Jak řešit problém neposlušné tříleté dcery? Rady a zkušenosti
Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.
@sylvka hele, já své děti vedu k samostatnosti a některé věci nechávám na nich, což pro tebe možná znamená, ze dítě řídí rodiče, ale ono kolikrat jim stačí ukázat směr a být dobrým příkladem, win-win je v životě nejlepší strategie 🙂 A ne fakt tu nemáme nikoho geniálního ani dokonalého, ale znám případy, kdy díky blbě facce přišlo a sluch atp. Efektivnější mi přijde vypnout Wi-Fi 🤣
@lidax
Tak jasne,ze neposloucha protoze zadne z tech tebou uvedenych metod proste nefunguji dlouhodobe.
Nastav hranice a trvej na jejich dodrzovani.S laskou ale dusledne.
@zelenaesmolda hele, mně ta důslednost nějak nejde, syn 7 let např. nechce snídat, může si vybrat ze 2 možností, co bych chtěl, když nechce ani jednu, je o hladu až do svačiny a tak je to i s obědem a večeří, myslíš si, že se z toho poučí a druhej den se nasnídá? NEEEE.....podobně s oblékáním, jdeme ven, on se nechce oblékat, nevšímám si ho, odcházíme s dcerou pryč a až jsme na schodech, syn se teprve obleče a letí za námi....myslíš, že se příště obleče dřív? NEEE.....
@victress
a ty bys ho nechala doma samotneho?
@zelenaesmolda no jasně, že nenechala, ale on to neví, protože tak daleko to nikdy nedošlo, že by se vůbec neoblekl...
@victress Můj muž nesnídá nikdy, nikdy. A to se k obědu dostane až kolem třetí odpoledne, kdy už hlady šilhá. Myslíš, že se z oho poučí a další den se nasnídá? Nikdy! Tvrdí, že se mu z jídla po ránu dělá zle. Nějak se mi nezdá, že by pomohlo, kdyby ho za to někdo výchovně plácnul. Syn to zdědil po něm. Se všemi dětmi ráno snídám, protože mně se naopak bez jídla po ráu dělá zle, on se napije trochu čaje. První jídlo je ve školce svačina, doma oběd. Zatím žije a prospívá, ani energie mu rozhodně nechybí. S oblékáním byl také párkrát šprajc, tak jel do školky v pyžamu, protože se nestihl obléct. Oblékl se tam a už s tím nikdy problém nebyl 🙂
@victress
podle me tohle neni dobra strategie,driv nebo pozdeji prijde na to,ze ho doma nenechas a mezitim ho vystavujes hroznemu stresu z toho,ze zustane sam...
@sylvka Chápu, že se cítíš hodně nepříjemně, pokud z této diskuse vyvozuješ, že jsi horší máma než holky, které své děti nebijí. A proto reaguješ takovým absurdním převracením toho naruby. Ale tak to vůbec není: nejsi horší máma než jakákoli jiná máma. Jsi nejlepší a jediná máma, kterou tvoje dítě má. Ale myslím si, že bys byla lepší máma, než jsi teď, kdybys ke svým dětem přistupovala s větším respektem a pochopením. Ani náhodou to není tak, že by dítě mělo řídit tvůj život. Je to tak, že by sis měla řídit svůj život a pubertální dítě by mělo mít také možnost řídit svůj život. Pod tvým dohledem, aby bylo v bezpečí, a s laskavou pomocí při dodržování hranic. Ale proč by měl rodič řídit život pubertálního dítěte? Kdo ho bude řídit, až dopěje? Každé dítě odmlouvá, neposlouchá, vzdoruje a vzteká se. Každý rodič si občas neví rady. Ale jde to vyřešit i tak, aby z toho nikdo nevyšel poražený a ponížený. Dát dítěti facku není na sociálku. Jen by bylo fajn si uvědomit, že je to strašně ponižující. Pro puberťáka příšerně ponižující. Vůbec nejde o tu bolest, ale o to ponížení. Fackou dítě nevychováváš, ale ponižuješ. Jsi si jistá, že to je to, co chceš?
@sylvka Výborně, pokud ti to stačí, je to tak v pořádku. Já nejsem dokonalá máma ani náhodou, ani dokonalá manželka nebo dokonalá žena. Ale nestačí mi se s tím smířit, chci být pro své blízké co nejlepší. "Takhle mi to stačí" je pro mě horší než chybovat při snaze o zlepšení a rozvíjení se.
