Nedala jsem dítě do školky. Někdo stejně? Neudělala jsem chybu?
Ahojte, mam doma 3-rocne dieta a nedala som ho do skolky. Je tu este nejaka maminka ktora ostala doma so svojim dietatom? Nespravila som chybu ze som s nou doma?
Nemyslím si, že bys udělala nějakou chybu. Podle psychologů je ideální věk na školku až kolem čtvrtého roku života. Do té doby dítě potřebuje hlavně maminu. Ono školky a školy si užije až dost a jít ve čtyřech není podle mě tedy vůbec pozdě. Někdo dává dokonce jen na
1 rok před vstupem do školy. Je to na zvážení každé maminky, jak to cítí ona ve spojitosti se svým drobkem. 😉 Takže buď v klidu. 🌺
Mám kolem sebe spousty dětí co šly až do předškoláků, takže bych rekla, že naprosto ok. Kdybych nemusela zpátky do práce, taky s ním budu doma až do 4.
@terry99 Není to chyba, naopak. Podle mě máma je pro dítě 100x lepší než školka.
není to chyba, tady strašně záleží na dítěti. Pokud cítíš, že na školku není ještě zralá je naprosto v pořádku nechat si dítě doma 🙂 já mám přesný opak, tří a půl letá a pro nás obě by to bylo doma náročnější, už nutně potřebovala kolektiv.
Řekla bych, že velmi záleží na aktuální situaci. Jsou děti, které jsou připravené do školky dříve než ve 3 letech a jiné děti ani náhodou. Stejně jako u toho, kdy dítě stojí, mluví, apod. je i tohle individuální. 😉 je fajn, když jim to můžete umožnit zvládnout v jejich tempu
Moje dcera šla až letos do školy. Školku jsme měli individuální vzdělávací plán a zpětně to vidím jako skvělých 6 let 🙏🏻😊 připravená do školy jde jako děti co do školky chodily, mezi dětmi byla také často, za mě nejlepší rozhodnutí. U nejmladší to udělám úplně stejně.
Ahojky, udelej jak to citis. Syn sel do skolky az letos ve 4,5 letech. Je moc spokojeny. Minuly rok stravil s mladsi segrou a moc je to stmelilo. Za me to bylo nejlepsi rozhodnuti👍
dakujem za kazdu odpovedet 😇👍❤
Syn šel teď v 3r6m do skupinky a vnitřně hodně bojuji a nevím co dělat... On by byl ještě doma... Nechce děti, chce být jen semnou... Takže přemýšlím, zda si ho nechám ještě doma a nebo by chodil jen 2x týdne do skupinky.
Jinak za mě pokud nechce tvé dítko do školky, buď s ní doma a užívejte 🙏😍
@lilian2111 A tak nemají ředitelé školek problém s tímhle individuálním vzděláváním předškoláků?
@terry99 buď úplně klidná. Malého jsem dala až teď, na ten povinný předškolní rok. Kdyby nebyl povinný, nešel by. Aktivit jsme měli vždycky dost. Kamarády kolem sebe taky má. Tvoříme spolu doma hodně. Takže nemyslím si, že o něco přišel. Teď, když nastoupil v 5 letech, neřekla bych, že je nějaký "odlišný". Úplně v pohodě to zvládá 🙂
@klokanka31 mozna jak kde, ale u nas (praha) problem vubec nebyl. Syna ale znaly a vedely, ze je sikovny, vsechno umi, atd
@megi89 muj syn take nechtel deti, jen mne. Sel az ve 4 letech, i to jen na par hodin parkeat tydne a vetsinu ani nechodil (nestovice, pak koronavir). V 5 letech sel do soukr detske skupiny (ve skolce individual plan pac ta DS nebyla vedena jako predskolske zarizeni) a byl spoko. Ted skola, ale taky mala, soukr. Nic mu neuteklo, byly to krasje roky
@janedv Já jsem četla že ředitelé školek tohle individuální nesmí zamítnout, ale zajímá mě jak to je v praxi, jestli to jde hladce, nebo jestli u toho mají žvásty atd 🙂
@klokanka31 ano, oni to neodsouhlasuji, ty jim to oznamujes. Nezadas. Ale - oni maji povinnost prezkouset ho a jestli vidi, ze uroven neni a/nebo nedela pokroky, musi dite zaradit zpatky do skolky a ty jako rodic mas sice moznost nejakeho odvolani, ale pak uz to jsou urady. Ale jestli kas duvod k individualu a dite je sikovne, minimalne u nas problemy nedelaji.
@janedv Kamarádka o tomhle uvažuje pro svou dceru, a někde našla článek, že by byl individuál ukončen jedině v případě, že by se dítě na přezkoušení nedostavilo...🤔
@klokanka31 at si to vyhleda primo na strankach msmt a ne nejake clanky. Je tam presne postup, metodika, atd.
@janedv individual ve skolce muze byt ukoncen pouze pokud se nedostavis na prezkouseni nebo nahradni termin (skolsky zakon), i kdyby dite nepredvedlo nic... Rozumny rodic si vsak v takovem pripade necha poradit, co je potreba dohnat, chce-li, aby dite nastoupilo za pul roku do skoly
@mdch91 Jsem sama koukla na msmt, protože mě to taky zajímá, a opravdu to tak je, že ukončení pouze když se dítě nedostaví. Že když dítě nepředvede co má, tak školka doporučí co doladit,ale ukončit to nemůžou. Ale zase myslím že rodiče co do toho jdou, tak jsou zodpovědní a dítě poctivě všechno opravdu naučí.
Proč chyba? 😊🤷♀️ Ja mam doma ctyrletaka a letos jde poprve.
Chyba to není, záleží na každém, já se třeba budu muset vrátit do práce, když budou malé 3 roky, nebudou mi místo držet věčně a ráda bych zůstala v oboru i ve firmě... Jinak jako malá jsem do školky nechodila vůbec a to už podle mě chyba byla, kolektiv dítě taky potřebuje, ne jen matku, není dobré to přehánět ani z jedné strany
@klokanka31 Nemají. Dostali jsme úkoly, chodili na “přezkoušení” a nebyl žádný důvod k tomu, aby byl problém. Prý počet takových dětí a maminek co si je nechávají doma roste, takže vycházejí vstříc. Což je za mě super.
Kdybychom kvůli Covidu nebyli poslední rok tak sociálně izolovaní, zůstala bych s ní taky doma. Ale my se staráme o penzion, neviděli jsme lidi spoustu měsíců, protože jsme zároveň prakticky na samotě a připadalo mi, že do budoucna by měla znát i jinou interakci než tu v rodině. Tak teď začala chodit, je ji skoro 3 a půl. Dvě, tři dopoledne v týdnu. Já už pracuji od mateřské, většinou manuální věci jsem dělala s ní a administrativu po večerech, ale taky mi těch pár volných dopolední na práci v klidu pomůže a odpoledne se můžu věnovat čistě jí. Ale kdybychom žili víc mezi lidmi a častěji se viděli s přáteli a tak, byla bych s ní doma ještě rok určitě. A kdyby to ve školce nedávala, netrápila bych ji. Zatím ťuk ťuk, vypadá to v pohodě.
Dokud jsem byla doma, děti do školky nechodily. Takže nejstarší dcera šla až jako predškolačka. Bylo to skvělé. Kontakt měli - měli jsme spoustu známých s dětmi. A já si je maximálně užila. Teď už jsou velcí a oni i já na to rádi vzpomínáme.

@terry99 já mám ctyrletou a letos půjde, ale později. Nevnimam to jako chybu. Kamarádka má stejně starou a nepůjde vůbec. 🙂