Užily jste si miminko, když jste měly doma další kousek?
Ahoj holky 🤗. Už nějaký ten měsíc se snažíme o další (a předpokládám že to hned tak nebude) ale dnes mě popadl strach že s druhým už to nebude taková pohoda jak s prvním. Přeci jen už má člověk to starší dítko a musí se věnovat i jemu, nemůže si jen tak lehnout s mimčem a tulit,.... Vy co máte doma 2 a víc kousků, jak jste to měly? První jsem ani nekojila přes bolest ale u dalšího jsem rozhodnutá to vydržet a kojit takže si ani neumím představit jak tohle půjde dohromady.
Užila, obě děti jako miminka, dosyta🥰 Schválně jsem měla druhé až 5 let po prvním, takže úplná pohoda, starší ve školce, rozumná, pomáhala a byla už dost samostatná. Kojila jsem dlouho. Jiné to samozřejmě bude, pokud zvolíš " klasický" český model, tj druhé po dvou letech. Ale pak si asi víc vyhrají až budou starší. Nebo taky ne. Každé má své pro a proti.
@neomenia Děkuju 😊. Plánovala jsem odstup 3 roky, ale to nám už nevyjde protože 3r jsou teď starší
Spíš naopak, u první mi vše trvalo, vyjukaná ze všeho, u druhé pohoda i se dvěma. Je to jiné, za mě i lepší.
Starší chodil do školky, takže jsem si mladší užila líp než staršího. Jelikož už jsem lépe věděla co a jak
Více než 3 roky je za mě už rozdíl v pohodě, se starším dítětem je už domluva, může chodit do školky...
Mně se ve dvou a čtvrt staršího narodila dvojčata a hádáte správně, moc jsem si je neužila 😀
První dítě jsem si užila - co se času a emocí týče - mnohem mnohem více. Nesrovnatelně. Rozdíl máme 2,5 roku a druhé dítě se muselo nějak přizpůsobit. Pořád se víceméně vše točilo kolem staršího. Věřím, že s větším věkovým rozdílem je to lepší.
U nás byl rozdíl 2,5 roku. Kojení bylo celkem v pohodě, druhorozený syn byl oproti dceři dobrý savec a kojil se celkem dobře. Když bylo potřeba, tak během toho dceru pohlídal manžel (třeba na uspávání). Jinak se třeba dcera taky přitulila a dělala si něco svého.
Na jednu stranu je prostě čas rozděleny mezi dva človíčky, na druhou stranu už člověk ví, co jak udělat efektivně a v jakých maličkostech se nebabrat. Je to jiné, než s prvním. O něco je to ochuzené a naopak má druhorozený zase interakci se sourozencem. První jsem si víc užila, ale u druhého jsem zase byla víc v pohodě a znalejší. Oba byly tak nastejno nároční. Naštěstí oba vždy spali luxusně, celou noc.
Drsné to je, když oba řvou 😀 Člověk si musí vybrat, koho utěšit jako prvního.
První dvě jo, mám je se sedmiletým rozdílem a miminka jsem si užila.
Ale další dvě mám 16 měsícu od sebe a druhé miminko jsem si neužila vůbec, kdybych neměla fotky, vůbec netuším jak vypadalo. Miminko pořád spalo a první dítě potřebovalo více pozornosti, tak jsem nechávala miminko v klidu spát a věnovala se staršímu dítěti. Za mě je malý věkový rozdíl mezi dětmi pohoda, ale druhé miminko si člověk moc neužije. A neužije si kočárkovaní s hezkým kočárkem, člověk sebou tahá dvojkočár a procházky se přizpůsobují staršímu dítěti.
Syna jsem si vůbec neužila 😭 Moc si ho ani jako miminko nepamatuju, on byl strašně hodné a klidne miminko a žil ve stínu své o dva roky starší ADHD ségry... Nejmladší jsem si pak užila už víc, ale to zase bylo tim že starší zili střídavě u mě a u jejich otce.
@pucalka1501 mám první dceru ADHD, s ní to bylo celkově šílený ty první 2 roky, neužila jsem si to vůbec. Byl to vyloženě nespavý a vzteklý satan... 😃 Pak se narodila druhá dcera multialergik a její první rok si ani nepamatuji, co se dělo. 👀 Měla jsem je doma obě dvě, jsou od sebe 2 roky. Teď máme třetí kousek - 5 let od první. Konečně jsem se dočkala toho miminka za odměnu. Holky jsou si skvělé parťačky, krásně se spolu zabaví a já si užívám miminka. ❤️ Holky už občas i s něčím pomůžou, předhání se v tom, která zabaví miminko. Mazlíme se pořád, nosím ho v šátku, když jsou holky ve školce, kolikrát spolu ležíme celé dopoledne a hrozně mě mrzí, jak to rychle utíká to miminkovské období. 🥲 Zpětně mě i mrzí, že jsem si holky neužila, ale sešly se zrovna 2 extrémně náročné děti, tak jsem ráda, že jsme to vůbec přežili, takže za mě tohle hrozně záleží na dětech.
Holky děkuju za uklidnění ❤️. A snad i ten větší věkový rozestup bude nakonec lepší než jsem myslela 😊.
Ahoj , ja mam doma 8 ročnu dcerku a teraz v lednu mam termin porodu a cekame chlapečka. Tak som zvedavá jaky to bude. Dcerka surozence nikdy nechtela🫣 ale ted se teší a furt mluví jak se bude o neho starat , prebalovat , pak krmit , vyzvedávat ze školky 😀 myslím že to bude veľká pomocnice 😊
@pucalka1501 Ne 😀 Starsi trilety byl mamanek, tak jsem se chtela venovat hlavne jemu, navic bejby segru kojeni moc nebralo, takze ji mel na starost hlavne tatinek 😀 Vubec to nicemu nevadilo teda.
