icon

Jak řešit problém neposlušné tříleté dcery? Rady a zkušenosti

lidax
18. zář 2021

Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.

Strana
z7
victress
19. zář 2021

@mdch91 s tou TV souhlasím, ale to vysvětlování 1-xy dní nefunguje na vše, např. na to, že se po příchodu domů umývají ruce, to jsem děti vycepovala, ale že si mají bundu pověsit na věšák a ne hodit na zem, tak na to nestačilo ani 5 let.....

@izzylka ne není Beran, ale je základní znamení, to bude asi tím....

@zelenaesmolda já to vím, ale nevím, jak tu situaci řešit jinak....

llluckaaa
19. zář 2021

@izzylka Já se teda moc nebavím těmi příklady, kdy byli rodiče příliš přísní na syna s fyzickými tresty a on pak mlátí partnerku. Jeden takový případ osobně znám. A když jsem se ho ptala, proč se s ní teda nerozejde, když mají takové spory, tak že prostě nechce rozbít rodinu 😵 On prostě neumí řešit konflikty komunikací, on je řeší fyzicky. A omlouvání, že je to vlastně normální, že on že doma taky běžně dostával výprasky, když něco provedl, a facky za blbé kecy, to tam taky padlo.

ninive211
19. zář 2021

@monique9754 U nas taky teda "vydirame" sebranim hracek...a musim rict, ze tohle funguje stokrat lip jak opakovani veci jak kafenlejnek dokola, stokrat lip, nez kdybych mela decka "řezat" 😁 Jako i na nas jako decka tohle fungovalo nejlíp, takze tak

janina228
19. zář 2021

@ninive21 u nás taky 🙈!! Jednou když se děti o něco praly, tam mě to nějak popadlo a šla to fakt vyhodit do popelnice.. no a pak byl na dlouho klid.. stačilo jen se podívat a říct "tak mi to asi dejte".. a hned bylo po praní..

bara88
19. zář 2021

@monique9754 tak pokud vám to poradili i vystudovaní lidi tak to je jiná

sticker
monique9754
19. zář 2021

@bara88 ja zapomněla že v dnešní době se na děti nesmí nic. Vše je hned týrání atd. Dřív jsme dostali přes zadek a bylo, dnes se pomalu nesmíte ani dotknout svého dítěte aby jste nebyla osočena že ho týráte. Jo tak mu vemu hračky protože nic jiného nezabírá. To mám na něj být jako hodná a domlouvat mu a čekat jesi mě tedy poslechne a udělá to co po něm chci. "Tomíku tohle se nedělá, byla bych ti moc vděčná kdyby si se choval tak jak bych si přála. Můžeš to pro mě udělat?" tak to určitě budu no.

izzylka
19. zář 2021

@monique9754 a nezapomeň ho u toho ještě obejmout, pohladit a poděkovat 🙈😂

mdch91
19. zář 2021

@victress na jedny prednasce rikala psycholozka, ze u uklidu to trva 4 roky denodenniho opakovani, aby to dite bralo automaticky

mdch91
19. zář 2021

@monique9754 a protoze zeny driv nemely volebni pravo, tak ted taky nechodis volit? Nebo jsi nechodila do skoly? Tohle je fakt argument. Mam ve svym blizkym okoli cloveka z rodiny, kde jedina vychovna metoda byla fyzickej trest a proste ze dite muselo poslouchat. Za me je to clovek v dospelosti uplne zprasenej, neschopnej vyjadrit svy emoce (mozna i pochopit nejen vyjadrit), komunikovat, resit problemy.

mdch91
19. zář 2021

@victress ale ja jsem to myslela tady konkretni, ze prestane rvat, kdyz se vypne televize, ze zjisti, ze vyrvavani nefunguje, tam to asi na roky nebude

bara88
19. zář 2021

@monique9754 počkej,ted nechápu proč mi tohle píšeš?moje dítě nepotřebuje pohádky celý den

victress
19. zář 2021

@mdch91 no tak to jo, moje děti vědí, že "vyřvávání si" něčeho u nás nefunguje....a TV nebo PC nebo mobil to už vůbec ne...tak ta psycholožka asi neměla děti😀 moje děti asi budou mít delší vedení, u nich to bude asi až do 18😈

mdch91
19. zář 2021

@victress deti mela, i vnoucata, ale asi kazdej nefunguje podle tabulek. Spis to rikala proto, abychom si nemysleli, ze budem s detma mesic uklizet hracky a za dva mesice uz to udelaj sami jako nejvetsi samozrejmost

sudylichozrout
19. zář 2021
pinkyy
20. zář 2021

To je presne ta dnesni doba precitlivelych matek, kdy ma z nich jejich dite akorat halooo, ptze jim nedaj na zadek a pak jsou z toho akorat spatny. Nerikam, ze by se dite melo mlatit, ale dat mu normalne na zadek a priste uz bude vedet, ze kdyz ukazu, tak dostane. Kolikrat to proste holt jinak nejde a myslim si, ze to nikdy nikomu neuskodilo. Fakt si nedokazu predstavit, ze by mi 3lete dite vlastne rozkazovalo, co mam ja delat.

