icon

Jak řešit problém neposlušné tříleté dcery? Rady a zkušenosti

lidax
18. zář 2021

Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.

Strana
z7
bara88
18. zář 2021

@sylvka pro někoho je i jeho dítě cizí člověk🙂nebo už fakt neví co píše

izzylka
18. zář 2021

Tak já jsem teda od táty radši dostala, když jsem něco provedla 🤣 věděla jsem za co a už jsem to pak nedělala 🤣 když mi vysvětloval a promlouval do duše, vlastně jsem ani nevěděla o čem mluvil, neposlouchala jsem ho, jen jsem kývala 🤣 a upřímně se divím, že mě občas fakt nezatloukl do země 🤣 a to se bavíme o pubertálním věku...fakt pro mě nebylo ponižující dostat výprask .... moc dobře jsem věděla, za co to je 🤣
Když to beru ze svého pohledu, vysvětlování a promlouvání do duše bylo úplně k ničemu 🙈

A fakt je tahle diskuze už k ničemu...každý ať si vychovává jak chce...nutit si tu na vzájem svoje názory zakladatelce asi moc nepomůže 🤦🏻‍♀️

sylvka
18. zář 2021

@bara88 přesně.

sylvka
18. zář 2021

@izzylka stejný názor . I já občas dostala a jsem za to vděčná ,občas jsem byla drzá stejně,jako je teď můj Martin 😄a to podotýkám,že moji rodiče jsou oba vysokoškolský vzdelani lidé ,otec pedagog a ředitel střední školy. Prostě bych to řekla takhle,pokud mi syn odpoví na prosbu např.pojd vynést koš! Že mi na to kašle,tak ho přece nepůjdu prosit....

tahejhula
18. zář 2021

@izzylka to je fakt, k čemu to pak tedy zakládala? Pro politování?

tahejhula
18. zář 2021

@bara88 pro někoho je i vlastní dítě člověk, to rozhodně.

izzylka
18. zář 2021

@tahejhula já myslim, že čekala radu...ne že se tu rozvine taková diskuze, kde se budou navzájem všichni dohadovat o tom, jaká výchova je nejlepší 🤷🏻‍♀️

tahejhula
18. zář 2021

@izzylka potom bych doporučila dohledat, kdo přišel s tím, že je tu nejzkušenější rodič a tudíž má právo... ani nevím na co. Nehledě na to, že dokud se tu vzájemně plácalo po ramenou za fyzické tresty, nic se nedělo. Ale běda, jak někdo napíše jiný názor, to je oheň na střeše.

llluckaaa
18. zář 2021

@tahejhula @izzylka Já myslím, že je prostě zoufalá a už neví, co na dítě vymyslet, aby spolu nějak rozumně fungovali. A možná i chtěla trochu uchlácholit, že se tyto situace stávají i v jiných rodinách. Dostala protichůdné názory a teď může něco z toho vyzkoušet, pokud jí to dává smysl 🙂

zelenaesmolda
18. zář 2021

@sylvka
Ja se tesim na chvili az si ten tvuj pubertak uvedomi,ze je silnejsi nez ty...
Nedavno probehl medii pripad kdy tyrana zena zabila sveho muze.Proste uz to dlouhodobe tyrani jeji psychika neunesla tak ho bodla.Soud ji osvobodil.
Nechci tim rict,ze sve deti tyras ale to,ze pokud je budes dusit a ovladat tak si driv nebo pozdeji uvedomi,ze maji fyzicky navrch a bud ti to vrati nebo te budou mit totalne na haku.

tahejhula
18. zář 2021

@llluckaaa ale samozřejmě, jen je zajímavé (vlastně ani ne), jak v podobných debatách ale vždycky dojde na nože, jakmile někdo navrhne postup bez fyzického trestu. To je taková silná trojka do debaty - fyzické trestání dětí, kojení a kontaktní výchova a očkování. Tam je jistotou, že vzájemný respekt jest výrazem vulgárním.

