Kdy koupit dítěti první tablet? Rady a zkušenosti
Hezký večer,
zajímalo by mě, kdy jste koupili dětem tablet? Synovi je 4,5 a máme doma diskuzi, zda už koupit nebo ještě ne. Žádný doma nemáme, příležitostně mu půjčím telefon.
@emamaira ono je to i to tom,zda to ditě bude bavit....Znám spousty děti které je dostaly a tablet ležel jen tak....Doma máme stejnou situaci....Tablet dostala dcera v 10 letech k Vánocům radost byla 2 dny a od té doby leží v obalu .... Kdyby si jej nebral manžel na skuzebku,leží tu dál....Na pohádky se můžou dívat i v Telce....
Dcerka (skoro 6r) nemá žádnou elektroniku.Pohadky pouštíme na PC nebo tv, telefon dostane do 1.tridy(bude dojíždět). Zvládneme ji rozvíjet i bez tabletu...
@dashyyy muzu se zeptat jak se dává ten family link? Protože občas k nám přijede synovec (skoro 8 let) a se synem si vezmou tablet (bohužel ze synovcovi iniciativy, syn i přesto ze ví, ze si ho bez dovolení nesmí brát, tak aby nebyl za “blbce” tak ho vezme 😠) a pak si tam poušti buď nějaký youtubery (nejde mi z tabletu ani internetové TV vymazat aplikace YouTube) a nebo nějaká videa (hagy vagy apod😞) kterých se potom syn boji😕
Tablet dostala dcera někdy před druhými narozeninami. Bylo období, kdy se mu věnovala poměrně dost, teď je naopak docela opomíjený, předpokládám, že v zimě se zase dostane do popředí. A přesto máme období, kdy se několik dní nezapne nic, ani TV, ani tablet, ani telefon, prostě děláme něco jineho, hlavně teď, když je venku krásně, přes zimu se zřejmě zase dostane do popředí.
Myslím, že v téhle diskusi jde trochu o nepochopení toho, co na tom tabletu dá všechno udělat, tak nabídnu ukázku jen za nás. Pro mě je to úžasný rozvojový nástroj, který se dá sice nahradit i jinak, ale je to složité a neohrabané. Navíc jsem přesvědčená, že mnohem důležitější, než naučit dítě, jak ten přístroj sám o sobě ovládat, je naučit ho, jak se dá využívat a usnadnit si s ním život. A jako u všeho - dá se to udělat dobře i blbě. Když dítě samotné odložím k tabletu, je to určitě horší, než když ho samotné odložím na zahradu, ale zase na druhou stranu, když se mu s tabletem budu věnovat, tak si troufnu říct, že si užijemem víc zábavy a víc toho prozkoumáme, než bychom spolu dokázali na té zahradě.
Takže, proč tablet ano:
- pouštím na něm výslovnost některých slovíček v aj, já sice anglicky umím, ale výslovnost není má silná stránka a nechci to učit blbě
- ukazujeme si dinosaury ve 3D, posadíme si ho na sedačku a zkoumáme ho
- virtuálně si prohlížíme různá místa - památky, džungli, poušť, místa, co nás právě zajímají
- procházíme se po pyramidě
- hrajeme na různé hudební nástroje a ukazujeme si jejich zvuky
- zvuky zvířat
- porovnáváme názorně velikost planet
- ukazujeme si rozdíly mezi rostlinami při jejich rozeznávání (my to dělaly na obrázcích, ale jistě by se to s nějakou aplikací dalo vytunit)
- a pak klasika - dcera ve 2,5 letech uměla čísla do 100, díky tabletu
- učíme se základy programování s lego duplo vláčkem
A to já nejsem moc technický typ, dalo by se toho vymyslet určitě mnohem víc 🙂
@ruzova_pastelka jasny, je rozdil koupit tablet, "protoze to je jedina chvile, kdy sedi na miste", a mezi tim vyuzivat ho aktivne (i kdyz ja vezmu svuj notebook a ukazu to na nem, tablet nepotrebuju). Ale vetsinu tech veci bych vyresila jinak nez elektronicky - nastroje koupila ve fyzicke podobe nebo mame hudebni leporela (orchestr, jazzove nastroje, nejznamejsi klasicke skladby). Na rostliny, dinosaury taky mnohem radsi koupim encyklopedii. Nebo ta cisla se jde taky naucit nazivo. Tohle delam hodne se starsimi detmi (taky protoze se ptaji na ruzne zaludnosti a mne bez internetu stavkuje mozek), ale v takhle ranem veku mi to prijde zbytecny a nenapadlo by me po elektronice sahat.
