. črc 2016

Snažím se na to nemyslet. Ale znáte to. Moc dobře mi to nejde. Kor když většina mých kamarádek se raduje jak se jim podařilo. Snažíme se už přes půl roku.

michaela___
11. črc 2016

@silvie15 Půl roku je opravdu krátká doba, ale chápu, že zamrzí, když ostatním se daří a vám ne. Je to jedno z fázi, kterou si musíme každá projít. 😉 Le léto, užívejte si tepla, sluníčka, naplánuje si výlety atp. Zkuste přijít na jiné myšlenky a ono to přijde. Držím palce..

urtica
11. črc 2016

@silvie15 Chápu, že je to depresivní, taky nám to nějakou dobu trvalo, vysněné těhotenství navíc poprvé skončilo potratem...ale vězte, že půl roku je opravdu krátká doba. Pokud chcete podpořit početí, zkusila bych cvičit třeba Mojžíšovku (ale chce to začít s fyzioterapeutem).
Též jsem cvičila a i sama terapeutka mi tenkrát řekla, že ta rychlá početí jsou spíš o náhodě - že minimálně několik měsíců , než se zadaří, to většinou trvá...Vezměte si, že těch dní v měsíci, kdy můžete otěhotnět je jen pár a i v případě, že se trefíte do plodných dnů a jste oba zdraví a plodní je šance na početí cca 15%.
Pokud Vám není 35+, řešila bych s dr až po roce.

astyna
11. črc 2016

nesnažit se, milovat se.

horsiee
11. črc 2016

Vykašlala bych se na počítání a měření atd. Prostě se milujte, protože se máte rádi. Jestli má miminko přijít tak přijde. Stres tomu jen škodí a máte ještě spoustu času, půl roku je nic. Kdyby se pořád nedařilo tak po novém roce pořádně zkontrolovat.

racerunner
11. črc 2016

@silvie15 Znám to. A rady typu "nesnažte se, milujte se" , mě vždy dost pobaví. Zvláště od maminek několika dětí. U mě to nešlo přes 2 roky a moc dobře vím, že pokyn nesnažte se , je naprosto k ničemu. Zvláště když vysadíš antikoncepci a mysl se nastaví, že "nyní je čas" 😀. Touhu člověk z hlavy nevytluče. Takže, moje rada - klidně se snažte, jen k tomu přistupuj s vírou a optimismem, že to půjde. Že se máš na co těšit a že je to před Tebou. Ještě vůbec neklesej na mysli, udělej si třeba jako já "zdravý program na početí" (já začala jíst dravěji, sportovat , cvičit pilates pro otěhotnění, pila jsem čajíky Mojžíšové a popravdě - hlídala si ovulaci testama , abychom se z toho "snažení" nezbláznili. Dokonce jsem v plodné dny vymýšlela romantické večery pro atmosféru na ono "nesnaživé" milování...Jasněže - někdy to nejde, někdy prostě člověk nemá sílu a štve ho to. Tak to je. No ale dobrá zpráva ...já se fakt dooost snažila a i přesto to vyšlo 😀

g_m
11. črc 2016

@silvie15 Vím, že to slyšet nechceš, ale půl roku je nic. Já otěhotněla pokaždé (jednou ZT) po 8 měsících. Spíš než počítání plodných dnů bych sledovala své tělo, ne vždy to počítání může sedět. A vykašli se na všechny možné a nemožné ovu testy - je to jen psycho na hlavu!
Lékař tě vyšetří až po roce snažení, ale třeba kámoška nevydržela a šla po půl roce (prostě řekla dr. že se snaží už rok), zjistili jim problém, ale do dvou měsíců otěhotněla přirozeně, i když jim řekli, že šance je tak 15%...

fresijka
11. črc 2016

@racerunner Krásně napsané...kéž by i nám tohle vyšlo...po pěti letech:( ale dělám uplně stejné věci..je těžké zařadit program, nemyslet na početí.

milius
11. črc 2016

U mě první těhotenství přišlo nečekaně, hned na první snažení. Tak jsem myslela, že u druhého to bude stejně. A nebylo. Protože mám dost nepravidelný cyklus, dělala jsem si ovulační testy - za půl roku ani jednou pozitivní!!!! To jsem byla na nervy, že snad vůbec neovuluji! :/ Pomohlo až měření bazální teploty,to se zadařilo hned napoprvé.Takže jsem podruhé otěhotněla po 7 měsících. Pořád jsem na to myslela, nedalo se jinak. Doporučuji měření bazální teploty. Ono počítání plodných dnů je strašně nepřesné. A ty ovulační testy - některé ženy mohou mít zvýšení hormonů před ovulací tak nízké, že to ten test nezachytí a vypadá to, že ovulaci vůbec nemají - asi můj případ. Hodně zdaru 🙂

astyna
11. črc 2016

ono i to vnímání "sexu na povel" pro muže je dost deprimující....mě by to ani tak nebavilo, my jsme si řekli, že vysadíme HA, nebudeme brát kondomy a řeknu vám, že počítala jsem plodné dny a teplotu asi 2 měsíce, pak jsem se na to vykašlala, další měsíc byl stejně jen jeden sex, ale ten stál za to 😀 no a máme Honzíka...v absolutně neplodných dnech, 3 dny před menzesem...

