icon

Jak přesně určit týden těhotenství při opožděné ovulaci?

jian
22. črc 2025

Ahoj,

chtěla bych se poradit, protože můj gynekolog ani sestra nejsou ochotni mi sdělit jakékoliv informace až do další kontroly.

Ve zkratce - jsem těhotná. Poslední menstruace od 2. 6. Ke styku (jedinému v červnu) došlo 21. 6. Mám nepravidelné a dlouhé cykly s pozdní ovulací (nejdřív podle mého měření proběhla kolem 22.-23. DC). Kolem 34. DC mi vyšel silně pozitivní test, volala jsem do ordinace, sestra mi sdělila "jste 5+1, přijďte 21. 7., to budete 7+1 a bude srdíčko".

Přišla jsem, doktor mě hned ve dveřích (před ultrazvukem) sjel, proč jsem tady tak brzo, když jsem teprve 5+1 tt. Sdělila jsem mu, že od poslední menstruace bych měla být 7+1 tt a že mě takto objednala jeho sestra. Na to řekl, že tam takhle brzo nic neuvidí. Když jsem doplnila, že ovulace byla nejdřív 21. DC, tak zabrblal že to už vůbec.

Na UTZ pak viděl dost zřetelný gestační váček, ale žádný žloutkový váček ani embryo. Fakticky to byl maximálně měsíc od oplodnění, spíš o nějaký den méně.

Moje otázka tedy je:

a) V jakém tt tedy jsem?
b) Proč mi sestra řekla, že jsem 5+1 8. července, a doktor mi totéž řekl 21. července? Doktor i sestra vycházeli čistě z data poslední menstruace při svých výpočtech.
c) Odpovídá pouze gestační váček cca 30 dnům od oplodnění?

Na všechno jsem se samozřejmě ptala sestry i doktora, oba mě ale odbyli že "je prostě na všechno brzo" a že mám přijít za dva týdny a pak se můžem bavit.

Jsem strašný stresař, mám za sebou jedno biochemické těhotenství nedávno, tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nemá zkušenost a nevyzná se v tom počítání.

Díky předem.

slunicko166
24. črc 2025

@jian Ahoj, viděla bych to, že se sestra prostě spletla 😄😄 Podle toho, co píšeš a jestli jsi 8.7. volala na gyndu a byl to ten 34dc, tak ovulace (22./23.dc) ti vychází na 26.6. Tudíž dneska bys měla být 6+1tt (viz foto). Takže to že na utz byl vidět jen váček je úplně ok. Uvidíš na příští kontrole. Držím palce!

krisstina93
24. črc 2025

Vždy mas dvě staří těhotenství, podle ms a podle utz. Sedi to jenom tomu, kdo ma 28 denní cykly a ovulaci uprostřed. Ja mam taky delší cykly a ta staří se vždy lišila o 2 tydny.
Správný tyden těhotenství urči lékař podle utz, samozřejmě az tam bude něco videt. Nejpřesněji ti to poví na prvním screeningu.

jian
autor
Autor odpověď smazal
suzanna123
24. črc 2025

@jian na tohle se neptáš, ale já bych doporučila vyměnit doktora- k někomu, kdo mě “sjede už ve dveřích”, bych nechodila ani náhodou.

jian
autor
24. črc 2025
@suzanna123

@jian na tohle se neptáš, ale já bych doporučila vyměnit doktora- k někomu, kdo mě “sjede už ve dveřích”, bych nechodila ani náhodou.

@suzanna123 jo je to jedna z veci, nad kterou premyslim, no. Realne jsem s nim nikdy nemela problem a mnohdy se mi fakt snazil pomoct, ale tohle vysetreni mi prislo fakt mimo, v podstate me nasrane vysetril, kdyz skoncil, ani mi nerekl ze skoncil, sedl si za stul a ja tem jeste minutu sedela na koze a cekala jestli to bude dal pokracovat. Nic mi nesdelil. Nevim, na jaky tyden to odhaduje, jestli je to za nej ok nebo ne, kolik ma GS milimetru, jen se tu ted budu dva tydny stresovat na Modrym konikovi😅 bohuzel to, ze holky temito udaji po prvnim UTZ disponuji a casto maj dokonce i snimky tech prazdnych gestacnich vacku, jsem zjistila az ex post, jinak bych si asi taky vyptala nejake doplnujici info..