llluckaaa
18. zář 2021

@sylvka Tak tohle je přesně ta situace, kdy prostě nesmím na dítě vztáhnout ruku, protože v tom vzteku bych mu byla schopná urazit hlavu 🤐 Náš taky vynáší koš, ale takto nereaguje. Jako občas má připomínky, proč zase on, že jeho kamarádi nemusí nic, že toho po něm chci moc... Takže dostane přednášku o tom, jak tu žijeme všichni, že je tedy spravedlivé si tu práci rozdělit, a pokud mu přijde, že toho má moc, taky bych na něj měla přehodit ještě tohle, tamto a ono, co běžně dělám já, aby věděl, co to znamená MOC 😀 Většinou to nevydrží a ten koš jde vynést...

sylvka
18. zář 2021

@zelenaesmolda 😁😁😁 to je ovšem dost rozdíl, dlouhá léta tyrana manželka a výchova dítěte . Mmch syn je o hlavu větší a o deset kilo těžší a můžu ti garantovat,že na mě nesáhl ani nesahne. Dusit a ovládat ???? Ne to ne... 😫

tahejhula
18. zář 2021

@llluckaaa to je zajímavý fenomén (zřejmě globálního charakteru, řekla bych), kamarádi našich dětí doma také pomáhat nemusí. 😁

llluckaaa
18. zář 2021

@tahejhula A taky kamarádi vašich dětí dostávají vyšší kapesné a chodí později spát? 😀

izzylka
18. zář 2021

@tahejhula celé se to zvrhlo špatným směrem 🤷🏻‍♀️ z plácnutí po zadku se udělalo týrání a pak se to rozjelo v šílenou a místama nesmyslnou debatu 🤷🏻‍♀️

missbufy
18. zář 2021

@mdch91 vy musite byt bud nejaka dokonala mama s dokonalymi detmi nebo je vam jedno, ze deti neposlouchaji nebo si myslite, ze poslouchaji, ale okoli si o vas klepe na celo a mysli si sve (uz tady byly takove pripady)...

tahejhula
18. zář 2021

@llluckaaa určitě mají lepší mobily, to jednoznačně. Nicméně moje nejstarší dítě už je nějaké přestárlé a podobné věci přestává řešit, takže bohové vědí. Rozhodně občas vyžaduje pár desetikorun, aby si mohlo o pauze dojít k Vietnamci pro nějakou nesmírně důležitou krávovinu. Nutno dodat, že je ochotno ráno v šest vstát a odnést například zkumavku moči svého nejmladšího bratra do laboratoře, takže je to trošku mzda. 😀

zelenaesmolda
18. zář 2021

@sylvka
Jenze tvoje "vychova" neni vychovou ale pouhou snahou o ovladani jineho cloveka.V tomhle veku uz je dite dost stare na to,aby vedelo kdy je unavene nebo plnilo sve povinnosti aniz by je nekdo musel fackovat.
Ukolem rodice je pripravit dite na samostatny zivot v dospelosti.Ty sve deti ucis,ze musi slepe poslouchat.Co budou delat az te nebudou mit za zadkem,abys jim rekla kdy maji jit spat nebo co maji delat ve volnem case?
Co kdyby tobe naridil manzel,ze mas ted okamzite vypnout film v nejlepsi protoze on proste rekl?A to,ze na tebe nesahne nemuzes garantovat nikdy,vetsina nasili se deje v rodine.At uz na detech nebo naopak na seniorech.Kdyby ti vychova fungovala tak nemusis 13 leteho kluka fackovat.

missbufy
18. zář 2021

@lidax Myslim, ze si dcera chce s vami blaznit, honit se po byte, skakat na posteli a pod. Na zadek u nas 2 a pul leta dostane pouze kdyz napr. opakovane kouse nebo trha vlasy. Pak by jeste mohlo zabrat dat dite do skolky (statni nebo soukrome), tam se vyblazni dostatecne a doma uz se zklidni. Moje deti (8 a 2 roky) doma uvnitr napr. jezdi na odrazedlach, starsi i na bruslych, honi se, skacou po gauci nebo posteli. Jinak by se s nimi nedalo vydrzet.

