Koupě karavanu. Je to dobrý nápad?
Uvažujeme o koupi karavanu. Je to vůbec dobrý nápad? Může se někdo podělit něco kdo karavan má, o tipy , triky, zážitky?
@plea prospat na parkovišti u Lidlu v čase 22-7:00
To je na parkoviste Lidl dokonce vjezd zakazan 😅
A pokuta prijde automaticky
@veronicka89 ty žiješ ale v zemi která je velice striktní na dodržování pravidel. Většina evropských zemí tak striktních není... Takže když lidí nedělají bordel, tak je nikdo neřeší. Samozřejmě s tou variantou, že to někdo řešit bude, musíš počítat, i s možnými důsledky.. ale fakt ten zákaz striktně platí především v Rakousku 😀
Já jsem teda autem se spanim na divoko jela naposledy před osmi lety do severní Itálie. Karavan mě ani neláká... Kempy poslední dobou moc nezvládám, kvůli opilcům 🤮 Často spíme ve stanech na opuštěných tábořištích mimo kempy někde v lese, to taky není legální ale v Česku tolerované, když nejsi v národním parku nebo chráněné oblasti nebo když neděláš bordel.
@veronicka89 ty žiješ ale v zemi která je velice striktní na dodržování pravidel. Většina evropských zemí tak striktních není... Takže když lidí nedělají bordel, tak je nikdo neřeší. Samozřejmě s tou variantou, že to někdo řešit bude, musíš počítat, i s možnými důsledky.. ale fakt ten zákaz striktně platí především v Rakousku 😀
Já jsem teda autem se spanim na divoko jela naposledy před osmi lety do severní Itálie. Karavan mě ani neláká... Kempy poslední dobou moc nezvládám, kvůli opilcům 🤮 Často spíme ve stanech na opuštěných tábořištích mimo kempy někde v lese, to taky není legální ale v Česku tolerované, když nejsi v národním parku nebo chráněné oblasti nebo když neděláš bordel.
@martinka_33 na me ackoliv to nevyhledavam treba na instagramu vyskakuji lidi co maji v podstate content zalozeny na cestovani a prave i s karavanem a kazdy jejich druhy vylet je nekegalni - italie , recko, jak pises i rakousko - ve vsech zemich je to zakazane a hl. Tam kde se to nejvic dela/ ocekava - parkoviste vysoko v horach plaze, parkoviste u jezer .
U parkovistich typu Ludl nebo fotbalový stadion jskbysmet - je to normalni soukromy pozemek 😅 to je jakobych to postavila k nekomu pred barak do zahrady …
Ja na to fakt nejsem takze to tem lidem nezavidim - ja mam rada kempy hl. V italii a svycarsku , kde bydlim v mibilnim domku - komfort , misto, soukromi a deti behaji volne . S opilci jsem se nesetkala ani jednou 🙂
Ale prijde mi proste nesprávne se tvarit ze mam karavan , nebo cokoliv jineho a muzu nocovat kde chci , kdy chci a jeste zadarmo …
@martinka_33 na me ackoliv to nevyhledavam treba na instagramu vyskakuji lidi co maji v podstate content zalozeny na cestovani a prave i s karavanem a kazdy jejich druhy vylet je nekegalni - italie , recko, jak pises i rakousko - ve vsech zemich je to zakazane a hl. Tam kde se to nejvic dela/ ocekava - parkoviste vysoko v horach plaze, parkoviste u jezer .
U parkovistich typu Ludl nebo fotbalový stadion jskbysmet - je to normalni soukromy pozemek 😅 to je jakobych to postavila k nekomu pred barak do zahrady …
Ja na to fakt nejsem takze to tem lidem nezavidim - ja mam rada kempy hl. V italii a svycarsku , kde bydlim v mibilnim domku - komfort , misto, soukromi a deti behaji volne . S opilci jsem se nesetkala ani jednou 🙂
Ale prijde mi proste nesprávne se tvarit ze mam karavan , nebo cokoliv jineho a muzu nocovat kde chci , kdy chci a jeste zadarmo …
@veronicka89 A ty země, které jsem ti vypsala já? Evropa není jen to, co máš za humny. Rozumím tvému postoji v kontextu na tebou vypsané země, ale to je jen malinká část světa. A taky ne každý má potřebu se chlubit na Instagramu😉 Podle něj soudit svět opravdu nejde.
@veronicka89 my jsme před osmi lety nocovali v Bibione na něčí zahradě 😅 Ráno přijel farmář, prohlédl si nás a jel dál, to byl pro nás signál vypadnout. Mohl zavolat policii, mohl nám aspoň vynadat ale neudělal ani jedno.