Tulení jen tak s miminkem je szrašně důležité. O to víc se musel zapojit manžel a ve chvílích, kdy byl se starším jsem měla ptostor být s miminkem. Ochudit jej o to si myslím, že může mít psychické i emoční nádledky na miminku ( plus laktace atp ).
@pucalka1501 mám děti od sebe 16 měsíců a bylo to super. Každopádně bez velke podpory manžela by to tak super asi nebylo. Ale užila jsem si to moc,teď jsou parádní parťáci,a našeho rozhodnutí jsme nikdy nelitovali
Ja si to uzila. Prvni dva mame dva roky od sebe, jsem je i tandemove kojila. Druha byla u prsu porad, ja satkovala, pozdeji manduka, takze na me byla prilepena stale, s obema detmi jsem spala, takze kazde z jedne strany. Starsi byl v te dobe sileny, ale zvladli jsme to. A to jsem od tri tydnu po druhem porodu chytla prvni zlucnikovy zachvat. Drzela jsem pak dva roky dietu a skoro kazdy tyden jsem mela celonocni zlucnikovy zachvat-lezla jsem po zdi bolesti, celou noc nespala, preslo to rano a to uz vstavali deti. Prvni uz od dvou let nespal, takze zadny spanek pres den. No a pak prisla treti, sice uz byli ti dva starsi v institucich, ale ja uz zacla na maly uvazek pracovat. Uzivam si vsechny stale 🙂)) Ale ta miminka strasne rychle utikaji.
Ani ne, ale byla jsem za toho druheho space vdecna. Az mi hlodalo, ze ho sidim,ale ne. On proste prvni 4 mesice furt jenom spal. Kazde cca 3h (v noci 4) jsem ho nakojila, prebalila a spal dal. Venovala jsem se mu tak pul hodinky blbinkama pri prebalovani vecer kolem 22.h, kdyz starsi nespava strela konecne usnula. (Rozdil necela 2 roky). Jak kolem pul roku zacal mladsi lozit, tak uz byl doma furt nejaky brajgl, zabavili se, ale moje nervy....
@pucalka1501 Ne 😀 Starsi trilety byl mamanek, tak jsem se chtela venovat hlavne jemu, navic bejby segru kojeni moc nebralo, takze ji mel na starost hlavne tatinek 😀 Vubec to nicemu nevadilo teda.
@pilzzee Já mám pocit, že tři roky je ten nejhorší rozdíl, tříletý začíná chytat rozumy je takový malý usurpátor, co potřebuje hafo pozornosti.
Já mám teď děti 3 a 4 roky a je to daleko horší než když byly malinký, obě děti potřebují maminku, obě děti si chtějí hrát a obě potřebují spoustu pozornost.
Za mě buď větší rozdíl, já mám 7 let a bylo to jak dva jedináčci, starší pomohl a já si užívala miminko.
A pak mi nepřijde špatný co nejmenší rozdíl, mezi dalšími dětmi mám 16 měsícu a první roky těžká pohoda, akorát prostě nebyl čas mazlit miminko a za pár let je to honička. A navíc tě čekají dvě první třídy po sobě.😒
Ja si to uzila. Prvni dva mame dva roky od sebe, jsem je i tandemove kojila. Druha byla u prsu porad, ja satkovala, pozdeji manduka, takze na me byla prilepena stale, s obema detmi jsem spala, takze kazde z jedne strany. Starsi byl v te dobe sileny, ale zvladli jsme to. A to jsem od tri tydnu po druhem porodu chytla prvni zlucnikovy zachvat. Drzela jsem pak dva roky dietu a skoro kazdy tyden jsem mela celonocni zlucnikovy zachvat-lezla jsem po zdi bolesti, celou noc nespala, preslo to rano a to uz vstavali deti. Prvni uz od dvou let nespal, takze zadny spanek pres den. No a pak prisla treti, sice uz byli ti dva starsi v institucich, ale ja uz zacla na maly uvazek pracovat. Uzivam si vsechny stale 🙂)) Ale ta miminka strasne rychle utikaji.
@drzticka81 mě teď zajímaji ty žlučníkové záchvaty. Vymizelo to? Nebo jste šla na odstranění? Dieta nepomáhala?
Také jsem zažila teď zlucnikovy záchvat (3 týdny po 2.porodu). Prý to může být způsobeno těhotenstvím i sestinedelim. Nikdo mi prý neřekne, zda se to opakovat bude nebo ne. Také se snažím jíst s omezenými tuky, ale dlouhodobě si to neumím představit. Tak mě zajímá vaše zkušenost. Děkuji.
Já jsem si to užila mnohem víc, protože už jsem neměla ty strachy prvorodičky, věděla jsem, co a jak, všechno bylo mnohem přirozenější, za mě lehčí. Neměla jsem čas řešit ptákoviny 🤣.
Kdyz se narodila první, dva měsíce jsem se nemohla rozkojit, dva měsíce jsem jen seděla na gauči a ze všeho jsem byla vyjukaná. S druhou dcerou jsem kojila okamžitě a dva dny po propuštění z nemocnice jsem byla se starší a kočárem v Zoo a kojila v šátku 🤣.

Užila, obě děti jako miminka, dosyta🥰 Schválně jsem měla druhé až 5 let po prvním, takže úplná pohoda, starší ve školce, rozumná, pomáhala a byla už dost samostatná. Kojila jsem dlouho. Jiné to samozřejmě bude, pokud zvolíš " klasický" český model, tj druhé po dvou letech. Ale pak si asi víc vyhrají až budou starší. Nebo taky ne. Každé má své pro a proti.