la_amanita
18. zář 2021

Mám hodně fyzického dvouletého syna. Fyzickým myslím to, že se projevuje převážně tělesně, a to včetně emocí. Energii potřebuje ze sebe dostat fyzicky, rád jezdí na odrážedle, běhá, skáče, háže, někam leze... Rád se s námi různě pošťuchuje a kočkuje, lechtá a přetahuje, rád se přetahuje se psem o hračky. Je to super, i když já jsem osobně nastavená spíše intelektuálně. Ale má to i pár zaporů, třeba to, že ještě moc nechápe, že spousta lidí, zejména dětí, je jiná, čili jeho šťouchání na hřišti, kterým je vyzývá ke hře, se jim nelíbí, že ne všechny děti se s ním chtějí objímat, a že když mu někdo chce sebrat hračku, stačí říct "neber mi to" a odejít a nemusí dotyčného tou hračkou praštit po hlavě. To bych ho fyzickými tresty (a ano, za fyzický trest považuji i to lehké plácnutí přes plínku) těžko naučila, že se takové věci nedělají. Lépe je ukázat mu, že spousta situací se dá vyřešit slovy, že nejlepší je domluva, a to i svým osobním příkladem v běžném životě. Vím, že u něj to prostě bude trvat déle než u dětí třeba přemýšlivějších, ale každý máme dáno jen někde, no. Já jsem třeba často zbytečně slovně ostrá, moc příkrá a přísná.

chrystyanna
18. zář 2021

@izzylka spíš tu řeší to fackování puberťáka ne?
Jako já měla tátu Cholerika, ale kvůli ne vynesemu koši, jsem facky nedostávála.

tahejhula
18. zář 2021

@izzylka jo, akorát to začalo úplně někým jiným, než jak se to aktuálně prezentuje. A ten vývoj byl natolik predikovatelný, že jsem se v průběhu čtení musela smát.

sylvka
18. zář 2021

@zelenaesmolda a my se známe osobně ? Že hodnotis moji výchovu .... Hele zlato, dělej si co chceš ,já znám všechny ty řeči typu ,moje dítě je osobnost 😁😁😁 moje dítě rozhodně traumatizované není .pá ❤️

alilali
18. zář 2021

@sylvka No, tady jsi v diskuzní fórum, tudíž ti můžeme reagovat na tvé komentáře ikdyz máme malé děti. Já mám pět bratrů, vím, jací jsou kluci a puberťáci. Jsem jsem ti napsala, aby ses nedivila, až ti to jednou vrátí, ty jim taky diktujes a musí tě poslouchat a nemlátí tě přece. Nebo tím, že si je přivedla na svět, tak si něco víc?

sylvka
18. zář 2021

@alilali především jeho matka,zodpovědná za jeho výchovu a přípravu k budoucímu životu.

sylvka
18. zář 2021

Holky,pobavila jsem se dneska,ale teď jdu koukat na telku neboť jsem v 31 týdnů a hodlám na svět přivést dalšího stresovaneho chudáka 🧠😁čus ❤️

alilali
18. zář 2021

@sylvka A mimochodem, rozhodně si nemyslím, že si tyranka, jen prostě mi přijde, že tak velcí dacani už mají rozum a tak jim člověk může dát i jiný trest než je mlátit.

izzylka
18. zář 2021

@chrystyanna možná jsem to přehlédla, ale já si spíš všimla slova pohlavek...ne facka...to je dost velký rozdíl 🤔 a nemyslím si, že pohlavkem myslela, že mu dala takový, že by mu urazila hlavu...spíš mi tu některé přijdete přehnaně přecitlivělé , a chvilkama se tu její slova totálně překrucují a zveličují 🤷🏻‍♀️ ale tím se už zase dostáváme k řešení totálního nesmyslu, a rozvíjení diskuze uplně jiným směrem 🤷🏻‍♀️

tahejhula
18. zář 2021

@izzylka psala o pořádné facce za nějaké odmlouvání. Není potřeba ji hájit před ní samotnou.

Strana
z7