fresijka
11. črc 2016

@silvie15 Být tebou, nečekám a řekni svému gyndaři co tě trápí a aspon ti může udělat ten základ z vyšetřeních. Nevim na co čekat v dnešní době neplodnosti. Já taky nečekala a bohužel už ta snaha se počítá na léta. Takže za mně, je pěkné že baštíš vitaminy, ale šla bych na gyndu, pokud máš rozumného lékaře, poradí ti. A třeba ti i poradí, at ten půl rok se ještě tulíte a pak abys přišla ;) hodně štěstí! 😉

racerunner
11. črc 2016

@fresijka Díky, no úplně to chápu. Já taky nebyla vpoho, rozhodně jsem na početí myslela a i to vytoužené otěhotnění přišlo v cyklu, kdy jsem věděla moc dobře, že ovu test svítí a že je dobré na to hupnout. A pravda, partner to nenáviděl, tak jsem kamuflovala jak se dalo a že to bylo občas fakt na budku 🙂. Potom jsem pokaždé 14 dní zaměstnávala hlavu tak všemožně, jarem psíkem novou prací, abych hnízdění nevyplašila myšlenkami na něj. Blázinec. A stejně - v den kdy meškala menstruace o které jsem také věděla vše, co se dá , jsem bezpečně věděla, že to vyšlo i bez testu. Prostě jsem se pozorovala a ne že ne. Mě totiž přijde, že je to pro nás " snažilky " začarovaný kruh, tyhle "rady o nemyšlení". Viz maminka co radí výše - 2 měsíce měřila a pak se na vy...a otěhotněla. Z téhle info bych před 18 ti týdny měla akorát tak další stres, že ona "na třetí dobrou" a mě to nejde. Některé z nás nemáme tu povahu vypnout a už vůbec ne po půl roce snažení. To přijde možná po těch 5ti letech, až jsi tak vyčerpaná snahou, že se na to vybodneš a nebo žádáš o adopci, pak možná nějak vypneš... Teď už ve mně tyhle rady zasloužilých mamin vyvolávají spíš spiklenecké myšlenky s holkama, co po mímču marně touží. Dříve vztek a závist. Protože kdo nezažil, nepochopí, o čem ta hrůza 2 čárek snad i na zdi, je 🙂.

no_title
12. črc 2016

@andreaandrejka někteří doktoři nedělají rok nic, i když je od začátku očividný závažný problém (já neměla vůbec MS a k tomu hirsutismus - pro většinu lékařů naprosto očividné, ne však pro tu moji).
Nějaké základní vyšetření můžete zkusit když už je to půl roku. Doporučila bych zkusit spermiogram a folikulometrii. Mě se třeba hodně ulevilo, když už se to začalo řešit, třeba ti to pomůže taky.

andreaandrejka
12. črc 2016

@no_title Samozřejmě že může, já nikde nepsala, že nemůže 🙂

lenusaak
12. črc 2016

@silvie15 snaha po dobu roku je normalni pro gynekology v klasickych ordinacích. Půl rok je už taky nějaká doba a v centru asistovane reprodukce ( CAR) vám na vaše požádaní udělaji různa vyšetření a zdaleka nemusite mít za sebou rok snažení. Hormonálnim profilem bych rozhodně začla- dokaže odhalit kde jaky problém a často stači cyklus poupravit par tabletkami a je to. Dalši je spermiogram. Ale uplne nejdřiv co bych zkusila je nepočitat plodné dny ale dělat ovulační testy. Teoreticky by ovu měla být v pulce cyklu, takze plodne dny vzdy vypocitate na toto období ( okolo 14.dne cyklu) skutečnost je taková, že není pravidlo mit ovulku takhle, často ji ženu mivají dýl a některé dřív. 20DC nebo naopak už 10DC. Takže bych se vyprdla na pouhel počitaní a zkusila přímo testovat ovulaci. Držim pěsti

silvie15
autor
12. črc 2016

Děkuji za spoustu reakcí. Zkusíme měření bazální teploty a snad se nám zadaří. Nejvíc mě poslední dobou trápí ze to muž nese mnohem hůř než já. Porad hledá kde se stala chyba a to mě sráží ještě víc.