Kempy v Itálii jsou klidnější. Předloni jsme měli mobilní domek v V Lido do špína, to je mezi ravenou a Benátkami. Bylo to super, až na ty moravský ve vedlejším domečku co do noci chlastal i a byly hlučný (to mi přesně vadí). Jinak české kempy, zejména vodácké jsou vyloženě na blití 🤮 bohužel...
@veronicka89 my jsme před osmi lety nocovali v Bibione na něčí zahradě 😅 Ráno přijel farmář, prohlédl si nás a jel dál, to byl pro nás signál vypadnout. Mohl zavolat policii, mohl nám aspoň vynadat ale neudělal ani jedno.
Kempy v Itálii jsou klidnější. Předloni jsme měli mobilní domek v V Lido do špína, to je mezi ravenou a Benátkami. Bylo to super, až na ty moravský ve vedlejším domečku co do noci chlastal i a byly hlučný (to mi přesně vadí). Jinak české kempy, zejména vodácké jsou vyloženě na blití 🤮 bohužel...
@martinka_33 ne vsechny, treba Kobylka na Berounce je fajn👍
Doporučuji si před koupí půjčit a zjistit si nejen, jestli vám to vyhovuje stylem cestování a trávení volného času, ale i jaký karavan by vám vyhovoval, jaké má mít úložné prostory, jak si představujeme trávit večery a rána u karavanu, jak potřebujete mít vybavenou kuchyň, jak chcete mít uspořádané spaní atd.
A pak bych si hlavně vyzkoušela různé dopravní situace - couvání, parkování, úzké cesty, vytáčení zatáček atd. - ne každý, kdo je dobrý řidič osobního auta, rád řídí s přívěsem. A když chcete cestovat do zahraničí, tak bych si realisticky zvážila, jestli budete dva řidiči, nebo to bude jen na partnerovi.
@martinka_33 ne vsechny, treba Kobylka na Berounce je fajn👍
@jasekd ne Kobylka na Berounce uz neni fajn... byli jsme tam prvni prazdninovy vikend. V sobotu tam bxla svatba a hrala tam diskoteka do 3 rano, kdyz prijeli policajti na neci udani... Akorat, ze pak nam za stan prilezla particka ozralych mladiku, kteri byli sprosti jak dlazdici.. ty musel vypoklonkovat manzel. Co jsem koukala na stranky, ty svatby s DJ a diskotekou tam vylozene nabizi... coz mi v kempu plnem rodin s detmi prijde fakt bajo. My tam byli pred tim asi pred 10 lety a tp byl super klidny kemp.
Jinak taky doporucuju si karavan pujcit a vyzkouset. My mame VW california, takze vlastne obytnak. Je to super, milujeme to cela rodina. Ale treba karavan bych nechtela. Na divoko jsme spali jen v Cechach, jinak vyuzivame park4night a obcas kemp. V Cechach taky bezkempu.cz. Existuji ruzne stellplatzy, my hledame se zachodem, protoze v aute wc nemame. Chce si to fakt vyzkouset, nez budete porizovat.
Predloni jsme projeli Italii az fo Neapole (jednou jsme spali u nejakeho kostela, protoze jsme nemohli najit nikde volne misto) a zrovna Italie to ma rozdelene podle oblasti, pravidla pro "volne" spani v autech jsou rozdilna. Loni jsme projeli Slovinsko.
@jasekd ne Kobylka na Berounce uz neni fajn... byli jsme tam prvni prazdninovy vikend. V sobotu tam bxla svatba a hrala tam diskoteka do 3 rano, kdyz prijeli policajti na neci udani... Akorat, ze pak nam za stan prilezla particka ozralych mladiku, kteri byli sprosti jak dlazdici.. ty musel vypoklonkovat manzel. Co jsem koukala na stranky, ty svatby s DJ a diskotekou tam vylozene nabizi... coz mi v kempu plnem rodin s detmi prijde fakt bajo. My tam byli pred tim asi pred 10 lety a tp byl super klidny kemp.
@dzogobela prakticky vsechny drive klidne kempy uz klidne nejsou, jak se to rozrusta. Ale my tam byli v poslednich letech 3x a da se to. Ocenuju ciste socialky. Zas takovej kraval tam nebyl. Uplny klid taky ne. Ale je to na Berounce, primarne vodacky kemp, tam asi uplnou oazu ticha nemuzes cekat... My jsme ted v Zelezne Rude a tady klidek je. Mame tentokrat krasny domecek, nejsme se stanem, ale myslim, ze i u stanu je klid.
