Zvládnu dítě při dálkovém studiu VŠ nebo máme ještě počkat?

kokoska55
29. pro 2018

ahoj, mám takový dotaz. S přítelem se chceme snažit o dítě. Je mi za chvíli 24 příteli 23. Máme svůj byt, oba dva práci, ale studuji ještě dálkově mgr na VŠ. Čeká mě ještě rok a půl. Mám dost gynekologických problému byla jsem i na laparoskopii s vaječníkama, doktorka mi doporučuje moc nečekat a my to tak taky cítíme. Moje máma mi ale aniž by něco tušila stále opakuje ať náhodou nejsem těhotná. Že by mi po porodu chyběl semestr školy a státnice, že bych to nedala, že mi nepomůže. Přítelova máma je doma, takže ta by nám pomohla kdykoliv. Já prostě nevím :( Jsme dospělí milujeme se finančně to zvládneme tak proč by ne? Děkuji za rady a odpovědi 🙂

merope
29. pro 2018

Pokud ti gynekoložka doporučuje nečekat, tak bych nečekala. Lepší než aby ses tu za 10 let trápila ve skupinách kolem IVF. (Je mi 43 a čekám své první "vymodlené" dítě po 4 letech lítání po klinikách, doktorandské státnice budu dělat cca měsíc před porodem - beru to, že už budu mít volno, jako příležitost mít klid na učení a kdybych porodila dřív, tak je prostě udělám někdy potom.)

Jestli tě čeká rok a půl, tak i kdybys otěhotněla dneska, tak zkoušky v letním semestru zvládneš a příští rok v zimním už by jich nemuselo být tolik (případně se zkusíš s vyučujícími domluvit a udělat je dřív). Státnice s dítětem nebudou snadné, ale dělá je dost holek.

A podle toho, co popisuješ za problémy, je spíše pravděpodobné, že si chvíli na otěhotnění počkáš, takže nejvyšší čas začít - když otěhotníš třeba v létě, tak už bych se nebála vůbec, školu případně max přerušíš a státnice doděláš později (a mezitím dopíšeš diplomku).

Ber to jako motivaci makat na tom, abys opravdu co nejdříve udělala vše, co je možné (nedají se nějaké zkoušky z příštího ZS přesunout třeba už na tento LS?).

jaja01k
29. pro 2018

@kokoska55 Se školou se to vždy dá nějak pořešit. Studuju dálkově a máme tam holky, které během studia porodily. Některé přerušily, jedna se rozhodla skončit, ale jsou i takové, které to normálně zvládají i s miminem. Ale ta podpora a pomoc rodiny je opravdu důležitá, bez toho asi nepůjde. Já jsem začala studovat už s dětmi, ale byly malé, ještě nechodily do školky, a kdyby mi moje mamka nepomáhala, prostě by to nešlo. Takže bych se domluvila s přítelovou maminkou, jestli by pomohla a jak by ta pomoc případně vypadala.

merope
29. pro 2018

@jaja01k Tak já čtu "oba dva máme práci" = finančně zajištění jsou, bydliště Praha 1 = možnosti hlídání, i kdyby nepomohla rodina (v Praze jsou i "školky" pro děti od narození, aspoň tedy doufám, že ta, co mám pár kroků od bytu, není jediná v Praze). Prostě i bez podpory rodiny se dá škola studovat i s dítětem. Možná si to představuji naivně, ale mám pocit, že s dítětem je to skoro lepší než když žena chodí na plný úvazek do práce. Samozřejmě záleží na škole a věku, ale ve 23 letech to do té hlavy ještě docela leze.

lucinkamarecek
29. pro 2018

@kokoska55 ahoj já mám 25,manžel 30.byt máme svůj problémy jsem neměla, ale na rodinu jsem se těšila a připadala už připravena a nechali jsme tomu volný průběh, taky studuji VŠ Ing dálkově letos končím a pohoda jsem na konci 2.mesice zkouškové fajn více jsem v pohodě protože škola pro mě není už tak důležitá jak ten prcek v bříšku a daří se asi mi prcek přináší štěstí 😉