Tak děvčata,to uzávru.opravdu mě nebaví a nemám za potřebí tady obhajovat svoji výchovu. Jsem tady několik let a s vámi dokonalými matkami ,které se musí zdokonalovat pro svoje děti a muzi,se prostě nemohu ztotožnit. Proč jste se některá rozhodla,trávit sobotní odpoledne tím,že mi prirknete nějakou psychickou chorobu opravdu nechápu , takže se řídím heslem,moudřejší ustoupí .
@sylvka Prosím tě, proč pořád útočíš? Já jsem ti napsala protinázor, protože jsi chtěla diskutovat s někým, kdo má stejně staré děti jako ty, napsala jsem ti, proč co dělám, a proč nedělám. Zajímalo mě, jak to s dětma máte - jestli i přes ty facky za odmlouvání s tebou chtějí trávit svůj čas, jestli máte vřelý vztah a tak, prostě mě zajímají důsledky.
Jinak já jsem tu od roku 2011 a přijde mi ta otázka liberální/autoritativní výchovy pořád stejně výbušná s podobnými protichůdnými reakcemi.
@llluckaaa nemám problém odpovědět. Děti mám ve své výlučne péči,s tatínkem se vídají pravidelně ,bydlí jeden km od nás. Návštěvy upravené nemáme. Již od malička jsem zastáncem pevného režimu dítěte,spánek po obědě atd. Nikdy jsem tedy neměla problém,že by kluci nespali ,nebo byli protivni. Oba byli v dětství hodní,ve školce ani škole neměli problémy. Rozchod rodičů vzali v pohodě , s tatínkem máme pěkně vztahy,nehadame se,neděláme podrazy. Samoz. s věkem přichází puberta,škola ,vliv přátel ,hormony.... Takže občas,když se řekne ...vypínače počítač...nastávají řeči ,křik a hysterie z nedostane hry... Taky párkrát vysvětlím,že je zítra škola a hraní do pulnoci neuznavam... Nepřestává li rev a třeba ještě něco odsekne,holt dostane přes zadek,nebo pohlavek.... Co bych ještě chtěla říct,jsem člověk,který děti u i uznávat autority ,především v jejich věku učitele. Pracují v mateřské škole,takže vím o čem mluvím. Třeba je to tím,že jsem starší ročník 1986, ale byla jsem vychovaná ke slušnosti ,zodpovědnosti a v lásce,za co nepřestanu rodičům nikdy děkovat ,zvlášť když to vidím tady na koni. Ještě něco potřebuješ vědět ?
@sylvka Ano, smrtelně vážně si myslím, že dát jinému člověku je neslušné. Mě tak rodiče vychovali. Dala bych facku v sebeobraně, ale nepovažovalo bych to za slušné chování. Také se občas chovám neslušně, mluvím sprostě, neodpovím na pozdrav a podobně. Ale přiznám si, že to nebylo slušné. Spíš mě zaráží, že někomu facka přijde jako slušné jednání. To prostě není, ve slušné společnosti se lidé nefackují. Ani když je fackovaný slabší a nemá možnost se bránit. To spíš naopak...
@sylvka OK, dík za odpověď. Já to mám teda nastavené jinak a věkem to není - jsem ještě starší než ty 😉 Já zase rodičům trochu křivdím, že jejich výchova byla příliš autoritativní, že jsem nesměla mít svůj názor a musela jsem dělat to, co chtěli oni. A děti teda ani nevychovávám k tomu, aby uznávali autority, mně to přijde nebezpečná cesta, později se může stát, že budou slepě poslouchat někoho, kdo to s nimi nemyslí dobře ☹

@sylvka ty nevezmes ale nici nazor. Ja tomu nerozumim, protoze nemam doma pubertaka, pak napise nekdo, kdo ho doma ma, ale ten tomu najednou taky nerozumi, protoze kdyby mel doma ty tvoje, tak by je taky fackoval. Kazda rodina je jina, kazdej ma jinou povahu, kazdej zazil jiny detstvi, jinou pubertu... A taky jsou ty povahy ruzne kompatibilni. Ale neni to cernobily jak ty pises, to ze nekdo pubertaky nefackuje prece nemusi znamenat, ze mu doma skacou po hlave. To je takova omluva toho, co delas, ze to mas jako prevenci