Jak řešit problém neposlušné tříleté dcery? Rady a zkušenosti
Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.
@sylvka
Ty mas podle me hodne nizke sebevedomi a v realu budes zamindrakovana az na pudu protoze zdrave sebevedomy clovek si nepotrebuje vynucovat nici poslusnost bitim,obzvlast ne u takhle velkych deti.
A to,ze tvoje dite neni zamindrakovane-jak to muzes vedet?Pochybuju,ze kdyz k nim pristupujes takhle autoritativne tak se ti budou mit potrebu sverovat.K tomu je totiz potreba duvera a ta se fackama vybudovat neda.
Takze to tvoje prohlaseni,ze tve deti urcite zadny mindrak nemaji je jenom naoko vysoke sebevedomi,ktere ale vetsinou zakryva pravy opak.Kdyby totiz bylo opravdove tak te deti poslouchaji bez facek a revu.
@tahejhula meli jsme jednou takove hlasovani na hodine psychologie (ucitelstvi pro MS), kde se psycholozka ptala, kdo je proti fyzickym trestum, cca 20 mladych zen a holek, vetsina jeste bezdetna a proti tem trestum se myslim hlasila ucitelka a my asi dalsi 3, zbytek je uznava. Nepovazuju fyzicke tresty za tyrani deti, presto to pro me byl fakt smutnej obrazek nastaveni spolecnosti a jen se v tyhle diskuzi potvrdil. Kdo neplacne dite, je prehnane benevolentni a svy deti nevychovava, uplnej blazen a radikal
@missbufy tezko rict, no, co si o me mysli okoli, je mi to popravde uplne jedno. Mam dost zivy energicky deti, ne zadny kam je postavis, tam je najdes, ale ani bych o takovy nestala. Moje deti maj svoje mouchy, neznam asi zadne dite, co je nema. A popravde ani jsem se nikdy nesnazila, aby byly nase deti "poslusny".
@sylvka Facka je nástroj, jak někoho totálně potupit. Zvlášť třináctiletého člověka. Na těch pár, co jsem dostala, vzpomínám dodnes s úzkostí. Ne, fakt mi nepomohly být lepším člověkem a víc poslouchat. Pomohly mi být lepším lhářem a umět zatloukat. Pokud je tohle podle tebe tak pravá cesta, jak budovat vztah s dětmi, bezva. Mně trvalo sakra dlouho, než jsem tohle mámě odpustila. @lidax Ne, nejsi špatná máma. Myslím, že skoro každý ujela ruka, i když si to potom vyčítala. Mě u druhého dítěte uklidňuje, když už vím, že každý období jednou skončí. I tohle naprosto šílený, kdy musí být všechno po jejich. Je to boj, i tyhle scény s oblékáním znám.
@bara88 Vím naprosto přesně, co píšu. @sylvka Fackovat někoho není slušné chování, a je úplně jedno, jestli je to cizí člověk nebo vlastní dítě. Osobně mi připadá i horší zneužít slabosti a bezbrannosti vlastního dítěte, ale uznávám, že to je jen můj názor. Ale jsem si jista, že v příručkách slušného chování mezi kapitolami o pořadí podávání rukou ve společnosti a výběru příboru pro předkrm nic o správném fackování svého dítěte nebylo.
Dokážu pochopit, že někdy je prostě potřeba na slušné chování rezignovat. Dokážu pochopit, že pro někoho je taková příležitost, když s ním dítě nesouhlasí, neposlechne, nebo je (sic!) drzé. Ale slušné to prostě není, Fackovat lidi není slušné chování, ani když je to vlastní dítě.
@rebe Ale jsem si jista, že v příručkách slušného chování mezi kapitolami o pořadí podávání rukou ve společnosti a výběru příboru pro předkrm nic o správném fackování svého dítěte nebylo.
Tak to me rozsekalo 😅
Někdy si říkám, že některé dámy pozvu ke mě domů 😆
Muj prispevek mozna zanikne v tom, co se tu resi okolo, ale neda mi to nenapsat. Zkus zi zjistit neco o respektujici vychove, verim, ze tvoje dcera mela duvod se tak chovat a urcite se dalo vymyslet reseni bez placnuti.
A aby bylo jasno, snazime se byt respektujici rodice a rozhodne nemame ukazkove deti. Jenze prave naopak, nas driv vztekly syn se diky respektu z nasi strany mene vzteka, snazi se o vzajemnou dohodu a vi, ze jsme partaci. Neni to vychova bez hranic, ty mame s manzelem nastavene jasne, ale proste to jde i bez nadavani a placani nebo facek. A opakuji, nemame bezproblemove deti.
Nechci se uplne zapojovat do diskuze, ale neni to o zodpovednosti kazdeho, jakou vychovu zvoli? Kazda z nas ma jine podminky, jine deti, jine starosti i jinou nervovou soustavu. To z nikoho nedela spatnou matku. Ja osobne vidim oba styly vychovy jako ruzne moznosti a prijdou mi zbytecne nektere zesmesnujici komentare (na obou stranach!).
Neumim si predstavit jak 13 lete dite vnima facku od mamy, to je pro me uz tak nejak pres caru (ale tak velke dite nemam), zaroven ale jednu pres zadek ve spravny cas nepovazuju za mlaceni a jasny priklad toho, ze z ditete vyroste tyran, nasilnik nebo psychicky rozlozena osoba. A myslim, ze ani jedna strana vlastne nema zapotrebi se omlouvat nebo vysvetlovat co dela/nedela v ruznych situacich.