adelkaaa
14. srp 2016

Prosim o radu, jiz 14 dni mam zpozdeno... tehotensky test negativni, mam pocity jako kdybych to mela dostat a nic, pote me bricho prestane bolet a za par dni znova... Ha jsem vysadila pred 2 mesici, cili zatim zadna tragedie... radi bychom rodinu a nevim co s tim... jak dlouho je normalni cekat nez to dostanu a kdy jit uz k doktorovi? Nevim kdy mam pit kontryhel, nevim jestli mam vubec ovulaci kdyz to mam cele rozhazene... dekuju za rady a zkusenosti

lea212
14. srp 2016

Ahojky, taky nám to nešlo, doktorka doporučila Nosifol, dá se sehnat na internetu celkem levně, brali jsme oba a za dva měsíce přišly dvě čárky. Jo a taky jsme zkoušeli "těhotnící" lubrikační gel, když je u muže problém s rychlostí spermií (což my nevíme, jestli u nás bylo), tak to pomáhá. Nejsem žádná reklama, ale někdy stačí málo! Hodně štěstí!

misina01
15. srp 2016

Brala jsem inofolic a jeřáb ptačí společně a povedlo se, takže já bych vsadila na bylinky 🙂 hormony od doktora byly k ničemu, ale bylinky pomohly 🙂 držím palce

alinkaa01
31. srp 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dne 25.7.2016 jsem měla menstruaci, kvůli dovolené 29.7 jsem ji,,ukončila" antikoncepcí. Tu jsem si vzala 28.-30.8 pak jsme měli s přítelem několikrát nechráněný pohlavní styk v rozmezí 1.-5.8, poté jsem měla tak od 8.8 slabounky výtok, ale ten byl max. 2 dny. A tento měsíc jsem menstruaci nedostala, myslíte ze byla nějaká šance na oplodnění? 🙂 Děkuji za odpověď Alice

kolibricek36
31. srp 2016

@silvie15 půl roku není až tak dlouho, a ono otěhotnět a porodit dítě není až tak jednoduché jak by se zdálo - těhotenství se nemusí udržet - plod se může přestat vyvíjet - atd.. někde jsem četla že čím víc tomu pomáháme, tím je to obtížnější anebo jsou komplikace

kolibricek36
31. srp 2016

@alinkaa01 dle toho jak máš dlouhé cykly - ano, můžeš být těhotná, ale taky nemusíš - když jsi vysadila antikoncepci - klidně se může stát že budeš mít jen delší cyklus, nebo se MS nedostaví, a budeš muset na vyvolávačku ...

alinkaa01
31. srp 2016

@kolibricek36 antikoncepci jsem vysadila už na jaře 🙂 Cykly jsem měla srovnané no 28 dni, děkuji za názor 🙂

kolibricek36
31. srp 2016

@alinkaa01 tak zkus si koupit těhotenský test, anebo zajít na krev ... 🙂

lepsa
31. srp 2016

@silvie15 Ahoj, já tedy nemůžu říct, že jsme se snažili dlouho, ale.... s manželem jsem 10 let. Pouze první rok jsem brala HA, pak si manžel prostě dával pozor.... a celou dobu fakt nic, tolik let. Tak jsem si říkala, že až opravdu budeme chtít mimčo, tak to snad ani nepůjde. No přišel duben (letos) a řekli jsme si, že je na čase. První snažení bylo asi týden před MS, takže mi bylo jasné, že to neklapne a taky, že ne. No i tak jsem hned začala plašit, že to určitě nepůjde.... další měsíc snažení a přiznám se, že jsem manžela občas i nutila ( A TO OPRAVDU NENÍ DOBRÉ :D ) a zase nic, byla jsem fakt zoufalá a to jsme se snažili měsíc! No po přečtení diskuzí jsem koupila gel pro podporu početí ( stojí cca 500Kč) a taky jsem si koupila ovu testy. V době, kdy jsem si myslela, že mám ovu, tak byly testy negativní... takže zase zoufalství (tentokrát, že nemám ovu), na testy jsem se vykašlala. Jeden večer byl fakt vydařený, vínko, pivko a dobrá nálada a bylo to. Gel jsme použili, jestli to bylo tím nebo ne, to fakt nedokážu říct. Každopádně jsem v 15 tt 🙂
Takže pohoda je opravdu nejdůležitější... co třeba zkusit změnit prostředí, někam vyrazit na víkend? 🙂 přeji hodně štěstíčka

alinkaa01
31. srp 2016

Test zatím jeden duch asi to ted nechám odpočinout, ale moc děkuji 🙂)