monique9754
20. zář 2021

@pinkyy nekdy nepomůže dát ani na zadek. Vyřve se a jde to dělat znova. Syn se choval úplně normálně než se narodila dcera. To ty doby fungoval suprově.

izzylka
20. zář 2021

@sudylichozrout 🤣 🍷🍷

monny88
26. zář 2021

@lidax nejste špatná máma a trpělivost taky nemáme věčně a pohár bohužel přeteče... Já mám pětiletou dceru, která mě taky neposlouchá a nechce se oblékat a spolupracovat, když se vypravujeme ven. Nakonec to dopadne tak, že abychom vůbec vytáhly paty z baráku, tak jí musím obléknout a to nemluvím o tom, když musíme být někde na čas. Kolikrát ani nespolupracuje, když jí oblékám (člověk je akorát nervama vyflusanej a spocenej). Mě to štve, protože chci, aby byla samostatnější (ve školce se taky musejí samy převléknout a obléct). Kolikrát jí nepřesvědčim ani když máme jít třeba na hřiště, anebo do hračkářství a říkám jí, že v pyžamu prostě ven jít nemůže a přitom se na hřiště těší, ale ani to s ní nehne... Nejhorší na tom všem je, že tohle nemáme občas, ale bohužel téměř každý den :'( Kolikrát jsem už den dopředu vystresovaná, když vím, že máme jít třeba k doktorce. Máme to tak se vším, s česáním, s čištěním zubů, s jídlem (nevydrží sedět u stolu a furt odbíhá), nechce si po sobě uklízet hračky... Kolikrát, když už fakt dojde na to, že dostane přes zadek, tak je to ještě horší a má záchvat vzteku... Připadám si spíš jak otrok, než jak máma :'(

lidax
autor
26. zář 2021

@monny88 jak Vám rozumím 🙁

somalicats
27. zář 2021

Postupně jsem pročetla diskusi a docela se "bavím". Nejstarší dceru jsem už dovedla do dospělosti, mladší dcerky si už prošly nebo teprve projdou tím obdobím prvního vzdoru a dál. A těch 5 dětí mě naučilo jedno: každé dítko je jiné, na každé platí něco jiného. Neříkám, že mi nikdy ruka neujela, ale neberu to jako výchovný prostředek, ale jako svoje selhání a snažím se pracovat i na sobě, aby se to nestávalo. Nejstarší dceři jsem v pubertě vrazila facku jednou, to mi fakt ujely nervy, důsledek byl ten, že zdrhla a přes noc nebyla doma - a to bych nikomu fakt nepřála zažít takovou noc. Od té doby jsem to už nikdy neudělala, i když jsem cukání měla kolikrát (její puberta byla hodně náročná), nicméně našla jsem k ní nakonec cestu jinak a dnes máme už jako dvě dospělé vztah v pohodě. To je reakce na příspěvek jedné diskutující, že fackuje doma svoje puberťáky - v tomhle věku jsou ty facky tuplem o ničem a bacha na to.
Jinak co se malých dětí týče, bez ohledu na povahu se mi osvědčilo jedno: uzpůsobit domácnost tomu, že tu jsou malé děti - tj. ubrusy krátké, aby nešly stáhnout, na konferenční stolek už ubrus nedávám vůbec, protože tam stejně nevydrží dlouho. Závěsy nemáme, záclony krátké. Odkapávač na nádobí nevedu, máme myčku, a tu trochu nádobí, co meju ručně, rovnou uklízím. Ostré nože - nenechávám v dosahu, nůžky - nenechávám v dosahu, léky - zamčené v sekretáři. Plotna - vařím hlavně na zadních plotnách, kam roční nedosáhne. Zahradní bazén - odmítla jsem pořídit a mají jen malé nafukovací na cachtání, my s manželem se holt bez bazénu obejdeme do doby, než budou děti dost velké na to, aby uměly plavat a neutopily se v nestřežené chvilce. Snažím se předvídat a tím velkou část těch nebezpečných situací eliminuju do doby, než jsou děti schopné to riziko pochopit. Pak ani nemusím řešit, zda dítě plácnout, když tahá za závěsy nebo za ubrus.

Strana
z7