Nejen kazde dite je individual, ale i kazda matka je individual, kazda ma hranice nekde jinde, stejne tak podminky pro fungovani.
🕊
@journals Nechci se uplne zapojovat do diskuze, ale neni to o zodpovednosti kazdeho, jakou vychovu zvoli? Kazda z nas ma jine podminky, jine deti, jine starosti i jinou nervovou soustavu. To z nikoho nedela spatnou matku.
Takze matka,ktera sve deti mlati hlava nehlava nebo jim ublizuje jinak neni vlastne spatna matka protoze ma proste takovou nervovou soustavu?
@zelenaesmolda 🤦🏻♀️ Vezmi si z meho prispevku co chces
@zelenaesmolda 🤣 zase to celé překrucuješ 🤣 bavíme se tu o plácnut, ne o mlácení hlava nehlava 🙈 samozřejmě, že každodenní brutální mlácení není dobře...ale o tom tu vůbec řeč není 🤦🏻♀️ když tomu děcku jednou za čas jedna přiletí, není týrání, ponižování ani mlácení 🙈
Nebo se doma nudíš, a chceš tady tu debatu rozvíjet uplně jiným směrem? 🤣
@bara88 tak třeba u nás je velká zima doma a netopi se zatím a kdyby mi tu dítě běhalo půl dne nahý, tak mužem jet rovnou k doktorovi. A s tím oblikanim. Když dítě kope, vzpina se ti, utíká, snaží se ti vyrvat, tak myslíš, že násilím ho obliknout je dobrej přístup? Můžeš mu dát na zadek ale u nás dává uzná zadek celou situaci vždycky jen zhorší. Stejně, až ho teda násilím obliknes tak co myslíš že udělá? Hned se zase svlikne😬
@journals jako ani náhodou bych nechtěla glorifokovat řezání dětí, ale párkrát v životě (pracovním) jsem verbálně a asi dvakrát fyzicky inzultovala druhého dospělého - jednou jsem sprostě zaječela fakt neuvěřitelně nahlas a dvakrát jsem do někoho schválně vrazila, abych se dostala tam, kde stál on. Vždy v kontextu ohrožení života pacienta, kdy jsem měla pár vteřin (max 30-60sek) abych něco udělala a zabránila průseru. Vždy v kontextu toho, že jsem se slušně a konstruktivně snažila domluvit a byla jsem ignorována. Vždy v kontextu, že někdo dělat něco zbytečného a nechtěl mě nechat udělat něco nezbytného. Jestli jsem tím ztratila slušnost, tak je mi to úplně buřt a udělala bych to znova.
Mě to taky tříletak dělá. Doma chodi od pasu dolu nahaty, vsude jen hračky, tahá ségru jak panenku, furt jí něco bere, v televizi musí hrat jen pohádky od rána do večera jinak je zle. Dostane na zadek protože už nevím co. Teď mi začal dělat scény v kramu. Flakne sebou na zem a řve. Tak jsem zabavila jednu krabici s hračkama, udělal další scénu, sebrala jsem druhou krabici. A řekla bych že je to o trochu lepší. Vždy mu tím pohrozim že jak bude řvát seberu hračky a přestane.
@monique9754 musi hrat televize jinak je zle? Tak tu televizi proste nezapnes, protoze 3lety dite neni schopmy vyhodnotit, ze mu to uvari mozek.
@monique9754 nevím ale tohle už mi příjde že dítě nařizuje rodiči co má dělat.musí hrát pohádky celý den jinak je zle?co to jako je?
@mdch91 on si ji umi zapnout sam
@bara88 myslim tím že řve. Prostě se vzteka u všeho
@monique9754 být tebou, tak tu radši nic takového nepíšu 🙈 tu dostaneš jen totální sodu 😂
@monique9754 vyndej ji ze zasuvky a zasuvku zadelej pojistkou napr. Kdyz bude chtit skakat z okna, protoze si ho umi otevrit, tak ho nechas? Kdyz bude chtit snidat, obedvat a veceret gumovy medvidky? Prijde ti, ze mas dite, se kterym se to neda, ale neumis mu vymezit hranici ani v takovy banalite. Kdybych nechala 6lety, tak ziraj na televizi celej den, protoze tam hezky blikaj barevny obrazky. Proste mu 1 - xy dni budes rikat, ze je to spatny pro hlavu a uz se to vypina a kdyz to dusledne vydrzis, tak to jednou prijme. To je vymezovani hranic, ne vydirani se sebranejma hrackama.
@izzylka ať si píšou co chtějí, je mi to jedno. Každý je geniální ale doma ma to samý nebo jiné problémy. Dokud takové dítě mít doma nebudou vi o tom úplný 💩
@klokanka31 dala bych pryc ubrus. Zbytečný stres
@mdch91 to neni vydírání. Myslíš že jsme nic nezkoušeli. Zkoušeli jsme x variant a nic. Tohle nám poradili už i vystudovany lidi. Televize nejede cely dny jak si myslíte. Ale prostě se vzteka že nemůže koukat. Hned všechno musíte brát doslova.

@sylvka Tak ti přeji, ať se ti tento styl výchovy podaří a ať na tebe děti nevzpominaji v dospělosti jako na megeru, která jim dala pohlavek, když nebylo po jejím. A gratuluji k těhotenství 😊