@dzogobela prakticky vsechny drive klidne kempy uz klidne nejsou, jak se to rozrusta. Ale my tam byli v poslednich letech 3x a da se to. Ocenuju ciste socialky. Zas takovej kraval tam nebyl. Uplny klid taky ne. Ale je to na Berounce, primarne vodacky kemp, tam asi uplnou oazu ticha nemuzes cekat... My jsme ted v Zelezne Rude a tady klidek je. Mame tentokrat krasny domecek, nejsme se stanem, ale myslim, ze i u stanu je klid.
@jasekd ja vodacke kempy a taboriste znam. Jezdim na vodu asi tak od 3 let. Troufam di rict, ze jsem kempy skoro odkojena 🙂Ale to, co letos v Kobylce jsem fakt nezazila nikdy 😀 jo vlastne pred 2 lety v Italii, kde frcel animacni program do 3 do rana... necekam uplny klid, ale tohle bylo fakt moc...
@jasekd ja vodacke kempy a taboriste znam. Jezdim na vodu asi tak od 3 let. Troufam di rict, ze jsem kempy skoro odkojena 🙂Ale to, co letos v Kobylce jsem fakt nezazila nikdy 😀 jo vlastne pred 2 lety v Italii, kde frcel animacni program do 3 do rana... necekam uplny klid, ale tohle bylo fakt moc...
@dzogobela tak jsme asi zatim meli vic stesti. Jednou tam mela team building nejaka armadni jednotka. Tak ti taky neseptali, to je pravda... U me tam prevazuje vyhoda v dostatecnem poctu cistych WC, prostor, krasne koupani v rece a pekny vod. Usek Kobylka - Mlok.
Mne mozna i prijde, ze se v tech kempech nastesti uz chlasta min. Jenze lidi je tam cim dal vic. Za to nakonec muze i rozmach karavanu a obytnaku. Jedou tam i lidi, co by do stanu nejeli. Jsou kempy spis na prespani a jet, slapat dal. A pak jsou kempy, kde lidi travi cely tyden, a nekam se jezdi vylozene parit. Tak snad to nebude i ta Kobylka... To by byla skoda.
Máme 6 let karavan a neměnila bych. Jezdíme často v partě a je to super. Jsou kempy, které jsou drahé, což moc nevyhledáváme. Jsme ve všem soběstačný i v elektrice. Pro mě obytný vůz ne, protože s tímto v kempu nebo na Stell Platz zaparkujeke a autem může jet mimo. Obzvlášť, když jsou děti, tak karavan je z mého pohledu lepší.
Jezdíme s tím teda jen po ČR.
2 roky zpět mě napadl bláznivý nápad koupit si karavan, aniž bychom to předtím kdy vyzkoušeli. A jsme naprosto nadšení celá rodina 🩷 v rozhodování tedy pomohlo, že manžel je skvělý řidič, který nesnáší spaní jinde než ve své posteli, a máme velkou zahradu, kde je zaparkován (karavan, ne manžel). Tenhle styl cestování musí bavit, chápu, že není pro každého. Ceta trvá déle, ale my máme konečně čas si povídat, a bereme to tak, že i cesta je cíl. Máme vlastní WC, sprchu i kuchyňku, tak v kempech nás zajímá hlavně připojení elektřiny a dolít čistou a vylít špinavou vodu, ve zbytku jsme soběstační. Vyhovuje nám se na jednom místě zabydlet a autem jezdit na výlety. Snažíme se vybrat kempy kde není hlava na hlavě. Máme za sebou i několik nocí na divoko, třeba v Szegedu u fotbalového stadionu nebo jsme strávili pár nocí přímo na pláži na Chalkidiki, to jsou zážitky k nezaplacení 😉 naše rodina si to prostě nemůže vynachválit.
Je super že se informujete dopředu. Můžete si to užít když si to nebudete romantizovat. Osobní zkušenost je tak středně pozitivní. Clovek stráví opravdu většinu času na cestě. Najít vhodný kemp, vhodné místo, je celkem náročné. Chce to fyzickou i psychickou odolnost. Ne vždy budete spát na místě kde se vám to bude líbit. Ale i cesta může být cíl. 🙂
@zuzkasim ja mam prave jine info - dansko , francie - neni nikde legalni volne kempovat ( spat v obytnem voze ) a na nebo u plaze uz vubec ne
( ale porad rikam ze budu rada kdyz budu mit nekde info o pravem opaku ) 🙂
@veronicka89 Absolutně nejsem odborník na tohle téma, ale žiju ve Francii na pobřeží Atlantiku a máme tu dost míst kde jsou obytňáky zadarmo povolené, bývá to i hned u pláži jako součást parkoviště, mají tam i vodu a odpad a není to kemp.

@kakba jej, to máme.
@michael2611 tak v tom pripade smele do toho. Je to proste baaajo