icon

Mám nárok na MD? Nemám nic odpracované

adell_
16. pro 2017

Chtěla bych poradit🙂 Otěhotněla jsem a musela jsem ukončit střední školu a nemám nic odpracovane. Nevíte některá, jestli dostanu nějaký příspěvek a jestli vůbec budu mít nárok na MD?

ginnyw
16. pro 2017

Ahojky, mateřskou bohužel nedostaneš, když nemáš nic odpracováno. Dostaneš rovnou rodičák. Jinak jiné příspěvky jsou vázány na poměry v rodině a jejich finance. Jako příspěvek na dítě, porodné či příspěvek na bydlení.

adell_
autor
16. pro 2017

Dekuji za odpověď 🙂 A kolik cca bývá ten rodicak?

vanea
16. pro 2017

@adell_ rodičák je pevně stanovená částka 220tis. To si vydělíš tolika měsícema, kolik chceš být doma. Max 4 roky. Když teda budeš doma 3 roky, budeš pobírat 6111,- měsíčně, když 4 roky , tak 4583,- měsíčně..

adell_
autor
16. pro 2017

Jses hodna, dekuji za info 🙂 ..Bude mi teprve 18, proto se na všechno ptám :D 🙂

blahova_andrea
16. pro 2017

do teď to bylo tak, že bys šla automaticky na 4 roky. prvních 9 měsíců bys pobírala 7600,- a pak až do čtyř let dítěte 3800,- ale od nového roku mají být nějaké změny. myslím, že i bez odpracovaného bys mohla celou dobu pobírat 7600, takže cca do tří let dítěte. ale to nevím přesně. každá maminka má k dispozici od státu 220 000,- a dle dalších měřítek, které splní si může vybírat jak si to vybere. pokud se k dítěti hlásí otec a pracuje, tak můžeš žádat RP přes jeho příjem a mohla by jsi tedy dostávat víc po kratší dobu.
proč jsi ukončila školu? nešlo si domluvit individuální plán? moje spolužačka rodila ve 4ťáku před vánoci a maturovala pak s půlročním miminkem.

blahova_andrea
16. pro 2017

@vanea to jí teda radíš špatně. takto to není

adelka951
16. pro 2017

DO 3 let je to 220000/36 = 6111
Do 4 let je to 220000/48 = 4583
Pokud by chtěla pobírat 7600, pak by to bylo na 28 měsíců, tzn. 2 a kousek roku.

blahova_andrea
16. pro 2017

@adelka951 nelze jít na čtyři roky a celou dobu pobírat 4583,- nikdy to nešlo!

adell_
autor
16. pro 2017

@blahova_andrea Dekuji! 🙂 V pondělí musím všechno znovu oblítavat, tak se zrovna zeptám jak bych to měla, všichni mi totiž říkají něco jiného a já bych rada vedela na čem jsem. Ukončila jsem školu, jelikož jsem na rizikovým a měla jsem zdravotní problémy .

blahova_andrea
16. pro 2017

@adell_ a kde jsi se byla ptát, že jsi dostala různé informace? a co doma a otcem dítěte...dobrý? pomůžou?

vanea
16. pro 2017

@blahova_andrea mně to tak bylo řečeno v práci, že to tak jde...já jdu teda na 3 roky a takto jsem to vyplnila na těch 6111 a dobrý =)

adell_
autor
16. pro 2017

@blahova_andrea No ptala jsem se mamky, tchyně , známých co mají děti a každý mi řekl něco jiného , v Pondělí jdu vyřizovat nějaké věci na úřady tak se skocim zeptat i na tohle . Doma úplně super, přítel i jeho rodiče taky, všichni pomáhají už teď 🙂

vanea
Autor odpověď smazal
adell_
autor
16. pro 2017

@vanea Uvidím no, co mi tam pěkného řeknou :D Dekuju 🙂

blahova_andrea
16. pro 2017

@vanea ano, na tři roky je to správně. nevím jakou děláš práci, jak moc jsou tam informovaní, ale se čtyřletou variantou ti kecali 😉 každé tři měsíce můžeš své rozhodnutí měnit. kdyby ti toto neřekli.

blahova_andrea
16. pro 2017

@adell_ ptej se přímo na úřadě nebo tady. tady se ví často i to, co ti úřednice nepoví 😉 mámy se ptát vůbec nemůžeš, pokud nedělá v oboru a u známých s dětmi...záleží, kdy naposledy se jim narodilo dítě, tyto věci se docela mění.

vanea
Autor odpověď smazal
adell_
autor
16. pro 2017

@blahova_andrea Jasný, chápu . Díky moc za informace, hodně jsi mi pomohla 🙂

blahova_andrea
16. pro 2017

@vanea no pokud to není člověk pracující přímo na úřadě, kde se dávky vyplácejí, tak se neznalost dá pochopit.
@adell_ není vůbec zač

kika266
18. pro 2017

@adell_ Pokud nemas nic odpracovano, tak materskou nedostanes, na tu maji narok ti co pred porodem pracovali a splnovali podnimky. Rodicovsky prispevek je 220000tisic, ktery si muzes rozpocitat od noveho roku muzes i ty jit treba jen na tri roky a pak jit do prace a dostavala by jsi maximalne 7600. Vsechny papiry k tomu vyridis na uradu prace ve tvem bydlisti.

adell_
autor
19. pro 2017

@kika266 Až půjde prcek do školky , já budu dodelavat poslední ročník školy . Do práce pujdu až potom .

kika266
19. pro 2017

@adell_ Tak jeste muze i tatinek splnovat pozadavky, teda pokud taky jeste nestuduje, pak by to slo vyridit i pres nej myslim, ale je to dost papirovani. Ale porodne by sis jeste mohla zazadat, zalezi u vsechno na prijmech rodicu. Posledni rocnik by jsi mohla dodelat i pri materske teoreticky si myslim, pujde to tak pozde to dodelat? Nemaji tam nejakou lhutu? treba dva roky nebo tak?

adell_
autor
20. pro 2017

@kika266 Tatínek už nestuduje, pracuje. Při mateřské by to bylo vsechno moc hektické a neměla bych čas na prcka nebo na učení, to nechci . Ano jde, do 10 let se muzu vrátit do školy .

kika266
21. pro 2017

@adell_ Tak materska by sla vyridit i pres tatinka, pokud splnuje podminky. Pak by jsi sla na rodicak. Tak to pak uvidis jak to s prckem pujde, treba bude klidas a da ti prostor na uceni 🙂, ale pokud mas na to 10 let tak je to v klidu, ja jsem myslela ze to je treba dva roky nebo tak.