Kamarádka tak udělala doktorát s dvěma prckama s přehledem stačí 😆 aby babičky občas hlídali

nikolspace
29. pro 2018

Jsem v podobné situaci. Bylo mi doporučeno nečekat a já se bála, že bych později nemusela otěhotnět. Povedlo se asi po 2 měsících, ale potratila jsem a pak až za půl roku 🙂 třeba nebudeš patřit k těm, kterým to jde hned a stihneš si vše dodělat. Mě čekají 9.ledna státnice a dodělávam BP, kterou budu obhajovat, až bude malá na světě. Náročnější to možná bude, ale přítel pomůže a tobě určitě taky. Mamka mi taky říkala, ať počkáme, ale měli jsme svou hlavu a nakonec je moc nadšená a ráda pomůže.
Za mě teda.. pokud jsou zdravotní komplikace, jdi do toho 🙂

bayt
29. pro 2018

@kokoska55 Nevím, jak moc to čeká ze zdravotního hlediska. Já bych ale ROZHODNĚ nedodělávala školu při dětech, je to velmi špatný nápad. Jde jen o počkání pár měsíců, to snad není tak hrozné, ne? Já si teda školu dodělávám, ale často je to peklo a to jde "jen" o sběr dat a psaní (semináře, zkoušky, to mám hotové). Syn prakticky nespí, když spí, tak rozhodně ne sám, nemám na školu moc prostoru a i kdybych měla, člověk si radši odpočine.

jaja01k
29. pro 2018

@merope Já si zase myslím, že studovat při práci je snazší než s dítětem 🙂
Na jesle jsem zapomněla. Já jsem matka kvočna, miminko bych tam nedala, tak mě tahle možnost nenapadla 🙂

sudylichozrout
29. pro 2018

Manzelova maminka byla samozivitelka v osmdesatkach, takze zadnej med. A na rodickaku si dodelala doktorat. Jde to. I u nas na fakulte bylo hidne holek s miminkem 🙂 Jestlu mate financni pohodu, mate se radi a vis, ze tvuj pritel bude opravdu dobrym tatou, jdete do toho 🙂

kokoska55
autor
29. pro 2018

Moc děkuji za reakce, škola není pro mě těžká, na všem se dá domluvit i individuál vychází hodně vstříc. Já osobně se toho nebojím, ale moje sestra je těhotná a to je jí přeš 30 takže všichni z rodiny by kroutili hlavou, protože očekávají, že já budu mít dítě taky později.😒😒

sudylichozrout
29. pro 2018

@kokoska55 nazor rodiny ber jako nazor, ale rid se vlastnim usudkem 🙂

narnell
29. pro 2018

Všechno nějak jde. Já během magistra stihla otěhotnět, porodit a ještě jednou otěhotnět. Je fakt, že psaní diplomky nebyl žádný med. Teď mě čekají státnice, dá se to, ale bojuji s časem na učení. Je ho zoufale malo. Nicméně, pokud ti partner bude s dítětem pomáhat, tak se to dá 😊 Dej na svůj osobní pocit 😉.

Asi bych se řídila v první řadě srdcem. V druhé řadě doktorkou. Ta vidí, že by mohl být problém a bohužel v dnešní době nic neobvyklého. Takže bych se snažila vyvarovat tomu co by mohlo přijít třeba za pět let. Dítě nepůjde, budeš obíhat vše možné a budeš nešťastná. A nikde nemáš napsáno, že se zadaří 😉 Znám pár lidí. Stojí to spoustu peněz, času, úsilí a nervů. 😪 Hlavní je že máte zázemí a chcete miminko oba. Je to vaše rozhodnutí ne tvé maminky😉🙂

merope
29. pro 2018

@jaja01k Tak ono asi záleží, jaká práce 🙂. Já učím na VŠ a v semestru mám problém zvládat domácnost. Takže jsem v práci když se řešila mateřská a návrat rovnou řekla, že nejdřív budu chtít dodělat dizertačku (s dítětem) a u toho max pár hodin za semestr dálkaře, ale jinak učení nee a pak se uvidí, kdy a kolik hodin vezmu (zase "své" vypiplané kursy se mi nechce moc předávat 😀 ).