Syn 3 roky, vývojová dysfazie. Na tabletu má rozvojové hry z logopedie. Pohádky poustime v TV. Mobil bych nepujcila.
@felixfelicis Ne, že by to nešlo, ale jak říkám, je to dost neohrabané a komplikované.
Nástroje, jasně, xylofon, píšťalku, klávesy a rumba koule máme doma. Ovšem cello, harfu, piano a basu samozřejmě koupit nejde. Ani opravdovou kytaru nemáme. A zrovna to jsou nástroje, které se hodí znát a poznat po zvuku. Zvuková leporela to asi řeší, ale zase kupovat další a další věci, když to všechno můžu mít v jedné krabičce mi moc nesedí🤷♀️
A dinosauři, jako jo, obrázek v knížce je fajn, ale virtuální realita, kde si dinosaura promítneš vedle sebe, vidíš ho v reálné velikosti vůči předmětům, co máš v místnosti, můžeš si ho otáčet a prohlédnout ze všech stran, hrát si s tím, kam ho v místnosti posadíš, krmit ho... to je prostě úplně jiný level.
Je fakt, že u nás je to věkově asi posunuté, protože dcerku tyhle věci odmalička zajímaly na úrovni, která hluboce přesahovala moje znalosti a já vlastně nevím, jak moc je to u dětí běžné 🤷♀️ V mé sociální bublině jo, ale my jsme dost divná bublina 😃
Nejmladší syn má tablet asi od 5 let, bude mu 7... starší sourozenci neměli, dostali až mobily cca v 7 nebo 8 letech... je mezi nimi velký věkový rozdíl, malý je od starších o 7 a 10 let a oni už přece jen tráví dost času na počítači, ať už co se školy týká nebo hraní, filmy a on chtěl taky koukat na pohádky, oni ho k počítačům nepustí, mobily mu nepůjčujeme, tak má svůj tablet, je hlídaný, nesedí na něm od rána do večera, občas kouká na youtube na nějaká videa a má stažených pár her odpovídajících jeho věku, nějaké naučné aplikace...
@ruzova_pastelka kazde z mych deti ma jine zajmy a rekneme "studijni potencial" a vsichni jsme ve stejne bubline🙂
@felixfelicis Možná jsem to napsala neobratně, ale cílem bylo sdělit, že neznám dostatečně dobře žádné dítě v dané věkové kategorii, které by pak později nebylo diagnostikované jako mimořádně nadané.
Moje dcera měla tablet v 8 letech a první mobil do 3 třídy kdy začala chodit sama.
No, mobilní dostanou asi z nutnosti ve 2-3 třídě. Tablet me nenapada a ačkoli doma mam ja z dob pubertactvi tablet, nehodlam pujcovat. Nepujcuji ani mobil. Na pocitaci taky nehrajou. Ale teda mívají pohádky v TV denne (omezený čas).
@emamaira podle mě je 4,5 brzy.
No naši je zatím 3,5 a 1,5. V pokojicku mám notebook starý po mě ze střední školy připojeny na větší monitor a občas jim tam pustím pohádku. V obýváku máme velkou TV kde jim občas taky pustím pohádku nebo písničky na YouTube. Poustim obojí minimálně. Mají pokojíček plný hraček a chci, aby si uměly hrát spolu s hračkami a ne tukat do telefonu/tabletu. Tablet máme starý na filmy do auta a to měly pouze když jsme jeli do Chorvatska.
Za mě mají být děti venku nebo se rozvíjet úplně jinak než na tabletu.
Na Pohadky mame notebook. Deti 3 a 7. Zadne tablety neplanuju.telefony take ne. Svuj telefon nepujcuju. Chapu ze kdy to maji omezene a ty presne hlidas co tam delaji tak je to jakoze ok, ale nez to poridis precti si o tom jak to škodí treba pro detsky rozvoj z hlediska spravneho sezeni. Musi s tim sedet tak aby si nelamali krk pak jim to blokuje a skodi nervovou soustavu.
Proto mam rada ten notebook . Musi proste sedet v klidu a nesmi na to sahat. Videla sem i videa jak spravne posazovat deti pri používání. Davali jim pod to polstar kdyz byli moc male. Muj manzel dela v pocitacich a rozhodne je proti tabletum. Maji na to spoustu casu. Kdyz vidim deti co si misto hrani venku radsi hrajou na tabletu tak je mi smutno. Urcite je to na rodicich.ale jakmile jednou zacnes tak zalezi jak pak ustojis kdyz budou skemrat a posunovat hranice. Jasna pravidla jsou nejdůležitější. Take pomaha ze je to tvuj tablet ale ty jim ho pujcis lepsi nez ze je jejich.
@emamaira tablet nemáme doma nikdo, telefon jsem jim nikdy nepujcila, ani muž. PC taky ne. Jako proč? Když chtějí pustíme jim Studio kamarád nebo pohádky na youtobe a jedine v češtině. Až budou cca v 2.třídě na ZŠ chodit sami pěšky, dostanou chytrý hodinky, ať víme, kde se pohybujou. Jinak si myslím, ze dětem nepatří do ruky žádná technika. Aspoň těm předškolním.
@emamaira v šesti letech. Viděl u známých a chtěl už snad ve 4. To pro mě bylo fakt brzo, ale slíbili jsme, že k 6 narozeninám dostane, celé dva roky chodil jak se těší, ale vydržel. Máme na něm rodičovskou pojistku a nastavení na 1 hodinu denně. Když čas vyprší bez problémů odloží a jde si hrát. Občas na něm tak dlouho ani není. Beru to tak, že moderní technologie k dnešní době hold patří a je lepší jim je dávat s rozumem než zakazovat aby si to pak na tajnačku vynahrazovali jinde.
@emamaira nase deti maji tablety kazdy svuj, od 2 let. Maji stanoveny limit umerne veku, ve 2 letech 30minut, postupne se to navysuje, 7 lety ma hodinu a pul screen time. Co bude delat - hry, netflix, filmy..je na nem. Samozrejme ma omezeni obsahu (youtube nepovoluji, socialni site nula).
Televize u nas nebezi, takze zadny pasivni screentime nemaji. Pujcovat svuj telefon, kde mam banku, kontakty, emaily, to ani nahodou.
Je to jako ohen - dobry sluha, zly pan. Nevidim v tom problem.
Dceři je 8 a nemá tablet ani mobil. Tablet doma nemáme vůbec, telefon ji půjčuju na hry nebo pohádky. Svůj dostane až ji bude 10.
Náš syn má tablet od 6, starý mobil měl už v 5. Když se dokáže dítěti vysvětlit, na co dávat pozor, nevidím v tom problém. Synek je neuvěřitelně zručný v matice, logice, programování, dokonce nemá problém s angličtinou. Na mobilu či tabletu hraje především hry, hlavně Minecraft, nebo i hry z Déčka, a občas YouTube. Na sociální sítě má ještě čas, je mu 8 a zatím ho nelákají. A co je důležité, nikdy jsme neměli problém se závislostí. Když mu řeknu konec, nechám ho dohrát, co potřebuje, a bez řečí skončí. Věřím mu, že ví, co dělá, a když neví, tak se mě ptá... Takže bych řekla, je to o dítěti. Mladší syn má stejné možnosti, ale jeho tolik netáhnou...
@emamaira nikdy, vzdycky si pujcoval od nas, az ted ve 14 ti si usetril a sestavil vlastni pc... i tak vi, ze na nem ma travit cas s rozumem a obcas ho fakt vyzenem, kdyz uz je tam pul dne... vetsinou hrava na vecir s klukama cca tri hodky

@emamaira nejstarší dceři bude 5 let a zatím o mobilu nebo tabletu nepřemýšlíme. Občas jim pustím TV, ale jen na chvilku během dne (jedna krátká pohádka cca 20minut) a pak až večer Večerníček.