Ale já to vidím z úplně jiného úhlu pohledu - chtěla jsem ve 30ti velkou rodinu, nakonec jsem byla ve 30ti po rozchodu, hledala chlapy, nikde nic, někteří se tvářili mile a jen zneužívali. Pak jsem sehnala chlapa, co mám teď (neříkám, že je super, ale funguje to), po letech IVF jsem otěhotněla v podstatě v situaci, kdy už jsem přemýšlela, zda jít či nejít do dalšího pokusu, pokud to nevyjde. Je mi 43. A říkám, že na dítě není žádný právní nárok a zda to vůbec půjde či nepůjde, nikdo neví (ten bývalý, co jsem se s ním ve 29 rozešla, stále dítě nemá a asi mít nebude - neplodnost, jediná šance darované spermie a on do toho jít nechce, já nakonec šla do darovaných oocytů).

Člověk pak přehodnotí své priority, stejně se v životě vše tolikrát různě změnilo, že i nedodělaný doktorát prostě neznamená, že se nepokouším o dítě. Nějak to dopadne.

A pokud doktorka říká, že moc nečekat, může to taky znamenat (ne že bych jí to přála), že tazatelka dodělá státnice, pak se objedná na kliniku asistované reprodukce a bude se snažit tam. Sama co vidím v okolí - holky, co přišly do CAR kolem 25 roku věku a co znám, otěhotněly po prvním cyklu IVF (případně po prvním nativu, kdy bylo co oplodňovat). Hollky, co tam přijdou později, tak problémy, čekání, nejistota.

Zastávám názor, že teď jsou takové možnosti, že s dítětem lze dělat cokoli - zvláště v Praze a pokud jsou peníze - na věci, které se nestíhají (domácnost) se vždycky dá někdo najít, pár hodin se dá nechat dítě někým pohlídat a dá se dodělat škola, chodit trošku do práce, dá se zpravidla rozumně skloubit i návrat do práce a starost o děti (v Praze co pozoruji, je to se zkrácenými úvazky sice ne ideální, ale aspoň ne tak strašné jako jinde v ČR).

zrzeckas
29. pro 2018

Dr je jedna vec a druha.... Zalezi jak se na to citite... My se citili... Moji mamce to bylo jedno, vnuky uz ma, tak to neresila.... A mamka pritele myslela jen na sebe.... Jen at neni jeste babicka....... My se na to citili, tak jsme si malou poridili a pokud se taky citite na mimi a jeste k tomu mas gynekologicky problem tak bych necekala, nevahala

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
journals
30. pro 2018

Asi záleží na tom, co studuješ, jakou máš motivaci a zázemí. Já dělám kombinovaně magisterské a budu končit s půlročním miminkem. Do dalšího studia jsem se pustila, když se nám těhotenství nedařilo, tak jsem chtěla trochu zaměstnat hlavu. Věřím, že to nějak půjde. V ročníku nebudu ani první, ani poslední. A to jsem o dost starší než ty, takže učení jde podstatně hůř, než když jsem studovala mladší, ale jsem odhodlaná to zvládnout a to je polovina úspěchu 😉

sweet81
30. pro 2018

Moje sestra 3 děti, práci a studovala dálkově VŠ. Nechápu jak to dala, ale dala a ještě ze zkoušek měla za A.

bayt
30. pro 2018

@ter Ano, ono to jde, ale na úkor toho dítěte. Což v situaci, kdy se opravdu dá pár měsíců počkat, není třeba řešit...Taky znám takovou, co dostudovala medicínu, dítě znalo víc babičku než matku, kojit časově moc nemohla a kolikrát to obrečela...

tulikiss
30. pro 2018

Ja otehotnela behem Bc. ano dala sem si rok pauzu, ale Bc. dodelala uz se dvema detma( sice Bc. trvalo 5 let ale mela sem vic jak rok preruseno), a pak jsem se dvema detma delala jeste Mgr. takze kdyz se chce vsechno jde.

myshoun
4. led 2019

popravdě já už to tak růžově nevidím, začala jsem studovat v těhotenství, kombinované studium dvou jazyků, pak jsem dosti předčasně porodila a jiná možnost než přerušit studium nebyla. Do školy jsem se vrátila po roce a půl, odstudovala si dva ročníky a teď jsem ve třetím ročníku, je to očistec, syn je prvním rokem ve školce a věčně nemocný, do toho zaměstnání a studium. Nejraději bych to zabalila. Držím vám palce, ať se rozhodnete co nejlíp pro vás.